29.9.2016

Kuinka syödä halvalla, Vincit IPO tilaisuus ja salkkuni mylläys

Luin tässä taannoin ihan mielenkiintoisen artikkelin hesarista jossa kaksi perheenäitiä yritti syödä kuukauden 3,50€ budjetilla per henkilö per päivä. Toisella jäi jopa ylimääräistä mutta toisella taas sitten meni budjetti hiukan yli kun mies meni ylimääräiselle shoppailureissulle. Ihan hyvä tulos siis molemmilta. Omaan korvaani tuo 3,50€ päiväbudjetti kuulostaa jo vähän niukalta. Ajattelin tutustua tässä kirjoituksessa vähän omaan ruokavaliooni ja peilata sitä tuohon summaan. Olen myös käynyt tällä viikolla Nordnetin Vincit IPO tilaisuudessa ja uudistanut salkkuni rakennetta.

Jos 3,50€ henkilöä kohden per päivä kuulostaa vähältä niin ei minunkaan summani ole sitä paljoakaan suurempi. Olen laskenut että syön keskimäärin 4-4,50€ päivässä. Tästä tulee kuussa sitten sellainen 120-130€. Käyn myös syömässä työpaikan ruokalassa 0-1 kertaa viikossa ja merkkaan tämän budjetissani kohtaan ravintolat enkä perusruoka. Kun käy noinkin harvoin työpaikan ruokalassa syömässä kuin minä niin se tuntuu vähän samalta kuin kävisi kunnon ravintolassa. Harvemmin käyn jossain tutuilla tai sukulaisilla syömässä joka tietysti myös vaikuttaa hieman tuohon kuukausikulutukseen.

Jutussa oli mainittu esimerkkiruokina kvinoapihvit, puurot, smoothieita, papu-linssimuhennos, punajuurivohvelit, linssipyörykät, jauhelihakastike ja uunimunakas. Ilmeisesti aika lihattomalla dieetillä on siis menty. Se on toki ihan ymmärrettävää sillä liha on kallista eikä tuo 3,50€ päivässä onnistuisi mitenkään "täyslihaisella" dieetillä. Kasvisten syöminen on myös terveellisempää kuin lihan.

Itse syön kuitenkin myös lihaa. En kuitenkaan yhtä useasti kuin aiemmin. Tässä voisi olla normaalipäivän ateriani:

Aamupala
kuppi kahvia maidolla, kaurapuuro, kaksi kananmunaa 0,45€

Välipala 1
banaani 0,20€

Lounas
lasi maitoa, linssikeittoa 0,90€

Välipala 2
rahkajugurtti, omena 0,60€

Illallinen
lasi maitoa, bolognese pasta, salaattia sivulla 1,25€

Iltapala
tee, 2 palaa leipää kinkulla, juustolla, tomaatilla ja voilla 0,60€

Ylläolevalla esimerkillä syön 4 eurolla päivässä. Missään vaiheessa ei kerkeä tulemaan nälkä sillä välipaloja on riittävästi. 3,50€ kuulostaa kuitenkin liian haastavalta minullekin, haluan syödä ruokia mistä saa tarpeeksi proteiinia ettei lihaskasvu surkastu =D Syön yleensä aina jotain kasviskeittoa lounaaksi, ne ovat hyviä, halpoja ja terveellisiä. Lisään esimerkiksi kesäkurpitsakeittoon lisäproteiiniksi raejuustoa niin pysyy kylläisenä pidempään. Bataattikeitot, kurpitsakeitot ja nyt kun on kausi niin punajuurikeitot ovat hyvä ja edullisia.

Lempi keittoni on varmaankin kookoksen ja inkiväärin makuinen linssikeitto. Noudatan tätä ohjetta mutta lisään siihen vielä hieman tummaa soijarouhetta tuomaan lisäruokaisuutta. Iltaisin syön sitten jotain edukasta liharuokaa. Aika useasti erilaisia naudanjauhelihasta tehtyjä ruokia. Tiedostan että ruokavaliossani riittäisi vielä parannettavaakin. Esimerkiksi kasvisten osuutta pitäisi lisätä nykyisestäkin. Tuskin tulee ihan heti tapahtumaan minun ruokavaliossani. Teen useasti ruokaa niin paljon että siitä tulee monta ateriaa. Voisi sanoa että teen ainoastaan ruokia joista saa enemmän kuin 7 ateriaa. En nimittäin pidä kokkaamisesta oikein yhtään, eikä kyllä tyttöystävänikään. Tuossa lehtiartikkelista sai käsityksen että noita ruokia tehtiin lähes joka päivä. Toki heillä oli myös perhe joten ruokaa kului enemmän.

