12.6.2016

On se Kone aika kone!

Minulla on tällä hetkellä salkussani kymmeniä yhtiöitä, lähemmäs viisikymmentä. Määrä on kuitenkin ollut laskussa jo jonkin aikaa, parhaimmillani omistin 94 eri yhtiötä. Monia yhtiöitä oli todella pieni siivu. No tulihan tuokin juttu kokeiltua, mutta ei siinä kyllä järkeä ollut. Liika on liikaa. Nyt yritän rakentaa salkkuani niin että otan toimialan huomioon liiallisia yhtiömääriä välttäen. Alla tämänhetkinen toimialajakaumani:

Öljy ja kaasu    7,62%
Perusteollisuus    0,74%
Teollisuustuotteet ja -palvelut    7,20%
Kulutustavarat    9,12%
Terveydenhuolto    10,89%
Kulutuspalvelut    8,38%
Tietoliikennepalvelut    1,67%
Yleishyödylliset palvelut    1,53%
Rahoitus    15,74%
Kiinteistöt    24,85%
Teknologia    12,27%

Silmiinpistävää on kiinteistöjen suuri osuus. Olen ajatellut sen näin: Koska en halua omistaa suoraan kiinteistöjä niin omistan mieluummin yhtiöitä jotka ovat alalla. Toisaalta en halua että salkkuni koostuu pelkästään kiinteistöyhtiöistä joten en halua enää kasvattaa tuota prosenttia. Onneksi se tulee pienenemään luonnollista kautta kun ostan muiden toimialojen yhtiöitä.

Yritän lisätä Suomalaisten yhtiöideni määrää pikku hiljaa. Ongelma on vain se että Suomalaisilla yhtiöillä on verraten lyhyitä osingonkasvuputkia verrattuna jenkkeihin kuten esim. Oksaharju toteaa tässä blogikirjoituksessaan. Tuosta suuryritysten listasta valitsin salkkuuni Koneen. Osinkotuotto on tällä hetkellä 3,5%. Osinko oli vielä vuonna 2009 0,325€ sen kasvaen nykyiseen 1,40€. Keskimääräinen vuosikasvu oli siis 27,6%. Toivotaan että koneen kasvu jatkuu.

Toinen kiinnostukseni kohde on Raisio, josta todennäköisesti tulee ensi vuonna eurooppalainen osinkoaristokraatti. Määritelmä on 10 vuotta osingonkasvua. Osinkotuoto on 3,8%. Osinko oli vuonna 2006 0,03€ ja nyt 0,16€. Keskimääräinen vuosikasvu on 20,6%. Luulenpa että Raisio olisi mukava lisä salkkuuni ja ostan sitä todennäköisesti kuun lopussa 1000€.

Mitä mieltä sinä olet Koneesta ja Raisiosta, sopisiko nämä hyvin osingonkasvattajan salkkuun?

8 kommenttia:

 1. Kone on vähän niinkuin Nokia aikoinaan - Helsingin pörssin kruununjalokivi. Megatrendit tukevat sitä ja markkina-asema on vahva. Itsekin omistan sitä pienen siivun, mutta nykykurssilla hinta on jo aika rapsakka.

  Toisaalta näinhän Koneesta on sanottu jo pitkään, että aina liian kallis ostettavaksi, mutta silti se vain nousee. Jos seuraavassa korjausliikkeessä tai romahduksessa Kone kyykkää merkittävästi, niin ostosormi on täälläkin herkässä :)

  Raisiota en tunne tarpeeksi hyvin, mutta toimiala on mukavan defensiivinen, joten varmasti tutustumisen arvoinen yhtiö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jees, onhan se Kone hinnoissaan. Mutta laatu maksaa. Voihan sitä sitten aina hilata keskihintaa alemmas ostamalla halvemmalla jos se sinne joskus valuu =D

   Poista
 2. Kone on kyllä aika kone, mutta kyllä se on kallis.

  VastaaPoista
 3. Kiinnostaisi tietää mitä sulla on tuolla rahoitus-kategoriassa? Maybe another time? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki sijoitukseni löytyvät toimialoittain jaoteltuina blogin kohdasta Sijoitukset http://www.osinkokuningas.com/p/salkku.html =)

   Lähinnä pankit menevät tuohon kategoriaan.

   Poista
 4. Raisiossa on käsittääkseni aika iso Brexit-riski. Iso osa tuloista tulee UK:sta. Kauppasopimukset, tullimaksut, mitä lie kaikkea kivaa tuosta seuraisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa varmaan katsella tilannetta rauhassa kansanäänestyksen yli.

   Poista