29.12.2016

Mitä tehdä jos työ ei maistu


Olisipa se ideaali tilanne jos olisin unelmatöissäni. Töihin meno olisi joka päivä juhlaa ja työ olisi innostavaa ja mukavaa. Saattaisinpa jopa unohtaa haaveilun ennenaikaisesta eläkkeestä jos työkin maistuisi. Voiko työ olla muutakin kuin paikka josta tienata rahaa?

Olen ollut nykyisessä työssäni nyt muutaman vuoden. Miksi olen ollut tuolla töissä jos kerta työt eivät maistu? Tähän on helppo vastaus: raha. Sitä tulee säännöllisesti tilille ja sitten sillä voi ostella kaikkea kivaa. Onhan se toki myös kiva näinä aikoina olla töissä toistaiseksi voimassa olevalla työsopimuksella.

Olenko menettänyt makuni koko IT-alaan kun ei työt kiinnosta? Hyvä kysymys sekin. Mitä jos en tule ikinä löytämään ns. "omaa alaani" ja seilailen vain epäkiinnostavista työpaikoista toiseen. Enpä tiedä onko se sitten hyvä vai huono juttu. Ainakin sitä pystyisi testailemaan montaa eri hommaa ja tietäisi sitten että mistä tykkää vai tykkääkö mistään.

Tässä onkin mielenkiintoisia kuvioita mietittävänä uudelle vuodelle. Hakeako uuteen työhön samalla alalla vai kouluttautua johonkin uuteen alaan. Ärsyttävää vain että opiskelu kestää niin kauan ja tuet ovat aika pieniä verrattuna tällaiseen säännölliseen palkkaan. Joutuisin hakemaan nimittäin normaalia opintotukea aikuiskoulutustuen sijaan työvuosien vähyyden takia. Toinen asia mikä on mietinnässä on Downshiftaus -bloggaajan tekemä osa-aikatyö. Olisiko tylsä työ enemmän jännää jos sitä saisi tehdä vähemmän? Tähän asti pyyntöihini siitä että voisin tehdä tätä samaa hommaa esim. 3-4 päivää viikossa ei ole suostuttu. Ehkä tähänkin suunnitelmaan kuuluisi sitten uuden työn etsintä.

Oletko sinä työssä josta innostut ja millaisia askeleita olet joutunut ottamaan siihen päästäksesi?

42 kommenttia:

 1. Pari lasta kehiin niin voit alkaa tehdä osa-aikaista työviikkoa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehhe, kyllä tämä ongelma pitää ratkaista ihan ilman lapsia :)

   Poista
 2. Minä olen tätä paljon pohtinut. Koska olen kokenut suurta riemua töihinmenosta, vaihdan aika hanakasti paikkaa, jos joku ei natsaa. Uskon toisaalta myös, että omasta työstään voi tehdä mielenkiintoista ottamalla lisää vastuita. Ei toimi tietenkään kaikissa paikoissa. Huonoon työhön ei kannata tyytyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en näe että tyytyväisyyttäni parantaisi välttämättä lisävastuu. Sehän tuo vaan lisää stressiä :D

   Poista
 3. Maku on mennyt, mutta pakko jatkaa töitä. Ei vaan ole mitään mahdollisuutta / järkeä lähteä opiskelemaan esim. 4 vuotta, sen jälkeen koittaa löytää töitä ja palkka olisi varmasti pienempi kuin tällä hetkellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et kai jaksa kymmeniä vuosia olla hommassa joka ei kiinnosta? :D

   Poista
  2. Kiukulla mennään! Työpaikan vaihto aina helpottaa vähäksi aikaa :D
   Ja onhan tässä nämä muut tavoitteet alla, ei kai sitä vuosikymmeniä enää töitä tehdä?

