14.1.2017

Tätä osaketta en myy!


Kaikilla meillä on lempiosake. Se on osake jota tulee seurattua muita tarkemmin ja josta ei millään haluaisi luopua. Niinhän sitä sanotaan ettei osakkeisiin saisi rakastua, mutta sitä on vaikea välttää jos omistaa yhtiötä mikä tekee mielestäsi vain oikeita päätöksiä. Tämä toki monesti heijastuu myös osakekurssiin ja osinkoihin jotka ovat kasvavalla uralla. Ainut tilanne jossa harkitsisin myyntiä olisi jos tämä yhtiö yhtäkkiä laskisikin osinkoaan. Se on myrkkyä tällaiselle sijoitajalle kuin minä joka yrittää aina etsiä salkkuunsa kasvavan osingon yhtiöitä.

2011 olin työharjottelussa ja juttelin työkaverini kanssa osakkeista. Hän mainitsi minulle tuntemattomasta osakevälittäjästä jolla oli avajaistarjouksena uusille asiakkaille kaupat Helsingin pörssissä 3€ kappale kahden kuukauden ajan. Tuohon aikaan en tiennyt oikein mitään osakkeista, minulla oli kokemusta vain pankin rahastoista joita olin saanut mukaani muutama vuosi tätä ennen kun muutin pois kotoa. Luulin että osakkeiden osto maksaa monta kymppiä per kauppa. Ja kyllähän tuohon aikaan pankkini OP:n osakevälityshinnasto oli huonommalla tasolla ja piti vielä maksaa joitain säilytysmaksujakin osakkeista. Kun aloitin sijoittamisen niin summat olivat pienempiä kuin nyt ja kulut olivat tärkeässä asemassa.
Ostin 2011 syksyllä nipun suomalaisia osakkeita ja laitoin itselleni säännöksi ett kulut eivät saa ylittää 1%. Ostin siis eri yhtiöitä muutamassa 300€ erässä ja 3€ välityskuluilla ja näin kulut eivät ylittäneet 1%. Näiden joukossa oli myös muuan yritys nimeltään Sampo. Nykyään Sampo konserniin kuuluu nykyään myös IF ja Mandatum. Sampo myös omistaa lähes 40% Tanskalaisesta Topdanmark vakuutysyhtiöstä ja n. 20% pohjoismaiden suurimmasta pankkikonsernista Nordeasta. Hallituksen puheenjohtajana toimii muuan Björn "Nalle" Wahlroos ja hänen oikeana kätenään luottomies Kari Stadigh. Nallella on myös 500 miljoonan euron edestä Sammon osakkeita joka myös lisää luottoani yhtiön osakkeenomistajana.

Tällä hetkellä sijoitukseni onkin plussalla mukavat 60% ja yield on cost on 8,24%. Saan siis hankintahinnalleni 8,24% osinkotuottoa vuodessa. Tähän ei ole tietenkään ole laskettu mukaan mahdollista tämän vuoden osinkokorotusta. Osinko on kehittynyt ostohetkestä hyvää tahtia:


Ostin siis Sampoa ensimmäisen kerran 300 eurolla syksyllä 2011. Seuraavan oston tein 700 eurolla 2012 keväällä. Viimeisen ostoni tein viime kesänä 1000 eurolla. Tällaisissa laatufirmoissa tulee aina harmiteltua sitä miksi ei ostanut enempää kun oli halpaa? Halusin ostaa muutakin. Jos nekin rahat olisi sijoitettuna Sampoon niin todennäköisesti tuotto olisi parempi. Sampo saakin pysyä salkussani tuottamassa. Jos joskus sattuisi käymään niin että Sampo laskisi osinkoaan niin saattaisin harkita myyntiä.

Mikä on sinun lempiosakkeesi ja miksi?

16 kommenttia:

 1. Ihminen tekee valinnoista kuulemma 20% järjellä ja 80% tunteella. Mikähän tässä sinun Sampo-suhteessa on ollut merkitsevä? :D

  VastaaPoista
 2. YOC -ajattelu helpottaa kovasti hold-periaatetta. Itselleni näitä namuja ovat Orion, UPM ja Kone. Jenkeistä KO ja HTA.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kone on ollut aika Kone, harmi kun en ostanut itse jo aikaa sitten.

   Poista
 3. Nimetön14.1.17

  Brown Forman. Alkoholi on yksi maailman kannattavimmista bisneksistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo se kyllä menee kaupaksi, esim. Kiinassa.

   Poista
 4. Nimetön14.1.17

  Sampo on suurin ja lempi-osake. haaveilen hienon historian jälkeen ns BIG-PANG skenaariosta. Joka olisi sellainen että zampo myisi huutokaupassa IF:in äärikorkealla hinnalla. Tämän lisäksi Nordea huippukuntoon ja fuusio / myynti korkojen ollessa tapissa hintaan P/B = 3 :) kaikki tuotot omistajilla kelpo osinkoina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, itse en haluaisi tällaista tapahtuvan. Mitä liiketoimintaa jäisi sitten enää kehitettäväksi?

   Poista
 5. Mikä sun arvio on Sammon (kuulostipas oudolta) osakkeen arvostuksesta tällä hetkellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turhan kallista, kuten melkein kaikki tällä hetkellä =)

   Poista
 6. Itse ostin sijoitusurani alussa - oisko ollut vuonna 2005 tai 2006 - Sampoa noin 10 euron kappalehintaan. Ostin niintä silloin 200 kpl. Katsoin lehdestä PE ja ROE luvut (niinkuin Saario opettaa). Vielä ei ole edes tarvinnut miettiä näiden myymistä.

  Ja kyllä, rakkaus näitä kohtaan senkuin kasvaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohoh, hankintahintasi on kadehdittavan alhainen =)

   Poista
 7. Minulla tuossa luokassa ovat varmaan Kone (sillä menee aina hyvin) ja Weyerhauser (metsää, paljon metsää), jälkimmäinen pääosin tunnesyistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koneella on kyllä mennyt erittäin hyvin jo aika pitkään.

   Poista
 8. Nimetön17.1.17

  Tämä kuulostaa ihan osakkeeseen rakastumiselta! Eikös se ole iso NO-NO sijoittajapiireissä?

  Siinä on se sama paha kuin muussakin rakastamisessa, että tekee hölmöjä päätöksiä ja yleensä aina liian myöhään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai täss nyt ihan vielä olla osakkaaseen rakastuttu :D Myyntiin menee jos osinko laskee.

   Poista