27.5.2014

Eron vaikutus kuluihin ja säästämiseen

Kuinka ero vaikuttaa kulutukseen, esimerkkinä minä itse. Tuli erottua tyttöystävästäni puolisentoista kuukautta sitten ja ostin asuntomme kokonaan itselleni viime viikolla. Nyt onkin mielenkiintoista tarkastella että kuinka tämä vaikuttaa pakollisiin menoihini.

Pakolliset kulut ennen:
Asuminen: 550€
Auto: 80€
Vakuutus: 30€
Ruoka: 225€
Opintolainan lyhennys: 50€
Laina vanhemmilta lyhennys: 200€
Yhteensä: 1135€

Pakolliset kulut nykyään:
Asuminen: 1060€
Auto: -
Vakuutus: 30€
Ruoka: 200€
Opintolainan lyhennys: 30€
Laina vanhemmilta lyhennys: -
Nordnet lainan lyhennys: 200€
Yhteensä: 1520€

Tuosta huomaa helposti että menot kasvavat kun eroaa. Auto on kyllä myyty ja aion käyttää vähän vähemmän rahaa ruokaan. Jouduin ottamaan kasan lainaa Nordnetistä osakkeita vastaan että sain lunastettua asunnon itselleni. Aion siis siirtää vanhemmiltani lainaamani rahojen maksua, kuten myös opintolainan maksua. Ensi kuun alussa aion tehdä uuden sivun jossa on listattuna omaisuus ja velat. Siitä onkin mukava seurata kun omaisuus kasvaa ja velat vähenevät =)

12 kommenttia:

 1. Nimetön28.5.14

  Ikävä kuulla erostasi. Toisaalta, jos puhutaan kylmästi vain rahasta, voisi kuvitella että yksin asuvan on helpompi säästää kun voi itse päättää kaikista menoistaan. Mitä tulee omistusasumiseen, jotkut minua paremmat sijoittajat välttävät rahan sitomista asuntoon. En ole itse oikein ymmärtänyt tätä ja miellänkin asuntolainan maksun säästämisen muodoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos sanoistasi. Näinhän se periaattesssa on, mutta jos haluaa asua yhtä mukavasti myös eron jälkeen, niin asumiskulut tuplaantuvat. Myös deittailu tulee kalliiksi =)

   Poista
 2. Tällaisia mällejä niitä tulee. Itselläni on "vararahastona" muutama ETF, joissa raha säilyy paremmin kuin tilillä tai rahamarkkinarahastossa. - Toivottavasti sijoitusharrastus ei ollut eron syynä... Meillä puoliso välillä marmattaa investorileskeydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos mukavista sanoistasi! Ei johtunut sijoittamisesta täysin, mutta kyllä täysin erilainen rahankäyttö tuo riitoja.

   Poista
 3. Kyllä sitä talous muuttuu melko lailla jos on ehtinyt tottua kahden palkan talouteen. Itse viidettä vuotta vetelen yhden miehen showta. Oma heräämiseni kunnolliseen taloudenhoitoon on tosi tuoretta vielä, heti tuoreeltaan eron jälkeen heitti talous häränpyllyä aika reippaasti.. Tänne asti on kuitenkin pärjätty, etköhän sinäkin!

  VastaaPoista
 4. Nimetön30.5.14

  Itsellä kävi samankaltaisesti ja siihen päälle tuli tietenkin pakolliset putkiremontit :)

  Mutta kaikesta selviää kun antaa nille arville aikaa, helppoa se ei tietenkään ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kyllä tässä hetki menee että tottuu tähän uuteen tilanteeseen.

   Poista
 5. Nimetön31.5.14

  Mielenkiinnolla odotetaan jatkoa. Miten asumismenot ovat noin suuret, olisi mukava nähdä yksityiskohtaisempaa dataa asumiskuluista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, alla tietoa:
   Asuntolaina, remppalaina:870€
   Vastike, vesi:142€
   Netti:30€
   Sähkö 15€
   Yhteensä:1057€

   Poista
 6. Nimetön3.6.14

  Eroaminen on monella tapaa hankalampaa kuin uskoisi. Mutta kyllä se siitä. Aluksi kulut ovat kovat, mutta kyllä ne siitä tasaantuu. Ja vaikka asumiskulut nousi, niin säästöön kuitenkin menee käytännössä entinen summa: asuntoon vain enemmän. Ja mitä tulee deittailuun... ota iisisti, useaan kertaan eroaminen se vasta kallista onkin :-)

  VastaaPoista