   Poista
  3. Ei kai kymmeniä vuosia... Mutta 5 vuottakin tuntuu pitkältä ajalta tässä hommassa :D

   Poista
  4. Joutuu suhteuttamaan palkan siihen tylsyyteen silti :)

   Poista
  5. Ei kai se raha ole niin tärkeää jos tekee mielenkiintoista työtä =)

   Poista
 4. Anonyymi29.12.16

  Pitkään blogiasi seuranneena uskaltaudun kommentoimaan ensimmäistä kertaa. Oletko ajatellut oppisopimusta kouluttautumisvaihtoehtona? Yleensä koulutusajalta maksetaan ihan normaali tai vähintään tessin mukainen minimipalkka joten tulot eivät aivan täysin romahda ja teoriatunteja on suhteellisen vähän. Toki oppisopimuskoulutukset ovat vain ammattikoulu-tason tutkintoja ja yleensä vähän suorittavampaa työtä.

  Itse kouluttauduin nykyiseen työhöni näin ja olen kyllä älyttömän tyytyväinen. Työni on mielenkiintoista, osin fyysistä kyllä mutta haastaa myös älyllisesti. Lisäksi vuorotyössä jossa teemme 4 päivää töitä jonka jälkeen on 6 vapaata on vähän semmoinen osa-aikaeläkemäinen fiilis, lomia ei kauheasti edes kaipaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm en olekaan miettinyt tuollaista vaihtoehtoa. En ole varma mikä ammattikoulupohjainen koulutus kiinnostaisi. Jotenkin AMK tuntuu enemmän omalta.

   Poista
 5. Anonyymi29.12.16

  Alaa en itte lähtis vaihtaan. Ehkä työpaikan vaihto auttaisi. Nykysin vaan ihmisillä harhaa et aina pitäisi olla mielenkiintoista ja haastavaa. Eikö siitä saa motivaatiota että osaa työnsä? Sehän on ammattilaisen merkki kun hommat sujuu rutiinilla ja töissä tylsää.:) Minulla kävi niin että työpaikka oli kurja. Firmaa johdettiin huonosti ja työväki oireili. Tähän auttoi firman vaihto. T:Pantti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se riippuu sitten ihmisestä mikä motivoi. Itselläni tämä on vielä hiukan hakusessa :)

   Poista
 6. Surullista, että lähes kaikki meistä pohtii tätä samaa. Tulee hirveän kalliiksi firmoille olla näin "huonoja". Itselläkin alkaa olla taas ajankohtainen pohdinta, mille alalle pyrkiä, mitä olen valmis uhraamaan, mikä olisi unelmani, mistä saa rahaa? Nykyisessä duunissa hommaa on liian vähän ja työ liian paikallaan junnaavaa/tylsää. Mutta rahaa siitä saa. Määräaikaisuutta vielä pätkä jäljellä.
  Olin toivonut, että täydennyskoulutus (amk) toisi uusia kuvioita, mutta eipä niitä automaattisesti ole ilmestynyt. Ei ole ollut energiaa tehdä asian eteen mitään..Eilen illalla tunsin ahdistusta, että entä jos en saa pitää tänäkään vuonna tarpeeksi lomaa. En tiedä kestänkö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että saat lomasi hoidettua. Miksiköhän ovat siellä niin nihkeitä lomien suhteen?

   Poista
  2. Kyse siis siitä, ettei lomaa ole kertynyt ja määräaikainen työsuhde.. ja jos saan jatkaa määriksenä tai vaihtuu uuteen paikkaan, voi olla, ettei lomia ole taaskaan. Olen muutamia palkattomia pitänyt, oikeastaan yhden melkein joka kk kouluttautumiseni takia ja kesällä 4 päivää :D

   Poista
  3. Aijaa no toivotaan että lomaa tulee kuitenkin.

