11.6.2017

Työ on minulle vain paikka jossa vietän 8 tuntia päivässä

Olen nyt ollut nykyisessä työpaikassa noin neljä vuotta. Kun pääsin tähän työhön niin tärkeintä minulle oli toistaiseksi voimassa oleva työsopimus ja siten varma palkka. Tiesin että tulen lähes millä tahansa palkalla toimeen pienen kulutustasoni vuoksi. Nyt aion tarkastella mitä muutoksia työssä ja palkassa on tapahtunut näiden neljän vuoden aikana.

Kesällä 2013 aloitin uudessa työpaikassa IT-konsulttina. Alkupalkkani oli bruttona 2700 euroa kuussa + mahdolliset bonarit. Ensimmäisenä vuonna taisin saada muutaman sadan euron bonukset palkan päälle. Siitä alle vuoden päästä sain palkan nostettua 3000 euroon. Bonuksia tuli taas muutama saturainen. Vuonna 2015 en onnistunut saamaan mitään korotusta palkkaan. 2016 sain neuvoteltua palkkani 3200 euroon. On toki mahdollista että onnistun neuvottelemaan pienen korotuksen tällekin vuodelle. Bonuksia ei ole tullut sitten vuoden 2015 jälkeen.
Palkkakehitys ei siis ole ollut mitään päätä huimaavaa, mutta toisaalta 3,5 vuoden IT-tradenomi koulutus ei ollut mikään mahdoton pinnistys joten olen palkkaan ihan tyytyväinen. Hitaaseen palkkakehitykseen minulla on tarjolla tähän parikin selitystä: Olen vaihtanut ohjelmistoa jota konsultoin jo kerran joten olen lähtenyt uudelleen tyhjästä liikkeelle. En ole myöskään vaihtanut tehtävänkuvaani vaativaampaan tai tehnyt paljoakaan lisätyötä. Meillä palkkaa voi nostaa lähinnä vaihtamalla tehtävänkuvaa vaativampaan. Lähden yleensä klo 16 pois töistä viettämään vapaa-aikaa.

Huolimatta siitä että työssä on paljon hyvä puolia ja mielenkiintoisiakin asioita niin työ tuntuu välillä hiukan merkityksettömältä minulle. Olen silti suorittanut minulle annetut tehtävät kunnialla maaliin enkä ole laistanut töistäni. Mun mielestä töistä ei kannata stressata liikaa sillä työ ei ole maailman tärkein asia

Olen tunnettu siitä että mielipiteeni vaihtuu viikoittain, myös työhön liittyen. Tällä hetkellä minusta tuntuu siltä että olen täysin tyytyväinen tilanteeseeni: vietän töissä 40 tuntia, poimin siitä kuukausittain kohtuullisen korvauksen jonka käytän osaltaan elämästä nauttimiseen vapaa-ajalla ja osaltaan tulevaisuuden turvaamiseen. Töissä riittää välillä mielenkiintoisia asioita ja välillä ei. Tulevaisuudessa voisin vaikka tehdä työtä ainoastaan 4 päivää viikossa ja taas hiukan lisätä vapaa-ajan määrää.

Nykyisestä työstä ei ole kiire mihinkään, se sisältää nimittäin kasan hyviä etuja: hyvän tietokoneen, kännykän ja liittymän, kattavan työterveyshuollon, liikuntaedun ja ilmaisen kuntosalin työpaikalla. Kaikissa työpaikoissa ei näitä etuja ole tarjolla, mutta tottakai on paljon työpaikkoja joissa on paljon paremmatkin edut. Mutta mikä olisi motiivini vaihtaa työpaikkaa? Raha, mukavammat työtehtävät vai kivemmat työkaverit? Kaikki nämä asiat ovat ihan ok statuksessa tällä hetkellä.

Onhan mahdollista että kaikki ihmiset eivät löydä koko elämänsä aikana unelmatyötä ja moni tekee työtä lähinnä siksi että saisi leipää pöytään. Eikö tämän tilanteen vain voi hyväksyä ja nauttia siitä toisesta elämästä, siis siitä mikä tapahtuu työpaikan ulkopuolella? Voihan se toki olla että olen vain niin haltioitunut tästä Suomen kesästä ja sen takia työ ei näyttele niin suurta roolia elämässä. Kun taas tulee marraskuun loska ja pimeys niin työ saattaa tuntua paljon tärkeämmältä asialta.
Miten sinä näet työsi? Tarjoaako se tarpeeksi haasteita vai riittääkö vain mielenkiintoinen vapaa-aika sinulle?

