8.4.2016

Interactive Brokers: Veroilmoitus 2015Taas on käsillä se jännä hetki vuodesta kun pitää korjata esitäytettyä veroilmoitusta. Postitin omani jo viime viikolla, mutta toki aikaa olisi ollut toukokuuhun. Verottaja muisti ikävästi 700€ mätkyillä. Merkkasin muut tulonhankkimiskulut pääomakuluista -kohtaan seuraavat:

Laskentakaava: tulonhankkimiskulut * pääomatuloveroprosentti = (850€ * 0,30)
 • Kulun määrä: 240 euroa, Internet-yhteys (100 % vähennys)
 • Kulun määrä: 410 euroa, Työhuonevähennys, huomattavat sivutulot
 • Kulun määrä: 200 euroa, Tietokone (100% vähennys), 25% vuotuisina menojäännöspoistoina
Tästä tulee säästöä 255€.

Tulonhankkimislainan korkoja merkkasin 130€. Vähennys pääomatuloista maksettavasta verosta: 39€ (130€ * 0,3)

Katsotaan nyt vielä miten nuo verot lopulta suttaantuu kun ilmoitan kaikki kaupat ja osingot. Tämä on nyt toinen kerta kun ilmoitan verottajalle Interactive Brokersissa olevien osakkeideni tapahtumia. Viime vuoden kommelluksista voit lukea tästä ja tästä. Nyt on kuitenkin uusi vuosi ja uudet kujeet. Olen siis miettinyt miten voisin raportoida verottajalle tiedot niin että ei tarvitsisi lähetellä lisäselvityksiä, mutta kuitenkin myös helposti.

Tänä vuonna tein raportoinnin seuraavasti: Tulostin IB:n activity raportista kohdan "Realized and unrealized performance summary" ja alleviivasin verottajaa varten oikean total summan. Osinkoihin merkkasin veroilmoitukseen total euro summan samasta IB:n default activity statementista. Ja ennakonpidätykseen raportin kohdan witholding tax. Mielestäni IB:n tax-tax forms-dividend report ei ole kovinkaan hyödyllinen Suomessa, sillä se on tehty jenkkilää varten.

Näistä osingoista ja osinkojen ennakonpidätyksistä en laittanut verottajalle tällä kertaa mitään liitteitä. Katsotaan tuleeko ilmoitus bumerangina takaisin. Viime kerralla haluttiin yhtä sun toistakin laskua ja liitettä, mutta toivotaan että tällä kertaa menisi helpommin läpi.

Miten sinulla meni veroilmoituksen teko tänä vuonna?Kuva: renjith krishnan/FreeDigitalPhotos.net

31 kommenttia:

 1. Nimetön8.4.16

  Saako udella, mitkä ovat mielestäsi huomattavat sivutulot tässä kontekstissa?
  Lisäksi, eikö netille ja tietokoneelle ole muuta kuin sijoituskäyttöä kun vähennät ne 100%:sesti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näen että 2500€osinkotulot ovat jo huomattavia. Yleensä nuo tulonhankkimiskulut voi vähentää 100 prosenttisesti.

   Poista
  2. Nimetön9.4.16

   Moi,

   Ensinnäkin kiitos vilpittömästä ja rehellisestä blogista. :-)

   Itse tulkitsisin vähennykset niin, että jos internettiä tai tietokonetta käyttää myös muuhun toimintaan, kun sijoitusten tekemiseen ja hoitamiseen, niin vähennystä ei voi tehdä kokonaan. Esim. jos kodissa on vain yksi nettiliittymä, sillä on todennäköisesti myös hupikäyttöä. Tietenkin eriasia on jos sijoitustoimintaa varten on hankittu erillinen tietokone ja erillinen nettiliittymä. Kaikki on vaan siitä kiinni, että pystyykö verottajalle tarvittaessa perustelemaan oman kantansa. Lisäksi alle 1000€ arvoisen välineen saa vähentää kerralla. https://goo.gl/Z66RNQ kohta 5.6

   Itse toimin siis niin, että kohdistan puolet nettikustannuksistaj hankinnoista sijoitustoimintaan ja toisen puolet hupikäyttöön. Lisäksi noin 50k€ salkulla ja 2k€ osinkotuloilla vähennän työuoneesta satunnaisten sivutulojen mukaan eli pienimmän summan. Mielestäni nämä on ainakin helposti perusteltavissa.

