13.11.2016

Sijoitusurani pahimmat tappiot ja mitä aion tehdä toisin

Nyt kun jenkkeihin on valittu uusi presidentti niin on hyvä käydä läpi oma sijoitussuunnitelma. Ensin pitäisi tietysti miettiä että onko minulla edes mitään suunnitelmaa vai olenko kokeillut sijoittamista vähän kaikenlaiseen ja heittänyt rahaa kankkulan kaivoon. Katsotaanpas mihin kaikkeen olen massiivisen pitkällä (n. 5 vuotta) sijoittajan urallani sijoitellut.

Aloitin ostamalla Nordnetin kautta muutaman satunnaisen yhtiön osakkeita Helsingin pörssistä. Summat olivat pieniä sillä sain ostaa muistaakseni 3kk pienimmällä palkkiotasolla osakkeita. Myin aika monen näistä osakkeistani pois, en kyllä enää oikein muista että miksi. Sitten ajattelin ostella vähän ulkomaisia osakkeita ja ostin Venäjältä Sberbankia osinkojen maksuun ja sitten sijoitin myös erääseen 3D printteri yhtiöön ja Teslaan. 3D oli kuuma juttu ja Tesla oli myös aika in. Ensimmäinen taitaa olla jo hiukan hiipunut mutta Tesla vielä porskuttaa. Noista kahdesta osakkeesta tulikin prosentuaalisesti sijoitusurani parhaimmat voitot.Euromäärissä ei puhuta kuin parista tuhannesta mutta prosentuaalisesti mennään yli 100%. Rahaa oli toki kiva saada mutta korpesi maksaa voitoista kymmeniä prosentteja veroja. Mikä siis avuksi? Aloin ostamaan osakkeita jotka maksavat kasvavia osinkoja. Tämä ei auta verotusongelmaan sillä myös osingoista pitää maksaa veroja, mutta se tuo mukavaa kuukausittaista kassavirtaa salkkuun. Siirryin myös Interactive Brokersin asiakkaaksi koska kaupanteko ei ole enää kiinni välityskulujen suuruudesta. Aluksi menin ihan sekaisin halvoista hinnoista ja ostin salkkuuni kymmenittäin yhtiöitä joissa saattoi olla sijoitukseni määrä vaikka vain 100€ per yhtiö. Salkussani oli siten yhtiöt aika epätasapainossa, saatoin omistaa jotain yhtiötä 100€ ja jotain toista 2500€.

2014 jäi mieleen MLP yhtiöistä jotka laskivat kuin lehmänhäntä ja leikkasivat osinkoaan. Toki ne menivät sitten myyntiin. Sijoitin myös ARCP:hen aika paljonkin jossa sitten paljastuikin kirjanpitoskandaali. Tästäkin tuli paljon tappioita. Sotkeennuin myös huonolaatuisiin BDC osakkeisiin ja tottahan toki niistäkin tuli mojovat tappiot. Jouduin myös myymään paljon hyviä sijoituksia kuten tupakkiyhtiötä eron takia että minulla oli varaa lunastaa asuntomme pois.

2015 Meni taas tappioiden merkeissä. Tuona vuona tein nimittäin suurimmat tappiot ikinä. 5000€, aivan järkyttävä määrä tappiota. Vaikka vähentäisi tuosta osingot niin tappiota jää 2800€. Tuona vuonna tuli pelleiltyä MREIT:n, MLP:den, ETN rahastojen ja KMI kanssa. Kalliiksihan tämä tuli sitten lopulta. KMI:kin laski kuin kivi osingon leikkauksen takia ja sen myynti tuli kalliiksi. Ongelmani on että olen niin impulsiivinen sijoittaja ja saatan tehdä melkein mitä tahansa jos sijoituksista on kyse. Tänä vuonna olen kokeillut myös vertaislainausta, mutta se oli sitten toisaalta ihan onnistunut kokeilu koska siitä tuli voittoa. Jotenkin se ei vain tuntunut omalta jutulta.

Tänä vuonna olen ehkä oppinut läksyni koska en ole lunastanut noin paljoa tappiollisia osakkeita. Ehkä olen valinnut salkuuni myös parempi osakkeita. Toisaalta tappioiden teko voi olla nykyään ihan järkevää, tästä vuodestä lähtien nimittäin osakekaupoissa tehdyt tappiot pystyy vähentämään osingoista. Otetaan esimerkki: saan osinkoja bruttona 3000€ ja teen osakekaupoilla tappiota vuonna 2016 3000€. Osinkovero 0€. Moni voi käyttää tätä hyödyksi myymällä tappiollisia osakkeitaan ja ostamalla ne seuraavana päivänä takaisin. Näin tulee tehtyä tappiota osinkoveroa varten. Tämä siis ainoastaan siinä tapauksessa jos haluaa kyseisiä osakkeita vielä omistaa. Toimii paremmin suomalaisissa osakkeissa, ei koske ulkomaisten osinkojen ennakonpidätystä.