   Poista
 7. Entä jos kokeilisit toista työpaikkaa ensin? Tai voisitko kuvitella ryhtyväsi yrittäjäksi? Itseäni helpotti edellisessä paskassa duunissa työpäivien vähentäminen neljään. Nyt menen tekemään samaa työtä eri työpaikkaan ja odotan innolla maanantaita, kun pääsen töihin. Kannattaa muuten tsekata miten hallitus muutti aikuiskoulutusraha-systeemiä, voisiko olla yksi mahdollisuus opiskella sen turvin? Ja ammatinvalintapsykologia voin myös suositella... TE-keskuksessa ilmaiseksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä työpaikan vaihto voisi auttaa. Aikuiskoulutustuki on poissuljettu sillä minulla ei ole vielä 8 vuoden työuraa takana.

   Poista
  2. Oletko ihan varma tuosta? Oletko tehnyt mitään kesätöitä tai käynyt armeijaa, sillä sekin lasketaan? Minulla sinua nuorempana tuo taitaisi tulla täyteen!

   Poista
  3. Ihmettelen kuka on päättänyt, että juuri 8 vuotta pitää olla työuraa takana...
   Mitä tässä itse huomasi TE-keskuksen työpaikkavahdista, niin IT-alan osaajia ainakin meidän maakunnassa tarvittiin ja paljon. Onkohan näin muuallakin Suomessa?
   Minun alani tekee hidasta kuolemaa, ja silti he kouluttavat noin 10 eri ammattikorkeassa sekä yliopistossa lisää kaltaisiani, jotka eivät tule työllistymään. Itselläni ei siis ole oikein muuta vaihtoehtoa kuin hankkia lisäpätevyyksien turvin "lisäaikaa" tai vaihtaa kokonaan alaa.

   Poista
  4. Varmaan tarvitaan, monesti vaan aika spesifiä taitoa kaivataan jos IT-alasta on kyse.

   Poista
  5. @Ekonomimmi, en ole 100% varma. Pitänee laskea yhteen vähän noita aikoja. En kyllä tiedä minkä tutkinnon kerkiäisi suorittamaan 15 kuukaudessa... Sehän se aikuiskoulutustuki on ensivuodesta alkaen.

   Poista
 8. Anonyymi29.12.16

  Jaa-a... enpä ole tuota pulmaa onnistunut vielä ratkaisemaan. Perheellisenä ja asuntovelallisena ei oikeen ole ollu mahollista koulun penkille lähteä. Siitä pitäisi vielä työllistyä varmasti ja paremmin palkattuun hommaan. Ja mikäs se sitte olis? Siinäpä on pohtiessa vuodet vierineet ja lapset kasvaneet. Haasteet on löydyttävä muualta, harrastuksista ja olemmepa ottaneet oikean kikyloikan sijoittajina, uusia asioita siis, muualla kuin työelämässä. Hyötysuhde töissä käytettyyn aikaan ja siitä maksettuun korvaukseen ei ole tyydyttävä. Sen vuoksi on täytynyt tehdä asioille jotakin nyt. Työstä ei ole elämänsisällön täyttäjäksi. Tavotteena on jäädä pois työelämästä 6kymppisenä... ja terveenä. Pitäisi siis (taas) lisätä kuntoilua ja oikeinsyömistä...

  P.s.Eikä noista ammatinvalintakoneista ole mihinkään.. joskus tein sen ja minun tulisi ryhtyä lihanleikkaajaksi!!!! Minun, jota heikottaa ajatuskin haavoista ja verestä... sitä en kyllä tekis, tosin siitä maksettaisiin nykyistä paremmin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai että lihanleikkaajaksi =D Olen samaa mieltä että vapaa-ajasta kannattaa tehdä mielenkiintoista. Ongelma vaan että päivästä pitää töissä lusia se 8h...

   Poista
 9. Itse opiskelen toista AMK-tutkintoa työn ohella. Esim xamk on panostanut verkko-opetukseen ja meillä on lähiopetusta 1-2pvä kolmessa viikossa, eikä niillä ole läsnäolopakkoa. Laita Twitterissä dm niin voin kertoa tarkemmin.

