24.7.2016

Tavara ei tuo onnea... vai tuoko?

Maailma hukkuu tavaraan ja tehtaat suoltavat koko ajan sitä lisää. Ihmiset tykkäävät shoppailla ja hankkia uutta. Mutta voiko tavara tuoda onnea?Minulla ei ole paljoakaan tavaraa ja sisustuskin on aika askeettista. Yritän myös noudattaa sellaista periaatetta että kun ostan jonkun tavaran niin heitän sitten yhden pois. Myös tyttöystäväni noudattaa tätä periaatetta, ainakin sitten kun häntä siitä muistutan. Liika tavara ahdistaa, mutta tarpeellinen tavara voi tuoda myös onnea. Mutta mikä sitten on oikeasti tarpeellista? Näen asian niin että tarpeellinen tavara parantaa elämänlaatua. Hyvä esimerkki minulle olisi esimerkiksi sulkapallomaila. Pidän sulkapallon pelaamisesta, joten maila tuo onnea minulle.

On myös tavaroita joiden haaveilusta olen enemmän onnellinen kuin välttämättä niiden hankkimisesta. Olen tutkinut uutta kelloa jo parisen vuotta vanhan tilalle. Omega Seamaster tai Tudor Pelagos -kello voisi näyttää hyvältä ranteessani. Luulen vain että siinä kävisi samalla lailla kuin jos ostaisin uuden puhelimen, olisi jännää pari päivää ja sitten ihan perus huttua. Miksi siis maksaa maltaita jos uuteen kelloon kyllästyisi parissa päivässä eikä siinä olisi sitten enää mitään uutuudenviehätystä? 4 tonnia kellosta ei ole kuitenkaan mitään halpaa hupia...

Mitä mieltä sinä olet, voivatko uudet tavarat lisätä ihmisen onnellisuutta?
14 kommenttia:

 1. Tuskin tavara onnea tuo, onnellisuutta ehkä enemmänkin, sekin vain taitaa olla uutuudenviehätystä hetkellisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, aika nopeasti se tuntuu häviävän.

   Poista
 2. Nimetön24.7.16

  Tavara ei tuo onnellisuutta, mutta joissain tilanteissa se saattaa auttaa suuresti sen saavuttamisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm voitko avata tätä mietettä esimerkillä?

   Poista
 3. Mr. Money Mustachen blogia lukeneena koen saaneeni jonkinnäköisen epifanian tästä. Nähdäkseni materia parantaa elämänlaatua vain sikäli kun se mahdollistaa enemmän kuin poissulkee.

  Esimerkiksi mainitsemasi sulkapallomaila mahdollistaa sulkapallon peluun eikä poissulje ainakaan mitään merkittävää.

  Toisaalta esim. päältäajettava ruohonleikkuri poissulkee yhden mahdollisuuden liikuntaan joka puolestaan huonontaa elämänlaatua sikäli kun fyysisen kunnon ylläpitäminen kuuluu omiin arvoihin.

  Kannattaa siis valita tarkoin, millä ostoksilla elämäänsä yrittää parantaa. Se että poistaa elämästään jotain (esim sen ruohonleikkurin työntämisen) ei itsessään lisää elämään mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta tuossakin asiassa on monta puolta. Sitten taas päältäajettava ruohonleikkuri parantaa elämänlaatua jos ruohonleikkuuseen menee vähemmän aikaa kuin ennen ja henkilö voi käyttää ajan johonkin muuhun =)

   Poista
  2. Lisäksi päältäajettavalla ruohonleikkurilla on helpompi nauttia olutta samalla, kun leikkaa nurmea.

   Poista
  3. Hehhe, tuokin on totta =)

   Poista
 4. Nimetön26.7.16

  Tämä on itseasiassa aika mielenkiintoinen aihe. Eiköhän lopulta tavaran kohdalla puhuta hyvin subjektiivisista asioista ja onnellisuuden määritelmästä. On eri asia saada esimerkiksi nautintoa tavaran hankkimisesta tai sen suunnittelusta, sen esittelystä muille ja siitä saatavasta mielihyvästä (kateuskerroin) ja ylipäänsä sen omistamisesta/käyttämisestä. Ja mitkä näistä oikeasti vaikuttavat omaan onnellisuuteen eivätkä pelkästään hetken huumaan.

  Omasta puolestani voin ainakin sanoa, että ikä ja kokemus on muuttanut suhtautumista materiaan. Erilaiset gadgetit edelleenkin antavat minulle tietynlaista hetken huumaa, mutta ymmärrän etteivät ne oikeasti tuo mitään pidempikestoista. Toisaalta olen omistanut kymmenkunta vuotta arvokkaan kellon ja edelleenkin nautin sen pitämisestä ja omistamisesta. Sen suhteen voin rehellisesti sanoa, että se on antanut enemmän kuin rahallisesti ottanut. Tänä vuonna ostin uuden grillin ja lähestulkoon investoin valtavan summan hienoon laitteeseen, kunnes tajusin että nautin enemmän ruuan laittamisesta kuin grillin esittelystä muille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvokellossa on sekin hyvä puoli että sen arvo voi myös nousta :)

   Poista
 5. Juteltiin tästä juuri poikakaverini (mieheni? kuinka vanhaa saa vielä sanoa poikakaveriksi xD) kanssa. Tietyissä kaveripiireissä ihmiset eivät keskustele illanvietoissa mistään muusta kuin vaikkapa kalliista kelloista tai autoista. Ammattikunta on sellainen, että rahaa riittää. Meillä ei vielä ainakaan riitä turhuuksiin rahaa, ja yritämme koko ajan myös pysyä sellaisessa maailmankuvassa, että mikä oikeasti on tärkeää elämässä. Mutta jos ihmisellä oikeasti on joku tietty esine tai asia, josta hän haaveilee vuosikausia, voisi sitä mielestäni hyvin käyttää "palkintona". Eli esim. kun on tehty hommia x määrä tai saavutettu sitä tai tätä, voi hankkia sen kellon vaikkapa. Eli vaikka x€ tilille, -10kg painosta jne palkintoja :) Toisaalta itselleni tämä ei aina toimi, vaikka saavuttaisin tavoitteeni, en välttämättä raaski hankkia palkintoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välttämättä en itse jaksaisi hengailla tuollaisten ihmisten kanssa jotka arvostavat noin paljon materiaa =D

   Olen itsekin samaa mieltä tuosta palkitsemisesta. Minulle käy vain yleensä niin että se matka kohti palkintoa on palkitsevampaa kuin sinne pääsy, joten palkintokaan ei sitten ole enää minkään väärtti =)

   Poista
 6. Nimetön29.7.16

  Hyödyllinen tavara tuo onnea:
  -auto
  -koti
  -TV
  -subbarit jne.
  -olisihan se oma lentokonekin ihan kiva harrastusmielessä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, aika monelle ihmiselle esim. subbari voisi olla aika turhake :)

   Poista