Tämä kirjoitus sisältää affliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä.24 kommenttia:

 1. Itse olin nuorempana liiankin sitoutunut työnantajaan ja sain kiksejä vastuusta, ulkomaanmatkoista ja haasteista. Sitten tuli muutaman vuoden vaihe, ettei työnteko kiinnostanut pätkääkään. Nyt taas viimeiset pari vuotta mennyt lujaa ja olen nauttinut työstä ja tunteesta että olen saanut paljon aikaiseksi. Vaikea sanoa johtuuko vaihtelu eri työnantajista, ikävaiheista, lapsen syntymästä vai mistä.

  En kuitenkaan näe itseäni uraihmisenä. Motivaationi työhön on osittain harkittua - kun sitä on pakko tehdä, niin teen sitten täysillä. Painan nyt vielä jokusen vuoden innolla ja viiden vuoden päästä voisin varmaan alkaa jo vähän himmailemaan. 10 vuoden kuluttua en toivottavasti käy palkkatyössä enää lainkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on että työuralla on erilaisia vaiheita ja tämä vaihe saattaa viedä vaikka vuoden tai pari. Sitten into saattaa taas palata ihan kunnolla.

   Poista
 2. Itselle työ on eräs tärkeimmistä tavoista oppia uusia asioita sekä toteuttaa omaa kunnianhimoa. Olen työpaikassa, jossa kaikilla on suora vaikutus firman menestykseen. Yksi hyvä neronleimaus, ja se saattaa olla miljoonien arvoinen. Toisaalta tarkoitus on joskus perustaa myös oma yritys ja nykyisessä saa sille valtavan hyvää sparrausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On varmaan aika hienoa että pystyy omalla toiminnallaan vaikuttamaan noinkin kongreettisesti tulokseen.

   Poista
 3. Itse etsin tällä hetkellä mitä vain työtä mistä saan alan kokemusta. Haaveilen kumminkin ajasta milloin pääsen tekemään töitä mitä haluan tehdä. Saa nähdä johtaako se oman yrityksen perustamiseen lopulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että pääset mielenkiintoiseen työhön!

   Poista
 4. Anonyymi12.6.17

  Mielenkiintoista kuulla toisten Tradenomien palkkakehityksestä. Itse en ole ikinä saanut samassa firmassa lisää liksaa vaan aina on pitänyt vaihtaa. Olen Kv-kaupan Tradenomi. Pari vuotta sinua nuorempi. Palkkakehitys surkeampaa, mutta asun n.50k asukkaan kaupungissa.

  Työskentelen teollisuudessa konttorirottana. Palkkakehitys seuraavaa:

  Vuosi 2013 - 2100e
  Vuosi 2014 - 2200e
  Vuosi 2015 - 2300e
  Vuosi 2016 - 2500e

  Nyt vasta ensimmäinen vakituinen työ. Hirveästi ei ole päässyt palkkaa vaatimaan kun on tarvinnut lähes pakolla ottaa vastaan seuraava työ minkä sattuu saamaan. Viihdyn kuitenkin työssä, työmatka kestää alle 10min suunta. Jäljelle jäävälle vapaa-ajalle annan ison arvon. Lisäksi työmatkakustannukset ovat melkein 0. Jos lähtisin lähimpään isompaan kaupunkiin n.60km suunta töihin bruttopalkka pitäisi nousta aika paljon, että se korvaisi menetetyn ajan ja kattaisi matkakulut. Olen samaa mieltä, Tradenomin paperit eivät ole mikään älytön vaiva, joten jo joskus vähän reilu 3k saa bruttona se riittää kyllä hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista kuulla myös sinun palkkakehityksestäsi. Olen samaa mieltä että sinun tilanteessasi työpaikan vaihto ei välttämättä kannattaisi.