Yhteenvetona voisi sanoa että on kyllä mahdollista syödä tuolla 3,50€ päivässä suht kattavasti, mutta se vaatii ainakin minun makuuni liikaa pinnistelyä. Silti moni syö varmasti paljon vähemmälläkin, eikä pidä sitä mitenkään ihmeellisenä. Paras esimerkki on mielestäni Mihin se raha menee? -blogin naiskirjoittaja, jolla menee yleensä perusruokakauppaostoksiin 60-70 euroa kuussa. Se on mielestäni jo todella hyvin!On tällä viikolla paljon muutakin jo kerennyt tapahtumaan. Olen käynyt Nordnetilla Helsingissä tutustumassa Vincitiin ja yllä olevaan Teslaan. Tesla olikin juuri niin vaikuttava peli kuin olin lukenut. Se on myös aika iso ja jenkkityylinen auto joten kuvittelisin että jossain Espanjassa jossa on paljon ahtaita katuja tulisi ajaessa vähän norsu posliinikaupassa olo. Itse olen vähän pienempien koppien perään mutta kyllähän tuollakin ajelisi.

Nyt kuitenkin mennään tärkeimpään asiaan eli tilaisuuden tarjoiluihin. Eikös kaikki juuri niiden takia näissä tapahtumissa käy? =) Ihailin kuitenkin Teslaa liian kauan ja menin sisälle hiukan jälkijunassa. Rääppijöitä oli herkuilla riittänyt mutta kaikkea oli vielä saatavilla. Tällä kertaa oli tarjolla kahvia, foccaciaa, hedelmätikkuja ja kahta erilaista keksiä. Foccacian päällä oli lohitäytettä ja se oli erittäinkin maittavaa. Hedelmätikut olivat myös passeli jälkiruoka ja noh, keksithän ovat aina hyviä. Kahvi oli hyvänmakuista suodatinkahvia.
Tein kuitenkin virheen siinä että menin niin myöhään sisälle ja pian Nordnetin Suvi kuuluttikin jo alkavasta Vincit esityksestä. Siitä sitten foccacciaa nopeasti suuhun ja ilmaista roipetta mukaan ettei tarvitse tyhjin käsin lähteä. Tästä tapahtumasta jäikin erikoisen paljon käteen, hieno Vincitin kumiankka, esite, kätevä Nordnet kassi ja aina niin hieno kynä. Nyt pitäisikin vielä hankkia amme kumiankan uittamiseen. Sitten lähdinkin jo auditorioon kuuntelemaan showta. Menin sinne kuitenkin niin myöhään ettei ollut kuin muutama vapaa paikka jäljellä joista valita. Oli mukavaa että tapahtuma oli niin suosittu mutta se toki vaikutti ilmastoinnin tehoon ja hikeä pukkasi otsalle itse kullekin =D Ei olisi myöskään pitänyt juoda kuumaa kahvia niin paljon.

Puheet olivat mielenkiintoisia mutta yleensä ne ovat jo valmiiksi harjoiteltuja joten suola tällaisissa tapahtumissa on yleisön kysymykset. Tälläkin kerralla kysymyksiä kysyttiin paljon ja se on mielestäni aina hyvä asia. Lisää keskustelua Vincitistä löytyy Kauppalehden keskustelupalstalta ja Sharevillestä ryhmästä Suomi Finland.

Vincitistä en tässä yhteydessä kirjoita muuta kuin että esitys vakuutti minut sen verran että merkkasin eilen noin tonnin edestä osakkeita. Katsotaan saanko ne kaikki vai esimerkiksi vain sen minimi merkattavan määrän eli 200 kpl. Yritystä ovatkin jo kerinneet arvioimaan kollegani Ikiholdaaja ja Sijoittaja-Tursas. Kannattaa siis tutustua heidän kirjoituksiinsa jos yhtiö mahdollisena sijoituskohteena kiinnostaa.

Tästä voit itsekin osallistua antiin. Riski on tietenkin sama kuin aina tällaisten sijoitusten kanssa eli voit menettää rahasi 100 prosenttisesti. Toisaalta taas ylöspäin ei ole tuota 100% rajoitusta ja siksi sijoitinkin tähän itse. Toivon mukaan sijoituksen arvo nousee ajan kanssa.

