23.9.2014

Viimeisin myynti - SoftbankMuistatteko viime viikolla kun menin ostamaan Softbankia? Tarkoituksenani oli hyötyä Alibaban listauksen jälkeisestä kurssinoususta, Softbankin omistajana. No me kaikkihan tiedämme että ei se ihan niin mennytkään. Alla tietoa paljonko tällä kertaa tuli tappiota:

Softbank (SFT):
Osto ma 15.09.2014 106kpl @65,43€ yhteishintaan 6935,58€
Myynti ma 22.09.2014 106kpl @58,10€ yhteishintaan 6158,60€

Kuluihin meni ostossa ja myynnissä yhteensä 39,29€. Yhteensä tästä tuli siis kulujen kanssa 816,27€ puhdasta tappiota.

Nyt päästäänkin sitten mehukkaimpaan osioon, eli virheeni analysointiin. Minkä takia tein tällaisen typerän ja riskillisen liikkeen, vaikka suunnitelmissani on vaurastua osingoilla? Voin selittää tämän tapahtuman impulsiivisella luonteellani. Välillä tulee kokeiltua kaikkea typerää ja tämä vaikutti taas niin hyvältä suunnitelmalta, ettei tätä voinut mitenkään missata. Toinen juttu oli se että tiesin saavani hiukan lisätienestejä parin kuukauden sisään, olen nimittäin tehnyt vähän ylitöitä. Ajattelin että tappiot voi sitten kuitata noilla rahoilla.

Voinko luvata ettei tällaista käy tulevaisuudessa? Valitettavasti en voi, sillä ihmisiähän me kaikki vain olemme. Vaikka pyrin estämään itseäni tekemästä tällaisia tyhmyyksiä, niin teen lopulta aina juuri niin kuin itseäni huvittaa. Tällä kertaa meni sitten näin. Pitäisikö nyt sitten laittaa pää pensaaseen ja nyyhkiä itsensä uneen tällaisen pienen takaiskun takia? Mielestäni ei. Alla on lueteltuna muuta fakta miksi minulla ei ole mitään hätää:

1. Kuten sanottua, olen tehnyt ylitöitä ja tulen saamaan satoja euroja lisää tuloja syys- ja lokakuussa.

2. Tein Nordnetin mukaan myyntivoittoa viime vuonna 3536€ bruttona.

3. Osingot rullaavat ihan mukavasti joka kuukausi.

Mitäs seuraavaksi... Nyt kun pääsin mukavasti alkuun näissä myynneissä, niin taidanpa tosiaan jatkaa samalla linjalla. Alkaa nimittäin pikkuhiljaa jo ärsyttää maksaa tuota Nordnetin korkeakorkoista lainaa. Saldo tällä hetkellä about 4600€. Mitä lähtee myyntiin, se selviää ensi postauksessa. Vinkki: yhtiöllä oli ennen mainoksissaan lännen cowboy.

Oletko sinä tehnyt samankaltaisia virheitä ja luullut olevasi markkinoita ovelampi?
 
Viimeisimmät myynnit
Viimeisimmät ostot
Tulot/menot
Osinkotulot
Osakesalkku

Kuva: stuart miles/FreeDigitalPhotos.net

18 kommenttia:

 1. Tuttua, tuttua.

  Verotus kuittaa tuon tappion. Myyntitappion vähennysoikeus on 5 vuotta, joten aikaa tahkota positiivista kassavirtaa on.
  Itse olisin hautonut tuota potentiaalista verovöhennystä pitempään, mutta paluu strategiaan on arvo sinänsä.

  Miten on, jos olisit kertonut aikomuksistasi julkisesti ENNEN päätöstä? Olisiko ostonappi painunut yhtä iloisesti? Tarkoitan vaan, että päiväkirjaa voisi hyödyntää niinkin, vähentämään impuliivisuutta.

  Omassa sijoitussunnitelmassani on hurskasteleva lause:

  "En muuta strategiaani ja allokaatioitani nopeasti. Muutokset kirjaan tähän blogiin..."

  Kunpa toimisinkin niin. Olen pahin viholliseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko että kukaan olisi saanut minua vakuuttuneeksi sijoitukseni järjettömyydestä, teen kuitenkin yleensä niin kuin itseä huvittaa. Tietysti olisi hyvä kuunnella välilä muidenkin mielipiteitä =)

   Poista
 2. Ja lisäksi:
  Olet olmeisesti myymässä Philip Morrisia? Se on kuitenkin peräti hyvä yhtiö ja itse harkitsisin toisenkin kerran. Sinä itse päätät.

  Ks. http://seekingalpha.com/article/2510865-is-philip-morris-really-a-bull-trap

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua vähän vain epäilyttää nuo tupangin lunttien menekit tulevaisuudessa. PM:lläkin on ollut laskeva liikevaihto...

   Poista
 3. Nimetön24.9.14

  Hei! Olen itse aikalailla aloitteleva sijoittaja ja ymmärrys on vähän vielä rajallinen. Itsekin sijoitin pienen määrän suoraan Alibaban osakkeisiin ja ne ovat nyt tietysti tappiolla. Mutta eikö se usein juuri tuolla tavoin mene, että alkuun hinta heiluu ennenkuin ottaa suunnan? Eihän muutama päivä vielä koko totuutta kerro? Kiinnostaa tietää, että miksi myit nyt jo ihan kaikki osakkeet, mitkä ostit? Vai vähensikö softbank omistustaan/laimeniko se jollain tavalla? Vai etkö usko Alibaban osakkeen arvonnousuun jatkossa, vai oliko esim. velkaa niin paljon ettei odottaminen kannata? Kiitos jos viitsit vastata! (Tai joku muu blogisi lukija jos osaa valottaa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Kukaan ei voi varmasti ennustaa miten Alibaban hinta tulee kehittymään. Minä itse otin 7000€ lainaa ostaakseni Softbankin osakkeita ja toivoin Alibaban hyvän avajaispäivän kurssin nostavan myös Softbankia. Valitettavasti näin ei käynyt vaan osakkeeseen oli jo laskettu nousu sisään.