   Kuten aikaisemmin totesin kaikkihan on vaan kiinni siitä miten ne pystyy perustelemaan/näyttämään toteen verottajalle tarvittaessa :-)

   Tuottoisaa loppuvuotta!

   Poista
  3. Jeps siitähän se on kiinni kuinka perustelee :) Hyviä tuottoja sinullekin!

   Poista
  4. Nimetön10.4.16

   Ei se pelkästään niistä perusteluista ole kiinni. Perustelujen pitää myös vastata todellisuutta. Muussa tapauksessa puhutaan veropetoksesta. Et ole selvästi sanonut, onko nettiliittymälle ja tietokoneelle mitään muuta käyttöä kuin sijoitusten tekeminen. Ehkäpä niille ei ole ja kaikki on ok.

   Se, että monet tulonhankkimiskulut voi vähentää sataprosenttisesti, johtuu pitkälti siitä, että monille tulonhankkimiskuluille ei ole mitään muuta käyttöä kuin tulon hankkiminen. Kun kyse on oman kodin nettiliittymästä, niin tilanne on tietysti toinen.

   2500 euron osingot vastaavat keskivertosuomalaisen vajaan kuukauden palkkatuloja, joten kyllä se on ihan kohtuullisen kokoinen summa. Itse ehkä suhteuttaisin myös sen mukaan, onko kyse merkittävästä sivutulosta suhteessa omiin muihin tuloihin. Sen mukaan sitten 25 % tai 50 % vähennys.

   Poista
  5. Jees, voisihan sitä käyttää vaikka kiinteää liittymää ja omaa sijoitustietokonetta. Sitten taas muihin surffailuihin voisi käyttää padia ja mobiilinettiä =)

   Poista
 2. Tiedättekö milloin viimeistään pitäisi veroehdotus saapua? Katsoin että viimeiset palautuspäivät ovat toukokuussa jälkimmäiselle postitusryhmälle, mutta itse en ole saanut koko ehdotusta vielä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Veroilmoitus Tuolla lukee että maalis-huhtikuussa joten ei vielä hätää :)

   Poista
 3. Nimetön9.4.16

  Kyllä pääsääntö taitaa olla se, että jos et jotain käytä pelkästään tulonhankkimiseen, et voi sitä kokonaan vähentää tulonhankkimiskuluna.

  Ja toinen pääsääntö: se, että verottaja ei hylkää vähennyksiäsi ei vielä tarkoita, että se antaisi niille aktiivisen hyväksynnän. Se luultavasti tarkoittaa vain sitä, että kukaan ei katsonut tarkemmin ilmoitustasi ja se hyväksyttiin automaattisesti. Aina kannattaa varautua pistotarkistuksiin.

  Vähennykset kannattaa vähentää käyttäen esim. työhuonevähennykseen liittyvää asteikkoa. Jos käyttö liittyy vain tulonhankkimiseen, 100%, jos vain osittain, mutta silti huomattavasti, niin 50%. Mutullahan noissa mennään, sillä mitään absoluuttista verottaja ei vähennyksistä kerro. Ennakkotapauksista voi saada osviittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni kannattaa hakea kunnon vähennyksiä.

   Poista
  2. Joonas11.4.16

   Olen samaa mieltä, että kaikki vähennykset mitä vain voi saada kannattaa hakea. Tietenkään omasta päästään ei voi keksiä mitään, mutta jos kuitilla voit todistaa jonkin tulonhankkimiskulun niin tottakai se kannattaa laittaa. On verottajan vastuulla loppujen lopuksi hyväksyä tai hylätä verovähennykset. Yksityishenkilön ei tarvitse tietää mikä on vähennettävissä oleva kulu, kunhan sen voi tarvittaessa kuiteilla todistaa.