Olen muuten uudistanut salkkuni rakennetta ja lisännyt laskukaavat kaikkien saataville. Sain nimittäin viikossa keskimäärin noin 2 pyyntöä jakaa oikeudet Google Sheets -salkkuuni. Käyttämiäni laskukaavoja pääsee nyt tarkastelemaan salkku -sivulta klikkaamalla Laskukaavat -linkkiä. Mylläsin myös vähän salkkuni otsikoita ja tällä hetkellä minulta löytyy omistukseni jaoiteltuina alla oleviin kategorioihin:

-Jenkkiläiset osingonkasvattajat - Täältä löytyy Jenkkilässä olevat osinkoaan (toivottavasti) vuosittain nostavat yhtiöt

-REITit - Jenkki REITit eli kiinteistönvuokraus firmat

-Euro osingonkasvattajat + S - Lähinnä Suomalaiset firmat jotka ovat nostaneet osinkoaan säännöllisesti. Täällä on myös S-osuuteni

-Kasvuosakkeet - Tänne merkkaan osakkeet joille en tavoittele osingonkasvua vaan arvon nousua. Esim Vincit menee tähän kategoriaan

-Vertaislainat - Twinossa olevat vertaislainani

Näillä toimenpiteillä näen helposti paljonko esimerkiksi kasvuosakkeet ovat prosentuaalisesti salkustani. Siten pystyn helposti muuttamaan painotuksia sopivammaksi.

Hienoa jos pääsit tämän maratonpostauksen loppuun! Välillä näitä kirjoitusripuleita vaan tulee... Mutta tällainen ihme tapahtuu niin harvoin ettei silloin kannata himmailla yhtään.

Herääkö sinulle kommentoitavaa esimerkiksi ruokavaliostani, Vincitistä, tilaisuuden tarjoiluista tai uudistetusta salkustani? Kommenttisi ovat enemmän kuin tervetulleita =)
18 kommenttia:

 1. Vincitin kumiankka on hieno! Onko tuolla Vincitin Teslalla joku suurempikin pointti? Muuta kuin että halusivat vaan hommata Teslan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauppalehden keskustelussa taisivat vastata että se on Tampereen henkilöstön yhteiskäytössä oleva kulkupeli.

   Poista
 2. Mua jännittää aidosti, miten käy Vincit organisaatiokulttuurille kun siitä tulee pörssiyhtiö. Nythän panostetaan nimenomaan työhyvinvointiin ja toimivimman mahdollisen organisointi&johtamisjärjestelmän löytämiseen. Entä kun tämä ei enää ole virallinen ja pääasiallinen tavoite (voiton ohella) vaan pitääkin alkaa miellyttämään osakkeenomistajia?

  Uskotteko muut, että yhtä hyvä kehitys jatkuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on kyllä yksi riskeistä. Pitää tarkkailla sitten tilannetta.

   Poista
 3. Niin joo, miten noi sun annokset vaikuttaa tosi edullisilta..? :) Mutta hyvä ruokavaliohan tuo on. Ei herkutteluja, järkevää ja jonkin verran kuitenkin niitä kasviksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä kohta vaikuttaa liian edulliselta? Olen yrittänyt katsoa lidlin kuitista raaka-aineiden hinnan ja sitten annosmäärän perusteella jaan hinnan. Esimerkkinä olisi tuo bolognesepasta: 2xnaudan jauheliha 5,50€, tomaattimurska ja pyre 0,85€,pasta 0,70€, sipuli ja valkosipuli 0,15€

   Poista
  2. laitetaan noista vaikka 1,05€ per 1 annos jos aineksista tulee 7 annosta. Siitä jäisi sitten 20snt maitolasiin ja salaattiin. Maitolasi maksaisi 10snt ja siitä jäisi vaikka kurkunpätkään 10snt =)

   Poista
 4. Nimetön29.9.16

  Lukekaapas punaisen Vincit-esitteen takakannesta oikea käyttötarkoitus sille kumiankalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, onneksi tuo esite löytyi netistä niin selvisi tuokin asia! :) Tuohan olisi kovin hyödyllinen.

   Poista
  2. Jeps. Oliko se niin että koodarit käyttää sitä apuna päästäkseen eteenpäin ongelmissa?

