10.12.2015

Tappiollinen vuosi huipentuu - lisää tappioita


Tämä vuosi menee osakesijoitusteni osalta kyllä kategoriaan "täysin penkin alle". Olen onnistunut jo ennen eilistä saavuttamaan myynneillä tuhansien eurojen tappiot tänä vuonna. Eilen jouduin kuitenkin myymään Kinder Morganin (KMI) ja Oneok Inc.n (OKE). KMI laski osinkoaan 75%, enkä voinut enää sen takia pitää sitä salkussani. Noudatan osingonkasvu strategiaa, jotenka jos yhtiö laskee osinkoaan niin joudun sen myymään. OKE:n myynti oli varotoimi, sillä epäilin että jos KMI joutui laskemaan osinkoaan niin pian hekin joutuvat. Näistä tuli yhteensä sellainen 2000$ tappioita.

Koko vuosi tuleekin sitten olemaan varmaan 5-6000$ tappiollinen, toki osingot parantavat hiukan tilannetta. Toivottavasti ensi vuosi tulisi olemaan hiukan valoisampi sijoitusten osalta.... Kalliiksihan nämä sijoittamisen oppirahat tulevat.

Kuva: renjith krishnan/FreeDigitalPhotos.net

20 kommenttia:

 1. En tiedä yhtään mitään10.12.15

  Ihan semmoinen aloittelijan kysymys: (Tiedän sen kyllä olevan vastoin siun stragediaa) Kun osinkoja lasketaan alas, niin eikö sitä itse osaketta voisi pitää vielä vähän aikaa salkussa ja (toivoa) odottaa ehkä vähän aikaa, että kyseinen osake nousisi hieman ylöspäin, jotta sitä osuutta ei tarvitsisi myydä niin kauhealla tappiolla pois? Toki tappio kirjataan ylös 5 tai 10 vuodeksi, jolloin sen pystyi vähentämään voitto summasta... Tai jotain tuohon suuntaan.
  Olen pahoillani siun tappioista.
  ps. Kuten nimimerkki kertoo en tiedä yhtään mitään osakkeiden ostamista, myymisestä jne.. omat sijoitukseni on toistaiseksi ollut rahastoja.. Ensi vuoona olisi tarkoitus aloittaa osakkeiden ostaminen, kunhan oma elämäntilanne selkeytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin toki voinut niinkin tehdä. Haluan saada vain rahat pian käyttöön, että voi ostaa jotain muuta =)

   Poista
 2. Olisikohan kannattanut odottaa OKE:n myynnin kanssa. Jos osinkoa leikataan, niin osakkeen hinta todennäköisesti lähtee nousuun kuten kävi KMI:n kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, tai sitten ei =) Tulevaisuus näyttäköön.

   Poista
 3. Itselläkin on Kinder Morgania salkussa ja kohtuu suurella painolla. En ole myymässä vaan lisäsin nyt osingon leikkauksen yhteydessä, sain laskettua keskihintaa mukavasti. Uskon edelleen yritykseen ja sen bisnekseen pitkällä tähtäimellä. öly ja kaasu infraa tarvitaan tulevaisuudessakin. Minun sijoitusstrategiani on myös vähän eri eikä perustu pelkästään osinkoon mutta ymmärrän myös myynnin näin radikaalin osingon leikauksen jälkeen. Toivottavasti KMI dumppaus markkinoilla rauhoittui pikkaisen tämän uutisen jälkeen. Toivottavasti löydät vapautuneelle rahalle paremman kohteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukin tyylillään =)

   Ajattelin katsoa mitä fed päättää kokouksessaan 15.-16.12. ja katsella sitten jos reit:stä löytyisi jotain osteltavaa.

   Poista
 4. Auts!

  Tuo Kinder Morganin "romahdus" tuli varmaan aika monelle yllätyksenä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselleni ainakain tuli. Ei olisi tullut mieleen että pääoman hinta vei osingon.

   Poista
 5. Sellainen kysymys, että miten ajattelit hyödyntää nuo realisoidut tappiot? Jos myyt vain kun osinkoa leikataan, niin todennäköisesti tulet pitkään myymään pelkästään tappiolla. Onko sinulla joku strategia, miten myyt voitolla olevia hyödyntääksesi tappiot verotuksessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä tämän vuoden tappioita tuskin pystyn hyödyntämään ikinä. Mutta vuodesta 2016 olevat tappiot saa vähentää pääomatuloista, kuten osingoista. Tätä strategiaa ajattelin käyttää.

   Poista
  2. Ihan verotuksellisista syistä, jos siis olet myynyt vain tappiolla, niin eikö kannattaisi realisoida vastaava määrä voitolla olevia osakkeita ja ostaa vaikka heti takaisin. Sinulla kaupankäyntikulut eivät tunnu juurikaan, joten saat tuolla veivattua keskihintaa ylöspäin ja sitä myöten tulevaisuudessa veroseuraamuksia pienemmäksi.

   Poista
  3. Tuo toimisi silloin hyvin jos olisikin paljon niitä osakkeita joissa olen voitolla =D Nyt on aika paljon tappiolla...

   Poista
 6. Nimetön11.12.15

  Sanoisin vielä tähän sen, että kaikilla yrityksillä tulee heikkoja hetkiä, ei ole realistista, että yritykset puuskuttaa kastavalla osingolla 20-30 vuotta. Jopa Warren Buffett on tämän joutunut huomaamaan McDonaldsin ja IBM:n kanssa.

  Todella tuntuu pahalta noi tuollaiset tappiot, mutta se ainakin pitää antaa tunnustuksena, että on selkärankaa myöntää virheensä ihan euromääräisesti. SE on sijoitusfoorumeilla ERITTÄIN harvinaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. On toki olemassa yrityksiä jotka ovat kasvattaneet osinkoaan kymmeniä vuosia, mutta heilläkin on toki ollut laihat vuotensa.

   Laitan sitten ensi kuussa postauksen missä käyn läpi vuoden kohokohdat, kuten nuo tappiot ja koko vuoden osingot.

   Poista
 7. Tappioita tulee aina, sille ei mitään mahda. Näin olen yrittänyt myös itselleni uskotella viimeaikoina, kun loppuvuoden luvut eivät ole näyttäneet aivan siltä mitä toivoisi. Pakko kuitenkin uskoa parempaan huomiseen! Toisaalta myös hatunnosto siitä, että pysyt uskollisena strategialle ja kun kriteerit täyttyivät niin kaula poikki. Mielenkiinnolla jään odottamaan koko vuoden lukuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos tsempeistä =) Jos vielä pari viikkoa jaksat odotella niin teen koko vuodesta pienen analyysin. Pääasia on toki että osinko nousee vuodesta toiseeen. Mutta ei ole myöskään mukavaa tuhota pääomaa huonoilla ostoilla ja myynneillä.

   Poista
 8. Hätiköity päätös OKE:n kanssa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, olisi näköjään kannattanut vain pitää salkussa. No, ensi vuonna sitten ei tule tehtyä enää yhtään sijoitusvirhettä, eikö niin? ;D

   Poista
 9. Nimetön17.2.16

  Tuohon edelliseen viitaten Warren kävi sitten myös tätä koukkaamassa salkkuunsa: http://www.bloomberg.com/news/videos/2016-02-17/warren-buffet-s-berkshire-invests-in-kinder-morgan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin kävi... Mutta hän ei olekaan puhdas osinkosijoittaja =)

   Poista