15.5.2015

Salkun päivitys

Riippumattomuussalkkuni on muotoutunut ajan saatossa nykyiseen ulkonäköönsä ja aika massiiviseltahan se jo näyttää. Toisaalta itse pidän siitä että saan yhdestä paikasta paljon tietoa kerralla. Tuo Google Spreadsheet kokoaa yhteen kaikki salkkuni omistukset ja tunnusluvut. Se tarjoilee mm. tällaisia tunnuslukuja:


Yrityksiä yhteensä75
Sijoituslaina IB$9 4288 298 €
Lainoitus % IB23,55%
Arvo$44 13338 843 €
Arvo - laina$34 70530 545 €
Voitto/tappio $865762 €
Voitto/tappio %1,96%
Osinko bruttona vuodessa$3 3392 938 €
Osinko bruttona kuukaudessa$278245 €

Noista luvuista minua ainakin tällä hetkellä eniten kiinnostaa Lainoitus % IB ja Osinko bruttona kuukaudessa €. Pahimmillaan lainoitus % on huidellut 27% tietämissä, mutta nyt se on onneksi jo hiukan pienentynyt. Tämän hetken suunnitelmani velan lyhennykseen on että vähennän velan absoluuttista määrää vähintään 100€ kuukaudessa. Näin myös lainoitus % pitäisi pienentyä pikku hiljaa ajan kanssa edellyttäen tietysti ettei osakkeiden arvo laske samaan tahtiin.

Osinko bruttona kuukaudessa € on minulla kiinnostava luku tietysti sen takia että aikanaan nuo tulot tulisi saada riittämään kaikkiin elämisen kuluihin. Aiemmin tänä vuonna tuo luku pieneni koko ajan koska sorruin ostamaan MLP yhtiöitä jotka öljyn hinnan laskun takia laskivat distribuutioitaan huimaa vauhtia. Nyt kuitenkin tilanne on suht stabilisoitunut, eivätkä osingot enää tuon asian takia paljoa laske.

Pitäisikö minun vielä lisätä joku uusi tunnusluku salkkuuni?

Viimeisimmät kaupat
Tulot/menot
Osinkotulot

6 kommenttia:

 1. Itse ainakin trackkään myös tunnuslukuja, jotka saa helposti spreadsheet funktioilla. Alla jotain esimerkkejä siten, että A1 kohdassa on osakkeen tikkeri:

  P/E-luku: =GOOGLEFINANCE(A1, "pe")

  ROE (%): =INDEX(IMPORTHTML("https://finance.yahoo.com/q/ks?s="&A1&"+Key+Statistics", "table", 18),3,2)

  P/B-luku: =INDEX(IMPORTHTML("https://finance.yahoo.com/q/ks?s="&A1&"+Key+Statistics", "table", 11),7,2)

  P/S-luku: =INDEX(IMPORTHTML("https://finance.yahoo.com/q/ks?s="&A1&"+Key+Statistics", "table", 11),6,2)

  Osinko (forward): =INDEX(IMPORTHTML("https://finance.yahoo.com/q/ks?s="&A1&"+Key+Statistics", "table", 32),2,2)

  Näiden perusteella voin sitten laskea mm. nettomarginaalin, efektiivisen osinkotuoton, osingonjakosuhteen jne. Lisäksi teen lukuihin painotukset osakkeiden painolla, jolloin voin laskea koko porftoliolleni samat tunnusluvut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos hyvistä vinkeistä. Pitää harkita jos ottaisi jonkun noista käyttöön.

   Poista
 2. Nimetön15.5.15

  aika pali lainaa. nukutko yösi ilman hikeä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan sitä jonnin verran. Mielestäni kuitenkin sijoittaessa on aina varauduttava siihen että menettää pääomansa. Toki lainoitus lisää tätä riskiä, mutta tarkoitukseni on pienentää lainaa pikkuhiljaa, niin että prosentuaalisesti lainaa olisi esim 15%.

   Poista
  2. Mun mielestä noin 25 % laina on vielä ok, jos vakuudet on vaan kunnossa. Tällöin vaikka pörssi romahtaisi 50 % ja vakuudet tippuisi keskimäärin 50 %:n tasolle, niin tällöin ei jouduta vielä pakko myynteihin.

   Nettokäteinen on aina turvallinen, mutta näin edullisilla koroilla rahaa tehdään juuri vivuttamalla :)

   Poista
  3. Jeps olet oikeassa. Juttu on vaan se että salkustani alkaa jo enenevä määrä olla UBS:n ETN 2x viputuotteita, joten en halua käyttää noin paljoa vipua vivun päällä.

   Poista