30.11.2016

Joulupuu keräys


Tähän asti olen viitannut kintaalla kaiken maailman hyväntekeväisyydelle. Olen ajatellut että suomessa maksan niin paljon veroja että siinä on jo ihan tarpeeksi hyväntekeväisyyttä. Aika iso osa veroista menee sosiaalimenoihin joilla sitten maksetaan vähän kaikenlaista. Ja me keskituloisethan näistä aika suuren osan maksamme. Mikä sai siis minut kääntämään pääni tässä asiassa?

Tänä vuonna olen alkanut havahtumaan siihen että maailmassa ei kaikilla mene yhtä hyvin kuin itselläni. Olen miettinyt eri tapoja auttaa muita ihmisiä ja löytää itselleni sopivan hyväntekeväisyyden muodon. Nyt luulen löytäneeni ainakin tähän hetkeen sopivan tavan auttaa muita. Sen löytäminen vei kuitenkin hetken ja sai aikaan vähän kaikenlaista pohdintaa aiheesta.

Ensin mietin että miten hyväntekeväisyys on hoidetaan jenkkilässä eri tavalla kuin Suomessa. Jenkeissähän on tapana että hyvin toimeentulevat antavat tietyn prosentin tuloistaan hyväntekeväisyyteen. He voivat jopa perustaa oman säätiön joka sitten antaa tiettyihin asioihin rahaa ja resursseja. Näin rikkaat antavat takaisin yhteiskunnalle ja saavat tästä toiminnasta jopa huomattavat veroalennukset. Mielestäni jenkeissä onkin hyvä että ihmiset harrastavat hyväntekeväisyyttä koska siellä sosiaaliturva on niin heikko ja ilman noita järjestöjä maassa menisi köyhillä vieläkin huonommin kuin nyt.

Etsiessäni sopivaa hyväntekeväisyyskohdetta mietin että jos antaisin ihan vain puhdasta rahaa jollekin hyväntekeväisyysjärjestölle. Järjestöt ovat kuitenkin olleet minun mielestäni aina hiukan epäilyttäviä. Mistäs minä tiedän löytääkö apu oikeasti perille vai jääkö se matkalle. Mielestäni pelkän rahan antaminen voi myös passivoida ihmisiä. Siihenhän voi jopa tottua että saa ilmaista rahaa. Miksi enää sitten ponnistella sen eteen?

Kirkollekaan en halunnut antaa rahaa koska en kuulu enää kirkkoon eikä hengelliset asiat ole mielessä. Seuraavaksi aloin pohtimaan ajan antamista ilmaiseksi eli siis vapaaehtoistyötä. Pohatta esitteli tässä taannoin ideansa ryhtyä toimimaan ns. "mieshahmona" sellaiselle pojalle tai tytölle jolla ei ole isää elämässään. Idea kuulosti mielestäni hyvältä ja jäin pohtimaan josko minäkin menisin tällaiseen toimintaan mukaan. Tarkistin myös Vantaan kaupungin mahdollisuudet vapaaehtoistyöhön. Sielläkin löytyi vähän kaikenlaista mahdollisuutta: oli vanhusten kanssa puuhastelua ja nuorten tukihenkilönä toimimista.

Mikään näistä ei kuitenkaan ainakaan ensi silmäyksellä vaikuttanut itselleni ihan siltä omimmalta jutultani. Mietin että missä asioissa olen hyvä ja se on säästämisessä. Olisiko mahdollista auttaa ilmaiseksi niitä joilla on raha-asioiden kanssa ongelmia vai onko tämä ainoastaan ammattilaisten hommia? Tässä asiassa olisi vielä selvittelyjen paikkaa. Minulla ei nimittäin ole tietoa että voiko tällaisessa asiassa tehdä vapaaehtoistyötä sillä raha on niin yksityinen juttu monille ihmisille.

Sitten tutustuin joulupuu keräykseen jonka idean voi tiivistää näin: "Keräämme joululahjoja lapsille, jotka ovat lastensuojelun kohteina, huostaanotettuina, sijaisperheessä, lastenkodeissa tai muutoin vähävaraisen perhetilanteen vuoksi jäisivät ilman Joulupukin tuomisia."

Ajatus siitä että joku lapsi ei saa jouluna lahjoja sai minut menemään mukaan tähän keräykseen. Vaikka lapsella olisi muuten vaikea tilanne niin joulahjat ovat aina mukava ja piristävä asia. Ostimme tyttöystäväni kanssa muutamilla kymmenillä euroilla lahjoja tietysti toivoen että ne tuottavat paljon iloa saajilleen.

Harrastitko sinä tänä vuonna hyväntekeväisyyttä ja jos harrastit niin minkälaista?

