8.1.2016

Katsaus vuoteen 2015


Moni kuvittelee että eläkkeellä lekotellaan vain rannalla kuten tuossa yllä olevassa kuvassa. Minulle riittää tropiikissa vierailu, sillä tuskin haluaisin muuttaa sinne pysyvästi. Jos joka vuosi on yhtä surkea kuin vuosi 2015, niin eläkke jää vain haaveeksi. Aloitetaan vuoden 2015 lukujen murskaus (käytän kaikissa luvuissa euroja selvyyden vuoksi):

Osingot ennakonpidätyksen jälkeen 2206€, +120% viime vuodesta
Salkun arvo 43 687€, +20% viime vuodesta
Säästöprosentti 63%
Luovutustappiot/voitot -5065€

Olen tyytyväinen kaikkiin muihin lukuihin paitsi tietysti noiden luovutustappioiden määrään. Kootut selitykset tulevat tässä: MREIT, MLP ja ETN kokeilut olivat selvä virhe ja toivat lukuisia tappioita. Myös KMI yllätti laskemalla osinkoaan ja menettämällä suurimman osan arvostaan. Osake vajosi alas kuin kivi. Sanotaanko näin että kyllä nuo tappiot harmittavat, siinä meni kuitenkin monen kuukauden säästämistyö hukkaan. Toisaalta sitten taas osinkoja tuli ihan hyvä määrä joka vähän poistaa tappion tuskaa. Onneksi olen kova säästämään jotenka se ehkä hiukan kompensoi tätä vuotta.

Tiedostan ettei tällainen touhu voi jatkua, ja olenkin yrittänyt viedä salkkua askel kerrallaan turvallisempaan suuntaan. Lainan määrää olen pohtinut aika pitkään, ja miettinyt että vaikka minulla olisikin lainaa esim. 25% kaikkien Interactive Brokersissa olevien osakkeiden arvosta, niin osakkeet saisivat laskea 50% ennen kuin tarvitsisi miettiä osakkeiden pakkomyyntiä. Jos osakemarkkinat alkavat laskemaan niin tuskin ne kuitenkaan 50% laskevat kuukaudessa. Jos esim. laskua kestäisi vuosi niin siinä olisi vaikka kuinka ja paljon aikaa maksaa tuota velkaa pois.

Olen myös yrittänyt ostella hiukan turvallisempia yrityksiä, ja kokeilen ainakin alkuvuodesta että ostaisin vain yhtä yritystä ja kerran kuussa. Sitten sijoittaminen ei veisi niin paljoa aikaa eikä tarvitsisi ripotella satasta yhteen yritykseen vaan voisi ostaa ihan kunnon summalla kerralla. Toivottavasti näillä toimilla saisin tappioita pienemmiksi.

6 kommenttia:

 1. Nimetön9.1.16

  Hiukan ihmetyttää tuo KMI myynti kun kuitenkin olet eläkepäiville säästämässä. Kuitenkin vaikuttaa, että he vain yrittävät pitää yrityksen pinnalla ja saada velkansa hoidettua tässä halvan öljyn ajassa. Tilannehan voi olla toinen vuonna 2018, johon saakka tällä sanojensa mukaan rahat riittävät. Eikä tarvitse tehdä antia lisärahoituksen saamiseksi, mikä sinänsä on hyvä asia.

  Onko strategiasi vaihtaa osakkeita salkussa aina kun joku niistä leikkaa osinkoaan? Nythän voisi olla hyvä tilanne lisätä omistusta, jos näet että kyseinen firma on muuten kunnossa, kun vaan saavat lainaansa kevennettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin yritän toimia että kun yritys leikkaa osinkoa, leikkaan sen salkusta. Tällä yritän vähentää riskisten yritysten määrää. Mieti jos olisit eläkkeellä ja suurin osingonmaksajasi lopettaisi koko osingon maksun ennalta määrittelemättömäksi ajaksi. Tätä tilannetta yritän välttää harventamalla salkkua aina kun joku yritys vähentää osinkoaan.

   Poista
 2. Nimetön10.1.16

  Mutta sinulla on aikaa eläkkeeseen enemmän aikaa kuin sinulla on elämää elettynä...

  Oletko miettinyt, että jos ostaisit nykyiseen hintaan KMI:tä ja osinko nousee tuon 75% parin vuoden päästä, sekä jatkaa nousuaan siitä vuosia eteenpäin ja osakkeiden hinta nousee samalla myös. Silloin sinulla olisi yli tuplasti osakkeita samalla hinnalla saamassa osinkoa. Tähän ymmärtääkseni perustuu juuri se miksi toiset ihmiset rikastuvat paljon. He ovat maksaneet niistä osakkeistaan esim. 5e joskus kun osinko on ollut mitätön, mutta eivät ole myyneet kun osakkeen arvo on noussut. 30-40 vuoden päästä voi osinko olla se 5e/osake, joten se tarkoittaa 100% korkoa siitä eteenpäin + osakkeen arvon nousu, jossei firma tyhjennä kassaa osinkoihin...

  Mutta tosiaan pitää miettiä miltä maailma näyttää kun pääset eläkkeelle. Pitkäjänteisyys on ainut iso kilpailuetu mikä piensijoittajalla on verrattuna geelipäihin, jotka tekevät tätä isolla rahalla ja myös riskillä.

  Jos nousevan osingon määritteleminen olisi näin helppoa, niin suurin osa ihmisistä, jotka sijoittavat olisivat superrikkaita.

  Mutta toivon parasta ja edesottamuksesi ovat mielenkiintoista luettavaa omaakin sijoittamista silmällä pitäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se toki on, mutta näen vain nyt että rahat on parempi sijoittaa toisaalle.

   Toivotaan nyt että vähän aiemmin pääsisi eläkkeelle kuin 30-40 vuoden päästä =D

   Poista
 3. Nimetön11.1.16

  Osinkojesi kasvu viime vuodesta on tosi hyvää luokkaa, tuollahan summalla pääsisi tropiikissa jo vierailemaan vaikka vuosittain mutta säästöprosentistasi päätellen se ei tule olemaan korteissa ainakaan vielä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläpäs sano =D Tällä viikolla lähdemme juuri pariksi viikoksi Karibialle.

   Poista