16.4.2016

Mitä tekisit jos saisit 10k ylimääräistä rahaa?


Ajattelin myydä kesällä asuntoni. Pyysin kiinteistönvälittäjän arvioimaan kämppääni, ja sen perusteella laskin että uuden kämpän remontoinnin ja käsirahan jälkeen minulla olisi n 10 000€ ylimääräistä rahaa kädessäni. Nyt olenkin miettimässä että mitä noill rahoilla pitäisi tehdä.

Minulla on jo muutama idea, olen mm. ajatellut että sijoittaisin koko potin osinkoa maksaviin jenkkiosakkeisiin. Sijoittaisin näistä rahoista 500€ kuussa että saisin parempaa ajallista hajautusta. Laskin että kun kaikki rahat on sijoitettuna, niin 3% osinkotuotolla lisäisin kuukausittaista brutto-osinkovirtaani 25€.

Toinen ideani on että että sijoitan 5000€ ylläolevan suunnitelman mukaisesti, ja sitten loput 5000€ näin: 1500€ korkeatuottoinen.fi, 1500€ topfinance.fi ja loput 2000€ laittaisin fundu.fi palveluun. 2 edellämainittua on pikavippifirmoja jossa sijoitat yritykseen ja saat korkeatuottoisen tapauksessa 8% ja topfinancen 10% vuosituottoa. Veroa menisi vain 7,5% koska kyseessä on listaamattomat yritykset. Lisätietoa ko. yritysten sivuilta.

Fundu on taas joukkorahoituspalvelu, ja ideana on että sijoitat yritysten lainoihin. Lainoista saa n. 10% korkoa vuodessa. Minulla ei ole tietoa että paljon menee veroa. Toinen ideani on mielestäni riskillisempi kuin ensimmäinen, sillä pikavippialan sääntelyä voidaan muuttaa koska tahansa. Kukaan ei tiedä jäävätkö rahat silloin jumiin yrityksiin. Myös tuossa Fundussa on aimo annos riskiä; startup ei ottanutkaan tuulta alleen eikä maksa velkaansa.

Tyttöystäväni on taas sitä mieltä että koko potti pitäisi vain jättää tilille. Sitten jos meillä olisi jotain kallista ostettavaa kuten uusi auto, niin tililtä voisi helposti maksaa ostokset käteisellä. Tässä vaihtoehdossa nyppii hiukan se että rahat eivät tuottaisi mitään.

Yksi mahdollisuus olisi myös maksaa asuntolainaa 10 000€ verran enemmän. Mutta en tiedä näenkö sitä niin järkevänä vaihtoehtona koska ostamme asunnon puoliksi ja otamme yhteisen lainan. Koska tyttöystäni ei maksaisi myös tuota samaa summaa niin periaatteessa minä hyötyisin tuosta summasta vain puolet.

Sitten hulluimpana ideana mietin että ostaisin Omega kellon ja pienen avoauton tai Vespan skootterin =D Sillä olisi kiva kruisailla kesällä.

Mitä sinä tekisit tällä ylimääräisellä rahalla?

48 kommenttia:

 1. No, koska olen nainen niin minun pitäisi ilmeisesti (Kauppalehden mukaan) ostaa puuttuvat 3-5 käsilaukkua. Uskoisin, että siihen se raha sitten menisikin:

  http://www.kauppalehti.fi/uutiset/nain-valitset-oikean-kasilaukun---tai-kaksi/ghChPZeu?ref=twitter:e263

  *Sarkasmi loppuu*

  Miksi ette ota tyttöystävän kanssa lainaa puoliksi niin, että kumpikin maksaa omaa puoliskoaan siinä tahdissa, kuin hyväksi katsoo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehhe, en kyllä usko että sinä pelkkiä laukkuja ostaisit ;)

   En tiedä, ehkä olen jotenkin perinteinen tuon asian kanssa; yhteinen asunto, yhteinen laina.

   Poista
  2. "Tiedostava nainen" hankkii samasta putiikista myös laukkuun sopivan asukokonaisuuden...

   Perinteissä ei mitään pahaa, mutta silloin keksisin kyllä rahalle muun sijoituskohteen kuin lainalyhennys. Niin kuin tuolla jo itsekin mietit.

