15.2.2017

Onko sijoittaminen vain iäkkäiden miesten harrastus


Pörssisäätiön tutkimuksen mukaan tyypillinen sijoittaja on yli 50-vuotias korkeasti koulutettu mies. Tutkimus on julkaistu 2009 mutta tuskimpa tilanne on tuosta paljon muuttunut. Päätin lähteä kentälle ja tehdä oman tutkimukseni. Otantani käsittelee Osakeliiton eilen Helsingissä järjestämää 60 hengen tilaisuutta.

Taustatutkimusta olen tehnyt hiukan tuolla Sharevillessä ja blogimaailmassa. Siellä porukka tuppaa olemaan sekalaisempaa, on paljon nuorta porukkaa ja paljon naisiakin mukana. Tämä on hyvä juttu sillä on mielenkiintoista lukea erilaisten ihmisten kommentteja ja ajatuksia. Sijoitus-Invest messuilla oli myös paljonkin nuorempaa väkeä ja naisia mukana. Mutta mitenkäs Osakeliiton sijoitusillassa?

Liityin Osakeliittoon viime vuoden lopulla. Ajattelin että on ihan hyvä kuulua järjestöön joka ajaa piensijoittajan etua. Nyt sitten pääsin ilmoittautumaan mukaan eiliseen tilaisuuteen jossa Soprano kertoi liiketoiminnastaan ja Danske Bank sijoittajapalveluistaan. Tilaisuus pidettiin Helsingissä Radisson Blue Seaside -hotellin neukkarissa. Paikalla oli 60 henkilöä. Kokemukseni tähän asti on että ainakin täällä pk-seudulla nuo tilaisuudet menevät hetkessä loppuun. Ei mene kauaakaan tilaisuuden julkistamisesta kun sivu päivittyykin jo tiedolla että kaikki paikat ovat menneet. Näitä pitää ilmeisesti vahtia itse sivuilta kun kaikista tilaisuuksista ei tule mitään mailia.
Hotelli löytyi hyvin ja se oli lähellä keskustaa. Tein kuitenkin virheen ja menin liian myöhään paikalle. Tilaisuus oli klo 17-19 ja saavuin paikalle viittä vaille viisi. Silloin oli kuitenkin enää pari sämpylää jäljellä ja kaikki suklaatkin oli jo syöty. Sämpyläkin haisi homeiselle joten olin vain vesilinjalla tällä kertaa :D Näköjään aikainen lintu madon nappaa ja olisi pitänyt tulla jo puolelta syömään niinkuin muut.

Harmi että Sopranon esityksen aikana oli teknisiä ongelmia eikä tykki toiminut. Esitys oli silti ihan mielenkiintoinen. Danske Bankin esitys taasen vaikutti vähän huonosti valmistellulta, heitä oli siellä kolme tyyppiä ja he huutelivat toisilleen esitysten väliin lisätietoja. He eivät myöskään muistaneet tarjoamiensa palveluiden hintoja mikä oli mielestäni hiukan erikoista. Neljästä heidän esittelemästään teemasta piti pari viimeistä juosta loppuun koska aika oli rajallista.

Mitenkäs sitten tutkimuskohteeni eli tapahtuman yleisö? Tilaisuudessa oli 60 henkilöä paikalla joista oli ehkä 7 kpl alle 55-vuotiaita, naisia oli 9kpl. Yleisön keski-ikä oli siinä kuudenkympin paikkeilla. Tämä otanta tukee tuota oletusta että sijoittaminen on lähinnä iäkkäiden miesten harrastus. Miksi keski-ikä oli sitten niin korkea tässä tilaisuudessa? Se alkoi kuitenkin vasta kello 17 eli moni olisi kerennyt töistäkin paikalle. Olikohan aiheet sellaisia jotka eivät kiinnostaneet nuorempaa väkeä. Vai kuuluuko järjestöön enemmän vanhempia ihmisiä?

Takarivin pariskunta luki tunnin ajan Metro -lehteä ja kommentoi äänekkäästi toisilleen uutisia. Yleisöllä oli myös hauskoja kysymyksiä, eräs mies kysyi että mistäköhän syystä Sopranon kurssi nousi eilen yhtäkkiä niin kovasti vaikka hänellä oli kädessään printattu tiedote posarista. Se oli monelle myös vaikeaa ymmärtää että Soprano on kehitysyhtiö joka ostaa kehityskelpoisia yhtiöitä ja fiksaa ne myyntikuntoon. Eräs henkilö oli huolissaan että jatkuvatko asiakkaiden kuukausisopimukset sitten jos Soprano myy Tieturi yhtiön.

