8.12.2016

Kuinka säästää paljon rahaa

Olen lähikoina lukenut parista blogista paljon juttua erilaisista säästövinkeistä. Nämä tekstit saivat minut miettimään että millä tavalla minä itse säästän. Luulenpa että aika moni säästää samalla tavalla kuin minä mutta toivon silti että te lukijat saisitte joitain uusia ajatuksi säästämistapoihinne. Moni asia on vaikuttanut omaisuuteni kasvuun mutta luulenpa että säästäminen on ollut se tärkein juttu minulle.

1. Askel hyvään säästömäärään on tienata tarpeeksi rahaa. Tätä ei voi korostaa ikinä liikaa. Mitä enemmän tienaa niin sitä enemmän on mahdollista säästää. Itse olen huomannut tämän siitä kun olen vertaillut säästömääriäni tienatessani vähemmän nykytilanteeseeni verrattuna. Vaikka käytin suht saman verran rahaa silloinkin, niin nyt rahaa jää enemmän säästöön tietysti johtuen suuremmasta palkasta. Kaikista ammateista ei toki tienaa niin paljoa, mutta kannattaa yrittää maksimoida palkka. Yksi vaihtoehto palkan lisäämiseen voisi olla lisätyöt tai pienyrittäjyys.

2. Elä elämääsi mukavasti mutta niin ettei rahaa kulu paljoa. Itselläni tämä on ratkennut kuin itsestään, en pidä tavaroiden ostelusta tai baareissa notkumisesta. Molempiin voi saada kulumaan isot kasat rahaa. Ulkoilu on ilmaista ja mukavaa. Ulkomailla käyn kerran pari vuodessa. Nykyään lennot ovat melkein ilmaisia ja halpa majoitus löytyy mm. airbnb:stä. Asunnossamme on aika ilmava sisustus ja tuntuu että jokaiselle tavaralle on oma paikkansa. Kunnon ravintolassa käymme noin kerran kuussa. Töissä syön eväitä ja ehkä kerran viikossa työpaikkalounaan.

3. Sijoita rahat tasaisesti kuukausittain esim. *Nordnetin kautta kuluttomiin indeksirahastoihin. Näin voit varmistua että varasi nousevat (ja laskevat) tasaisesti pörssin mukana. Tai voit hankkia jännän (ja välillä myös kalliin) harrastuksen ostamalla suoria osakkeita kuten minä. Huvinsa kullakin =)

4. Osta asunto alueelta jossa hinnat eivät todennäköisesti laske tulevaisuudessa ja ota järkevänkokoinen laina. Kiinnitä huomiota vastikkeen, sähkön, koron, netin ja muiden juoksevien kulujen määrään. Itselläni menee kuussa 240€ näihin kuluihin, siihen vielä päälle muutaman satasen lainanlyhennys.

5. Pidä autokulut järkevinä tai ole kokonaan ilman autoa. Täällä pk-seudulla moni pärjää hyvin ilman autoa. Itse olen sellainen laiskamato että pidän autolla suhailusta. Mutta millaisella kaaralla ajelen? Onko kyseessä kenties tesla tai mersu? Ei, vaan kyseessä on 2000-luvun alun bensalla kulkeva auto. Käyttökulut tällaisella autolla on suhteellisen matalat ja osat halpoja. Ja vielä kun sukulaiset huoltavat autoa ilmaiseksi niin avot. Osan viikosta olen etänä niin ei bensaakaan kulu niin paljoa töihin kulkemiseen.

Eihän tässä nyt mitään maata mullistavaa ollutkaan. Mutta tarvitseeko sen säästämisen niin ihmeellistä ollakaan? Mielestäni säästäminen on sen verran simppeliä touhua ettei siinä tarvitse noudattaa mitään 100 kohdan listaa tai käyttää sukkahousuja uudelleen niksipirkan ohjeiden mukaan. Kunhan elämäntyylillään pyrkii kuluttamaan mahdollisimman vähän niin säästäminen tapahtuu kuin itsestään.

Kuinka sinä säästät? Käykö säästäminen työstä vai tuleeko se jo selkärangasta? Vai onko niin ettet edes ajattele enää koko asiaa ja rahaa jää säästöön kuin itsestään?

18 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Parhaimmillaan rahan saaminen säästöön on aika yksinkertaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kun pitää suuret linjat kunnossa niin säästöön tuppaa jäämään mukava summa.

