24.1.2017

Salkun realisoitu tuotto plussalle viime vuonna


Vuonna 2015 tein tappiota ihan urakalla myymällä osakkeita. Valitettavasti osinkotulotkaan eivät riittäneet tappioiden kattamiseen. Viime vuonna yritinkin tehdä töitä sen eteen että osinkotulot olisivat edes suuremmat kuin myymieni osakkeiden tappiot. Jouduin tekemään viime vuonnakin muutaman myynnin sen takia etten enää uskonut yrityksen menestykseen tai se ei ollutkaan hyvä idea lisäksi salkkuuni. Vuonna 2015 minulla oli 5000€ luovutustappioita joten tuosta oli aika helppo parantaa.

Alla on vuoden 2016 tulokset:

Osingot ennakonpidätyksen jälkeen 2452€, +11% viime vuodesta
Salkun arvo 93 161€, +113% viime vuodesta
Säästöprosentti 64% (nettotuloista, asuntolainan lyhennyksen lasken säästöksi)
Luovutustappiot/voitot -696€
Tarkoituksenani on kasvattaa osinkotuloja niin että ne kattaisivat enemmän ja enemmän päivittäisiä menojani. Sen takia en pidä niin tärkeänä salkun realisoimatonta tuottoa eli kuinka paljon salkun arvo on esimerkiksi kasvanut vuoden 2016 aikana. Minua auttaa tavoitteessani enemmänkin osinkotulojen kasvu. Onkin mukava huomata että osingot ovat kasvaneet hiukan viime vuodesta. Myös luovutustappiota olen saanut vähennettyä mukavasti, tein nimittäin viime vuonna 4300€ vähemmän tappiota kuin vuonna 2015 myymilläni osakkeilla.

Nykyään pystyy onneksi vähentämään luovutustappiot myös osinkojen verollisesta osuudesta. Osingoistani ei siis pitäisi tulla paljoakaan veroja enää maksettavaksi. Laskenkin siten sijoitusteni euromääräisen tuoton viime vuodelta olevan 2452-696=1756€. Tämä on siis ihan rahaa joka on ainakin käynyt tililläni mutta sitten olen toki sijoittanut ne heti uusiin kohteisiin. Syy miksi en viitsi kiinnittää niin paljon huomiota realisoimattomaan tuottoon (toisinsanoen salkun kulloiseenkin arvoon) on se että yhtiöt salkussa maksavat todennäköisesti samaa osinkoa vaikka niiden arvo laskisikin yhtäkkiä vaikka 30%. Monelle laadukkaallekin yhtiölle kävi näin 2007-08 finanssikriisissä.

Mitä mieltä sinä olet olisiko tärkeämpää tarkastella salkun realisoimatonta tuottoa kuin myyntejä ja osinkoja?
8 kommenttia:

 1. Hyvin on salkkusi arvo kasvanut! Perästä tullaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, rahaa onkin lapioitu sisään ihan urakalla =D

   Poista
 2. Nimetön25.1.17

  Siinä vaiheessa kun rakentaa salkkua ja pyrkii osinkovirran kasvattamiseen, on välillä rasittavaa kun kurssit nousevat nopeammin kuin osinko.

  Vihreällä olevat kurssit on aina kiva nähdä, ja aina löytyy hyviä oston paikkoja kunhan pitää silmät auki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps ja ostan tasaiseen tahtiin niin osingot kasvaa.

   Joku päivä kurssit on vielä punaisella ja on liikaa mahdollisia ostokohteita =)

   Poista
 3. Tyhmä kysyy; onko tuo säästöprosentti siis laskettu mistä? Sun nettotuloista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys, tein lisäyksen tekstiin. Tuo on laskettu nettotuloista ja lasken lainanlyhennyksen säästöksi.

   Poista
 4. Nimetön27.1.17

  Tervehdys.
  Täillainen ajatusleikki osinkojen kasvattamisen tavoista... itselläni on nimittäin samankaltainen tavoite, mutta erilainen tapa toteuttaa se.

  En niinkään pidä merkittävänä tällä hetkellä osinkokertymääni, vaan nimen omaan että salkkuni arvo kasvaa optimaalista tahtia. Kun/jos salkkuni saavuttaa vielä määrittelemättömän pisteen/arvon, alan siirtämään sijoituksiani osinkoyhtiöihin. Tällä pyrin siihen, että saisin esimerkiksi 10-20v päästä suuremman osinkotuoton siten, että jos olen saanut enemmän osakepääomaa, ja jota myymällä pystyn ostamaan samaa yhtiötä osakelukumäärällisesti enemmän kuin olisin pystynyt ostamaan sitä "tasaisesti" matkan varrelta. Eli arvioisin saavani lopputulemana samoja osinkoyhtiöitä enemmän, kierrättämällä rahani ensin arvoa nostavien yhtiöiden kautta. Toki koitan poimia potenttiaalisia tulevaisuuden osinkoyhtiöitä salkkuun, jotka tällä hetkellä vielä ovat puhtaasti kasvuyhtiöitä... Tämä sääsäisi verovaikutuksen "vaihdoksen" yhteydessä. Tämä sanottuna, olen jättänyt kommentistani syvemmät mietinnät pois tarkoituksellisesti(esim. hyvät osingonmaksajat vs pörssin syklisyys ja niin edelleen). Kommentistani tuli valmiiksi aika pitkä :D

  Tämän tavan järkiperäisyydestä ei ole mitään takuuta, eikä välttämättä toimi kovin hyvin... mutta kaikkea pitää kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaahan tuokin järkevältä tavalta. Osingoista saa jotenkin vain mielihyvää kun ajattelee että ne tulevat yhtä tasaisesti tilille kuin palkka. Jotenkin se palkitsee säästämisessä että rahaa rullaa koko ajan sisään vs. arvon kasvu.

   Poista