Olen ollut aina sitä mieltä että tyhmiä kysymyksiä ei ole mutta kyllä sen huomasi että Sopranon Arto Tenhunenkin oli ihmeissään muutamasta kysymyksestä. Paras kysymys oli mielestäni se että miten Soprano aikoo erottautua uudenlaisilla koulutusympäristöillä kilpailijoistaan. Vastaus oli vähän ylimalkainen tyyliin: Me tarjoamme kokonaisvaltaisinta pakettia. Tilaisuus oli kuitenkin niin mielenkiintoinen että aion varmasti jatkossakin käydä Osakeliiton tapahtumissa jos niihin vain kerkeää ajoissa ilmoittautumaan.

Ei, minulla ei ole mitään vanhoja ihmisiä vastaan. Mietin vain että riittääkö näissä tilaisuuksissa kävijöitä ja järjestössä jäseniä sitten kun harmaapartakerho ei enää pääse paikalle. Mistä lisää sijoittamisesta kiinnostuneita?

Mitä mieltä sinä olet?


43 kommenttia:

 1. Suomessa on 800 000 "osakesijoittajaa", joista ainoastaan 200 000 osakesijoittajalle tulee vuodessa osinkopotti, joka on yli 500eur/vuosi. Eli voisi jotenkin haarukoida, että tuo 500eur on n. 12 000eur salkku. Tästä päästään summittaiseen laskelmaan, että n. 5% aikuisista ihmisistä on yli 12 tonnin salkku.

  Eli - osakesijoittaminen on suomessa harvinaista, juuri oli uutinen, että suomalaiset säästävät 10 senttiä jokaista ansaitsemaansa 100eur kohden. Ei ihme, että suomalaiset on niin köyhiä. Lopulta tämä yhtälö ratkaistaan sillä, että äänestellään demareita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, 0,10€ on kyllä liian vähän!

   Poista
  2. Enemmän kiinnittäisin huomiota tuohon, että vain 5% aikuisista on tuo 12 tonnin salkku! Säästämisaste on ollut ennen vanhaan 70/80-luvuillakin vain 2-3%! Eli vaikka niitä vuosia ihannoidaan, niin ei silloinkaan osattu säästää.

   Poista
  3. Eli periaatteessa ollaan menossa koko ajan parempaan suuntaan. Vauhti on vain aika hidasta.

   Poista
 2. Nimetön15.2.17

  No minä 19. Ja olen muutamassa tapahtumassa ollut. Tapahtumien suurin ogelma on että ne on tehty + 50. Joka esityksen yksi aihe on aina esim Talvivaara minun sijoitus kiinnostus on tulevassa eikä menneessä ajassa. Kun tapahtumat on järjesty eläkeläisille. niin nuoret eivät ehdi tapahtumiin joka kestää 3h jonka sisältö voitaisiin tiivistää 15 min
  Ps en ole ilmoittautunut yhteenkään tapahtumaan ja aina on mahtunut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorekkaammat tapahtumat on hyvä idea.

   Kiitos vinkistä, pitää itsekin kokeilla samaa :)

   Poista
 3. Niinhän se on, muutkin tutkimustulokset osoittavat että sijoittaminen kiinnostaa enemmän miehiä. Miksi, syytä ei varmaankaan tiedetä.

  Sen vuoksi yritän itsekkin naisena täällä blogailemalla villitä naisia sijoittamisen pariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, toivotaan että suunnitelmasi toimii =)

   Poista
 4. Kaikkihan me ikäännytään! Nähdään siis 30 vuoden päästä klubilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että virtaa riittää vielä silloinkin!

   Poista
 5. Nimetön15.2.17

  Toki sijoittajien keski-ikä on korkea, mutta tuo tilaisuus on siitä huono mittari, että sen aika ja paikka on sopivin juuri eläkeläisille.

  Moni on töissä kello 17 asti. Lisäksi jos on harrastuksia (joitain muita kuin sijoittaminen), perhettä ym. ei välttämättä heti ensimmäiseksi jaksa kiiruhtaa tuollaiseen tilaisuuteen. Lisäksi tuohon tapahtumaan ei voi osallistua kuin Helsingin ja sen lähialueiden asukkaat. Muualta ei tuohon aikaan ehdi millään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, aihe vaatii vielä lisätutkimuksia :)

   Poista
 6. Luulen, että nuoremmat ihmiset eivät ajattele niin paljon sitä mitä tapahtuu sitten kun työt loppuvat. Omat vanhempani ainakin rupeavat taas heräämään sijoittamisen tärkeydestä, nyt kun ovat +50 vuotiaita. Syynä tähän on tietenkin lähestyvä eläkeikä. En siis tarkoita, että jokainen joka sijoittaa ajattelee eläkettä. Tarkoitan, että suurin osa ei välitä sijoittamisesta, mutta kun ikää tulee, niin ruvetaan miettimään mitä sit kun työt loppuvat ja se johtaa sijoittamiseen. Mutta tämä on vain pohdintani asiasta eikä se perustu mihinkään muuhun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on että ikä tuo viisautta. Harmi kun ei parikymppiset ole jo yhtä järkeviä, korkoa korolle pääsisi jylläämään ihan kunnolla =)

   Poista
 7. Havaintosi on ihan oikea. Olen käynyt monissa sijoitustapahtumissa ja suurin osa yleisöstä on aina eläkeikäisiä miehiä. Muutamia nuoria ja naisia saattaa olla joukossa, mutta pääosa on vanhoja miehiä.

