22.11.2015

Motivaatio kateissa, mitä tehdä?


Onko sinulla koskaan ollut sellaista tilannetta säästämisen kanssa, että haluat vain lopettaa koko touhun ja pistää homman lekkeriksi? Mitä teen itse tällaisessa tilanteessa että saan homman taas rullaamaan?

Syksy on mielestäni rankkaa aikaa. Varsinkin tämä syksy sillä olen aloittanut opiskelut avoimessa AMK:ssa iltaisin. Luulin että omaisin enemmän intoa opiskeluun nyt kuin edellisellä kerralla kun tähtäsin tutkintoon. Otan tämänkertaisen opiskelun ihan vain harrastuksena sillä haluan oppia kirjanpitoa. Minulla on kuitenkin ollut hiukan vaikeuksia sovittaa yhteen työtä, opiskelua ja vapaa-aikaa. Jopa nyt pitäisi läksyjä tehdä mutta kirjoittelen vain tätä blogia.

Toinen juttu mikä on saattanut vaikuttaa motivaatioon ja energiaan on tämä pimetön ja lumeton syksy. Säästäminen ja sijoittaminenkin on tuntunut tylsältä, koko ajan vain tuntuu ettei mitään kehitystä tapahdu. Motivaation ylläpitoon on kuitenkin helppo lääke, osinkotulojen vertaaminen edellisvuoteen. Lokakuussa vuoden 2015 aikana saamani osingot olivat $2105 ja edellisvuonna $1087 koko vuonna.

Kehitystä on siis todellakin tapahtunut. Tämä asia on vain helppo unohtaa arjen kiireiden keskellä. Toinen asia joka tekee mielestäni sijoittamisestani tylsää tällä hetkellä on se että olen yrittänyt karsia pois kaikki turhat myynnit ja uhkarohkeat pelaamiset. Nyt olen lähes puolisen vuotta pystynyt noudattamaan tätä suunnitelmaa. Se on kuitenkin tehnyt sijoittamisesta aiempaa tylsempää. Tämä pitää vain hyväksyä sillä jännittävä sijoitustyylini maksoi rahaa ja todella paljon maksoikin.

Ei kai sijoittamisen tarvitsekaan olla niin jännittävää, kunhan se vain tuottaa tasaisia osinkoja. Se että forward brutto-osingot nousevat kuukausi kuukaudelta pitäisi riittää jännitykseksi minulle sijoitusten osalta. Myös salkun koon vertaaminen aiempaan vuoteen voisi toimia mukavana motivaattorina.

Miten sinä pidät säästämisen/sijoittamisen mielenkiintoisena?

Kuva: renjith krishnan/FreeDigitalPhotos.net

30 kommenttia:

 1. Yksi hyvä vaihtoehto on yksinkertaisesti keskittyä muihin asioihin. Sen ei tietenkään tarvitse merkitä säästämisen lopettamista. Itselläni meni puolisen vuotta niin etten seurannut sijoituksiani juurikaan - annoin vain kk säästöohjelman mennä omalla painolllaan. Jos sijoittaa pitkällä aikavälillä (10-20v) niin tuskin koko aikaa jaksaa tai kannattaa kursseja täysin intensiivisesti seurata.

  Eli suosittelen hyvällä omalla tunnolla keskittymään siihen mikä motivoi juuri nyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, ensin pitäisi selvittää mikä kiinnostaa :)

   Poista
  2. Täältä myös ääni, että ota löysin rantein välillä. Ei ne sijoitukset sieltä mihinkään katoa vaikka ei niitä joka päivä toljottaisikaan. Voi mennä hyviä ostopaikkoja, mutta niin myös hyviä virheostoja ohitse joten tilanne on kuitenkin +-0. Pienen tauon jälkeen usein riittää intoa taas perehtyä aiheeseen ja toisaalta ottamalla etäisyyttä voi saada uusia näkökulmia ja päästä eroon liian läheltä katsomisesta.

   Eikä siitä mihinkään pääse, että sijoittaminen pitkäjänteisesti on usein melko tylsää. Ei sitä suurta glouria, vauhtia ja vaarallisia tilanteita kuten wall-street elokuvista voisi päätellä. Tylsää istumista työpöydän ääressä yksin pohdiskellessa asioita.