   Poista
 5. Itse en ajattele työtä palkan kautta, vaan sisällön kautta. Teen tällä hetkellä tosi kivaa työtä, tosi kivassa työporukassa ja palkka edelliseen työpaikkaan verrattuna on 900€/kk. Itselleni palkka on toissijainen juttu siinä mielessä, jos työ on mielekästä. Toisaalta olen oppinut nauttimaan siitäkin, etten ole vakityössä. Voin katsella ympärille, todennut, ettei työttömyyteen kuole ja tämä on vain yksi hyvä lisä cv:ssä. Kerroin aiemmassa postauksessa tulevasta työpaikastani. Jos olosuhteet ovat niin kamalat kuin mitä on ennakolta annettu odottaa, voin aina lohduttautua sillä, että työsuhde on määräaikainen eli loppuu joskus. Tuollaisen kestänee vaikka päällä seisten? Se 8h, jonka työpaikalla viettää on kuitenkin kolmasosa päivästämme, kyllä siellä pitäisi mielestäni myös viihtyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työssä viihtyminen on toki tärkeää. Viihdyn työssäni sinäänsä ihan hyvin, mutta viihdyn vapaa-ajalla paljon paremmin :D

   Poista
  2. Anonyymi13.6.17

   Todellisuudessa tosin vakityöstä pääsee vielä nopeammin eroon halutessaan kuin määräaikaisesta työstä. Työntekijän irtisanoutumisaika vakityöstä on nimittäin aina maksimissaan kuukauden verran, eikä työntekijällä ole tarvetta antaa edes selitystä irtisanoutumiselle. Tunnen itse monia ihmisiä, jotka ovat lähteneet vakityöstä, eikä se ole ollut mitenkään vaikeaa.

   Tosin vakityöstä irtisanoutuminen aiheuttaa 3 kuukauden karenssin, jos lähtee työstä kortistoon.

   Poista
  3. Jep työpaikkaa voi vaihtaa liukkaastikin jos niin haluaa tehdä.

   Poista
 6. Anonyymi13.6.17

  Olen tahkonnut nyt 15 vuotta IT-alalla ja palkka on 4300€ (1800, 2400, 2800, 3200, 3700 ja 4300 hyppäyksittäin muutaman vuoden välein, välillä piti muodon vuoksi irtisanoutuakin ainoastaan palakseni takaisin mutta se taisi olla neuvottelutaktiikkaa :)

  Osakesalkku on nyt sadantonnin luokkaa. Vuodesta 2008 olen sijoittanut. Vielä olisi 'muutama vuosi' jäljellä siihen kuuluisaan taloudelliseen riippumattomuuteen. Olisin sen varmaan saavuttanutkin lähivuosina, mutta aktiivisesti sijoitin perheen perustamiseen jotta ei mene hyvä salkku ainakaan valtiolle perinnöksi.. :D Isompi asunto, perheauto jne. rahareijät siis löytyy. Tästä syystä sijoituksiin menevä osuus on pienentynyt ihan radikaalisti, hyvä jos satasen-kaksi saa kuussa laitettua omaan salkkuun (+osingot) kun vaimo on vielä hoitorahalla kotona ja hoidan kaikki juoksevat menot lainanlyhennyksineen kaikkineen. Perustin lapsille omat salkut ja niitä olen täyttänyt nyt pari vuotta ETF-tuotteilla.

  En missään nimessä valittele valintojani, ihan mukavaa tämä on ja tuntuu ehkä jotenkin vähemmän itsekkäälle kun aiemmin. Uusi tavoiteikä em. riippumattomuudelle on n. 50v ja aikaa sen saavuttamiseen on alle 15 vuotta. Katsellaan miten käy. On tämä työ kuitenkin ihan kivaa eikä maanantaiaamuisin ole suurempia antipatioita...ainakaan vielä...

  Vielä vinkki. Käyttäkää Excelia hyödyksi sijoitusten seurantaan, tulo-menoseurantaan, henk.koht. kassavirtaennusteisiin sekä osinkojen seurantaan ('kuinka monta tonnia vuodessa pitäisi sijoittaa päästäkseen tavoitteeseen X'). Täältä löytyy hyviä pohjia, http://investexcel.net/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mielenkiintoista lukea tarinastasi, kiitos. Pitää tutustua excel -pohjiin.

