8.10.2015

Interactive Brokers: Veroilmoitus



Olen jo hetken lupaillut kirjoitusta aiheesta Interactive Brokers ja veroilmoituksen teko. Jotkut teistä ovatkin jo saattaneet lukea Kauppalehden keskustelupalstalta valitustani siitä miten eritavalla verottaja käsittelee asiakkaita joilla on Interactive Brokersilla tili. Tästä se kaikki lähti liikkeelle:

Sain veroilmoituksen lapaseeni ja ilmoitin lisäykseksi tappiot IB:llä tekemistäni kaupoista, saadut osingot ja sijoituslainan korot. Laitoin myös mukaan printit IB:n raporteista Reports - Tax - Tax Forms - Dividend report ja Activity Reportista kohdat Trades, Realized & Unrealized Performance Summary ja Broker Interest Paid. Verottajalle tämä taisi kuitenkin olla hiukan liikaa (30kpl a4 paperia), minulle tuli nimittäin selvityspyyntö osingoista ja tekemistäni kaupoista.

Sitten soitin verottajalle ja kysyin mitä he tarkalleen ottaen halusivat. Osingoissa heitä ihmetytti kun oli niin monta kohtaa, oli Dividend Detail ja sitten Payment in Lieu Detail. Verottaja halusi että kaikki osingot on jaettu maittain. Kohdan Dividend Summary by Country kokonaissumma on kuitenkin paljon pienempi kuin kohdan Dividend detail. No, sovittiin sitten että lasketaan ensin Dividend Detail ja Payment in Lieu Detail kokonaissummat ensin yhteen. Sitten laskimme Summary by Country kohdasta Total dividends ja Total Payment in Lieu Received kokonaissummat yhteen ja vähensimme nämä tuosta aiemmasta laskutoimituksesta. Tämän jäljellä olevan summan lisäsimme sitten vain Yhdysvalloista saatuihin osinkoihin. Näin saatiin pitkän jumpan jälkeen osinkotilanne kuntoon.

Sitten päästiinkin osakkeiden myyntiongelmaan. Verottajahan ehdotti minulle kirjeessään näin: "jos ette ilmoita luovutusvoittoja ja tappioita 9a lomakkeessa niin luovutusvoitto lasketaan siten että saamastanne myyntihinnasta vähennetään 20%." Tämä ei kuitenkaan minulle käynyt, sillä minulla oli Nordnetissa käymästäni kaupasta tullut noin 300€ voittoja. Viime vuonna IB:llä tehdyistä kaupoista minulla oli taasen 290€ tappiota, jotenka nuo olisivat menneet päikseen (tänä vuonna onkin sitten 3400€ myyntappiota, mutta jääköön niiden analysointi ensi vuoden alkuun =D).

Tämän takia kysyin verottajalta että miksi toimittamani paperit eivät kelvanneet? He halusivat erittelynä ostohinnan ja myyntihinnan euroissa, ja siitä sitten voitti/tappio. Tällaista paperia ei IB:n rapsoista löytynyt, sillä kohdassa Trades on kaikki kaupat kaupanteko valuutalla ($) ja kohdassa Realized & Unrealized Performance Summary löytyy vain summary siitä kuinka paljon kaikilla tietyn osakkeen myynnillä on tehty voittoa/tappiota. Nämä eivät siis kelvanneet verovirkailijalleni. Ratkaisu oli että tein sitten lopulta exceliin yhtiökohtaisesti ostohinta, kulut, myyntihinta ja voitto/tappio. Tänään sitten soitin verottajalle ja ilmeisesti tuo ratkaisuni on hyväksytty.

Tulihan tästä ensimmäisestä Interactive Brokersista ja veroilmoituksesta aikamoinen show. Eniten korpeaa että Kauppalehden Keskustelupalstalla on monella IB:n tai Lynxin asiakkaalla hyväksytty heidän printtaamansa raportit. Ehkä heillä on ollut enemmän tuuria verovirkailijoiden kanssa. Ensi vuodelle pitää tehdä uusi suunnitelma ettei tarvitsisi nähdä näin paljoa vaivaa. Ehkä teen niinkuin joku toinen palstalla ja lähetän ainoastaan paperin jossa on tuo Realized & Unrealized Performance Summary ja maininnan että tarvittaessa toimitan teille Trades raportin. Ehkä tuo menisi paremmin läpi jos sattuu joku parempi virkailija kohdalle.

