18.4.2015

Kuinka säästän

Olen halunnut jo pitkään tehdä tekstin säästämisestäni ja nyt on tähän sopiva hetki.

Olen aina pitänyt simppelistä ja niukasta elämästä. Kun ei tuhlaa niin on helppo säästää. Minulle riittää yksi ulkomaanmatka vuodessa, ajan rämää autoa mielelläni, yritän asua halvasti, ostaa mahdollisimman harvoin uutta roinaa, käydä ravintolassa kerran kuussa tai vähemmän yms. Tämä toimii minulla hyvin mutta ei monella muulla. Olen nimittäin onnellinen tällaisella elämäntyylillä.

Mutta moni ei olisi. Tunnen itsekin monta ihmistä jotka tuhlaavat kaikki rahansa eivätkä "pysty" laittamaan rahaa säästöön sillä kaikki pitää käyttää mitä saa baareihin, rafloihin, matkoihin ja muuhun roinaan. Se on myös ikävä tilanne jos puolisosi on tuhlari ja itse olet säästäväinen. Itse en enää tällaiseen ryhtyisi, mutta voihan tuo joillain toimia ;) Itse olen jo vähän menettänyt toivoni muuttaa näitä ihmisiä tuhlarista säästäjäksi. Ehkä pieni muutos onnistuisi.

En kuitenkaan kritisoi toisten elämäntapoja tai ajattele olevani jollain tavalla parempi ihminen kuin sellainen jolla ei jää rahaa säästöön. Kaikenlaisia ihmisiä tarvitaan maailmaan. Nyt kuitenkin kerron niille joita tämä asia kiinnostaa että kuinka itse säästän.

Palkka tulee kuun lopussa. Olen ohjelmoinut verkkopankkini siirtämään asumiseen liittyvät kulut erilliselle tilille josta ne sitten pikkuhiljaa häviävät automaagisesti e-laskuina eteenpäin. 550€ sisältäen myös lainan lyhennykset. Minulla on myös kaksi muuta automaatisiirtoa, 150€ ruokatilille s-pankkiin ja 30€ tilille josta lyhennän opintolainaa. 32€ menee kattaviin vakuutuksiini. 10€ on välittäjälläni kk maksu jolla saa tehdä kymmeniä kauppoja kuussa. Auton kulut eivät ole kauhean hyvin ennustettavissa jotenka siihen en ole vielä tehnyt mitään automaattisiirtoa. Näistä saadaan kk peruskuluni jotka ovat 770€ ja auton kuluja vielä päälle. Kaikki loput ostan luottokortilla.

Mitä, eikö luoton käyttö ole kallista ja tyhmää? Luottokortti on maksuton jos maksat saldon kk laskulla pois. Ostan nykyään luotolla kaikki nettiostokset ja shoppailut kaupoista. Siten pystyn siirtämään kulut aina kuukaudella eteenpäin. Tarkkailen myös luottokortin käyttöä verkkopankista että paljon sillä on osteltu. Sitten käytän seuraavan kuun taas ainoastaan luottokorttia ja maksan seuraavan laskun kuun lopussa. Koska pystyn arvioimaan kiinteät kuluni kuukaudelle, ja maksan aina luottokorttilaskun kun saan palkan, niin näen heti paljon sain säästöön sinä kuukautena. Nämä rahat on helppo käyttää osakkeisiin tai muuhun säästöön. Käyttötilille jätän vain muutaman saturaisen mätänemään sillä se on rahaa joka ei tuota mitään.

Tällä taktiikalla saan ihan hyvin summan säästöön kuussa. Mitä mieltä sinä olet säästämisestäni, ja miten itse säästät?