  2015 valmistuin sosionomiksi ja 2016 syksyllä kohti uutta ammattia, 10v näytti jaksavan sotea ilman suurempia motivaatio-ongelmia. Toki työssä merkitys on helposti ymmärrettävä, eikä palkka ole koko työn peruste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää vielä miettiä koulutusta... Ehkä voisi lähteä liikkeelle uudesta työpaikasta.

   Poista
  2. Ois Nuuka kiva kuulla opinnoistasi lisää! Kirjottelehan sopiva pätkä blogiin jooko? :)

   Poista
 10. Suomessa on aivan mahtava kun voi hankkia toisen ilmaisen koulutuksen. Minä opiskelin toisen tutkinnon ja ei kyllä missään vaiheessa harmittanut (se oli samalla parin vuoden downsiftaus). Aivan mahtava ympäristö. Uudenlainen ajattelu. Koulutus on aina hyvästä, minusta siitä voi jopa itse maksaa jotain. Minä sain ilmaiseksi korkeimman tutkinnon, joka on loistava lisä edelliseen tutkintoon. Ja elämälle ja ajattelulle sain siitä siivet. Olen ehkä ennen ajatellut, että en ole kauhean fiksu, en vieläkään tiedä olenko fiksu, mutta en ainakaan pöljä kuin luin 1,8 vuoteen vaativan, arvostetun maisterintutkinnon erittäin hyvin arvosanoin. Arvosanat minua eivät kyllä motivoineet, vaan se mielenkiintoinen lukeminen. Hymyilyttää vieläkin ajatus kun sain postissa paketin (sukulaiseni oli lähettänyt toiselta paikkakunnalta kirjat, kun niitä ei ollut opskelukaupungissa ollenkaan saatavana, kun kaikki halusi ne), 2100 sivua aivan mahtavaa tekstiä, ja aikaa lukea kaksi viikkoa. Uusia kirjoja, kaikki siististi edessä, mahtava aihe! Se onnen tunne! Tunnen vieläkin. Suosittelen seuraamaan onnea, enkä rahaa. Minulla tuo koko paketti, mahdollisti paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin ehkä ensisijassa uutta työtä jos se toisi lisää mielenkiintoa. Olisihan se opiskelukin varmaan ihan mielenkiintoista.

   Poista
 11. pleksi-30.12.16

  Kyllä ja sehän tässä pelottaa, alkaako valtio rahapulassa verottamaan sitä, että on kiva mennä maanantaiaamuisin töihin ;)

  DI:ksi valmistumisen jälkeen jäin yliopistolle väitöskirjaa tekemään. Ekat pari vuotta meni lisää opetellessa ja sitten löytyi hyvä ja kiinnostava tutkimusaihekin. Valitettavasti aika yliopistolla loppui kesken ja nyt väännän väikkärin valmiiksi harrasteena. Siihen olen nähnyt liian paljon vaivaa, että jättäisin sen kesken.

  Onnekseni yliopistolla pääsin tekemään vähän kaikkea protoilusta ulkomailla käytyihin jatko-opintokursseihin. Uskoisin, että laaja-alaisella osaamisella oli merkitystä siihen, että viime vuoden syksynä töitä hakiessa pääsin haastatteluun 50% niistä paikoista, joita hain tosissani. Vaikutti kovasti siltä, että yli 50% työpaikan saamisessa on kiinni henkilöstä ja siitä, että sopiiko tiimiin, jossa paikka on auki.

  Pääsinkin töihin tutkijaksi teollisuuteen ja mikä parasta, hommat ovat olleet äärimmäisen mielenkiintoisia. Työkulttuuri tiimissä on varsin vapaa, josta toki seuraa vastuuta. Kaikesta voi sopia pomon kanssa. Pääasia on, että hommat hoituu. Mikä parasta, meijän tiimin henki on hyvä ja porukka toimii hyvin yhdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä, tuollainen työympäristö pitäisi olla kaikilla =)

   Poista
 12. Oletko harkinnut ihan vain muutaman kuukauden lomaa jossain kaukana? Yleensä pieni tauko tekee hyvää ja sen jälkeen jaksaa taas painaa. Omat ajatukset siirtyvät vähitellen kaukomaille...