Miten teillä on mennyt tänä vuonna Lynxin tai IB:n veroilmoitus?







Kuva: renjith krishnan/FreeDigitalPhotos.net

30 kommenttia:

 1. Nimetön9.10.15

  Minulla näytti menevän mukisematta läpi IB:n raportit, joihin laitoin näkyviin mielestäni oleelliset tiedot ja jotka laitoin paperisena. En pitänyt sitä edes vaihtoehtona, että olisin syöttänyt käsin kaikki osingot yms. verohallinnon sähköiseen järjestelmään. Minulla tietenkin yhtiöiden ja sitä kautta tapahtumien määrä on pienempi kuin sinulla, mutta useampi sivu noita oli kuitenkin.

  -Tuomas

  VastaaPoista
 2. Tältä osin Nordnetin kanssa asiointi on huoletonta.

  Odotan jännityksellä DeGiron kanssa samantapaista jumppaa. Onneksi siellä on vain yksi (!) arvopaperi, 10 kpl HCP... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nordnet toimittaa toki esimerkillisesti oikeat laskelmat verottajalle =)

   Poista
 3. Kirjoituksen ansioita on havainto, että verottajan kanssa tosiaan kannattaa kommunikoida, eikä panna kaikkia laskulta tai uhkaukselta näyttäviä kirjeitä roskakoriin, niin hauskaa kuin se onkin. Siitä koituu näet lisämenoa.

  Ihminen siellä verottajan toimipisteessä istuu ja usein hän kaipaa selvennystä. Ohjeet ovat niin monimutkaiset, ettei tunnollinen ihminen - saati robotti - aina voi olla varma. Suurin osa ilmoituksista kai ei käy koskaan ihmisen näkökentässä.

  On mahdollista, että olet joutunut jonkin pistokokeen kohteeksi ja se tietysti ärsyttää.
  Asiat asioina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, olet oikeassa. Asiat alkoivat selkiintyä sitten kun pääsi puheväleihin verokarhun kanssa =)

   Myös Vesa Korpela kehottaa Nordnetblogin kirjoituksessaan olemaan tarkkaavainen verottajan kirjeiden kanssa: http://www.nordnetblogi.fi/kirjeita-verottajalta/07/10/2015/

   Poista
 4. Ohhoh! Onpas siinä ollut hommaa kerrakseen. Käytän täkäläistä palvelua osakkeiden kanssa. Tilanne on tietysti ihan erilainen, mutta noin yleisesti ottaen veroilmoitusten teko on tehty äärettömän helpoksi. TurboTaxilla kun hurauttaa, niin se osaa hakea tiedot osingoista ja gain/loss. Mä en olisi tuosta jumpasta selvinnyt :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, juu olen lukenut tuosta TurboTaxista mm. Dividend Mantralta, vaikuttaa aika simppeliltä systeemiltä kyllä =)

   Poista
 5. Nimetön10.10.15

  en minäkään meinannut ekax uskoa silmiäni kun näin salkkusi. on siinä nii pali tavaraa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sait jotain ideoita ostoihisi ;)

   Poista
 6. Nimetön11.10.15

  Verojumppaa voi olla myös jenkkilään päin.
  Epäilen että LP kommandiitti yhtiön myyntivoitoista olet velvollinen täyttämään
  veroilmoituksen IRS:lle. Myös MLP yhtiön
  LLC yhtiöistä saatu osinkotulo voi myös tuottaa veroyllätyksen
  Suomen verottajalla ei ole hajuakaan tämäntyyppisistä yhtiömuodoista ja ei kannata niistä pahemmin pitää ääntä, muuten jumppasi on vasta alkuvoimistelua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, toisaalta luulisi ettei tarvitse molemmissa maissa selvitellä verotusta koska meillä on verosopimus Jenkkilän kanssa?