   Poista
  3. Ehdottomasti Osinkokuninkaan kanssa samoilla linjoilla että kaikki verovähennykset kannattaa hakea maksimaalisena. Verottaja voi hyväksyä tai olla hyväksymättä. Liian vaatimaton ei kannata olla. Toki vai todenmukaisia kuluja vähennykseen. T. puolimiljoonaapaaomaa.blospot.fi

   Poista
  4. Jes =) Lisäsin blogisi blogilistalleni.

   Poista
 4. Nimetön15.4.16

  "Ehdottomasti Osinkokuninkaan kanssa samoilla linjoilla että kaikki verovähennykset kannattaa hakea maksimaalisena. Verottaja voi hyväksyä tai olla hyväksymättä."

  Onko tässä nyt se riski, jos hakee maksimivähennyksiä ja ne hylätään, niin ei saa mitään, mutta jos hakisi sellaista kultaista keskitietä niin saisi edes jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpäs tiedä, koska ei ole ikinä käynyt niin ettei olisi mennyt läpi =)

   Poista
 5. Nimetön20.4.16

  Aloitin sijoittamisen Lynxillä viime vuoden alussa ja nyt olisi edessä ensimmäisen veroilmoituksen tekeminen. Lynxin raporteista löytyi helposti saadut osingot ja niistä maksetut verot, mutta ongelmia ilmeni valuuttakauppojen kohdalla. Olen vaihtanut EUR->USD ja muutaman kerran vahingossa takaisin USD->EUR (menee opettelun piikkin). Eli miten valuutan vaihdot ilmoitetaan verottajalle? Raportin "Realized and unrealized performance summary" kohdassa Realized-Total USD näyttäisi olevan 60,67 onko tämä valuuttakaupasta aiheutunut voitto? Mutta jos katsoo "FX Income Worksheet 2015" Income or (loss) kohtaa se näyttäisi olevan 100,95. Mistä sitten tämä 100,95 summa tulee? Auttakaas kaveria hädässä. Päähän tässä sekasin menee itsekseen mietiskellessä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, itse en ole ikinä tehnyt valuuttakauppaa, joten suosittelen pistämään viestiä asiakaspalveluun =)

   Poista
  2. Nimetön20.4.16

   En itsekkään varsinaisesti valuuttakauppaa tee, mutta kun kaikki salkkuni osakkeet ovat dollareissa ja eurot on vaihdettava dollareihin ennen ostoa. Eli jos ja kun eurusd kurssi on eri vaihtaessa eurot dollareiksi ja toisinpäin niin eikö tästä synny voittoa/tappiota tilanteesta riippuen? Vai olenko ihan väärässä :). Oletteko laittanut veroilmoitukseen merkintää asiasta?

   Poista
  3. Heippa, taisit pelastua, ote verottajan sivuilta: https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Verovapaat_paaomatulot%2825150%29

   "Pienet valuuttakurssivoitot

   Veronalaista tuloa ei ole luonnolliselle henkilölle tai kuolinpesälle muuhun kuin tulonhankkimistoimintaan liittyvien valuuttakurssivoittojen yhteismäärä enintään 500 euroon asti vuodessa (TVL 53 § 8 kohta)."