   Tuohon pimeysasiaan tuli mieleen, omistatko kirkasvalolamppua?. Vaikka kallis onkin, niin itse olen ainakin saanut syksyisin siitä apua vetämättömyyteen. D-vitamiini voi myös auttaa, sen myötä sitten jaksaminen lisääntyy -> heijastuu muihinkin asioihin.

   Poista
  3. Joo ei se meno ole ihan samanlaista kuin Great Gatsby leffassa jossa Dicaprio sekoili ihan urakalla, ehkä ihan hyvä niin =)

   D vitamiinia voisi kokeilla, kirkasvalolampulle ei välttämättä ole tilaa pienessä yksiössämme.

   Poista
 2. Ilmiöstä nimeltä Investment Fatigue on kirjoitettu paljonkin. Kuvasit itse tilanteesi hyvin ja myös syyt ivestointiuupumuksseen. Liika on liikaa.

  Itse tapaan tehdä irtioton. Kesällä en kuukausiin seurannut edes nettiä ja vaikka hyvä "tankkauspaikka" elokuun dipin yhteydessä meni ohi, meni ohi myös turha hermoilu.

  Ks. mm.

  http://www.underthemoneytree.com/dealing-with-investment-fatigue/

  Nuo neuvot ovat hyviä. Mutta lisäksi voi lopettaa, tehdä 3 kk lakon. Mutta ei myydä.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä. Ehkä tuollainen kuukauden kesäloma olisi hyvä näin ensi alkuun. Voisi taas sitten lisätä hiukan innostusta. Tai sitten pitäisi tammikuun pörssitaukoa, kun menemme kuitenkin 2 viikoksi karibialle, ja siellä en todellakaan aio surffailla netissä =)

   Poista
 3. My Road to Half a Million22.11.15

  Minulla ei ole koskaan ollut kuvaanmanlaisiasi motivaatio-ongelmia.

  Toisaalta, sitten kun sinäkin pääset siihen vaiheeseen, että varallisuus nousee helposti 10k€/kk niin motivaatiota alkaa löytymään kummasta ja haluat painaa kahta kovempaa.

  Tsemiä, kyllä se siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, muutaman vuoden päästä olen todennäköisesti tuossa tilanteessa. Jotenkin vain pahoin pelkään ettei sekään sitten oikein tunnu miltään. Tässä kuussa pääsen luultavasti 70k:n yli omaisuudessani, mutta tuskinpa se tuntuu paljonkaan enemmän kuin 50k:n ylitys. Mutta pitäisikö se sittenkään tuntua niin ihmeelliseltä, sehän on vain rahaa?

   Poista
  2. Olet oikeassa.
   120 rahaa ei tunnu, vaikka 100 oli muka tärkeä ja kiven takana.

   Poista
  3. Niinhän ne kaikki sanoo että 100 tonnin yli pääseminen on vaikeinta ja sitten homma alkaa rullaamaan kuin itsestään. Ehkä minun tapauksessani motivoivin juttu on tarkkailla kuinka monta prosenttia osingot kattavat kuukauden menoista.

   Poista
 4. Pelisalkku on hyvä vaihtoehto. Käy pienellä osalla sallkuasi enemmän kauppaa. Luo säännöt millä pitäisi pärjätä. Etsi esimerkkinä Ten baggereitä. Parhaassa tapauksessa salkkusi saa suuremoisen boostin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, tuossa voisi olla itua, varsinkin kun välityskulut ovat niin minimaaliset IB:llä.

   Kuinka montaa prosenttia suosittelet tuollaisen salkun kooksi?

   Poista
  2. Nimetön24.11.15

   Muistaisin, että esim. Jack Bogle sanoi tuollaisen salkun kooksi 5%. Mutta loppuosa tosin oli passiivisia rahastoja.

   Poista
  3. Joo kyllä se maksimissaan olisi se 5 %.

   Poista
 5. Tuttu fiilis ja ymmärrettävä tilanne kun sinulla on nyt iltaisinkin ohjelmaa. Sinuna hölläisin vähän tahtia ja laittaisin sijoittamiseen vain minimaalisesti aikaa. Eiköähän motivaatio taas löydy, kun vapaa-aikaa tulee lisää ja ehtii fiilistelemään numeroita enemmän :).