  Luin myös Downshiftauksen tilinpäätösartikkelia naama vihreänä. Ehkäpä olisi aika vaihtaa tyyliä ja kun työtä olisi sopivasti, niin se maistuisikin erilaiselta.

  Vaihtoehtoisesti ehdotan kuntosalia ja miesstripparin uraa. Mulla on enää ensimmäinen ja jälkimmäinen vaiheessa, mut sit saadaan bändi kasaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa pitkässä lomassa tuo ongelmia työpaikka ja tyttöystävä. Siellä voisi kyllä toisaalta työkiireet unohtua. Vaikutus ei välttämättä olisi kyllä kovinkaan pitkäaikainen.

   Kyllä tässä itekin alkaa olla kuntosalin tarpeessa, voisi olla uuden vuoden lupaus että alan treenaamaan =D

   Poista
 13. Onko sun työpaikalla millainen ilmapiiri? Se vaikuttaa ihan hirveästi. Ja jos siihen ei itse pysty vaikuttamaan, niin kannattaa vaihtaa työpaikkaa. Sijaisena keikkaa tehdessäni törmäsin välillä tälläisiin ankeuttajiin ja kyllä silloin tunsin helpotusta, kun tiesin että minun ei tarvitse täällä kauaa olla. Jokunen vuosi sitten meinasin lähteä opiskeluaikaiseen ammattiini (siivojaksi) mutta työsuhteen päätyttyä tajusin työilmapiirin kurjistaneen suhtautumiseni työhöni.

  Itse sain puolitoistavuotta sitten vakipaikan josta olen kiitollinen (palkkasivat vaikka kerroin rehellisesti olevani raskaana) mutta myös ahdistunut. Ihanaa päästä tekemään työtä jota rakastan, pelottaa vain että resurssipula ja muutenkin kurjistukset alaa kohtaan syövät oman jaksamisen. Lisäksi ajatus siitä että olen sidottu yhteen paikkaan on ahdistava. Siksipä tässä on kehitettävä niitä muita tulonlähteitä :D

  Onko sulla muuten mahdollisuutta virkavapaaseen tms jonka turvin voisit käydä muualla kokeilemassa työntekoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmapiirissä ei ole vikaa, ongelma on vaan työtehtävissä ja siitä mihin suuntaan roolini töissä kehittyy. Jos hakisin muualle niin luulen että tekisin sen sitten ilman vapaata. Voihan sitä sitten aina vaihtaa sieltäkin jos ei nappaa =)

   Poista
 14. Onko teillä kehityskeskusteluja?? Voitko ottaa siellä esille että kaipaat jotain muutakin lisää työhösi tai toisenlaista toimenkuvaa?

  Itsestäni olen huomannut että jaksan yhtä työtä 2-3v ja sitten se alkaa tuntua puurtamiselta. Olen aina ollut avoin uusille töille ja edellisessä työpaikassani ehdin tehdä montaa eri työtä.

  Ja juuri noiden kokemusten perusteella olen kyt työssä jossa pystyn yhdistämään kaikki nuo opitut kokemukset!!

  Yleensäkkin monesti keskustelu esimiehen kanssa auttaa jaksamaan, ja löytyy uusia vaihtoehtoja.

  Jos edelliset vinkit ei auta niin ei siinä muuta vaihtoehtoa oikein ole kuin kouluttautua uudelleen tai etsiä uusi työpaikka nykyiseltä alalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan käyty kyllä näitä asiota läpi keskusteluissa. Mutta roolini on kehittymässä tiettyyn suuntaan halusin sitä tai en. Pitänee varmaan hakea muualle.

   Poista
 15. Lähetetään vaan dollarit kesäleirille, josta ne palaavat reippaina, ruskettuneina ja keskenään lisääntyneinä. Ne tekevät työn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, osingot tekevät työn =)

   Poista