Viimeisimmät kaupat
Tulot/menot
Osinkotulot

32 kommenttia:

 1. Hyvin samanlaisen tekstin voisin kirjoittaa itsekin. Pienillä säädöillä resepti on sama.

  Sellainen ero tosin löytyy, että meillä on kaikenlaista turhaa, koska vaimoni ei ole yhtä säästäväinen kuin minä - ei tosin tuhlarikaan. Hänellä on myös siihen varaa, koska hänellä on hyvät tulot ja hieman varallisuuttakin. Tästä huolimatta hän usein stressaa rahasta paljon enemmän kuin minä, vaikka hän on taloudellisesti paremmassa asemassa. Olen yrittänyt sanoa, että pienillä säädöillä kulutustottumuksiin ja vähän korotetulla säästöasteella voisi saada ihmeitä aikaan, mutta suurta reaktiota en ole saanut aikaan. Muutaman kuukauden hän sijoitti ja sitten se raha alkoi taas löytää parempia käyttökohteita. Jos hänellä ei olisi tuota lapsena saatua (ja korkoa korolle kasvanutta) varallisuutta, niin hänen kulutuskäyttäytymisensä voisi olla meillä suurempi ongelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tässähän kävin vain läpi mitä minä teen =) Toki tyttöystävältäni löytyy mielestäni kasa turhaa roinaa, oli se sitten muumimukikokoelma tai kasa turhia rättejä. Mutta ei siinä mitään kunhan niille on kämpässä tilaa. Pääasia että meillä molemmilla menee aina rahaa säästöön.

   Poista
  2. Nimetön6.5.15

   Noita muumimukikokoelmia ei välttämättä kannatta vähätellä. Itse olen kerännyt muumimukia pääasiassa sijoitusmielessä. Avovaimo kertoi viitisen vuotta sitten että Fazerin muumimuki löytyi Bukowski huutokaupasta, jonka kannoin kotiin 800 euron hinnalla. Joku kuukausi sen hinta oli 5000 euroa. Pörssistä löytyy parempaa tuottoa, mutta korkeammalla riskillä :)

   Valitettavasti muumimukit ovat nykyään sellaista bulkkituotantoa että kesämukit löytyvät vielä talveella - ja nykyään niitä tuotetaan Taimaassa, joten sijoituksina ne eivät enää toimi samalla tavalla. Valitettavasti.

   Mutta tarkista huvin vuoksi tyttyöystväsi muumimukihinat esim. huuto.netistä (markkinahan määrää hinnan) ja anna hänelle iso hali hyvästä sijoituksesta :)

   Poista
  3. Hehhee on tarkistettu jo, eivät olleet ihan noin harvinaisia =D

   Poista
 2. Nimetön18.4.15

  Moro.

  säästämisen avain on itsekuri, tosin oman talouden nykymallilla ei voi kuin "haikailla" kaltaisestasi säästöprosentista jota kuukausittain pystyt irrottamaan. Olen sinua n. 10 v vanhempi ja itsellä pari alle kouluikäistä muksua, omakotitalo velkarahalla jne. tarkoittaa sitä, että perheen menot ovat kyllä tapissa kuukausituloihin nähden. Tämä tekee kuukausisäästämisen säännöllisen epäsäännölliseksi. välillä joutuu osingoista irrottamaan odottamattomiin kuluihin eikä kaikkia voi uudelleensijoittaa. Velkaa ei vanhan koulukunnan miehenä ole tullut otettua edes opiskeluaikana - ainoa sallittu laina on asuntolaina, nyt on kyllä tuo Nordnetin tarjous alkanut kiinnostamaan:) Miten itse olet varautunut tulevaisuuteen? Eläkeiästäsi on jonkinlainen käsitys ;) mutta tarkoitan sanotaanko 5 vuoden sisään, jos sattuisi pari muksua tulemaan ja tarvitaan isompi asunto, muksuille vaatetta ja vaippoja ja jo pelkät päivähoitomaksut menee helposti lähemmäs 500E/kk. Siihen lisäksi muutamat muksujen harrastukset ja omat harrastukset (jos niitä enää on), säästät muksuille osakkeisiin jne. . Itse en tällaisia lapsettomana miettinyt ja nyt tavallaan "kärsin" siitä. Ei toki: muksut ovat mukavia eikä elämää ilman niitä osaa edes ajatella, mutta talous kyllä menee ihan uuteen uskoon tämän jälkeen. Mikäs tosin olen sulle neuvomaan, mutta kun itse ei aikoinaan tuota tullut ajateltua - olisi kiva lukea ajatuksiasi miten säästämissuunnitelmasi kestää tämän tyyppiset muutokset, koska se saattaa olla lähempänä kuin uskotkaan :D Vaikka minulla ei ollut säästämissuunnitelmaa ikäisenäsi, nyt sellainen on ja olen myös täältä sijoittamisen ajatuksia koettanut ammentaa. Nyt teen pitkälti niin, että kuukausipalkan tullessa siirrän x sataa euroa nordnetin tilille ja siellä ne odottavat seuraavaan tiliin mikäli perheen menot eivät sitä vaadi siirtämään takaisin. sitten seuraavan liksan tullessa teen saman ja edellisen kuukauden säästöt voi sijoittaa. välillä sijoituksia pystyy tekemään välillä ei. Tällä tahdilla en itse pääse viisikymppisenä eläkkeelle, mutta sijoituksilla ja säästöillä pystymme perheen kanssa tehdä ulkomaanreissuja ja pystyy hallitsemaan myös yllättävämpiä menoja ilman lisävelkaantumisen tarvetta. Ja mikä parasta laina lyhenee, muksut tuossa kasvavat ja koko ajan on mahdollista säästää vaikkakin epäsäännöllisesti - kyllä se jossain vaiheessa taas helpottuu.. Mutta pääasiahan on että on elämäänsä tyytyväinen.