   Oli sijoitus mikä vain niin itse koettaisin hajauttaa sitä ajallisesti ja taistella tuhlaispolttelua vastaan. Iso summa on helppo hassata nopeasti niin, että myöhemmin katuu. Itse jättäisin vähän autonvaihtorahaa myös.

   Poista
  3. Jeps, varsinkin kun kohta on kesä niin haluaisi tuhlata koko ajan :D

   Poista
 2. Pörssiin vain kaikki, mitä liikenee, joko heti tai kesällä kun kurssit laskee :)

  Kiinteistövälittäjillä on muuten välillä tapana antaa aluksi aika optimistinen arvio ja alkaa sitten myöhemmin ehdottelemaan, josko myytäisiin vähän helvemmalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos hyvästä vinkistä. Voikin toki olla että laitan kaikki osakkeisiin :)

   Poista
 3. Itse laittaisin pari tonnia hätävara kassaani, jolloin pääsen 20k€ tavoitteeseen. Jäljelle jäävästä 8k€ puolet laittaisin top financeen ja toisen puolen sijoittaisin osinko osakkeisiin, mutta niin että jäisin odottamaan sopivaa osto hetkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä 20k kuulosta jo aika liioittelulta. Topfinance kuulostaa aika hyvältä, epäilyttää vain kun se on suht uusi juttu.

   Poista
  2. 20k€ ei todellakaan ole liioittelua. Sen avulla nukun yöni hyvin vaikka osakkeet tippuisivat 50% tai enemmänkin. Velkavastuita on vielä 475k€ vaikkakin 126k€ on vain puoliksi. Käteistä ei ole koskaan liikaa päin vastoin suurimmalla osalla sitä on aivan liian vähän. Kun muutan taas pois Suomesta joudun kasvattamaan tota summaa vielä kaksinkertaiseksi, jotta se on edes suunilleen riittävä.

   Poista
  3. Heh, minulle riittää hiukan pienempikin käteispositio :)

   Poista
 4. mitä jos tämän rahan laittaisi käsirahana uuteen sijoitusasuntoon? esim monessa amk kaupungissa tämä riittää yli 15% osuuteen asunnon hinnasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asunto vaatisi liikaa vaivaa, enkä tiedä jaksaisinko laiskurina siihen liittyviä velvoitteita.

   Poista
 5. Itselläni on tällä hetkellä sijoituksia topfinancessa ja fellowfinancen puolella. Uutena sijoituskohteena olisi tarkoitus pistää sijoituksia twino.eu palveluun jossa tarjoavat 12% tuoton ja tämän lisäksi takaavat täysin pääoman ja korkotuoton mikäli lainanottaja ei ajallaan lainaa ja korkoja maksele. Eli varsin hyvä diili edellyttäen että palveluntarjoaja ei itse mene konkurssiin.

  Yhä enemmän näyttäisi menevän vertaislainoissa suuntaan jossa lainasumman takaa palveluntarjoaja jollakin prosentilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä kuulostaa tuoton osalta tuo twino. Hiukan kyllä epäilyttää Puolalaiset ja Georgialaiset vippaajat :D

   Poista
 6. Nimetön16.4.16

  Ihan samaa olen miettinyt. Työnantaja maksaa viime vuoden tulospalkkion piakkoin ja se pitäisi jollain tavalla sijoittaa. Ilmeisesti nuo vertaislainapalvelut toimivat hyvin? Itse en ole ikinä uskaltanut sijoittaa niihin. Onko sinulla kokemusta mainitsemistasi palveluista aiemmin? Alustavasti olen miettinyt matkaa, pyöreävuotislahjaa ja osakeostoja seuraavan notkahduksen kohdalla rahojen käyttökohteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole itsekään uskaltanut laittaa rahaa noihin. Jos laitan niin ehkä noihin mainitsemiini.

   Poista
 7. Nimetön16.4.16

  laittaisin osakkeisiin 1ke ostoerin n. 1kk välein. Jos noita vertaislainoja haluaa testata niin max 5% kokonaissijoituksista niihin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin noissa vertaislainoissa on mielestäni riski että toimintaympäristö voi muuttua nopeastikin mahdollisten uusien lakien myötä.

   Poista
  2. Nimetön17.4.16

   Täytyy toivoa, että TTIP tulee nopeasti voimaan niin sitten voit haastaa valtion oikeuteen, kun hankaloittavat sinun bisneksiäsi.

   Itse saattaisin tehdä tuolla kakkostavalla, ehkä saattaisin laittaa kaikki rahat aluksi koronkiskojille ja sieltä hiljalleen siirtää osakkeisiin, jos mieli ja markkinatilanne muuttuu matkan varrella.. Kyllähän tuo 8%-10%, jota nämä korkeatuottoinen ym. maksaa on ihan hyvä lisä.

   Fundu muuten maksaa koroista verot suoraan, ainakin minulla oli maksettu ja veroilmoituksessa näkyi nämä suoritukset ihan oikeaoppisesti.

   Poista
  3. Heh :) Kuinka monta prosenttia veroa siitä fundusta menee?

   Poista
  4. Nimetön18.4.16

   Taitaa mennä se normaali 30%

   Poista
  5. Ok, kiitos tiedosta =)

   Poista
 8. Nimetön16.4.16

  Osakkeet ovat (aina) hyvä vaihtoehto. Asuntolainassa kannattaa odottaa että korot ovat negatiivisia katsoa kun pankki maksaa sen puolestasi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! Asumme nyt yksiössä jossa seinät kaatuu päälle joten suht pian ajattelimme muuttaa :D

   Poista
 9. Menisin sinuna pankkiin ja keskustelisin valmiiksi sijoitusasuntolainan. Alkaisin seurata edullisia asuntoja max 70000 e (mielellään 60000 e). Omaa pääomaa 10000 e ja velkaa esim. 50000 e. Tekisin tosi alhaisia tarjouksia (jos asut pääkaupunkiseudulla, lähtisin etsimään asuntoa radanvarresta ja menisin niin pitkälle että yksiön tuohon hintaan saa). Ja hajauttaisin sijoituspuolta myös asuntoihin (katsoin että sinulla oli jo asunnoissa kyllä rahaa, mutta ei sijoituskäyttöön olevissa asunnoissa).

  Mutta jos olisin minä niin ostaisin 10000 e ihan perus suomalaisia osinkoyhtiötä (tämä on minun sijoitusuunnitelmastani)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuo asuntopuuha kuulostaa liian vaivalloiselta. Osakkeet on niin helppoja :)

   Poista
 10. Nettovelkaisuutesi on aika korkea? Itse maksaisin sijoituslainan pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai se nyt niin korkea ole, vivuttamalla lisää tuottoa? :)

   Poista
 11. Jos minä saisin 10 000 € ylimääräistä, maksaisin asuntolainani pois (alle 5000 € enää jäljellä) ja laittaisin kaikki loput passiivisiin indeksirahastoihin n. 500-700 €/kk erissä.
  Jos taas olisin sinä, jättäisin pari tonnia siihen tyttöystävän toivomaan käteiskassaan, ja lopulla ostelisin pelkästään niitä hyvin osinkoa maksavia osakkeita.

  VastaaPoista
 12. My Road to Half a Million17.4.16

  10k on niin pieni summa, että jo kuukausittaiset heilunnat ovat tuota luokkaa. ;)

  Jos kuukausittainen osakeostoohjelma on jo käytössä, niin suosittelen sijoittamaan suoraan joukkovelkakirjamarkkinoille. Esim. UB:n kautta saa jo 10k:lla esim. UPM:ä, SRV:tä, Lemminkäistä, Outokumpua tai Stenaa. Myös Danskelta sai muutamia 10k lainoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kaikki on suhteellista, minun salkussani 10k vielä tuntuu =)

   Poista
 13. Nimetön18.4.16

  Tyttöystäväsi on viisas. Itse odottaisin noilla rahoilla megabearia markkinoilla ja laittaisin 500e erissä noita eri portaille laajaan indeksiin. Pitäisin ainakin 5000e käteisenä. Jos megabearia ei tule, olisi minulla tuo 10 000 käteisenä. Jos tulee joku hirveä nousu, niin sitten sulla osakesalkku todennäköisesti nousee kuitenkin. Mutta siitä ei tarvi sitten myydä, jos tarvii käteistä. Sehän on olennaista. Ei tarvitse kajota salkkuun. Be cool!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vähän huono pitämään käteistä tuottamattomassa tilassa =)

   Poista
 14. Paha valinta ois tiedossa. Olen tehny itelleni lupauksen, että jos lotossa voitan isomman summan niin 50% laittasin kiertoon tarvitseville, mutta tuommonen 10k€ on vielä pieni joten omaan käyttöön menis. Luultavasti maksasin asuntolainaa pois, 50k->40k jollon velka-aste tippus alemmaks. Toinen vaihtoehto on laittaa sijoituksiin, mutta henkisen jaksamisen kannalta tuo velanmaksu soveltuu itelleni paremmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etkö pidä velasta? Ei kai se asuntolaina niin paha velka ole...