   Any case, en enää aio koskea näihin MLP/LLC yhtiöihin juuri näiden epäselvyyksien takia.

   Poista
 7. Kiitos kokemuksien jakamisesta! Tämä on arvokasta tietoa muille sijoittajille. Itse olen pitkään pohtinut välittäjän vaihtamista, mutta taidan vielä toistaiseksi odotella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, katsotaan miten minulla menee ensi vuonna veroilmoitus IB:n kanssa =)

   Poista
 8. Nimetön12.10.15

  kiitos tästä postauksesta. Itsellänikin on ollut harkinnassa välittäjän vaihto taikka uuden välittäjän ottaminen nordnetin rinnalle, mutta taidan ainakin toistaiseksi säästää hermojani ja pysyä nordnetin asiakkaana. Jatka kirjoitteluasi, osinkokuningas!
  T: heikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan ensi vuonna että jouduinko vain verottajan pistotarkastuksen kohteeksi, sillä monelle kauppalehden palstalle kirjoittavalla nuo samaiset paperit olivat menneet läpi verottajalle =)

   Poista
 9. Nimetön13.10.15

  Käytän myös IB. Olen tehnyt excel taulukon yhtiöittäin, jossa lasken aina euroina kaiken tarvittavan oston jälkeen. Aika simppeliä siis kun ostan dollareissa, lasken mitä samat arvot ovat euroissa.Myyntejä tein muutaman kappaleen viime vuonna mitkä ilmoitin manuaalisesti verottajalle.

  Sain lukuisia osinkoja, joiden manuaalinen ilmoittaminen ei olisi järkevää. Katsoin IBn osinkoraportista koko vuoden osingot dollareissa ja ilmoitin tämän dollarisumman euroiksi muutettuna verottajan omalla vuoden 2014 keskim. eur/usd kurssilla. Kirjoitin lisätietoihin, että mahdolliset lisäselvitykset yhtiökohtaisista osingoista on tarvittaessa saatavissa dollareissa. Verottajalle kuitenkin kävi tuo osinkojen könttäsumma ilmoitettuna oikealla valuuttakurssilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa tuo itsekin pitäisi tehhä tuo excel rapsa ens vuonna.

   Myös tuo osinkojen ilmoitustapa kuulostaa mukavalta, kunhan he hyväksyvät sen.

   Poista
 10. Onko ketään kysynyt IB:ltä että onko raporttipohjaa mahdollisuus muuttaa niin että kaikki tuloutukset tulevat automaattisesti "kotivaluutassa"? Itselläni on myös Excel-pohja johon päivitän kaikki kaupankäyntini. Koska teen suurimman osan kaupankäynnistäni optioilla, kauppoja kertyy aikalailla. Ihan vain aikaa säästääkseni laitoin IB:lle juuri kyselyn, että onko raportointipohjaa mahdollisuus muuttaa niin, että se ottaa huomioon voitto-, tappiolaskelmaa tehdessä valuuutan arvon muutokset. Jos joku on kiinnostunut kuulemaan IB:n vastineesta niin voin toki laittaa tänne sen tiedoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tehnyt tiketin tuosta asiasta joskus aikoinaan, olikohon vuosi sitten. Vastaus oli että laittoivat pyyntöni kehittäjille, mutta ideani ei näköjään sitten ottanut tuulta alleen.

   Postaa vaan tänne vastauksesi, olisi mielenkiintoista kuulla se.

   Poista
 11. Vastine tulikin melko pikaisesti ja asia on näemmä kunnossa. Yhteenveto kaupoista, kurssivaihtelut huomioiden mukaan lukien on mahdollisuus tsekata raportissa "Realized & Unrealized Performance Summary" ja sieltä sitten kaikkein oikeanpuolimmaisesta "Total"-sarakkeesta. Itselläni nuo arvot ainakin vaikuttivat pitävän melko hyvin paikkansa omien laskelmien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tuo olikin jo tiedossa, se ei kuitenkaan ole riittävää. Nämä tiedot Nordnet tarjoaa:

   Luovutettu arvopaperi/arvo-osuus
   Määrä
   Hankinta-aika
   Luovutusaika
   Luovutushinta
   Hankintahinta
   Hankintakulut
   Myyntikulut
   Hankintameno-olettama
   Voitto tai tappio

   Itse haluaisin myös saada tällaisen raportin IB:stä, ja luulenpa että verottajakin olisi tyytyväinen. Nyt IBstä on todella vaikeaa kaivaa hankinta ja luovutushinnat euroissa.