  mvk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentistasi. Siinä oli mielestäni monia osuvia huomioita. Minä olen ajatellut tuon asian näin: nyt on nyt ja sitten on sitten. Tällä hetkellä jää noin paljon säästöön, ja sitten taas vähän vähemmän.

   Toinen asia joka pitää ottaa huomioon on se, että pystyn vaikuttamaan myös silloin kulutukseeni. Kuka sanoi että haluan kallista omakotitaloa, voihan se olla että tyydyn halpaan kerrostalo kolmioon perheellisenäkin. Myös vaipoissa voi säästää ostamalla halvinta merkkiä =D

   Toivottavasti palkkani myös nousee muutaman vuoden aikana, olen kuitenkin juuri tullut alalle niin tämä on todennäköistä. Siitä sitten riittää taas enemmän rahaa.

   Hyviä sijoituksia sinulle!

   Poista
  2. Nimetön19.4.15

   Olen seurannut blogiasi tovin ja samat ajatukset nousseet mieleen kuin mvk tuossa yllä laittoi.
   Käytännössä lapsettomana ei edes tajua miten kulutus muuttuu kun jälkikasvua ilmaantuu. Jo odotusaikana alkaa tulla kaikkea investoitavaa (rattaat, turvaistuin, autonvaihto turvallisempaan, hoitopöytä, vaatteita and so on.. ) kolmio toimii kunnes penskoja on kaksi ja menevät kouluun, tällöin pitää olla jo omaa rauhaa ja mainitut harrastukset, tyttö joka haluaa taitoluistealla niin siihen menee 5-8k€ vuodessa ja poika pelaa lätkää niin siihen toinen mokoma, siinä voi sitten miettiä miten laitat rahaa säästöön.
   Itsellä onneksi ollut em.kulujen lisäksi mahdollisuus ohjata lapsilisät suoraan lapsien rahastosäästöön josta lapset saa ne käyttöönsä kun omaa asuntoa on tarvetta ostaa. Näistä muuten on lahjoitusilmoityukset tehty, mikä on kannattavaa tälläisessä tilanteessa jossa vanhimmat sijoitukset ovat kasvaneet korkoa lähes 20v
   -T-

   Poista
  3. Hei,

   olen samaa mieltä kanssasi että nyt ei pysty näkemään mitä kuluja on tulevaisuudessa. Mutta tämä pätee kaikkeen muuhunkin kuin pelkkiin lapsiin.

   Poista
  4. Nimetön22.5.15

   Mä koitin noita halpoja vaippoja.. Vauvan peppu aivan punainen, huusi yöt läpeensä. Hain vanhan merkkisiä takaisin, enkä ees kattonu hintaa..
   Muutamia lapsista koituvia kuluja vuodessa(2kpl): päivähoito 5340€, vakuutukset 600€, uinti 600€. sitten vielä ruoka, vaatteet yms. juoksevat kulut. Toki tulojakin lapsilisinä n.2500€ vuosi.. Isompi asunto, laina 1400€/kk. Toki lyhennysosuus kohtuullinen. Asuntoon vuokratontti, vesilasku, sähkölasku, polttopuut, LTO-suodattimet, auto ja sen kulut jne jne. Meillä muuten kaikki toistuvat kulut on 2800€/kk. Tähän toki ruoka ja vaatteet ja yllättävät menot.Olen toki lopettanut kaiken mahdollisen turhan; lehdet, kirkollisveron, ammattiyhdistyksen, jne. Nämä lopettamalla sain laitettua säästöön oskkeisiin kolmessa vuodesa siten, että nyt on 30t€ potti muhimassa. Toki säästösumma oli pienempi, tuli ostettua Nokiaa alta 2€:n euron kaikilla mitä irti sai, enemmän olisi halunnut mut ei pystynyt enempään. Nokiat toki vielä myymättä. osotetaan Here ja Samsung-diili ensin vahintään.