   Minulla oli alunperinkin suunnitelmissa pitää Softbankin osakkeita ainoastaan maanantaihin saakka, tuli tappiota tai voittoa. Tämä johtuu hyvin pitkälti siitä että lainasin tuon 7000€ Nordnetilta, ja siinä on yli 5% vuosikorko.

   Poista
 4. Nimetön24.9.14

  Hei,

  Ei näköjään mennyt aivan nappiin tuo sijoitus. Mutta jos ei yritä ei voi onnistua.

  https://www.youtube.com/watch?v=7m_Y-g0piMw

  Eikö IB:llä ole mahdollista saada luototusta halvemmalla kuin Nordnetiltä? Tuo 5% korko kuullostaa kalliilta ottaen huomioon nykyisen taloustilanteen, lainaraha alkaa olla melkein ilmaista. Itse katsoin juuri korkoja kun asuntolainan korontarkastus on tulossa niin ovat yllättävän matalalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, saisi sieltä 1,59% korolla. Osakkeiden pitoaikani oli kuitenkin niin pieni että ajattelin käyttää Nordnetia.

   Poista
  2. Nimetön24.9.14

   Minkä takia? IB:n komissiot olisivat olleet pienemmät ja lainakorko pienempi. Miksi siis päädyit silti käyttämään Nordnetia?

   Poista
  3. Koska laina-aika oli vain viikko niin en nähnyt järkeä käyttää IB:tä. En olisi saanut sieltä muutenkaan marginilla 7000€ ulos ilman omanpääoman lisäystä, sillä suurin osa osakkeistani on Nordnetissa, ja IB:n salkku on jo vivutettu 30%.

   Tietysti oli myös lapselliset ajatukset siitä että Softin arvo kohoaa niin paljon ettei muutaman kympin kuluilla ole mitään väliä =D

   Poista
 5. Mjuu Viduralleen meni munkin Yahoo ostot, mutta ei voi mittään. Tuli ite suljettua aika monta positiota tossa samalla, nyt sitten osinkokoneita lisää salkkuun.
  jatkoja
  anha

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu luinkin jo postauksesi. Onneksi pääsit sulkemaan myös plussalla olleita positioita =) Tsemppiä sijoituksiin ja REIT:jä salkku täyteen!

   Poista
 6. Nimetön24.9.14

  Alibaba teki samanlaisen käyrän listautuessaan muutama vuosi taaksepäin omilla markkinoillaan, tosin kyse oli pienemmistä rahoista. Kurssi nousi vielä isommalla räjähdyksellä ja putosi samantien joksikin aikaa. Itse arvelin odottaa samanlaista reaktiota, kun osake on tosiaan listaumishinnaksi kallis, ensimmäisenä ostavat sijoittajat myyvät nopeasti pois voitonnälässä, ja hinta laskee. Ja kärsivällisemmät odottavat muutaman päivän saadakseen hinnat alas, ennenkuin tarjoavat. Kuitenkin kyse on yrityksestä jolla on valtavat kasvumahdollisuudet ja markkinoilla on kovasti kiinnostusta joten kysyntää riittää. Itsekään en näihin kärsivällisiin kuulu vaan maksoin kylmänviileästi kaupoista ensimmäisten joukossa, ja sitten odottelemaan kurssin laskua ja nousua perään. Tavoitehinnaksi on veikkailtu kuitenkin jopa yli 112 dollaria osakkeelta. Nyt alkaa nousu ja Softbank sekä Yahoo isoilla omistuksillaan seuralevat Alibaban kurssikehitystä. Luulen, että moni on omistanut ko osakkeita ihan Alibaban takia, ja he sitten ovat niitä myyneet pois ja vaihtaneet suorempaan sijoittamiseen, itse ainakin olisin toiminut niin. Spekulointia kaikki, mutta toisaalta aika loogista ja mielenkiintoista, miettii aloitteleva sijoittaja. Aika näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti toivon BABA:n nousua ja siihen sijoittaneille kaikkea hyvää. Itse en vaan ole enää kyydissä. Nautin sittenkin enemmän säännöllisestä osinkotulosta =)

   Poista
 7. Jos nyt tästä veivistä jotain pitäisi veistellä, niin suosittelen käymään koko ajatusprosessin uudestaan läpi ja miettimään mitä asiasta olisi opittavaa. Sitten jos vielä jaksaisit kirjoittaa tästä, niin se olisi mielenkiintoista luettavaa ja varmasti jäisi itsellesikin takaraivoon oppimasi asiat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää katsoa, en ole niin hyvä analyyseissä =)

   Poista
  2. Nimetön10.10.14

   Tässä oma analyysini: Ei saa hosua osakemarkkinoilla. Kun ns. "haistaa" eurot Alibaban tyylisessä listautumisessa, pitää pysähtyä miettimään, "olenko ainoa maailmassa joka tämän tajuaa". Jos vastaus on että on miljoonia muitakin onnenonkijoita yrittämässä tuplata sijoituksensa, niin tee juuri päin vastoin mitä aluksi ajattelit. Klassinen kun muut ostavat minä myyn ja päin vastoin.

   Poista
  3. Hyvä analyysi =) En ollut ainoa joka tajusi tuon, ja siitä onkin sitten muistona 800€ turskaa =D

   Poista