   Poista
  3. En ole itse nähnyt tuota Vincitin esitteen takakantta, mutta kuulostaa rubber duck debugging -menetelmältä, joka on ihan klassinen käsite softakehityksessä. :)

   T: Ikiholdaaja

   Poista
 5. Nimetön29.9.16

  Kirjoitusripuli taisi olla aika vauhdikas, 3,50 euroa KUUKAUSIruokabudjetilla näkyisi jo huolestuttavasti vaakalukemassa... pitäs lähtee vaateostoksille ja se siitä säästämisestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehhe, hyvä että huomasit =D Korjattu.

   Poista
 6. Mä oon hiukan seuraillutkin tuota facebookin syyskuun halparuokalaiset -ryhmää. Sieltä vaan edullisia ja terveellisiä reseptejä etsimään, jos kiinnostaa.

  Niin ja kiitos blogini maininnasta. Täytyy samantien vähän tarkentaa; yleensä summa on joo 60-70 €, mutta koska ruokamenot vaihtelee jonkin verran, n. 55 ja 95 €:n välillä, keskimääräiset menoni on kuitenkin n. 75 €. Mutta siis, halvalla pääsen, n. 2,50 €/päivä.

  Hintaa en osaa/jaksa arvioida aterioille, mutta nykyään mun peruspäivään kuuluu;

  -aamiaiseksi ja iltapalaksi sama: 2-3 mukillista mustaa teetä, kolme isoa tai neljä pientä viipaletta mieheni leipomaa leipää, joilla margariinia, juustoa ja yleensä paprikaa, joskus lisäksi salaattia/kurkkua/tomaattia. Yksi keitetty muna aamulla ja illalla. d-vitamiinia; kesällä vähän, talvella paljon.

  -muutamina välipaloina pitkin päivää: lähes päivittäin banaani, vaihdellen kaurapuuroa hillolla/marjoilla/mehukeitolla, itsetehty smoothie, jugurttia ja mysliä, sesongin mukaan esim. omenaa/nektariinia/persimonia.

  -päivän yksi kunnollinen lämmin ateria: tosi vaihtelevaa, välillä ihan vegaanista ja välillä paljon kanaa, harvoin kalaa, mutta useimmiten jotain lakto-ovo-vegetaarista, esim. soijarouhe-tomaattikastike-munamaito-kesäkurpitsa-makaroonilaatikko. Joskus purkkihernekeittoa, joskus alusta asti itsetehtyä pitsaa tai hampurilaisia. Välillä riisiä ja papukasvismössöä, välillä soseutettua bataatti-porkkana-peruna-keittoa. Joskus kanatortilloja, joskus uunipaprikoita tonnikala-riisi-täytteellä.

  -päivän kunnollisen ruoka-annoksen jälkeen kuppi kahvia ja pala suklaata.

  Tiedostan, että mä en syö ehkä niin terveellisesti mitä "pitäisi", mutta ei mun ruokavaliotani nyt kovin epäterveelliseksikään voi sanoa.
  Suuri etu tulee esim. siitä, että oikeasti käyttää kaiken, mitä ostaa, eikä heitä rahaa roskiin, ja siitä, että ostaa yleensä tarjouksista ja perusedullista, ja vain harvoin mitään kallista.

  Vincit-tapahtumissa ei tullut käytyä, vaikka kutsu munkin sähköpostiin kolahti. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka se 75€ euroakin menisi kuussa ruokaan niin kyllä se on todella vähän =)

   Itsekin pitäisi tsempata tuossa ettei heittäisi mitään menemään. Helpommin sanottu kuin tehty...

   Poista
 7. Nimetön30.9.16

  Katsos vain, oltiin sitten samassa Vincitin esittelytilaisuudessa. Minäkin harkitseen merkkausta, vaikkakin pikkaisen firman strategia tuntui olevan hakusessa. Esim. eivät puhuneet ohjelmistoliiketoiminnastaan juuri, vaikka sen parissa työskentelee ilmeisesti nippu tyyppejä. Ja USA:n seikkailu tuntui vähän puuhastelulta.

  Firmalla on kuitenkin hyvä meininki ja softakehityksessä firman ilmapiirillä ja motivaatiolla tehdä hyvää jälkeä on suuri merkitys.

  Harkitsen viikonlopun yli vielä asiaa.

  t. Osinkosijoittaja.com :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi näköjään pitänyt olla sellaiset nimilaput jossa lukee mitä blogia kukakin pitää =)

   Onhan se vähän puuhastelua juu. Siksi en tähän montaa ropoa sijoittanutkaan. Mutta hyvä meininki lafkassa tuntuisi olevan, toivotaan että tuo meno kestää laajentumisenkin.

   Poista