12.3.2014

Vipua, tuleeko siitä kipua?Lähiaikoina olen pohtinut vakavasti vivun käyttöä sijoituksissa. Ei missään riskisijoituksissa vaan siinä että ostaisin samoja osakkeita kuin nytkin mutta hiukan suuremmilla summilla. Niin suurilla että rahat pitäisi lainata. Tarkoitus olisi ostaa lähinnä REIT firmoja joissa osinko pyörisi kutosen paremmalla puolella. Näistä saisi mukavasti lisää kassavirtaa sijoituksiin.

Koron ollessa 1,58% vuodessa yhtälö vaikuttaa aika kannattavalta. Ja kun vielä korkotulot voi vähentää pääomatuloista täysimääräisinä niin avot!

https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Vahennykset_paaomatuloista_ja_alijaamahyvitys/Korkojen_vahentaminen_paaomatuloista(26893)

Tehdäänpäs pieni laskuharjoitus:

Vipu $1000
Osinko 6%
Korko 1,58%
Vero 25,5%

Osinko 1000*0,06=60
Korko 1000*0,0158=15,8
Vero 60*0,255=15,3

Korot voi vähentää pääomatuloista, eli tässä tapauksessa osingoista:

60-15,8=44,2

Sitten vähennetään verot:

44,2*0,745=$32.93

Tulokseksi saamme $32.93 passiivista tuloa vuodessa.

Tällä rahalla voi taas sitten ostaa lisää osakkeita. Ajattelin aloittaa vivutuksen aika pienillä prosenteilla, ettei paljon pelätty "Margin call" iske kun käyttää osakkeita vakuutena. Varsinkin tässä osinkosijoittamisen alkuvaiheessa vivutus auttaisi tuomaan lisää osinkovirtaa ja sitten taas lisäämään sijoitettavaa rahasummaa. Toisaalta vivutus lisää myös sijoittamisen riskejä koska voit menettää omaisuutesi ja vielä jäädä velkaa kaikenlisäksi. Pitää vielä hiukan pohtia tuota.

Idean tähän juttuun sain Dividend Growth Investorilta

Juttua korjattu jälkikäteen Fyysikon hyvän kommentin perusteella =)

Onko sinulla kokemusta vivutuksesta? Toimiiko strategiassasi?

Kuva: renjith krishnan/FreeDigitalPhotos.net

6 kommenttia:

 1. Nimetön13.3.14

  Mistä aiot noin edullista sijoituslainaa saada?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tuolta voit laskea: https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=interest&p=schedule2

   Poista
 2. Ei tainut mennä ihan oikein. Eikös korot voi vähentää nimenomaan tuloista eikä veroista? Tällöin laskut menisivät yksinkertaistetusti näin: pääomatulot 60, korot 15, verot 0,3*(60-15)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos paljon korjauksesta! =) Päivitin tekstiä korjauksesi mukaisesti. Veroprosentti 25,5% koska kyse osingoista.

   Poista
 3. Nimetön10.8.14

  Itselläni on myös tarkoitus ottaa IB:ltä hiemaan lainaa, mutta haluaisin tietää, miten tuon IB:n lainan korkojen vähennys käytännössä tapahtuu. Esim. Nordnetiltä lainaa ottaessa se päivittyy automaattisesti veroilmoitukseen, mutta näin ei ole IB:n kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ei ole vielä kokemusta veroilmoituksesta ja IB:stä, mutta olettaisin että sinun pitää vain ilmoittaa tuo vuoden aikana maksetut korot ja sitten selvittää mihin sitä lainaa on käytetty.

   Poista