24.1.2014

Interactive Brokers jenkkiosakkeisiin

Liityin kuukausi sitten Interactive Brokers:n jäseneksi. Kyseessä on suuri jenkkiläinen välittäjä, jolla on todella pienet kulut osakeostoihin. Eräs tärkeä asia osinkosijoittamisessa on mielestäni riittävä hajautus. Tavoitteenani onkin omistaa lopulta 40-50 laadukasta osinkoyhtiötä monilta eri toimialoilta. Tähän IB sopii kuin nenä päähän; nimittäin osakekulut ovat yleensä $0.70 per transaktio.

Tämä on huomattavan halpaa, koska esim nordnetillä jenkkiosakkeiden osto maksaa vähintään 15€ per transaktio. Pieni ero, sanoisinko. Tähän asti jouduin säästämään aina 2-3 kuukautta ennenkuin minun oli järkevää ostaa osakkeita, muuten transaktiokuluista olisi tullut liian suuret. Tuolla IB:llä on niin että minimi veloitettava summa kuussa on $10. Olen laskenut sen näin: valuutanvaihto maksaa $2, ja osakkeen osto $0.70. Ostan siis 12 kertaa osakkeita kuussa ja vaihdan kerran valuuttaa euroista dollareiksi.

Noin 90€ vuodessa saan siis kaiken tämän: kerran kuussa valuutanvaihdon, ja 12 osakeosto kertaa. Aion toteuttaa ostoja joka toinen päivä, joten hajautus on melkoinen. Yksi tai kaksi osaketta kerrallaan kun ostaa niin myös minun 500€/25% kuukauden tuloisa + kuukauden osingot riittää pitkälle. Tilin avaaminen kesti noin viikon, piti toimittaa aika paljon dokumentteja ja kasa rahaa piti tallettaa tilille ennenkuin pääsi ostamaan. Nyt olen ostanut viikon aikana jo muutamaa eri osaketta IB:stä, mutta niistä kerron lisää ensi kerralla!

18 kommenttia:

 1. Nimetön4.3.14

  Hei, haluaisin kovasti mielelläni kuulla lisää tuosta IBstä. Itsekin kaipaan halvempaa vaihtoehtoa Nordnetin tilalle. Lähinnä mietin minkälainen dokumentti tuolle IBlle kelpaa passin lisäksi, kun noita sähkölaskuja tms. ei omassa tapauksessani ole eikä pankistakaan saa enää tiliotteita. Samaten meni sormi suuhun kun katselin tuota rahansiirto-osuutta, en juurikaan ymmärtänyt noista termeistä mitään. Eli miten itse siirsit varat omalle kaupankäyntitilillesi ja mikä se on noista engl.kielisistä vaihtoehdoista, ja pitikö pankista pyytää joku paperi? Kiitokset jo etukäteen, jos viitsit kommentoida tätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Ensin piti tulostaa sähkölaskun näköiskopio nettipankista. Sitten rutistelin sitä vähän että näyttää aidolta (tämän vaiheen voi varmaan jättää väliin =)) ja lopuksi skannasin sen ja lähetin pdf:nä heille.

   Siirsin varat ihan normaalilla tilisiirrolla, heillä on Saksalainen tili mihin on helppo siirtää rahoja. Wire transfer. Nykyään kun on IBAN tilit niin tilisiirrot euroopan välillä ovat todella helppoja eikä ne maksa mitään ekstraa. Rahat näkyivät IB tililläni yhdessä päivässä, viimeksi taisi mennä kaksi.

   Mitä välittäjää käytät nykyään?

   Poista
  2. Nimetön5.3.14

   Kiitos vastauksesta, tuosta saksan tilistä en ollutkaan tietoinen, hyvä juttu. Voi siis vaihtaa eurot dollareiksi 2 taalan kululla, joten dollaritiliä ei siis oikeastaan edes tarvitse. Tuo sähkölasku on ongelma, asun yhtiömuotoisessa ok-talossa ja kaikki laskut tulevat yhtiön nimellä. No, eiköhän tuohon jonkun muun dokumentin keksi. Nordnetin käyttö noihin jenkkikauppoihin on tullut maksamaan jo monta tonnia turhaan joten täytyy pistää tämä hakemus vetämään, kiitokset vielä.

   Poista
  3. Juu, maksoikohan se jotain $2 vai $2.50.

   Pääasia että on joku lasku jossa näkyy osoitteesi.