   Poista
 12. Itse en ole ainakaan moista selvitystä joutunut verottajalle tekemään, koska verottaja sallii nykyisellään niputuksen. Silloin et joudu tekemään selkoa ainakaan hankinta-, luovutusjasta taikka hankinta-, myyntihinnasta. Viime vuodelta tuli optioiden osalta n.2500 kaupankäyntiä joten ymmärrettävästi verottaja muita mukisematta hyväksyi selonteon jossa oli eritteltynä arvopaperi, sekä yhteenlaskettu tulos (voitto tai tappio).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedossa on että se mitä verottaja haluaa riippuu vähän virkailijasta. Vuoden 2014 verotukseen virkailija halusi arvopaperin nimen, osto ja myyntihinnan euroissa välityskuluineen niputettuna ja voitto/tappio euroissa.

   Vuoden 2015 verotukseen aion lähettää IB:n activity reportista vain Realized profit/loss totalit per arvopaperi. Toivotaan että verovirkailijalle menisi tuo läpi.

   Poista
  2. Nimetön24.3.16

   Niputus ei liene verovelvollisen etu jos on tappioita. Eli ei pysty vähentämään tappioita niiden syntymisjärjestyksessä myöhempinä vuosina. Tämä on ainakin itselläni ollut ihan merkittävä keino optimoida maksettuja veroja.

   Poista
  3. Ei olekaan. Se niputus on vain helpompaa jos on paljon kauppoja...

   Poista
 13. Nimetön20.3.16

  Miten valuutanvaihtokulut kannattaa ilmoittaa verotuksessa?

  Itsellä on toistaiseksi ollut käytössa IB ilman
  "valuuttaluottoa" ja olen käsin vaihtanut isomman erän euroja dollareiksi silloin tällöin kun dollarit ovat loppuneet.

  Voiko valuutanvaihtokulut ilmoittaa verotuksessa könttäsummana? Hoito- ja säilytyskulujahan ne eivät ole.

  Entä jos jätän valuutanvaihdon IB:n huoleksi jolloin valuutanvaihto tehdään (ilmeisesti) päivän päätteeksi. Kohdistuvatko valuutanvahtokulut silloin pro rata tehtyihin osakekauppoihin raporteissa?

  VastaaPoista
 14. IBssähän on 10$ minimiveloitus kuukaudessa. Itse olen laskenut yhteen valuutanvaihtokulut ja tuosta kympistä jäljellejäävä osuus mikä veloitetaan aina seuraavassa kuussa. Sitten olen merkannut näistä tulleen muutaman dollarin kulun per kuukausi hoito- ja säilytyskuluiksi. Sitä ne mielstäni ovat sillä IB veloittaa ne jos et tee tarpeeksi kauppaa.

  Tuosta automaattisesta vaihdosta en tiedä mutta veikkaan että se maksaa saman verran kuin itse tehty vaihto ja vähennetään myös 10$ minimimaksusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimetön24.3.16

   Valuutanvaihdossa on kiinteä korvaus eli on halvempaa vaihtaa kerralla 10k€ käsin kuin tehdä 5 kpl 2k€ kauppoja automaattivaihdolla.

   Joskus aikanaan kun yritin laittaa transaktiokohtaisia kuluja hoito- ja säilytysmenoihin, ei mennyt läpi. Tämä tapahtui eqonline-aikana, jolloin tiedonsiirto verottajalle ei ollut käytössä ja kaikki piti raportoida käsin.

   Poista
  2. Jeps, on halvempaa vaihtaa käsin.

   Poista