28.5.2016

Pitäisikö professorin työpaikka olla ikuinen?


Tiedättekö ne uutiset jotka saavat sinut haukkomaan henkeäsi, etkä tiedä pitäisikö uutiselle itkeä vai nauraa? Uutinen on niin absurdi ettet ole varma onko se totta vai tarua ja mietit sitä vielä kuukaudenkin päästä.

Itse törmäsin kuun alussa tällaiseen artikkeliin hesarissa: "Professori kertoo yllästyspotkuistaan..." Artikkelissa kerrottiin professorista joka oli mielestään saanut täysin syyttä potkut työpaikasta jonka hän luuli olevan ikuinen. Kuitenkin vähän matkan päässä artikkelia kerrottiinkin että yksityiselämän vaikeuksien takia tutkimusrahoitus oli jäänyt rempalleen ja vielä suuri apurahakin meni sivu suun.

Kysynpähän vain että miksi juuri tämän professorin työpaikka olisi täytynyt olla ikuinen? IT-alalla jossa itsekin olen töissä yt-neuvottelut ovat ihan arkipäivää jo, eivätkö enää niin dramaattisia tapahtumia kuin ehkä ennen. Nyt kun ne rantautuvat akateemiseen maailmaankin jossa ei välttämättä ole ollut ennen samanlaista tulosvastuuta niin ihmiset ovatkin yllättyneitä että joutuvat ulos kun on huono tulos.

Mitä mieltä sinä olet, ovatko potkut oikeutetut jos työntekijä on tehnyt huonoa tulosta vai pitäisikö työpaikan olla ikuinen?

6 kommenttia:

 1. Ei tänä päivänä voi ajatella enää minkään työpaikan olevan ikuinen. Minulla on kaksi ammattia enkä työllisty tällä hetkellä kummallakaan, joudun opiskelemaan uuden. Kolmaskaan ei takaa, että saisin eläkeviran, enkä toisaalta tiedä haluanko sellaista. Proffakin voisi siirtyä 60-luvun ajattelusta 2010-luvulle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Tuosta artikkelista huomasi miten eri lailla ihmiset voivat asioista ajatella.

   Poista
 2. Kun miettii kuinka paljon työttömiä Suomessa on ja kuinka huono taloustilanne on, niin pitäisi tehdä mahdollisimman helpoksi, että huonot liikkuvat sinne työttömien joukkoon ja hyvät liikkuvat sinne työntekijöiden joukkoon. Vaikka työttömyys ei heti muuttuisi, kun hyvät ja huonot vaihtavat paikkaa, niin jo hyvin nopeasti työllisyyskin nousee, kun firmojen (ja yliopistojen) kilpailukyky paranee merkittävästi, kun työntekijöiden keskimääräinen taso nousee ja työntekijöillä on hieman enemmän motivaatiota yrittää parhaansa, kun on oikeasti mahdollisuus joutua työttömäksi huonon suoriutumisen perusteella. Suojatyöpaikat ovat todella huono juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. 4kk skarppaat ja sitten aloitatkin laiskottelun, työnantaja ei pääse eroon enää tästä laiskurista.

   Poista
 3. Anonyymi4.6.16

  Ei ole teillä vielä tainnut vielä ketään oikeasti läheistä kuolla? Kyllä se pistää kenen vaan maailman raiteiltaan. Se on selvä. Mutta sen tajuaa vasta kun se tapahtuu itselle. Muistakaa tämä kun tasapäistätte ihmisten elämäntilanteita. Tutkimustyö on muutenkin hiukan erilaista kuin olla tekemässä jotain tuttua ja turvallista. Mutta ei sitä ikinä voi pitää mitään paikkaa varmana, se on varma. Ja uskon, että tulevaisuudessa pitää oppia uran aikana ainakin muutama ammatti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ei. Idea tässä tekstissä ei ollut kuitenkaan läheisen kuolema vaan se että joku ihminen voi nykymaailmassa olettaa työpaikkansa olevan ikuinen.

   Poista