   Poista
 2. Minulla on samanlainen periaate, että kun talouden suuret suuntaviivat on järkevästi piirretty, käy säästäminen lähes itsestään. Sillon ei tarvitse keskittyä näpertelyyn tai sentinvenytykseen, joiden rahalliset hyödyt on vähintäänkin kyseenalaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseäni tuollainen liiallinen näpertely streissaisi. Syntyvä säästö ei olisi sen arvoista ainakaan omalla kohdallani.

   Poista
 3. Samat säästämisen kulmakivet on itselläkin käytössä :)

  VastaaPoista
 4. Mulla on tänään ilmestymässä saman suuntainen kirjoitus. Viimeisen puolen vuoden aikana tekemäni parhaat säästöt ovat vaatineet jonkinmoista elämän muutosta tai ainakin ajattelun. Vaikka minä uskon, että pienet säästöt ovat osa kokonaisuutta ja kaikki perustui tarpeellisuuden pohdintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hyvä mietiä mikä loppupeleissä on tarpeellista itselle. Monesti saattaa huomata että maksaakin turhasta...

   Poista
 5. Tekstiä lukiessa mietin kaihoisasti, miksen ollut herännyt talouteni suhteen silloin ennen lapsia! Alta 25 oli ehkä vielä nuoruuden huuma ja ajatus, että maailma on auki eikä raha ole tärkeää. Nyt säästäminen on vähän hankalampaa :D Mutta silloin kun olin töissä (nyt kotona lasten kanssa) laitoin jokaisesta palkasta 50-200€ säästöön. Lisäksi sain pienen perinnön ja nämä yhdessä sijoitin rahastoon (joka on kyllä aika kallis rahasto, josta haluaisin hankkiutua eroon), ostin vähän osakkeita sekä sijoitin raaka-aineisiin. Töihin palaamisen suhteen odotan innolla juurikin tuota palkkaa, että pääsen taas toteuttamaan taloussuunnitelmaani :) Siihen asti on hyvä lukea teidän viisaampien ajatuksia, jotta ymmärrys lisääntyy eikä tarvitse kaikkea oppia kantapään kautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että alotit kuitenkin joskus. Kaikki eivät aloita säästämistä ikinä =D Jos itse hankin joskus lapsia niin suhtaudun aika positiivisesti siihen että rahaa jäisi sittenkin säästöön. Tuskin 1 tai 2 lasta välttämättä tulee maksamaan 2000€ kuukaudessa kuitenkaan =)

   Poista
 6. Jep ja toivottavasti saattekin lapsia ja paljon :) Jos haluatte pitää itsellänne vielä lapsilisät niin niistäpä sitä rahavirtaa ehtii kertyäkkin 16 v aikana. Paitsi jos Sipilä poistaa nekin pois kokonaan. Lapsilisä tällä hetkellä n. 100e/kk, laskekaapa siitä vaikka kolmellä tai viidellä lapsella "ansiot".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehhheh =D Joo onhan tuo ihan hyvä lisä minkä nykyään vielä saa.

   Poista
 7. Nimetön9.12.16

  annan o-zinkojen juosta tilille ja ostan lissee kunnon rommauksissa. niitä ei olekaan ollut muutamaan vuateen. ok

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se rommauskin sieltä aikanaan tulee =)

   Poista
 8. Itselläni taloudenpitoa auttaa budjetointi sekä tulojen ja menojen kirjaus Exceliin. Sen avulla on varsin helppo nähdä, kuinka paljon esimerkiksi kaikenlaisiin "euro sinne, euro tänne" -tyyppisiin juttuihin menee rahaa kk-tasolla. Kuukauden lopussa voi sitten ihmetellä, että miten ihmeessä karkkiin ja limsaan on taas saatu 100 euroa menemään. Kirjanpito auttaa pitämään suuret linjat kohdillaan, ja sitä kautta pystyy laittamaan säästöön enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, excel kirjanpito auttaa tunnistamaan yllättävät rahareiät ja käytän exceliä itsekin apuna :)

   Poista
 9. Monesti olen itseäni kiitellyt ettei ole autoa tullut hankittua. :D Siihen kun tuntuu palavan rahaa aikamoiset määrät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auto voi tulla kalliiksi juu. Ei tuo seutulippukaan täällä pk-seudulla toisaalta ihan ilmainen ole.

   Poista