30.6.2013

Eläkkeelle 50-vuotiaana

Suomessa pääsee eläkkeelle aikaisintaan 63-vuotiaana, jos haluaa saada täydet eläkkeet. Miesten keskimääräinen elinajanodote on taas 76. Keskimäärin eläkkeellä kerkiäisi siis viettää noin 13 vuotta.

Olen joutunut opiskelemaan 6-vuotiaasta. Minulla oli siis n. 5 mukavan toimetonta vuotta. Siitä eteenpäin on pitänyt puurtaa koulussa ja töissä. Nyt olen 26-vuotias IT-konsultti keskisuuressa IT-talossa. Olen alkanut miettiä että mitäpä jos jäisi eläkkeelle vähän aiemmin ja tekisi ihan mitä itse haluaisi elämällä ilman että joutuisi nostamaan yhteiskunnan tukia? Se tuntuisi jotenkin typerältä että jotkut muut joutuisivat rahoittamaan oman valintani olla tekemättä työtä ja tehdä mitä huvittaa.

Olen valinnut säästökeinoksi osakkeet ja säästöhorisontiksi n. 25 vuotta. Suunnitelmani on tällainen: Säästän vähintään 500 euroa kuussa, ja laitan ne osakkeisiin aina tietyin väliajoin, niin että kuluista ei muodostu yli prosentin osuutta. Nordnet on välittäjä valintani suhteellisen alhaisten välityspalkkioiden ja maksuttoman osake säilytyksen vuoksi. Tavoittelen keskimäärin n. 5% tuottoa joka muodostuu osingoista ja arvonnoususta.Ålandsbankenilla on muuten hyvä laskin jota olen käyttänyt sijoitushorisontin laskemiseen. Tuon laskurin mukaan 500€:n kuukausisäästämisellä, 25:n vuoden sijoitushorisontilla ja 5%:n tuotto-odotuksella sijoituksen loppuarvo olisi n. 290 000€. Jos tuosta summasta saisi vaikka 5% osinkoja vuodessa niin niistä tulisi ensi vuoden osinkoveroprosentin (24,5) mukaan n. 900 euroa kuukaudessa tuloa. 900 euroa kuulostaa kyllä aika pieneltä summalta, mutta jos tyytyy simppeliin elämään niin kyllä sen pitäisi riittää.

Asunto on kuitenkin tuossa iässä varmasti jo velaton joten asumiseen menisi varmaan jotain alle 200 euroa. Siitä jäisi 700€ muihin kuluihin joten aika niukasti saisi elellä. Osakkeet valitsin niiden hyvien tuotto-odotuksien vuoksi. Suunnitelmanani on ostaa vakaita osinko osakkeita USA:sta ja sijoittaa ne sitten aina uudelleen. Näihin allokoin n. 95% salkustani ja 5% riskillisempiin osakkeisiin jotka eivät maksa osinkoa. Olen jo vähän ottanut etumatkaa suunnitelmaani ja ostanut osakkeita 11 000€ arvosta. Seuraavassa postauksessa tutkimme salkkuni sisältöä.

*Päivitys: Uudemmista teksteistäni pääsee paremmin kärryille nykyisistä tavoitteistani. Näistä on ns. aika vähän ajanut jo ohi...6 kommenttia:

 1. Nimetön4.8.13

  Kun aikajänteesi on noin pitkä voisit päästä parempaan lopputulokseen kun ostaisit osakkeita vain pörssipohjissa muutaman vuoden välein. Tämä ei olisi kovinkaan vaikeaa. Usein pörssipohjissa pitkäaikaiset osingot ovat n. 10 prosenttia osakkeen arvosta. Olennaista on, että osakkeen arvo on tippunut yhtiön ulkopuolisista syistä muiden mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä totta... Ihmismieli vain on niin malttamaton ja haluaa ostaa kaiken heti. Yksi vaihtoehto olisi tietysti ottaa sijoituslaina romahduksen aikana ja ostaa koko rahalla halpoja osakkeita.

   Poista
 2. Nimetön23.3.14

  Aika usein unohdetaan että 900 euroa mitä ajattelit saavasi kuukaudessa riittäisi ehkä tämän hetkisen kustannustason perusteella. Valitettavasti esim. yhtiövastikkeillakin on tapana nousta joka vuosi:

  http://www.talouselama.fi/uutiset/yhtiovastikkeet+kallistuvat+hurjaa+vauhtia/a2006555

  Yhtiövastike voi toki tällä hetkellä olla se 200 euroa kuukaudessa. Mutta entä jos sekin nousee 5 prosenttia joka vuosi. 25 vuoden kuluttua kun ajattelit jäädä eläkkeelle, tuo yhtiövastike onkin jo 677 euroa kuukaudessa.

  En halua olla pessimistinen, mutta liian usein näissä laskelmissa ajatellaan kustannuksien pysyvän samana seuraavat 25 vuotta, samalla kun omalle omaisuudelle lasketaan 5 - 8 prosentin vuosituottoa.

  Muistakaa huomioda inflaation vaikutus näissä laskelmissa, jotta ei tule suuria pettymyksiä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentistasi, tuossa on monia hyviä pointteja. Nuo laskelmat ovatkin toki vain suuntaa antavia. Aika näyttää sitten kuinka paljon juuri niissä taloissa nousee vastike joissa tulen asumaa.

   Poista
  2. Nimetön24.3.14

   Hei,

   Eksyin sivuillesi "vahingossa" ja mielenkiintoinen projekti sinulla kieltämättä on. Tietenkin suuri kysymys on miksi et hankkisi tuona 25 vuoden aika työtä joka tuntuisi enemmänkin elämäntavalta? Eihän työkään tarvitse olla ainaista pakkoa. Tuohon asumisen inflaatioon pakko sanoa sen verran, että aika todellakin näyttää kuinka paljon taloissa nousee vastike ja se on varma että nousee. Huoltoyhtiöt, jätelaitokset sun muut nostavat varmasti hintoja yleisen inflaation mukana. Ainoa keino suojautua on hoitaa itse nuo hoitovastikkeen sisältämät työt, eli muuttaa omakotitaloon. Silloin voit hallita asumiskulujasi paremmin kuin taloyhtiössä jossa olet pakotettu maksamaan joka kuukausi sen mitä muutkin.

   Poista
  3. Hei,

   Kiitos kommentistasi. Minua ei välttämättä niinkään kiinnosta välttämättä jäädä kokonaan töistä eläkkeelle, vaan valita tosiaan että tekisikö töitä vai ei. Välillä huvittaa nukkua pitkään ja pitää vähän omaa lomaa. Eläkkeellä se onnistuisi mukavasti. Sitten jos kaipaisi jotain pientä projektia niin niitä voisi kehitellä. P. Ohatta on tässä postauksessaan kuvannut aika hyvin myös minun mietteitäni:

   http://pohatta.blogspot.fi/2013/10/elake-taloudellinen-riippumattomuus.html


   Joo olenkin miettinyt jo tuota omakotitaloa. Tässä vaiheessa vielä nuo kaikki huoltohommat kuulostavat sellaisilta jotka jätän mielelläni huoltomiesten hommiksi =)

   Poista