27.4.2017

Oma- vai vuokramökki?


Kesä ja kärpäsiä. Vai mökki ja itikoita. Kesälomakausi lähestyy ja jonnekin olisi päästävä. Mökkeily Suomessa kuulostaa houkuttelevalta. Mutta kannattaako mökki ostaa vai vuokrata?

Suomessa on kyllä kivaa mökkeillä. Onkiminen, lenkkeily, grillaus, saunominen, uinti... Listaa lempiasioista mökillä voisi jatkaa melkein loputtomiin. Siksi onkin hyvä tehdä vertailua kumpi olisi järkevämpi, oma- vai vuokramökki.

Oma mökki

 

+pienet juoksevat kulut
+tuttu ja turvallinen
+oma
+pääsee milloin tahansa käymään
+suht pienet juoksevat kulut

-ostokulu
-vastuu mökistä
-naapurit (jos on ärsyttäviä niin vaikea päästä eroon)
-mökin huolto ja remontointi

 Vuokramökki

 

+helppohoitoinen
+voit valita vaikka joka vuosi uuden mökin ja eri alueelta
+huoleton
+ei tarvitse remontoida
+ei tarvitse ottaa lainaa mökin ostoa varten
+ei sido pidemmäksi aikaa

-pitkäaikainen oleskelu tulee kalliiksi
-joudut noudattamaan vuokraajan sääntöjä
-mökki voi olla huonosti siivottu
-hyvät mökit tulee varata paljon etukäteen


Mun valinta on ehdottomasti vuokramökki sillä en halua liikaa tuottamatonta omaisuutta itselleni. Mutta suurin ongelma mikä omasta mökistä tulisi on se kaikki ylimääräinen homma. Katto pitää puhdistaa töhnästä, paikat on rempallaan aina välillä yms yms. Kun on yhtä laiska kuin minä niin tuollainen puuha ei innosta. Muutenkin minulle riittää vuodessa viikko mökkeilyä, loput ajat vietän täällä Vantaan rivieralla ihan ilomielin.

*Lomarengas tarjoaa helpon tavan varata mökin Suomesta tai vaikka villan ulkomailta. Itse olen varannut ennenkin mökin heidän kauttaan mutta kyllä tuolla hienoja villojakin näkyy :D Heinäkuun sesonkiinkin vaikuttaisi olevan ihan kivannäköisiä järvenrantamökkejä tarjolla muutamalla saturaisella. Omaan silmääni osui Heinävedellä Etelä-Savossa Pienkontunen järven rannalla oleva hieno *mökki n. 600€ viikkovuokralla. Musta tuo on ihan kohtuuhinta hyvästä mökistä. Siitä vaan varaamaan mökkiä niin ei jää kokonaan ilman tänä vuonna!


12 kommenttia:

 1. Paljon riippuu siitä, kuinka paljon aikaa aikoo viettää mökillä. Omaan mökkiin menee sen verran pääomakuluja ja muita pakollisia kuluja (sähköliittymä, jätehuolto, kiinteistövero) vuodessa, että sillä rahalla saa mökin vuokrattua useammaksi viikoksi.
  Ja tosiaan Keski-Euroopasta saa mökkejä/taloja vuokrattua samaan hintaan tai halvemmalla kuin Suomesta, eli tulee tavallaan ulkomaanloma ja mökkeily yhdessä paketissa. Lomarengas näyttää välittävän Interhomen kämppiä, sitä on itsekin tullut käytettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siinä Suomi fiiliksessä on jotain varsinkin mökillä. Heinäkuun lämpö, järvi, onkiminen, soutelu... No nyt alkoikin jo tulemaan kesää ikävä :D

   Poista
 2. Minulla on yksi 'mökki', jonka olen ostanut itselle 'mökiksi'. Ostaessa mietin, että haluan mökin itselle eli kävin juurikin tätä samaa keskustelua kuin sinä olet tässä kirjoituksessa miettinyt. Päädyin vaan silloin omaan mökkiin. Oikeasti se on ihan omakotitalo. Paikka on kiva. Eli myös helppo vuokrata. Siksipä otin siihen esim. nyt pitempi aikaiset vuokralaiset yli puoleksi vuodeksi eli kesän yli. Lyhyempää aikaakin olen siis ensin myynnyt. Mutta nyt iski laiskuus, että haluan mielummin itselle kunnon loman ja silloin minun ei tarvitse huolehtia mistään.

  Minun 'mökki' on ollut tuottoisa. Eli pidän ostosta todellakin jo sijoituksena, vaikka alkuun sen ostin omaan käyttöön (toki laskin sijoitustuotonkin ja siksi ostonappi oli herkässä).

  Nyt kantani on että omaan lomailuun 'vuokramökki'. Olen nytkin Holiday clubin kohteessa lomailemassa... Ihanaa luksusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kätevää että voit vuokrata mökkiäsi ja sitten se tuottaa samalla rahhoo :)

   Poista
 3. Jälkimmäinen linkki ei muuten toimi. Mökkeily on ihan parasta, etenkin kun itsellä ei ole koskaan ollut mökkiä niin ei ole joutunut hommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas, hyvä kun huomasit, nyt on fiksattu :)

   Mökkeily kyllä muakin kiinnostaa, hommat ei niinkään :D

   Poista
 4. Jos haluat Osinkokuningas vuokrata mökkiä (joka löytyy myös Lomarenkaan kautta) hieman huokeammalla kun nyt miltei tuttuja ollaan, niin ole yhteyksissä :)

  Oma mökkini tuottaa (ennen veroja ja vuokraamisen lisäkuluja) noin sen minkä maksaa. Hommaa tosin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä ;)

   Plus miinus nolla tilanne on aika bueno ja sitten voit vielä viettää aikaakin mökissäsi.   Poista
 5. Itsekin mökin ostamista ajatellut, ja jonkin verran laskeskellut eri vaihtoehtoja. Kaikessa yksinkertaisuudessaan mökin omistaminen tuntuu olevan kannattavaa ainoastaan, jos sen perii tai jos haluaa jättää mökin jälkeläisilleen. Itselleni ei jälkeläisiä tule, enkä ole mökkiä perinyt, niin taidan suosia vuokraamista.

  Tuttavapariskunta vuokrasi mökin 2000 €, eli todella halvalla koko kesäksi. Mökki oli puoli tuntia Tampereen keskustasta ja mukavan järven rannalla. Jos samanlaisen mökin ostaisi, se maksaisi varmaankin 100 000 €. Ja tällaista velkaahan ei 2000 € vuodessa paljon maksella.

  Olen kuullut muistakin vastaavista tilanteista, jossa mökki vuokrataan joka kesä samalta henkilöltä samaan muutaman tonnin hintaan. Jos 10 vuotta on vuokrannut samaa mökkiä halpaan hintaan, niin varmasti alkaa miettimään, mitä hyötyä omistamisesta loppupeleissä olisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuolla sadalla tonnilla voisi vuokrata aika moneksi kesäksi tuon mökin :D

   Poista
 6. Tässä varmaan sukupolvilla on isoja eroja. Nuoremmat sukupolvet eivät välttämättä enää näe mökin omistamista ihan samanlaisena asiana.

  Todella harva 30-kymppisistä ystävistäni edes harkitsevat mökin ostamista. Harvalle se toki olisi vielä taloudellisesti mahdollistakaan.

  Itse oon vähän tätä samanlaista sorttia, että en tykkää omistamisesta. Siksi aika monasti tulee vuokrattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo enpä itsekään tunne ketään nuorta mökin omistajaa. Vuokraaminen on paljon helpompaa :)

   Poista