   Poista
 7. Anonyymi13.6.17

  Haastavinta työssäni on pysyä hereillä koko 8 tuntia, eikä hereillä pysyminen ole helppoa työpäivän jälkeenkään. Nykyisin teen työtä vaan koska on pakko. Jos olisi mielenkiintoinen työ, sitä toki tekisi mielellään.

  Tradenomi minäkin. Työ ei vastaa koulutusta ja palkka ala-arvoinen. Kaipaisin kyllä alaa vastaavaa kiinnostavaa työtä jossa myös kehittymismahdollisuuksia. Ehkäpä vielä joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko harkinnut työpaikan vaihtoa? Se saattaisi auttaa noihin ongelmiin ;)

   Poista
  2. Anonyymi13.6.17

   En pelkästään harkinnut vaan olen myös hakenut paljon töitä. Ei ole tärpännyt.

   Poista
  3. Toivotaan että uusi työpaikka löytyisi!

   Poista
 8. Tarvitsen koko ajan uusia haasteita. Leipäännyn tosi nopeasti päivän rutiineihin. Edellisen työnantajan palveluksessa kävinkin kaikki muut osastot ja toimenkuvat läpi paitsi tuotekehitys ja taloushallinto :)

  Nykyisessä työpaikassani teen kaikki yrityksen operatiiviset työt tarjouslaskennasta lähetykseen (tuotteiden valmistusta en tee sentään), joten työ on nyt pysynyt mielenkiintoisena kaikki 6v. Lisäksi saan tehdä niin paljon kaikkea kun vaan ehdin.

  Joskus tympii kun aika vaan menee päivittäisten töiden tekemiseen ja tuo kehittäminen jää. Koulutukseni kun olisi nimenomaan tuohon kehittämiseen ja johtamiseen.

  Tuttavani jäi kohta vuosi sitten työttömäksi ja kaikki tuttavapiirissä hän mukaan lukien oltiin että kyllähän se uusi työpaikka löytyy jo irtisanomisajalla. Eipä löytynyt, eikä ole löytynyt vieläkään. Sitä kun miettii niin on hyvin tyytyväinen kun on töitä ja säännöllinen tili :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on että aina voisi asiat olla huonomminkin. Siksi pitääkin nauttia nykyhetkestä :)

   Poista
 9. Minullekin työ on vain paikka jossa vietän 8-16h kerrallaan. Olen kiitollinen siitä, että saan tehdä töitä vähän vapaammalla rytmillä ja esimerkiksi päivitellä blogia työpaikalla. Samoilla linjoilla myös siinä että tulisin varmasti toimeen huonommallakin palkalla, mutta ei ole senkään suhteen valittamista. Uraputki ja sinkoileminen sinne tänne ei kiinnosta, haluan vain varmuutta, olla rauhassa ja tehdä mukavaa työtä. Mukavempaa se on silti aina olla kotona. Töistä lähtiessä minut valtaa joka päivä se sama innostus mikä jo alakouluikäisenä kun päästiin koulusta kotiin ja lähdettiin juoksujalkaa kotiin. :)

  VastaaPoista
 10. Samoilla linjoilla ollaan, työ on työtä jota tehdään rahan takia ja pääpaino elämässä on siellä vapaa-ajalla. Ei se työ tietysti saa ketuttaa joka päivä, mutta kun menee sillä perinteisellä omalla painollaan eteenpäin ja korvaus tulee tilille tasaisesti niin se riittää, haasteita ja uusia asioita voi sitten etsiä siellä vapaa-ajalla :)

  Palkkakehitys on ollut onnetonta ja nyt tuli vielä tuo Kiky-sopimuksen lomarahaleikkaus+työajan pidennys joten rattaat olen laittanut pyörimään uusien tuulien haistelemiseksi. Tuskin mihinkään lähden ellei ole satavarmaa vakituista työtä tilalle vähintään samalla palkalla. Kymmenen vuoden kuluttua kuitenkin suunnittelin siirtyväni osa-aikaiseksi, tms. niin menee se 9h/päivä näinkin tällä hetkellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa-aikaisuus kiehtoo minuakin ajatuksena.

   Poista