30.1.2015

Miten reagoin laskevaan valuuttakurssiin

Tällä viikolla tein taas muutamia ostoja ja myyntejä. Tuli sen verran vaihdettua salkun sisältöä, että en jaksa tässä yksitellen mainita tekemiäni ostoja ja myyntejä, joten sinun on parempi tarkastaa itse ajankohtainen tilanne salkustani. Tavoitteenani on laskea velkaisuus IB:n osakkeistani tasolle 20%, nyt olen 25%. Jos kurssit laskisivat nopeasti, niin minulla olisi aika lyhyt matka 50% velkaisuuteen, jolloin osakkeiden pakko likvidointi alkaisi. Tämä on tilanne jota kannattaa välttää kaikin tavoin. Siksi siis haluan hiukan pienentää tuota velkaisuuttani.

Kuten tiedämme, euro on ollut hirmuisessa laskussa suhteessa dollariin. Tänään yhdellä eurolla saa enää $1.13. Mikä avuksi? Vaihtoehtoja on monia. Voisin jatkaa samaan malliin kuin nyt, ja laittaa jokaisen liikenevän euron USA:n pörssin osakkeisiin. En kuitenkaan pidä tätä vaihtoehtoa järkevänä.

Entäpä jos ostaisin nyt euro-osakkeita, kun nyt ei välttämättä kannata ostaa paljoa dollari määräisiä osakkeita? Tämä voisi olla hyvä vaihtoehto, mutta en oikein tiedä mitään Saksalaisia yhtiöitä, jotka ovat maksaneet vuosia kasvavaa osinkoa. Vinkkejä otetaan vastaan :)

Aion valita kolmannen vaihtoehdon, ja maksaa pois euro määräisiä velkojani. Aloitan opintolainasta, joka on 1700€, sitten laina vanhemmille 2400€ ja lopulta alan lyhentämään asuntolainaani. Asuntolainastani 7000€ on hiukan kalliimpi korkoista remppalainaa, jota olisi kiva lyhennellä.

Mutta mitenkäs sitten se sijoittaminen eläkettä varten? Aion jatkaa suunnitelmassani säästää 500€ kuussa, vaikka saan nyt jenkeistä aika paljon vähemmän osakkeita kuin muutamia kuukausia sitten. Uskon pitkän sijoitushorisonttini tasoittavan valuutta muutokset. Jatkan tätä taktiikkaa niin kauan kuin euro on mielestäni liian alhaisella tasolla dollariin nähden.

8 kommenttia:

 1. Nimetön31.1.15

  Mutta jos vaihdat nyt eurot dollareiksi ja joudutat velan maksua, niin peittoaako euron arvon laskusta johtuva voitto lainan koron? Tarkoitan että 1000 euron laina on nyt 1130 dollaria, mutta on hyvin todennäköistä että se on vuoden päästä alle 1000 dollaria (plus korko).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhutko nyt siis Interactive Brokersin lainastani vai? En tiedä uskallanko spekuloida valuuttakursseilla noin paljoa.

   Poista
 2. Nimetön31.1.15

  Terve! Eikö ensin kannattaisi alkaa lyhentää korkeakorkoisinta remppalainaa? Lainasi vanhemmiltasi ja opintolaina lienevät joko korottomia tai lähes korottomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm tuossa olisi kyllä itua... Siinä on vain se että olen luvannut maksaa vanhemmilleni nuo rahat takaisin heti kun pystyn. Opintolainan korko on 1% ja remppalainan 1,9%. Maksan ensin nuo pienet lainat pois, koska siinä kestää vähemmän aikaa. Pitää myös muistaa että opintolainassa on 2,5€ lainanhoitukulu kuukaudessa, joka nostaa aika paljon lainan kokonaiskuluja.

   Poista
  2. Nimetön31.1.15

   http://www.sfg-value.de/en/ressorts-3/investing/116-german-dividend-aristocrats

   Poista
  3. Hei, kiitos linkistä! Mitenkäs tämä veroasia, onko ikävä hakea aina takaisin veroja saksasta? http://www.nordnetblogi.fi/saksalaiset-lahdeverot-takaisin-parempi-mieli-johdatus-lomakkeisiin-2/08/01/2013/

   Poista
 3. Perhe on tärkein!
  Maksa vaan Vanhemmillesi ekana!

  Ehkä kannattaa katsella eurooppaan päin, Esim saksassa on paljon hyviä osakkeita missä on hyvät yieldit, samoin muutama suomessa. Ja Kohta irtioaa kaikki osingotkin niin nyt ois kyllä ainakin omasta mielestäni ihan hyvä aika ostella jotain kotimaastakin. Ni ei tarvi siitä valuuttakurssista välittää. Euro USD suhde nyt voi mennä kumpaan suuntaan tahansa, viimeeksi kun katoin niin ainakin käppyrä oli nousussa Euron vahvistumiseksi, mutta eihän näistä ikinä tiedä.

  Jatkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Olisiko vinkkejä Saksalaisista osakkeista, esim. BMW tai Allianz? Mites tuo verotus, pitää ilmeisesti hakea jotain takaisin? http://www.nordnetblogi.fi/saksalaiset-lahdeverot-takaisin-parempi-mieli-johdatus-lomakkeisiin-2/08/01/2013/

   Poista