22.9.2013

Tesla kuplassa?

Ilmassa huomaa jo pieniä syksyn merkkejä, lämpötila laskee ja tuulee enemmän kuin kesällä. Eräs osake on kuitenkin vielä kuuma kuin Suomalainen sauna, nimittäin Tesla Motors. Ostin osaketta heinäkuun puolivälissä hintaan 122,94$ kpl, ja nyt hinta on kivunnut jo 183,39$ kpl. Osake on siis kallistunut 49% noin kahdessa kuukaudessa. Nordnet näyttää kuitenkin että omistukseni on noussut vain 41%. Mutta mistä tämä johtuu?

Vastaus löytyy valuuttakursseista. Ostin osakkeita kun euron arvo taalaan nähden oli matalalla, ja nyt euro on noussut. Joten aluksi sain vähemmän osakkeita samalla euromäärällä kun saisin nyt, jos osakkeen arvo ei olisi muuttunut. Samaan aikaan euron arvo on noussut jotenka dollarimääräisten osakeomistusten arvo laskee euroon nähden.

Tuo on onneksi sivuseikka, koska en ole vaihtamassa dollari osakkeitani ainakaan lähiaikoina euromääräisiin osakkeisiin tai valuuttaan. Asia mitä pohdinkin on että milloin Tesla on niin isossa kuplassa hinnan osalta että se puhkeaa? Selvä juttu on että osake on jo aikamoisessa kuplassa, mutta kukaan ei tiedä miten kauan tätä jatkuu ja kuinka kauan kupla vielä kasvaa.

Olen tehny aiemminkin virheitä osakkeiden kanssa. Olen myynyt todella paljon liian aikaisin. Stonesoftin myin kuukautta ennen ostotarjouksen tekemistä muutaman kymmenen prosentin voitolla ja Biohitin tappiolla hintaan 3.75€. Molemmissa olisi pitänyt vain malttaa mielensä ja odotella parempia hintoja. Sijoittamisessa olen huomannut sellaisen asian että on psykologisesti parempi hävitä rahaa, ja pitää osaketta mielestään tarpeeksi kauan, kun myydä nopeasti eikä antaa voittojen juosta. Tämä myös pätee siinä tapauksessa vaikka myisit muutaman kymmenen prosentin plussalla, silti sinua jää kaivelemaan mahdollisuus esim. 400% tuotosta.

Tämän takia aion odottaa Teslan kanssa ihan rauhassa ja katsoa että miten paljon kupla vielä kasvaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti