24.6.2016

Britannia ulos EU:sta - mitä jokaisen sijoittajan tulee tietää

Nyt se on sitten tapahtunut. Briteillä oli nimittäin eilen kansanäänestys siitä jäävätkö he Euroopan Unioniin vai eivät. Ja britithän äänestivät EU eron puolesta. Tulos oli shokki markkinoille sillä punta laski kuin lehmän häntä dollariin nähden. Myös osakefutuurit ovat suuressa laskussa pois lukien avoinna olevat aasian markkinat jotka ovat vain pienoisessa laskussa (Kiina lähinnä). Tässä tekstissä en halua ottaa kantaa eron syihin vaan siihen miten itse aion toimia tilanteessa osinkoja haalivana sijoittajana.


Todennäköisesti salkkuni osakkeista ainakin Nordea tulee halpenemaan aika lailla maanantaina kun Helsingin pörssi aukeaa. En aio kuitenkaan ostaa Nordeaa enempää kuin sitä on nyt jo salkussa. Mielestäni myös riskisyys on noussut osakkeessa tapahtumien myötä. Raisiota voisinkin ostaa kasan salkkuuni sillä iso osa Raision myynnistä tapahtuu briteissä. Kysyin tästä asiasta Raisiolta twitteristä ja heidän mielestään mahdollinen Brexit ei tulisi vaikuttamaan myyntiin. He linkkasivat minulle vielä mielenkiintoisen artikkelinkin. Osakkeen kurssiin tuo tulee varmaan vaikuttamaan negatiivisesti, eli saisin ostettua tuota varmaan aika halvalla. Raisio on tarjonnut jo 9 vuotta kasvavaa osinkoa ja osinkoprosentti on jo yli 4.

Olen miettinyt myös että jos tässä kuussa ostaisikin hiukan enemmän jenkkiosakkeita kuin sillä perinteisellä 1000€ kuussa. Jenkkipörssien futuurit ovat syöksyssä joten sielläkin olisi varmasti maukkaita ostopaikkoja saatavilla. Laadukkaita yhtiöitä voisi olla mahdollisuus ostaa halvalla, mikäpäs sen parempaa. Caterpillar voisi olla yksi yhtiö salkkuuni, mutta toista pitäisi vielä vähän miettiä. Tilillä olisi 14 000€ sijoituksiin korvamerkittyä rahaa. Nyt pitäisi sitten miettiä miten olisi järkevää käyttää nämä rahat.

Alunperin ajattelin sijoittaa 2000€ kuussa, mutta koska tämä tilanne laskee pörssikursseja ympäri maailman niin mietin että ehkä 3000€ olisi poikaa. Mietin vielä myös mahdollista tulevaa twino.eu vertaislaina sijoitustani, joska sinne laittaisi 5000€ talteen. Sieltä pitäisi tulla 12% vuosikorkoa lainalle ja 1kk jälkeen buy back guarantee. Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta ja siitäkään ei ole varmuutta miten Brexit vaikuttaa tuohon palveluun. Siellä voi kuitenkin sijoittaa myös punnilla ja iso osa sijoittajista onkin brittejä.

Brexit vaikuttaa laajemmin kuin arvasinkaan sillä normaalisti taloudesta kiinnostumaton tyttöystävänikin on seurannut tilannetta tiiviisti ja juuri äsken herätin hänet kertomalla että Brexit tuli. Hän oli täysin shokissa ja pelkäsi että nyt koko EU hajoaa. Mitä mieltä sinä olet Brexitistä?


20 kommenttia:

 1. Minä heräsin tänä aamuna kun mies huudahtaa vieressä: "Voi v***u!". Klo oli 7.04 ja ensimmäinen ajatukseni oli että töissä on jokin kriittinen järjestelmä on kaatunut ja lomamatkamme sijaan mies lähteekin töihin. Mutta se olikin vain Brexit :P pelästyin kyllä ja vähän ikävä alku lomalle.

  Kiitos tästä analyysistä! Lisääkin olisin voinut lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehheh mitäs se sun mies sitä kirosi, onko sen kaikki rahat kiinni pörssissä vai :D

   Eipä mitään, ei kerinnyt paljoa kynäillä kun pitikin jo mennä syömään aamupalaa.