*Huom, Joulupuu keräys ei ole millään tavalla mukana tässä postauksessa

16 kommenttia:

 1. Urheiluseuroille kelpaa myös apu, mitä pienempiä harrastajat ovat sen enemmän tukea tarvitaan. Jos olette urheilullisia itse, on aika looginen veto mennä jalkapallo/urheilukentälle, jäähallille, monarille jne paikallisen urheiluseuran avuksi. Itse olen mukana useassa eri seurassa ja apuna niin paljon kuin aika ja jaksaminen antaa periksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on varmasti monelle hyvä tapa auttaa. Itselleni liikunta tuppaa olemaan vain teeveestä katsottavaa viihdettä =D

   Poista
 2. Joulupuukeräykseen olen ajatellut osallistuvani. Ajatus pienestä lapsesta ilman joululahjaa on todella surullinen, ja jos vaan voin jotenkin vaikuttaa edes yhden lapsen jouluun, niin mielelläni teen sen. Varsinkin kun olen itse myös saanut apua (en juuri tässä kyseisessä muodossa, mutta silti), niin tahdon laittaa hyvän kiertämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että sinäkin olet tässä mukana =)

   Poista
 3. Mahtava homma! Lahjat tuovat varmasti iloa saajilleen :)
  Itse löysin Jouluapua-sivustolta paikallisen yh-perheen, jonka lapselle lupasin hommata joululahjaksi junnu-rinkan partioharrastusta tukemaan. On kyllä sääli että hyväntekeväisyyskuvioissa on niin paljon erisortin kusetusta mukana, se varmasti karsii paljon auttajia pois. Itsekin vasta tänä vuonna "uskalsin" mukaan ensimmäistä kertaa, ja jos kokemuksesta muodotuu huono tai tulee huijattu olo, on auttamisyritys varmasti myös viimeinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin on varmasti hyvä kanava antaa apua. Toivotaan että kaikki menee hyvin =)

   Poista
 4. Nimetön30.11.16

  Jouluapua.fi ostin yhden perheen 3 lapselle joulululahjat. Joidenkin perheiden tarinat olivat mielestäni ehkä hieman liikaa. Oli tilanne mikä tahansa niin ainakin sain lapset iloisiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu, apu menee varmasti perille tuotakin kautta =)

   Poista
 5. Hienoa! Itse en ole tuohon keräykseen lähtenyt mukaan, mutta olen ostanut joulukortit usein syöpälasten hyväksi sekä lahjoitan joka vuosi MLL:n joulukeräykseen vähävaraisten perheiden hyväksi.

  VastaaPoista
 6. Nimetön30.11.16

  Kommentti järjestökentältä: itse suosittelen, että käyttää järjestöjä, jotka saavat rahaa esimerkiksi valtiolta tai EU:lta. Tämä tarkoittaa, että kirjanpito ja työ ylipäänsä ovat kunnossa. Molemmat yllä mainitut tahot myös tekevät seurantaa, joten ihan läpimätä järjestö tuskin pääsee läpi. Jos poikkean tästä (ei kyllä ole hetkeen tapahtunut), pitää jotenkin luotettavasti tietää enemmän järjestöstä.
  Toinen asia on, että ottaa esim sähköpostilla yhteyttä. Asiat muuttuvat, kun tarpeeksi moni kysyy tietyt peruskysymykset.
  Kolmanneksi on tietysti myös, että mikä on se prosentti, joka menee perille. Itse olen alkanut ajattelemaan, että on tietty prosentti, jonka "sallin" jäävän järjestölle, kun lahjoitan rahaa, sillä se takaa (toivottavasti) myös kunnon taloushallintoa ja myös jälkiseurantaa yms. Toiminta siis todennäköisesti on ammattimaisempaa (onko se sitten aina hyvä vai huono, on tietysti toinen kysymys).
  Näillä spekseillä siis itse lahjoitan myös eri järjestöille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, monelle sopii myös tämä hyväntekeväisyyden muoto. Pidän vain siitä ajatuksesta että kun nyt ostain joitan leluja niin ne menevät suoraan niitä tarvitseville lapsille =)

   Poista
 7. Vaikka tää ei ollut mainos, niin sait ainaki mut googlaamaan oman kaupunkini joulupuukeräyksen! Mukava ja konkreettinen tapa auttaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno homma =) On kyllä mukavaa kun voi jotenkin auttaa muita.

   Poista
 8. pleksi-20.12.16

  Meillä oli firmassa myös tuo joulupuukeräys. Ostin sinne pari peliä pienelle tytölle ja pojalle. Tosin jälkikäteen tuli mieleen, että olisi voinnut laittaa niille 15-17-vuotiaille, koska tuntui olevan vaikea keksiä sopivaa lahjaa heille ja tulkitsin, ettei monikaan tätä valitse. Mieltä oikein lämmitti, kun siellä muutama sellainen oli vaikka toisin ounastelin.

  Muutoin annoin tänäkin vuonna Suomen kansanterveysyhdistyksen kautta Lastentautien tutkimussäätiölle muutaman kympin ja ostin Syöpäpotilaat ry:ltä pehmolelun. Tänä vuonna otin sen kotiin omalle tytölle, mutta ensi vuonna pyydän taas laittamaan jonnekin lastenosastolle.

  Lisäksi tänäkin vuonna ostin Urheilun-Unelma arpoja, joista menee tuotto nuorisoruheilun tukemiseen. Tosin sen taidan lopettaa ihan siitä syystä, että järjestävän tahon toiminta muistuttaa enemmän lehtimyyjien toiminnalta kuin hyväntekeväisyydeltä :(

  Niin ja vieläpä pelastan lapset ja saimaannorpan kuukausilahjoittajana muutamalla eurolla kk.

  VastaaPoista