20.6.2017

Kaikki raha on yhtä arvokasta


Raha. Se voi olla numeroita pankkitilillä, tukko seteleitä tai vaikkapa laatikollinen kolikoita. Joskus rahan hankkimiseen tarvitsee tehdä enemmän töitä ja välillä vähän vähemmän. On myös mahdollista että raha tulee syliisi täysin ilmaiseksi. Raha ei kuitenkaan tiedä itse mistä se on hankittu ja millä tavalla.

Tunnen parikin henkilöä jotka ovat perineet omaisuutensa. Heidän ei ole tarvinnut nähdä säästämisen eteen vaivaa, vaan he ovat saaneet rahaa tekemättä sen eteen työtä. Jos sinulla on vaikka velaton asunto jo kolmekymppisenä niin voit käyttää rahaa aika lailla huolettomammin kuin jos joudut maksamaan isoa asuntolainaa pois.

Minä sain noin kolmetonnia vanhemmilta lapaseen osakerahastojen muodossa muuttaessani pois kotoa. Nämä rahat menivät lähinnä vuokravakuuteen ja kämpän sisustamiseen. Sain myös pari tonnia käsirahaa ensimmäistä omistusasuntoani varten. Olen näistä rahoista erittäin kiitollinen vanhemmilleni ja ne menivät oikeasti tarpeeseen.

Miksi minun pitäisi olla kateellinen siitä että joku on saanut enemmän? Jos vaikka heidän vanhempansa ovat säästäneet hyvin rahaa ja haluavat jättää sen lapsilleen niin se on ihan oikein. Turha sitä on häpeillä että on saanut rahaa perinnöksi.

Joku on joskus mullekin sanonut että konsultointi ei ole oikeaa työtä sillä se ei tuota mitään kongreettista asiaa kuten vaikka raksamiehen työ. No tähän on helppo sanoa että kylläpäs on, työlleni on määritetty tietty arvo (palkka) jonka minä sitten saan. Ihan oikeaa työtähän se on jos siitä kerran tienaa. Tai jos joku vaikka tienaisi kuukausipalkan verran blogia kirjoittelemalla niin kyllä sekin on ihan oikeaa työtä. Teet jotain ja saat siitä rahaa.

Mun mielestä raha on rahaa, sitä voi käyttää ihan samalla tavalla riippumatta miten se on hankittu. Se on myös kaikissa tapauksissa yhtä arvokasta. Tietty tunnen pientä ylpeyttä siitä että olen pystynyt kasvattamaan omaisuutta aika itsenäisesti, mutta yhtälailla ne jotka ovat saaneet perinnön voivat olla ylpeitä siitä että läheiset ovat saaneet rahaa hyvin säästöön. Vaikka voittaisi miljoonan lotossa niin silläkin rahalla voi tehdä ihan samoja asioita kuin rahalla jonka joku toinen on tienannut raskaalla tehdastyöllä.

Mitä mieltä sinä olet, arvostatko eri tavalla tienattua rahaa eri lailla?
8 kommenttia:

 1. Anonyymi20.6.17

  Vaikka tätä ei yleensä ajattelekaan, niin käytännössä jokainen arvostaa eri töistä saatua rahaa eri tavalla, vaikka ei tätä myöntäisikään. Esimerkiksi kun ostetaan (tai jätetään ostamatta) palveluita niin samalla tulee antaneeksi eri työlle eri arvon mielessään. Jos pitäisit töitä saman arvoisina, sinun pitäisi maksaa saman verran parturista ja lääkäristä. Maksaessasi vähemmän parturille, arvostat hänen työtään myös vähemmän kuin lääkärin työtä. Tästä seuraa artikkelisi aihekin, kun arvostaa jotain työtä vähemmän kuin mitä siitä oikeasti tienaa, arvostaa myös siitä ansaittua rahaa vähemmän kuin muusta työstä. Usein tämä tapahtuu tiedostamatta.

  VastaaPoista
 2. Itse tienattu raha on luonnollisesti "arvokkaampaa" kuin vaikka voitettu. Toisaalta lahjaksi saatua viiskymppistä voi joskus varjella ja säästää tiettyä tarkoitusta varten, kun itse tienattuna se voi hävitä lapasesta vaikka kuinka äkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kohtelen rahaa samalla lailla oli se tullut arvasta tai palkasta :)

   Poista
 3. Moni joka ajattelee, että peritty raha tai vanhemmilta saatu raha on niin suuri etu, että turha edes kuunnella henkilöä joka on saanut rahaa niin. Tosi asia kumminkin on, että jos rahaa ei osaa käyttää niin kyllä miljoonankin saa kulumaan. Tärkeintä mielestäni on se miten kuluttaa, ei se mitä on saanut. Helpottaahan se tietenkin, mutta ei se tarkoita, että ei tarvitse miettiä enää asioita jos saa muutaman tonnin jostain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, jokuhan voisi kasvattaa sadan tonnin perinnöstä vaikka millin hyvällä taloudenpidolla :)

   Poista
 4. Minulle myös kaikki raha on yhtä arvokasta enkä halua siitä luopua yhtään sen helpommin tuli se mistä tahansa. Kovalla työllä ansaittu raha panee muistuttamaan kuinka paljon rahan eteen on tehtävä hommia. :)

  VastaaPoista