Trumpin valinta ei tule muuttamaan omaa sijoitussuunnitelmaani. Puolet rahoistani käytän osinkoa kasvattaviin laatuyrityksiin ja puolet REIT:hin korvaamaan puuttuvia asuntosijoituksia salkustani. Näin saa hyvää hajautusta. Ostan myös välillä mausteeksi kasvuyrityksiä joissa olisi ideana että hinta nousisi joku päivä. Näitä en kuitenkaan aio ostella paljoa ja yritän pitää osuuden alle 5% koko salkun arvosta.

Aiotko sinä muuttaa sijoitussuunnitelmaasi uuden presidentin vuoksi ja mikä on sinun sijoitusurasi suurin virhe?
25 kommenttia:

 1. Nimetön14.11.16

  Trump todennäköisesti buustaa jenkkitaloutta rajulla velanotolla infrahankkeisiin ja heittämällä romukoppaan finanssisäätelyn. on todennäköistä, että inflaatio ja korot nousevat ehkä aika reippaastikin. ok

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin voi, tarkkaillaan tilannetta ja jatketaan ostoja.

   Poista
 2. Selvntäisitkö mitä tarkoitat että tästä vuodesta eteenpäin tappiot voi vähentää osingoista? Onhan tappiot pystynyt vähentämään verotuksessa jo ainakin niin pitkään, kuun mitä itse olen ollut sijoittajana. Miten kuvailemasi eroaa tästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   Täällä selitetään asia mielestäni aika hyvin: http://www.taloussuomi.fi/sijoitus/osinkoverotus-2016

   "Luovutustappiot saa vuonna 2016 vähentää mistä tahansa pääomatuloista. Vuonna 2015 luovutustappiot on voinut vähentää vain luovutusvoitoista."

   Hyvä että toit asian esille.

   Poista
  2. Itsellenikin asia oli näköhjään hiukan epäselvä. Tuo veroasia ei autakaan minua niin paljoa koska maksan jenkkiosingoista ennakonpidätystä 15% ja siitä ei voi tehdä tuota vähennystä.

   Esimerkki poimittu kauppalehden keskustelusta:

   Eli rautalangasta, case 1:
   - 1000 euroa myyntivoittoja
   - 2000 euroa myyntitappioita
   - 200 euroa ulkomaisia osinkoja
   - 30 euroa ulkomaille maksettua osinkoveroa
   -> et voi vähentää, koska et maksa Suomeen veroja.

   http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=253138&tstart=0&start=15

   Poista
 3. En muuta mitään Trumpin vuoksi.

  Pahin virhe on ollut Talvivaara, vaikka myinkin ne heti 2012 marraskuun vuodon jälkeen, muistaakseni noin 1,9€ kpl. Tappiota 40%. Tulihan siitä oppia, "start-uppeihn" en enää sijoita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos jotain olen tehnyt sijoituksissa oikein niin se on varmaan se etten lähtenyt Talvivaaraan mukaan =)

   Poista
 4. Isompia virheitä ei vielä ole tullut tehtyä, ehkä Nokian ostaminen vajaaseen 5€ kurssiin kesällä Nordnetin avajaistarjouksen myötä (kaupankäyntipalkkiot 2k ajan 0€), mutta toisaalta millonkas sitä tietää mihin suuntaan osake menee kuukausien kuluessa. Voi olla kyllä harmikin ettei näin heti alkuun ole isoja virheitä tullut, jos niitä tulee vasta useamman vuoden "sijoitusuran" jälkeen vastaan niin tulokset voi olla paljon katastrofaalisempia kuin näin 6kk kohdalla :)

  Jostain muistan lukeneeni, että tuo tappiolla myyminen tänään ja takaisinosto huomenna on verottajan ohjeiden vastaista ja siihen puututaan veronkiertona jos havaitaan käytettävän säännöllisesti verojen välttelyyn. Verottaja siis tulkitsee tuota niin, että tilanteessa ei ole tarkoitus luopua tappiollisista sijoituksista vaan nimenomaan aiheuttaa tappiota verotusta varten myymällä kohdetta jonka myynnille ei ole muuta syytä.

  Voin olla myös väärässä, mutta moista muistelen lukeneeni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se onkin ja tuosta syystä suositellaankin että pitäisi päivän kaksi väliä kaupoissa. Jos miettii vaikka omaa tilannettani, teen kymmeniä kauppoja vuodessa niin verottajan on vaikea sanoa mikä niistä olisi muka verojen välttelyä. Eri asia varmaan jos on kyseessä 100% holdari joka aina 31.12. ostaisi ja myisi kaikki salkun tappiolliset osakkeet =D

   Poista
 5. Huonoin sijoitus tähän mennessä on ollut Telia. Osake tullut alas noin 40%. Toiseksi huonoin oli Fortum, jonka myin pois noin 30% tappiolla. Muut sijoitukset ovat olleet tähän mennessä ihan ok. Komein prosentti on UPM sijoituksessa, jonka kurssi on tällä hetkellä yli 90% korkeampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Telia ja Fortum maksaa sentään osinkoa. Itseäni sapettaa enemmän jos yhtiö lopettaa osingonmaksun ja vielä sen jälkeen vajoaa kuin kivi =(

   Poista
 6. Pahin virheeni tähän mennessä on ollut sekaantuminen Talvivaaraan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole ainakaan ainut joka teki saman virheen sillä käsittääkseni varsinkin monella piensijoittajalla on palanut näpit Talvivaaran kanssa.