   Poista
  5. Harmi kun vaipat ei toimineet :)

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus!

  Itse teen lähes samalla tavalla. Joka kuukausi palkan tullessa maksan vuokran, opintolaina lyhennyksen ja viime kuun luottokorttilaskun. Tämän jälkeen tilille jää noin 500-900 euroa. Pyrin siirtämään 750 osakesalkkuun ja jätän tilille noin 50 euroa. Tilille jäävät rahat menee yleensä kimpassa ostettaviin ystävien synttärilahjoihin tai johonkin muuhun mihin tarvitaan käteistä.

  Tilini on siis suurimman osan ajasta nollilla ja maksan kaiken luotolla. Tämä on mielestäni myös erittäin hyvä tapa seurata kuukausi kulutusta! Hyvin automaagista ja minun pitää ainoastaan hyväksyä luottokorttilasku ja tehdä siirto salkkuun kerran kuussa. Muita toimenpiteitä ei tarvita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta. Itsestäni vain tuntuu jotenkin "turvallisemmalta" jos tilillä on edes muutama satanen makaamassa =)

   Poista
 4. Hei!
  Pätevä avaus.

  Riippuen pankista niiden tileillä on aika käteviä kassan ja budjetin hallintaohjelmia ilman kuluja.

  Minulla Osuuspankin Oma talous-väline antaa mahdollisuuden seurata vuosi-, kuukausi- ja jopa päivätasolla rahan kulkua.

  Siellä on se Rakas päiväkirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   olen itsekin miettinyt tuollaista, mutta pidän excelillä nypertämisestä.

   Poista
 5. Moi,

  omalla kohdalla säästäminen omanlaisensa prosessi joka kk, koska tuloni hieman vaihtelevat kuukausittain. Tietyn perustason tiedän ja sen varaan laskenkin kuluni. Mainitsemasi erillisen tilin malliin en osaisi itse tottua. Minulla homma menee niin, että kuun ensimmäinen arkipäivä lähtee kämpän lyhennys. 15.pv tai sitä ed. arkipv tulee palkka. Vastike lähtee 15.pv tai sitä seuraava arkipv. Muut laskut tiedän suurin piirtein kuukausittain, mitä tulee milloinkin. Maksan ne heti enkä eräpäivänä. Tilipäivänä olen tämän laskelman yleensä jo tehnyt ja siirrän siitä Nordnetiin sopivan summan, jota täydennän loppukuusta, mikäli tilanne sallii. Luottokorttia en omista. Asuntolainakulun suhteen alan olemaan hyvässä tilanteessa, koska kahden vuoden päästä viimeistään se vankilareissu on ohi.

  Pitänee pohtia jos itsekin kirjoittaisi tästä aiheesta pidemmän jutun.

  -Isomahamies-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kuulostaa tuokin ihan järkevältä. Itselläni on vielä 24 vuotta asuntolainaa jäljellä :D

   Poista
  2. Samankaltaista reseptiä tulee itsekkin käytettyä, mutta taloustilillä pyrin pitämään vähintään kk-palkan verran tuottamatonta rahaa. Automaattisiirrot lähtevät klo 00:00 mutta palkka ei välttämättä tule samalla kellonlyönnillä. Tästä ei silti mitään haittaa ole, mutta välillä visa-lasku on ollut "katetta odotetaan"-tilassa..

