15.10.2016

Miksi pidän matkustelusta


Tulin pari päivää sitten muutaman päivän ulkomaanmatkalla. Kävimme eräässä Eurooppalaisessa suurkaupungissa. Matka oli mielestäni erittäin onnistunut vaikkakin eteen tuli myös muutama vastoinkäyminen. Airbnb:n kautta varaamamme studioasunto sai mieleen tyrmän jossa ei ilma kiertänyt sitten yhtään. Paikka näytti "hieman" erilaiselta kuin kuvissa. Olemmeko vain tottuneet Suomessa niin hyvään asumisen laatuun että olimme ihan shokissa kun jouduimme asumaan muutaman päivän kylmässä ja kosteassa asunnossa joka näyttäisi Suomalaisin silmin katsoen täysin purkukuntoiselta? Minulla on kuitenkin syyni miksi pidän matkustelusta.

Olen itse asunut viimeiset vuodet täysin remontoiduissa asunnoissa. Olen siis tottunut aika hyvään asumisen standardeihin. Myös ulkomailla ollessamme olemme aina majoittuneet hyvälaatuisiin hotelleihin joissa on yleensä 4-5 tähteä. Nyt päätimme kuitenkin tehdä toisin ja varasimme asunnon Airbnb:n kautta. Asunto oli varsin pieni studio, 16 neliöinen ja sijaitsi erittäin hyvällä alueella kaupungin keskustassa. Hinta ei ollut kallein mutta ei myöskään ihan halvin. Sanoisin että hintahaitarin halvemmassa päässä.

Majoittajalla oli tähän asuntoon liittyen 80 kommenttia joiden keskiarvo oli 4 tähteä. Kommenteissa ei ollut mainittu mitään ihmeempiä. Päästyämme asuntoon mietimme että mihin olimme oikein ryhtymässä. Nitisevä sänky, huonokuntoinen keittiö, suihkukaappi jossa ei mahtunut kääntymään, boileri josta riitti vettä juuri ja juuri 1,5 suihkuun, paperinohuet seinät, varasto joka oli yhdistetty meidän asuntoon jossa oli ohut ovi välissä ja jossa majoittaja välillä nukkui ja kolisteli. Tästä voisi jo kirjoittaa koko kirjoituksen mutta huomasimme päivän päästä että ei se majoitus niin tärkeä asia ollut.

Loppupeleissä emme viettäneet asunnossa kuin yöt. Hylkäsimme myös kokkailu ja aamiaisideat sillä asunnossa ei tehnyt mieli viettää yhtään ylimääräistä aikaa. Mitä sitten teimme matkallamme? Tutustuimme meille molemmille uuteen kaupunkiin ja haistelimme elämänmenoa. Ajelimme metrolla eessun taassun ympäri kaupunkia ja tutustuimme nähtävyyksiin ja lähiöihin. Katselimme ihmisten menoa ja kävelimme paljon.

Söimme hyvää ruokaa ja nautimme siitä ettei tarvinnut hoitaa kotitehtäviä ja käydä töissä. Pidän matkailusta erityisesti sen takia että siinä näkee jotain uutta ja saa jotain uutta ajateltavaa. Voi tulla mieleen että asioita pystyy tekemään eri tavalla kuin on tottunut ja sekin voi olla ihan oikein.

Mielenkiintoisin juttu oli että sateisen sään ja romun majoituksen takia oli ihan mukava palata kotiin. Vaatteet kuivuvat asunnossamme puolessa päivässä, kaukolämpö tuo rajattomasti lämpöä ja kuumaa vettä suihkuun. Sauna on muuten juuri lämpiämässä ennen lempi viihdeohjelmaamme Possea =) Ensin sauna ja sitten posse, näin meillä lauantaisin. Lomamatkalla on mukavaa rikkoa hetken näitä kivoja traditioita. Huomaan itse aina lomalla vähän ajan päästä miten kaavamaisesti toimin kotona. Aamupala pitää olla aina samanlainen, ruoka pitää syödä tiettyyn aikaan ja tavarat pitää olla tietyillä paikoilla.

Matkoilla pääsee aina hetkeksi eroon tästä ajatusmaailmasta. Kotiin palatessa huomaa että kuinka mukavaa onkin palata takaisin vanhoihin rutiineihinsa. Ja mikäpäs siinä jos tästä nauttii. Lomalla oli mukava syödä muutama päivä erilaista aamupalaa kuin kotona. Mutta kyllä oli mukava syödä omantyylisensä aamupala taas kotona

Olen huomannut myös sen että en halua matkustella liian usein. 1-2 ulkomaanmatkaa riittää minulle vuodessa. Jos menee sen yli niin matkustelu alkaa tuntumaan työltä enkä saa siitä enää samanlaista fiilistä jos sitä tekee liian useasti. Selvästi pidän myös kotona olosta ja rentoutumisesta. Jotkuthan haluaisivat ainakin olla matkustamassa koko ajan, mutta itse en voisi kuvitellakaan että tekisin esim. yhden ulkomaanmatkan kerran kuussa. Ehkä pidän sitten rutiineistani sen verran paljon etten halua irtautua niistä liian useasti.

Pidätkö sinä matkailusta vai pysytkö mieluummin lomalla kotonasi?