   Poista
  4. Nimetön21.4.16

   Hip hei siltä näyttää että pelastuin (tällä kertaa). Väänetään vielä tähän loppuun vähän rautalankaa. Eli oletteko ilmoittanu verottajalle valuutanvaihdosta syntyneitä kuluja. Esimerkiksi jos vaihdetaan 1 000€ (1,200 kurssilla) 1 200 dollariksi. Dollareilla ostetaan x määrä osakkeita ja myöhemmin myydään osakkeet pois 1 400 dollarin hintaan. Ja lopuksi dollarit vaihdetaan takaisin euroiksi 1,100 kurssilla. Valuutan vaihdosta syntyi kuluja 10€ ja osakekaupasta 10 dollaria. Suotuisan kurssivaitelun takia valuutanvaihdosta tuli "voittoa" ~90€.
   Lasketaanko tässä tilanteessa luovutusvoitoksi Myyntihinta-ostohinta-osakekaupan kulut= 1 400$-1 200$-10$=190$. Verottajalla ilmoitetaan myyntivoitoksi 190$ ja valuutanvaihdosta syntyneet toimeksianto kulut (tässä tapauksessa 10€) ja kurssivaihtelusta tulleet "myyntivoitot"/tappiot jätetään huomiotta.
   Kiitos valaisevista vastauksista, jospa se seuraava veroilmoitus menisi jo rutiinista :D

   Poista
  5. Itse ilmoittaisin näin: ostohinta euroissa (hinnasta vähennetty valuutanvaihtokulu, välityskulu) - myyntihinta euroissa (hinnasta vähennetty valuutanvaihtokulu, välityskulu) = voitto/tappio euroissa.

   En toki takaa että tuo tapa on oikein ja kannattaa varmistaa verottajalta asia.

   Poista
 6. Nimetön28.4.16

  miten muut kulut verotuksessa 10,- per.kk IB ja valuutanvaihto kulujen vähentäminen osingoista, en ole myynyt osakkeita sIjoitan pelkästään osinkoa maksaviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisi että nuo menisi kohtaan Arvopaperien säilytys- ja hoitokulut. Ote vero.fi sivuilta:

   Arvopaperien, arvo-osuuksien ja muun näihin rinnastettavan omaisuuden hoidosta ja säilyttämisestä johtuneita menoja, kuten arvo-osuustilin tilinhoitomaksuja, ei lueta omaisuuden hankintamenoon. Niitä ei vähennetä luovutusvoiton verotuksessa myöskään voiton hankkimisesta johtuneena menona. Tällaiset kulut voidaan vähentää maksuvuotena pääomatuloista siltä osin kuin niitä on verovuonna maksettu yhteensä yli 50 euroa (tuloverolain 54 §). Sijoitusrahaston osuudenomistaja ei saa vähentää sijoitusrahaston hallinnointipalkkioita, joita rahastoyhtiö ei peri suoraan osuudenomistajilta, vaan rahaston varoista."

   https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Arvopaperien_luovutusvoittojen_verotus%2812095%29#Voiton%20hankkimisesta%20olleet%20menot%20%28myyntikulut%29_

   Poista
 7. Nimetön26.5.16

  Mistä I B TWS sivulta löytyy kulut mitä on mennyt salkusta, itteltä hävis 2 usd just enkä ole tehnyt kauppoja lähipäivinä.
  Löytyykö samanlaista listaa kuin Nordnetillä on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mene ib nettisivulle kohtaan account management. Sieltä kohtaan Reports-Activity-Statements. Valitse Legasy full report. Olisiko tuo 2$ valuutanvaihtokulu? No rapsalta se selviää...

   Poista
 8. Nimetön29.5.16

  Hei,
  Kiitos neuvosta, oli näköjään mennyt valuutan vaihdosta, kaks viimeistä vaihtoa mennyt kulut dollari puolelta. yleensä ollut euroissa? ilmeisesti olen tehnyt jotain erillailla?
  ib kaupankäynti toso helpoo mut raporttien tulkinta ja käyttö ei

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, itselläkin menee euroista aina. Sell eur-usd, fx conversion.

   Poista
 9. Lähteekö Interactive Brokersilta mitään tietoa verottajalle?

  Olisi näppärää jos homma olisi automaattinen, kuten Norndetillä, niin ei tarvitsisi nähdä lisää vaivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei noilla millään ulkomaisella välittäjälle lähde tietoa automaattisesti. Itse joutuu hoitamaan nuo asiat.

   Poista