   Poista
  3. Jeps näinhän se on, en ole itse kiinnittänyt asiaan huomiota =)

   Poista
 6. Hyvä päivitys! Itselläni homma on hallussa samaan tyyliin kuin monella tätä kommentoineella, eli palkkapäivänä lähtee automaattiset siirrot Nordnetiin (ja tällä hetkellä myös OP:n lyhyen koron rahastoon käteiskassaa kasvattamaan). Koko homma tapahtuu huomaamatta, sillä siirtynyttä rahaa ei jää kaipaamaan koska se lähtee samantien.

  Anonyymi tuossa aiemmin toi hyvän pointin esille elämäntilanteen muuttumisesta. Ja asuminen... Itsekin joskus luulin, että kerrostalokaksio/kolmio riittää. Mutta näin ei sitten käynyt. Perheessä kun on muillakin sananvaltaa kuin sillä säästäväisimmällä henkilöllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, tulevaisuutta on mahdotonta nähdä ennalta =)

   Poista
 7. Myös musta tuntuu, että parisuhde saattaa olla aika haasteellinen, jos toinen on tuhlari ja toinen säästäväinen; meillä onneksi molemmat suhtautuvat melko samalla tavalla rahankäyttöön. Toki meilläkin on niitä juttuja, että toisen mielestä toinen käyttää rahaa turhuuksiin, ja toisen mielestä toinen pihistelee jossain missä ei pitäisi, mutta kun ei ole yhteiset vaan omat rahat ja kuitenkin se sama suunta, mitään ongelmia ei tule.

  Mulle tulee palkka kaksi kertaa kuukaudessa, 10. ja 23. päivä, ja edellisen kuun työttömyyskorvaus vaihtelevasti suunnilleen 20. päivä. Kaikki nämä kolme tulopäivää on summiltaan vaihtelevia, yleensä n.150-500 €/pv. Pankkini siirtää joka kuussa asuntolainani lyhennyksen 24. päivä, sen valitsin tarkoituksella palkkapäivän jälkeiseksi päiväksi. Olen tehnyt pankkini kanssa rahastosäästösopimuksen, ja rahastoon siirtyy sama summa kuukausittain 20. päivä. Tämä päivä valikoitui sattumalta.
  Mitään muuta automaattisuutta mulla ei ole. Makselemme puolisoni kanssa vaihtelevasti eri kuukausina eri yhteisiä menoja omilta tileiltämme, ja pidämme paperilla ylhäällä, kumpi on toiselle velkaa kuinkakin paljon. Laskut laitan menemään eräpäivinä, vaikka usein näppäilen ne jo aiemmin maksuun; tavallisen käyttelytilin nollakorolla nyt ei väliä olisi, vaikka maksut menisi hetikin, mutta jotenkin eräpäivätapa on vain jäänyt.
  Isoimpia hankintoja lukuunottamatta maksan aina käteisellä. Eli nostelen rahoja tililtä säännöllisen epäsäännöllisesti niin, että lompakossa olisi aina n. 50-150 €. Mulle kerääntyy "ylimääräistä" säästöä siis pikkuhiljaa tilille, josta sitten siirtelen sitä silloin tällöin muualle, mm. määräaikaisille talletustileille (joo, minimaalista korkoa, kyllä, mutta parempi sekin kuin ei mitään), ja välillä teen ylimääräisiä asuntolainanlyhennyksiä (olisin jo alunalkaen valinnut isomman kuukausittaisen lyhennysmäärän, mutta jostain syystä (liittyi kai jotenkin asp-lainan minimimyöntöaikaan 10v tai jotain...) se ei käynyt pankille; samapa tuo, ylimääräiset lyhennykset on mulle ilmaisia.)

  Pidän tuota kyllä todella hyvänä tapana, että luottokortilla ostaa mahdollisimman paljon, ja sitten maksaa kaiken pois ennen korkokulujen alkamista. Itselle se vaan ei sopisi sen vuoksi, että haluan maksaa käteisellä, enkä kortilla, ja ehkä myös siksi, että en koskaan tiedä, kuinka paljon rahaa ensi kuussa on tulossa. Tulojen heittelyn vuoksi haluan pitää aina käyttötilillä mielellään sellasta 500-1000 € ylimääräistä, koska vaikka menoni on yleensä todella pienet, voi kuitenkin jotain isoja menoja yhtäkkiä kasautuakin, ja tulojen pienuus ja epäsäännöllisuus voisi silloin olla haitaksi.

