21.1.2017

Mihin käytin rahani vuonna 2016?

Nyt kun pöly on laskeutunut ja vuosi 2016 on turvallisesti takanapäin on mielenkiintoista tutkia miten kulutukseni jakaantui. Inspiraatio tähän postaukseen tulikin Omavaraisuushaaste -bloggaajalta joka viimeisimmässä postauksessaan raotti opiskelijan rahanmenoa. En olekaan aiemmin tutkinut prosenttitasolla miten käyttämäni rahat ovat jakautuneet keskenään prosentuaalisesti joten tämä on ihan uutta tietoa minullekin.

Yhteensä kulutin siis rahaa viime vuonna 11 607€. Nämä ovat siis ainoastaan minun itseni käyttämiä rahoja. Tyttöystäväni maksaa puolet yhteisistä menoista ja käyttää loput rahansa miten lystää. Vuoden voisi sanovan olevan aika keskiverto, sillä vuonna 2015 käytin 12 200€. Kulutus pysyy siis suunnilleen samassa vuodesta toiseen.

Suurin kuluni on ymmärrettävästi asuminen johon meni 3029€. Huomatkaa että tähän ei lasketa lainanlyhennystä mutta kaikki muut asumiskulut kylläkin kuten vastike, vesi, sähkö, lainan korko ja kulut, netti, autopaikka. Asuminen maksaa, siitä ei pääse mihinkään. Onneksi meillä on sentään kohtuullisen pieni vastike.
Toiseksi suurimpana kuluna on vanha viholliseni eli shoppailu johon kului 2670€. Tuon alle menee esim vaatteet, sekalainen shoppailu, lahjat yms. Kaikenlaista sitä tuli shoppailtua viime vuonna. Suurimpana kuluna ehkä kihlasormus, mutta toivon mukaan uutta ei tarvitse tänäkin vuonna ostaa :D

Kolmanneksi suurin kulunui vuonna 2016 oli ruoka. Siihen meni 1462€. Kaikkihan sanoo aina että Suomessa on kallis ruoka mutta mielestäni se riippuu vähän myös siitä mitä ostaa. Toki jos haluaa syödä joka päivä lihaa, kalaa tai kanaa niin se maksaa. Pavut ja linssit ovat kuitenkin halpoja.

Ravintolaan ja viihteeseen meni 998€. Suurin osa on ravintolassa käyntejä, se on vähän niinkuin harrastus. On mukava kokeilla aina jotain uutta raflaa.

Matkailuun meni 951€. Kerran vuodessa pitää ulkomaille päästä, sillä matkailu avartaa. Kävimme myös viime vuonna Turussa kesämatkalla, sekin oli mukavaa. Tallinnassa käymme myös kerran kaksi vuodessa kokeilemassa jotain uutta ravintolaa.

Muita kategorioita en viitsi käydä läpi sillä ne muodostavat niin pienen osan vuosittaisesta kulutuksestani. Joillain muilla saattaa mennä enemmän prosentuaalisesti vaikka tuohon asumiskategoriaan jos asumiskulut ovat isot. Tai sitten ravintola/viihde jos käy monta kertaa viikossa ravintoloissa tai useasti baareissa.

Millainen menojakauma sinulla on?
8 kommenttia:

 1. Onko tässä nyt nimenomaan sinun kuluista kyse? Ei koko talouden?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun ainoastaan, hyvä kun huomasit, tein lisäyksen tekstiin :)

   Poista
 2. Eipä sulla paljoa rahaa kulu :) Jää mukavasti palkasta sijoittamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkeintä on ettei minusta tunnu että teen liikaa työtä säästämisen eteen. Sitten se ei enää olisi niin mukavaa. Nyt rahaa tuntuu jäävän kuin itsestään säästöön.

   Poista
 3. Nimetön23.1.17

  On elämässä muutakin kuin työ ja säästäminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on ja omasta elämästänikin löytyy paljon muutakin. Harrastukseni eivät vain maksa paljoa. Tämä blogi käsittelee kuitenkin säästämistä ja sijoittamista =)

   Poista
 4. Aika hyvin oot onnistunut pitää kirjaa. Miten seuraat menoja noin säntillisesti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tehnyt näin jo monta vuotta. Käyn aina kuun alussa menot läpi ja merkkaan ne sitten exceliin. Kaikki menot näkyvät kätevästi luottokorttilaskulta. Tämä prosessi on tullut jo niin automaattiseksi että se vie enää noin puoli tuntia kuukaudessa.

   Poista