   Poista
  2. Ei ole kiinni. Hän näkee tilanteen koko kauheuden :)

   Poista
 2. Nimetön24.6.16

  Iso juttu tämä on ja varmasti tullaan laskettelemaan syksyyn saakka. Riippuen uudesta pääministeristä voidaan lasketella vielä lisää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai briteissä vai yleisestikin?

   Poista
  2. Nimetön27.6.16

   Vaikuttaa yleisestikin. Mutta kyllähän sitä Kreikastakin aikoinaan selvittiin. Kohta sekin on taas edessä.

   Pikkuhiljaa kun ero etenee niin tulee varmasti ostopaikkoja.

   En itse paniikissa, hiljalleen hyvää tulee. :)

   Poista
  3. Kerran kuussa menen itse ostoksille.

   Poista
 3. En itse ole aivan varma vielä onko Brexit itsessään lopulta miten huono asia (niin brittien kuin jäljelle jäävän EU-kansan osalta), mutta sijoittajana pyrin hyödyntämään Brexitistä aiheutuvat ostopaikat. Tein siis hieman Brexit-shoppailua:

  http://www.osinkokone.com/2016/06/24/brexit-shoppailua-brittipankit/

  Katsotaan onko hyviä ostoksia pidemmän päälle, mutta mukavat 27% alennuksella irtosi suhteessa eiliseen päätöskurssiin..

  Osinkokone.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh siinähän oli alennusta kerrakseen. Nordeakin lasketteli 11% NYSE:ssä. Siinähän alkaa olla kohta oston paikkaa.

   Poista
 4. Toistaiseksi lasku on ollut pettymys, mutta ehkä en viikolla jatkuu reippaammissa merkeissä. Toisaalta myös oma kassa on tällä hetkellä pettymys eli eipä sitä paljon ostoksiakaan voi tehdä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mihin on rahat huvenneet, oletko leasannut ferrarin firmallesi vai :D

   Poista
 5. Se on sinänsä hyvä idea ostaa BREXIT-pesuveden mukana mennyttä laatuyhtiötä alennuksesta, hyvä idea selvittää näin pörssien aukeamista odotellessa miten se mahdollisesti vaikuttaisi Raisioon.

  Itse ajattelin Sampoa, koska tykkään firman touhusta ja osingonmaksusta, ja se voi olla aika paljolti isoimmasta päästä ulkomaisten rahastojen Suomi-omistuksissa - joten se voi lentää ulos pesuveden mukana aika lujaakin maanantaina. Viimeksi kun katsoin niin ulkomainen omistus oli n. 59% jos en ihan väärin muista.

  VastaaPoista
 6. Nimetön28.6.16

  Tältä Anonyymiltä jäi kaikki ostokset tekemättä kun lasku oli Helsingissä maanantaina niin pieni ja tiistaina ollaankin taas nousussa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajoitus on vaikeaa, siksi ostan kerran kuussa.

   Poista
 7. Oli hauska seurata kun kaikki alan lehtijutut ja säästöblogit olivat hyvin maltillisia ja suosittelivat rauhassa pitämään osakkeista kiinni... vaan maanantaina kuulemma olivat kaikki piensijoittajat jo shoppailemassa hullun lailla alennusmyynneissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, itse ostin eilen Raisiota, liekköhän sitten niin halpaa mutta sitä on jo kauan pitänyt ostaa.

   Poista
 8. Tuskinpa tuo ihan kauheasti vaikuttaa, jokaisen osapuolen intresseissä on viilata niin sujuvat kauppasopimukset ettei vaikutukset voi kertakaikkiaan olla kovin suuria. Mitä tulee EUn menettämiin jäsenmaksuihin Britannian lähdön vuoksi niin eiköhän järjestelmä siitä selviä tavalla tai toisella. Jos siis britit edes lähtevät, aikajänne taitaa olla arvioista riippuen 2-10v, jos koskaan.

  Itse alottelin dippauksen myötä suorat osakesijoitukset kun on vielä tuo Nordnetin avajaistarjouskin voimassa eli 3€/toimeksianto, pystyi ostamaan tonniluokkaa pienemmillä summilla. UPM ja Nokia oli "varmoja valintoja", ihan alimmalta tasolta en onnistunu saamaan, mutta lähemmäs 10% "normaalia" alempaa kuitenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitten välityskulusi ei ole paljoa =)

   Poista