  Itse muuten voin jättää tulevaisuudenkin talousmietinnöistä vallan tuon lapsien tuoman lisäkulun pois, koska en halua koskaan lapsia. Ja onneksi ei puolisonikaan; tämä(kin) on asia, jonka erilaisuudesta voisi helposti tulla hankaluuksia parisuhteeseen.
  Mutta tosiaan lapset eivät ole ainoa epäselvä asia tulevaisuudessa talouden kannalta ajateltuna, sinne voi mahtua vaikka mitä epäonnea, kuten työttömyyttä, sairastumista tai eroa, tai hintavaa onnea, kuten kalliimpaan asuntoon muutto tai vaikka hurahdus johonkin kalliiseen harrastukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista, toit esille monia mielenkiintoisia aiheita. Itse en jaksa enää nykyään käteisellä pelailla kun kortti mahtuu pienempään lompakkoon =)

   Poista
 8. Mielenkiintoinen systeemi tuo luottokortin käyttäminen. En ole aiemmin oikein päässyt kärryille missä vaiheessa siitä alkaa korko juoksemaan, mutta ilmeisesti siis aina se ensimmäinen lasku ei sisällä korkomaksuja vaan siinä kun maksaa kaiken niin korot eivät lähde juoksemaan, seuraavissa vasta sitten on korko mukana jos on jotain sinne useampaan erään jättänyt maksettavaksi?

  Itsellä tällä hetkellä erittäin kova tahti menossa asuntolainan maksamisessa, tarkemmin voi lukea blogista, mutta lyhyesti 5500€ lainaa pitäisi tuhota vielä tämän vuoden aikana ja toistakin asuntolainaa lyhentää useampi tonni. Samalla säästän säästötilille juuri polkupyörän ostossa tuhoutunutta 1500e puskurivarastoa takaisin nopealla aikataululla ja koitan miettiä sijoitusasioita. Luultavasti Nordnet tulee tutuksi vuoden päästä kun asuntolainoissa pääsee "hölläämään" ja voi ruveta tekemään pitkäaikaisia sijoituksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, juuri näin tuo luottkorttisysteemi toimii.

   Miks sulla on niin kiire maksaa laina pois näinä ilmaisen rahan aikoina? =)

   Poista
  2. En tiedä oikein. En ole koskaan tykänny olla veloissa, varsinkaan jos velka ylittää sen rahamäärän jonka omistan konkreettisesti. Haluan myös päästä eroon kahdesta asuntolainasta, kun korot lähtevät nousemaan niin tuntuu helpommalta puljata vain yhden ainoan asuntolainan kanssa kahden sijasta :)

   Toinen syy on halu vähentää työntekoa. En ehdi kerryttää muutamassa vuodessa kuitenkaan sellaista omaisuutta josta saisin riittävästi korkotuloja työn lopettamiseksi. Vaihtoehtona on minimoida kuukausittaiset menot (=asuntolainamaksujen saaminen pois alta) jolloin voin siirtyä lyhyempään työviikkoon, kenties jo ensi vuonna kun tuo toinen lainoista on pois alta ja kuukausittaiset menot vähenevät useamalla sadalla.

   Poista
  3. Kyllä tuokin kuulostaa ihan järkevältä. Itse yritän maksimoida osingot.

   Poista
  4. Nimetön11.5.15

   Joskus aikoinaan Nordean asiakkaana luottokortin luotto nollaantui aina kuun vaihteessa, eli jos oli vaikka 1000e tapissa, niin periaatteessa kerkesi käyttämään 2000e ennenkuin edellinen lasku erääntyi. Danskessa tuo näköjään on jopa siirretty niin, että lasku poikkeaa vasta seuraavan kuun ensimmäisten päivien aikana, joten täyttä kuukautta ei tule maksuajaksi niille ensimmäisille päiville. Ongelma tuossa on se, että elää kokoajan ilman päällä. Siihen saakka tuo toimii kunnes tulee esim. työttömyys tai joku iso kuluerä. Sitten jos lähtee myymään osakkeita voi todella tärvellä säästösuunnitelmansa. Saattaa joutua myymään osakkeita ja vielä maksamaan verot myyntivoitosta. N. 30% tuotto ei oikeasti ole kovin helppoa saada ainakaan ihan vuodessa saatika saamatta jäävät osingot.