16 kommenttia:

 1. Minulla on matkustelukiintiö tullut täyteen aiemmassa elämässä. Liikaakin matkustelua. Eritasoista hörhöilyä. Päädyin silloin siihen, että haluan mielummin olla kotona, olen ollut ja olen vieläkin kotikissa. Ihanaa olla kotona. Kunnes viime kuussa kävin unelmieni lomalla. Ja en olisi voinnut kuvitella että matkakuume voi potkaista vielä noin kovaa. Tuli ihan takavasemmalta. Minulla mopo lähti keulimaan, että voisin matkustaa vaikka koko ajan (no ehkä kolmen matkan jälkeen puutuisin). Olin miettinyt luksusbudjetissa varata matkailuun 800 euroa kuukaudessa, vaikka kun tein itse budjettia niin en edes halunnut matkustella.... Mutta nyt lähtisin heti (onnekseni juuri nyt en saa samanlaista matkaa eli en pääse ihan heti matkaan, mutta matkakuume on kova).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehheh, toivottavasti matkakuumeesi vielä joskus hellittää =D

   Poista
 2. Matkustelu on mukavaa! Olen viime vuosina innostunut siitä enemmän. Tänä vuonna etenkin. Jatkossa tuskin ihan näin paljon tulee matkusteltua (noin 8 matkaa tänä vuonna). Meneehän siihen rahaakin, mutta matkustellakin voi säästävästi. En halua säästää nyt ja ajatella et toteutan sit matkustus tai muita unelmia 10 vuoden päästä. Tykkään enempi olla kunnon hotelleissa. Ennen olosuhteilla ei ollut niin väliä, mutta nyt on kokemuksen kautta alkanut niitä arvostamaan. Suosin ketjuhotelleja, koska niissä ennalta tiedettävissä oleva laatu. Ketjuhotellit hieman kalliimpia, mutta yöpymispisteitä voi kerätä ja saada myöhemmin alennuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se pitää mennäkin että tekee sitä mistä pitää juuri nyt =)

   Poista
 3. Nimetön16.10.16

  Työnantajan piikkiin saa matkustaa 2-3 kertaa vuodessa Euroopassa. Pääsee näkemään maailmaa ja sivistyttyttyä, samalla pahimmat matkustustarpeet tyydyttyy ja muistaa miten raskasta matkustaminen ja lentokentillä notkuminen on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni on työ jossa ei tarvitse matkustaa. Onhan se varmaan hiukan erilaista matkustaa työnantajan piikkiin kuin vapaa-ajallaan.

   Poista
 4. Minullakin on kokemus vähän kurjemmasta airbnb kohteesta. Se ei ollut yksityisen ihmisen, vaan jonkun matkanjärjestäjäorganisaation kämppä. Taso ei ollut mairitteleva, mutta onneksi isompi seurueemme mahtui hyvin ja perusasiat kuitenkin toimivat. Itse tykkään matkustelusta, mutta itse matkoihin ja niistä palautumiseen pitää olla varattu aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en itsekään pitäisi siitä jos työpäivä olisi matkan jälkeinen päivä.

   Poista
 5. Aika aikaansa kutakin. Elämä, sattuma tai kohtalo näyttää potkiskelevan tai silittävän päätä aina ikäkausien mukaan. Nuorena, kun ei ollut rahaa olisi halunnut matkailla ja törsätä; sitten kun sitä olisi, ei viitsi.

  Sen vuoksi kannattaa elää tässä hetkessä, eikä niin suunnitella tulevia.

  VastaaPoista
 6. Rakastan matkustamista. Ennen lapsia tosin tein matkustustyötä ja pääsin käymään huikeissa paikoissa kuten Riossa, Kapkaupungissa ja Tokiossa. Nyt kun on perhe, niin matkustaminen on aika kallista (5 henkeä). Lennot maksaa lähes viisinkertaisesti, hotellissa pitää ottaa sviitin, jotta mahtuu ja ravintolassakin lapset syövät jo kunnon anniksia (ennen otettiin lasten annos, joka jaettiin lasten kesken). Haaveenani on, kun olen taloudellisesti riippumaton, että elän ainakin marraskuun jossain lämpimässä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että olet päässyt matkustamaan ennen lapsia. 5 hengen matkat syövät ikävästi kassaa... =D

   Poista
 7. Matkustelu on kyllä ihan parasta! Olin juuri viime viikonloppuna etelä-euroopassa, siellä oli vielä +19 ja aurinkoa :P välillä matkustellessa sattuu ja tapahtuu, ja majoitus voi olla ikävä yllätys, mutta kyllä pääsee irti arjesta ihan eri tavalla ku normaalina viikonloppuna kotona esimerkiksi. Haaveena olisi käydä ainakin 2 kertaa vuodessa ulkomailla, mutta sitten taas ei oo kiva upottaa koko lomarahaa matkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni ei ole tarvetta paeta arkea sillä pidän siitä =)

   Poista
 8. Nimetön23.4.18

  Mistä muuten nappaat nämä sun kuvat? Sinänsä hyviä kuvia ja tykkään niistä, mutta koskaan niissä ei näy lähteitä tms.. =)

  Tässä hyvä linkki aiheeseen liittyen: http://pupulandia.fi/2013/10/29/valokuvien-tekijanoikeudet-blogeissa-for-dummies/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks :)

   Pixabay.com: Images and Videos on Pixabay are released under Creative Commons CC0. To the extent possible under law, uploaders of Pixabay have waived their copyright and related or neighboring rights to these Images and Videos. You are free to adapt and use them for commercial purposes without attributing the original author or source. Although not required, a link back to Pixabay is appreciated.

   Poista