   Poista
 7. "Puolet rahoistani käytän osinkoa kasvattaviin laatuyrityksiin ja puolet REIT:hin korvaamaan puuttuvia asuntosijoituksia salkustani."

  Tämä yhdistettynä pään pitämiseen, jos ei kylmänä, niin ainakin viileänä (= ei myy joka risahduksesta) on mielestäni yksi hyvä tapa sijoittaa. :-)

  Trumpin valinnan pohjalta mielenkiintoni lisääntyi USA:n infran jälleenrakentamisesta hyötyviin yhtiöihin. Ei muita vaikutuksia, ainakaan vielä. Loppuvuosi tulee olemaan mielenkiintoinen, hyvien ostopaikkojen metsästyksen parissa.

  Suurin virhe aiemmalla sijoitusuralla oli ehdottomasti liian suuren painoarvon lastaaminen putoavaan puukkoon nimeltä Nokia. Kuulemma meitä oli muitakin. Oppirahat onneksi jäivät suht maltillisiksi, kun lopulta sain keskiarvoa laskettua ostamalla alimmillaan osaketta noin 1,6 euron tasolta. Lievähköllä tappiolla lopulta irtaannuin, kun tarvitsin rahoitusta muihin kohteisiin. Tappiolla kuitenkin.

  Seuraan toki edelleen mielenkiinnolla uuden Nokian taipaletta. Voin ostaa ehkä jälleen 1,6 euron tasoilta, jos siellä asti kurssi vielä joskus vierailee... ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi yrittää itsekin noudattaa tuota pään kylmänä pitämistä. Jos hätäilee niin tulee tehtyä huonoja päätöksiä. Ehkä vielä joskus...

   Et varmaan olisi ainut joka ostaisi nokiaa tuohon hintaan ;)

   Poista
 8. Talvivaara (Winterfell) se on itseänikin myös eniten rankaissut. Tappiolla olevia löytyy (mm. Telia, Fortum), mutta roikkukoon nyt vielä salkussa.

  Pitkälti näiden menestystarinoiden saattelemana siirryinkin rahastosijoittajaksi. Parempi pysyä poissa, jos ei taidot riitä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen välillä miettinyt samaa. Totuus on että olisin varmaan tienannut paljon enemmän sijoittamalla rahastoihin/pitämällä rahat pankkitilillä. Se olisi kuitenkin ollut hyvin tylsää =D Voisi muuten tehdäkin joskus postauksen jossa käyn läpi koko sijoitusurani tuloksen.

   Poista
 9. Nokiaa tuli ostettua joskus ennen rysähdystä about 25 €/kpl hintaan... Case Talvivaaraa en lähde tarkemmin edes avaamaan, sillä Perän touhut aiheuttaa edelleen jyrkkää verenpaineen kohoamista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monella tuntuu Nokia ja Talvivaara liittyvän tiiviisti tappioihin. Itse en noihin haksahtanut mutta kaikkeen muuhun tyhmään (ja kalliiseen) on tullut sijoiteltua ihan liikaa.

   Poista
 10. Eikö kellään ole Outokumpua? Se on ollut minun huonoin ostos ikinä, mutta jahka se joskus alkaa osinkoja maksamaan niin kyllä sitten ehkä alkaa naurattamaan.

  Oletko kokeillut viputuotteita? Käyppä blogissani katsomassa minun kokemuksia.

  Www.omatrahani.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan monilla on mutta ei kehdata myöntää =D

   Pitääpäs tutustua blogiisi, ainoa viputuote josta minulla on kokemust ETN tuotteet MORL yms. joilla tein aika paljon tappiota.

   Poista
 11. Imho, pitkällä aikavälillä varsinkaan ei pidä minkään Trumppien antaakaan heiluttaa salkkua, presidenttikausi on kuitenkin vain 4v USA:ssa.

  Mun kohta vuoden mittaisen "sijoittajauran" suurin virhe on yksi ETF, jota ostin 50 eurolla ja en sitte voinutkaan alkaa kuukausisijoittamaan ku min. merkintäpalkkio oli 15e. No, eipä toi nyt oikeestaan kauhean kolossaalinen virhe ole, mutta vielä tässä ehtii... Nykyisin aina hiipii sellanen ajatus ostoja tehdessä, että onko tää ihan hirveä moka. Johtuu varmaan siitä että teen suoria osakeostoja, vaikka en todellakaan jaksa perehtyä vuosikatsauksiin ja muihin niin tarkasti kuin pitäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäily on yleistä mutta hyödyöntä =)

   Poista
 12. Nimetön24.11.16

  Miksi ne osakkeet piti myydä tappiolla, vai oliko kertynyt jo voittoa sinä vuonna? Itselläni on vielä v. 2000 tappiolista sonera(telia) ja noksua joita myyn joka vuoden lopussa jos on tullut voittoa muista osakkeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäilin että osakkeet laskevat vielä entisestäänkin niin en halunnut tehdä vielä lisää tappioita.

   Poista