  Minulla syysväsymykseen on auttanut tänä vuonna säännöllinen salilla käynti ja liikunta sekä terveellinen ruokavalio. Olo on virkeämpi ja etenkin alkuun tuloksia tulee helposti mikä taas motivoi jatkamaan. Ruokavaliolla on oman kokemuksen mukaan kuitenkin vielä tärkeämpi merkitys.

  Tsemppiä syksyyn ja motivaation etsimiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokavaliota pitäisi kyllä parantaa kun nyt tulee syötyä aivan liian vähän kasviksia/vihanneksia.

   Ensi kuussa menemme kokeilemaan uutta escape room seikkailua, ehkä siinä tulee hiukan jännitystä =)

   Poista
 6. Kokeilen testikommenttia eri selaimella, koska jostakin syystä nimimerkki + sivusto valinnalla tänne ei saanut kommenttia läpi ainakaan firefoxilla.

  VastaaPoista
 7. Kun minulle tulee olo, että en etene tavoitteissa ja tekisi mieli pistää lihoiksi kaikki mitä omistaa ja lähteä kiertämään maailmaa, niin avaan excelin missä on jokaiselle kuukaudelle vuoteen 2035 asti tavoitearvo. Kun katson sitä hetken ja tutkailen miten on mennyt ja mitä tavoitteita minulla on nyt täyttymässä, niin saan aina lisää motivaatiota. Sijoitusten menestymisen tarkka seuraaminen, tuo jostain syystä huomattavan määrän motivaatiota. Täytän myös joka päivä TWR-kraafia. Se on osa aamurutiinia ja aina kun kraafi on ylöspäin niin tuntuu, että ei tätä turhaan tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, ehkä pitäisi itse tehdä samankaltainen exceli mutta osingoista.

   Poista
 8. "höllää" hyvä mies välillä!

  VastaaPoista
 9. Moi!

  Suht samassa sijoitustilanteessa olevana, tunnistan tekstistäsi itseänikin. Välillä motivaatio vain katoaa. Tein koneelle excelin samalla kun avasin arvo-osuustilin. Silloin siitä ei vielä paljon hyötyä ollut, mutta nyt kun sijoituksia on enemmän niin hyötykin alkaa näkyä. Minulla on välilehdet joka vuodelle osingoista, myös ensi vuoden ennusteet tämän hetkisen tiedon mukaan. Se tsemppaa hyvin, koska luku on reilusti isompi ennusteessa jo nyt kuin mitä 2015 tulee olemaan. Jotain tämän tyylistä suosittelisin rakentamaan.

  Toinen, mitä nyt vastikään olen pohtinut, että palkitsen itseäni konkreettisemmin unohtamalla sijoittamisen, koska omalta osalta 2015 on säästämisen suhteen mennyt hyvin, niin jos palkitsisin itseni loppuvuodesta jotenkin. Ehdokaslistalla on herkästi paheksuttavia tuotteita kuten uudet kaiuttimet ja/tai kunnollinen rannekello. Saa nähdä raaskinko tehdä mitään vai taivunko säästämiseen taas. Hyvää tekisi mielenterveydelle, ettei kaikki menisi kuitenkaan säästämiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, olenhan minä tuota Omega Seamasteria katsellut itsekin, mutta kun ne tuppaavat puoltatoista tonnia maksamaan jopa käytettynä =)

   Poista
  2. Heh, hassua, että mainitsit juuri Seamasterin kun sitä itsekin katsoin. Muutamia Tag Heurin malleja katsellut myös. Pitäisi olla automaattikoneistolla.

   Tällä hetkellä olen hyvin kahden vaiheilla, että ostanko kajarit vai kellon vai molemmat. Jotain tekisi mieli itsellekin hankkia.

   Poista
  3. Kyllä Omega olisi hyvä, sehän on James Bondinkin luotto kello =)

   Poista
  4. Pojatpojat, mitä jos jätettäisiin se Seamaster kauppaan ja katsottaisiin R:llä alkavaa ja X:ään loppuvia kelloja ;)

   Poista
  5. Huh, vielä kalliimpi kello =)

   Poista
 10. Nimetön25.11.15

  Eikä Omega Seamaster ole edes maailman huonoin sijoitus. Sillä lienee olevan arvoa myös 25 vuoden päästä, toisinkuin monilla salkussa olevilla osakkeilla :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, totta =) Toivotaan että kuitenkin suurin osa yhtiöistä on vielä olemassa 25 vuodenkin päästä.

   Poista