   Yritän itse kovasti päästä kuiville, mutta etenee kovin verkkaisesti kun aina tulee joku ihme lasku, hammaslääkäri oli just 400e... mutta osakkeisiin en koske. Tuntuu, että käteisen merkitys tänä päivänä vähenee jatkuvasti. Omaisuuden määritelmä ihmisillä tuntuu olevan hyvin häilyvä. Aina on takaraivossa itsellä se, että mitä jos pitäisi nyt maksaa luottokorttiluotto kokonaan ja elää kuukausi ilman sitä... huoh.

   Poista
  5. Hei,

   hyviä mietteitä.Toivon mukaan pääset pian kuiville =)

   Poista
 9. Nimetön16.5.15

  Tässä sijoitetaan näin että palkkapäivän jälkeen 10.päivä lähtee automaattisesti maksut pankkitililtä - omakotitalon laina 166 € (vielä on 3,5 vuotta maksettava ja sitten finito), asumiskustannukset (lämmitys, vesi, internet, sähkö, vakuutukset) keskimäärin noin 300 €/kk, eläkesäästämisrahastoon 250 €. Kun otetaan vielä pois ruoka yms näin lopuksi vapaa rahaa tilillä on noin 1000 € joka kuukausi. Noh, ja jos sitten tätä rahaa ei ruveta tuhlaamaan johonkin niin se onkin se rahaa joka makaa tilillä ja seuraava kuukausi lisääntyy karkeasti samassa suuruusluokassa rahaa, joskus tietenkin enemmä, joskus vähemmän. Kun rahaa on jo riittävästi, ostan osakkeita joita olen jo ajoissa seurannut ja tietään tarkkaan mitä ostan ja millä hinnalla. Jokapäiväisesti maksan aina käteisellä koska mielestäni tämä on hyvä pitää kustannukset ohjattuna. On helppo otta kortti ja maksaa sillä, mutta jos joudut ottamaan "aiton" rahasetelin lompakosta ja maksamaan sillä, kyllä sitten näet mitä rahaa todellisuudessa maksaa. Ja jos vielä rahat loppuu lompakosta ja joudut menemään Otto automaatista hakemaan lisää niin oikeasti rupee miettimään, onko nyt pakko osta näitä kaikke maailman tavaroita tuolta kaupasta, häh? Luottokorttia käytetään ainoastaan jos varataan lentolippuja, hotelleja, vuokra-autoa yms yleensä matkustamiseen koskevaa.

  Osakkeita ostan pari-kolme kertaa vuodessa, mutta jos ostan, niin isomman erän kerralla. Sen syystä usein aika merkittävä summa rahaa makaa tilillä, erityisesti jos vielä ei ole mitään ostettava. Tänä vuonna osinkovirta on 2700 €/vuosi, tavoite vuodelle 2016 on 3800 €/vuosi joten pystyn sillä rahalla korvaamaan esim asumiskustannukset (teoreettisesti tietenkin, todellisuudessa sijoitan kaikki osinkot aina uudelleen). Tuolta eteenpäin sitten keksitään seuraava tavoite :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä ideoita. Itse en pidä käteisen kantamisesta vaan maksan kaikki kortilla :)

   Poista
 10. Nimetön16.5.15

  Hyvää asiaa ja keskustelua säästämisestä. Itse noudatan pitkälti samaa linjaa eli palkkapäivänä siirtyy heti osa eri tilille asuinkuluihin ja toinen osa ruokatilille. Myös vakiosumma säästöön/sijoitukseen siirtyy automaattisesti! Olen huomannut, että itselle tämä toimii koska kun rahaa siirtyy automaattisesti säästöön eri paikkaan (minulla nordnettiin) niin kynnys sen takaisin siirtämiseen on iso ja vaikkei kaikkea sijoita heti niin raha on syrjässä eikä kulu tuhlailuun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, automaattisiirto on todella hyvä keksintö, kun sen laittaa esim siirtämään palkkapäivänä jo rahat säästöön niin tuntuu ettei olisi alun perinkään enempää rahaa saanut. Tosiasiassa sinulla on kuitenkin rahat jo säästössä :)

   Poista