   Poista
 2. Nimetön5.3.14

  Minulla on ollut kohta vuoden ajatukset sijoittaa jenkkiläisiin osinkoaristokraatteihin, mutta enpä ole saanut aikaiseksi ja eniten on korvennut Nordnetin 15e/kaupankäynti kulut. Käsitinkö nyt aivan väärin, että tilille pitää tallettaa 10 000usd jotta hyväksytään asiakkaaksi? Mikä oli heidän politiikka tilille talletettujen rahojen kanssa eli saako vaikkapa osan nostaa pois vai onko käytettävä osakkeisiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 26-vuotiaiden tai alle tarvitsee laittaa vain $3000, muiden $10000. Rahat saa pois n. viikossa. Jos tililläsi on saldo (käteinen, osakkeet, etc) alle $2000 niin he veloittavat minimissään tuon $20 kuluja kuussa. Ai niin, tilinavaajat saavat 3kk käydä kauppaa ainoastaan kuluilla, ei $10 minimiä.
   https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=4969

   Tuo kauppalehden IB keskustelu on auttanut minua suuresti:
   http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=163801&tstart=0&start=600

   Poista
 3. Nimetön10.3.14

  Hei,

  Olen myös pohtinut IB.n asiakkuutta, koska käyn nykyään kauppaa melkein ainoastaan jenkkiosakkeilla.

  Minua kiinnostaisi kuinka verotus toimii IB:n kautta. Onko niin, että minun tulee itse ilmoittaa osingot ja myyntivoito/tappiot? Pystyykö tuolta tarvittaessa tulostamaan helposti pätevät raportit lähetettäväksi verottajalle? Lisäksi, pidättääkö IB osingoista veroa kun ne kirjautuvat tilille, vai tuleeko osingot täysimääräisenä ja verot menevät maksuun vasta veroilmoituksen yhteydessä?

  -Mikko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mikko,

   Minulla ei ole vielä paljo tuosta tietoa koska avasin asiakkuuden vasta pari kuukautta sitten. Sen tiedän että he pidättävät sen normaalin 15% jenkkiosakkeiden kohdalla. Ainakin tämän kauppalehden keskustelun perusteella pitäisi pystyä printtaamaan selväkielinen 9A lomake verottajalle:

   http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=163801&start=150&tstart=0

   Poista
 4. Nimetön30.8.14

  Moi,

  oletko koskaan harkinnut käyttäväsi scottstradea? Jenkkilästä oli yksi työkaveri joka tätä kehui. ei tullut silloin otettua selvää, kuitenkin kuulostaa IB:n tapaiselta puljulta :)

  -Henkka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Dividend Mantra taisi käyttää scottstradea. Mitä itse tutustuin niin oliko 7$ per transaktio. Mieluummin pysyn IB:ssä ja hajautan enemmän.

   Poista
 5. Nimetön2.9.14

  "27-vuotias IT-konsultti Helsingistä joka yrittää kerätä mahdollisimman nopeasti osakkeita sen verran että pääsisi määräämään itse elämästään. "

  Tulipa muuten mieleen, että määräät jo nyt elämästäsi, joten tuo lause on loogisesti hieman virheellinen.

  Ymmärrän kyllä, mitä tarkoitat. Itselläni on täsmälleen sama tavoite! Paljon onnea sijoitustoimintaan. Kiitos blogista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet täysin oikeassa, voisin muotoilla tuota vähän paremmin =) Kiitos, onnea myös sinulle ja hyvää syksyn jatkoa!

   Poista
 6. Nimetön4.12.14

  IB laskenut välityspalkkiota 0.30 usd:hen!

  VastaaPoista
 7. Voitko auttaa vähän, eli mitä tulee välityspalkkio maksamaan 10000€ ostoksella ib:ssä tai lynxsissä. Olen aika uusi näissä jutuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, en käytä lynxiä, mutta IB:stä voin sano sen verran että hinnoittelu on aika sekava. Hinnasto löytyy täältä: https://www.interactivebrokers.com/en/?f=commission

   Poista
 8. Nimetön22.4.15

  Moi! Oletko jo tehnyt ensimmäisen veroilmoituksen IB transaktioista? Avasin tilin IB:llä tämän vuoden alussa joten itselläni se on edessä vasta ensi vuonna mutta silti olisi kiva tietää jo etukäteen minkälainen savotta on edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa,

   tarkoituksenani on kyllä tehdä postaus ib:stä ja verotuksesta, mutta vasta syksyllä sen jälkeen kun verottaja on hyväksynyt korjatun veroilmoitukseni.

   Poista