   Poista
  2. En :D Mitä nopeammin pääsen tuosta asuntolainastakin eroon niin sen parempi. Tarkotus ois lyhentää työaikaa lähivuosina jollon matalat asumiskustannukset merkkaa luultavasti kaikkein eniten, parissa vuodessa ei ehdi saamaan riittäviä osinkotuloja, mutta mahdollisimman pienet pakolliset kuluerät voi saavuttaa :)

   Poista
  3. No onhan se toki noinkin, itsellä vielä niin paljon velkaa jäljellä ettei jaksa velkaa lyhentää aikataulua nopeammin =)

   Poista
 15. $eteliKone19.4.16

  4k€ osinkoa nostaviin osakkeisiin, 4k€ noihin riskipitoisempiin korkoa maksaviin ja 2k€ Itsesi ja tyttöystäväsi hemmotteluun. =)

  $K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä pitäisi johonkin matkalle taas päästä, kenties syksyllä =)

   Poista
 16. Mites tuo tokmanni ja niiden kova osinkolupaus? Listautumisantiin vois pari tonnia laittaa jos uskaltaa. Loput osakkeisiin, jotka maksaa hyvin osinkoa. Ehkä muutama k käteiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tokmanni vaikuttaa suht kalliilta tulokseen nähden. Osinkoja olen kyllä hakemassa...

   Poista
 17. Unohda samantien nuo "top finance" sun muut extramegasuper 600% yield now. Jos haluat enemmän "riskiä" osta läjä REITtejä. Hyviä REITtejä löytyy ja niistä saa hyvät osingot 4-7%. Itse noudattaisin omaa sijoitussuunnitelmaani ja ostaisin näitä. PEP, APD, ADM, JNJ, MCD, ORI, PG, WMT, TROW.
  Ei se Buffettikaan rikastunut pikavipeillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, REITtejä salkustani löytyy jo melkein liikaakin. Hajautuksen vuoksi olisi ehkä hyvä saada vähän erityylisiä sijoituksiakin mukaan. Esim tuo fundun liikeidea on mielestäni aika hyvä.

   Poista
  2. Nimetön23.4.16

   Itsekin olen sitä mieltä että REITtejä on kyllä hyvä olla, mutta ei kuitenkaan yli 20% salkusta. Lopulla laatua kuten ANHA ehdotti. Oa listani olisi kuitenkin ehkä JNJ, DIS, LMT, AAPL, UTX, KO. Osinkoa kasvattavia puljuja ja ainakin täällä Amerikan puolella alemmin verotettuja osinkoja kuin REITit. Suomesta en tosin tiedä, mutta veikkaan että ovat verot tähtitieteelliset. Oma suosikki REIT on ehdottomasti WPC, joka on mielestäni aivan ostohinnoissa, tosin verojen takia ostan sitä vain eläketileille.

   Poista
  3. Juu, kaikista menee sama vero 25,5%.

   Poista
 18. Dentsimies78.10.18

  Jos 10 000 euroa saisin niin 5000 euroa passiiviseen indeksirahastoon. Ripottelisin sen että jakaisin summan kahdellatoista ja seuraavat 12 kuukautta laittaisin sen n. 416,67 euroa kuukaudessa plus sen mitä laitan nyt. Sitten kävisin vaikka pitsalla jossain eli söisin mainiota ruokaa ja siihen päälle kunnon kaffet (tosin kotona joisin kaffet niin tulisi halvemmaksi). Sitten loput rahat eli mitäs siitä nyt jäisikään n. 4900e (sovitaan että satku siihen syömiseen ja ylipäätään sen ylimääräisen kymppitonnin juhlistamiseen) niin ne laittaisin ns. puskurirahastooni eli jos jotain äkillistä menoa sattuu tulemaan tai sairastuminen joka vaatii lääkärihoitoa joka puolestaan maksaa rahaa niin sinne. Jotain tuonsuuntaista :3

  VastaaPoista