  Pitäisikö sijoittamista opettaa jo peruskoulussa, että saadaan tilanne muuttumaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti pitäisi. Suomen median pitäisi myös löytää enemmän sankaritarinoita missä joku on pienestä palkasta säästänyt suuren omaisuuden sijoittamisen avulla. Ehkä tämä rohkaisisi muitakin aloittamaan.

   Poista
 8. Nimetön15.2.17

  Täällä yksi blogiasi seuraava ja siitä inspiroituva nuori mies (22), jolla vajaan 10k€ salkku. Olen seurannut blogiasi ehkä vuoden(?), mutta nyt ajattelin kirjoittaa vähän kommenttia. Aloittelin sijoittamisen heti osinkostrategialla, kun täytin 18 ja ostan suomalaisia yhtiöitä Helsingin pörssistä.

  Kaveripiirissä ei juuri synny keskustelua, jos kerron harrastuksestani. Myös toinen vanhemmistani pitää mahdottomana rikastua, kun on köyhä. Toinen pitää ideaani mahdollisena kasvattaa miljoonaomaisuus valitsemallani taktiikalla. Vanhempani eivät ole ahkeria sijoittajia, mutta molemmilta löytynee jotain kivijalkapankin rahastoja.

  Yliopiston ainejärjestössäni on kerran opiskelujeni aikana järjestetty osakesijoittamiseen keskittyvä ilta, jossa pankki kertoi osakesijoittamisesta ja säästämisestä. Yleisö oli suurimmalta osalta aika tietämätöntä porukkaa ja tilaisuus olikin naamioitu vakuutuskuorien markkinointitilaisuudeksi. Tilaisuus oli siis tarkoitettu opiskelijoille ja kutsuttuja oli ehkä n. 1200, mistä paikalle oli saapunut muutama kymmenen.

  Itseäni kiinnostaisi käydä enemmän tämän kaltaisissa illoissa, mutta nautin myös siitä, ettei kaikki tutut tiedä harrastuksestani. Ei tee mieli törmätä tuttuihin tai olla ainoa junnu tämän tyyppisissä tilaisuuksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensiksi haluan onnitella että olet aloittanut noin aikaisin. Jos olisin itse ollut yhtä viisas olisin jo hiukan eri tilanteessa kuin nyt.

   Aika vähän oli kyllä kiinnostuneita mainitsemassasi tilaisuudessa. Tuollaisia tilaisuuksia nuo tuppaavat olemaan yleensä juu.

   Sun kannattas varmaan liittyä kanssa Osakeliittoon niin pääsisit tilaisuuksiin ja sit saat myös Viisas raha -lehden. Eihän se haittaa että olisit nuorin, se voi olla myös etu :)

   Poista
  2. Nimetön16.2.17

   Kiitos vinkistä!

   Poista
  3. Nimetön17.2.17

   Niin siis osakeliiton opiskelija jäseneksi. sen hinta oli muistaikseni 19€v ainoalla erolla että lehti tulee digi muotona ei meillä opiskelijoilla ole varaa kalliimpaan jäsenyyteen ;)

   Poista
 9. Joku tuore (?) bloggari mun omasta kaupungista valitteli kans samaa, että oli vain miehiä ja vielä vanhoja sellaisia Osakkeenomistajat ry:n (?) tilaisuudessa.. Itsellä ei vielä suoria osakesijoituksia ole, niin en ole jäsenkään, mutta miksikäs ei kun vauhtiin vaan pääsen. Tykkään käydä kaiken maailman cocktail-kekkereillä, jos vain työn ja koirien hoidon puolesta saa järjestymään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei se vuoden jäsenyys ollut kun vähän yli 30€ ja siellä siis puhellaan ylipäätään sijoittamisestakin.

   Olikohan se tuulipuku.fi joka kertoi Oulun skenestä. Itse olen miettinyt pitäisikö mennä joskus lähikaupungin tilaisuuteen, täältä ei ole kovin pitkä matka vaikka Järvenpäähän, Hyvinkäälle tai Riihimäkeenkään.

   Poista
 10. Tätä skeneä pitäisi kyllä ehdottomasti elävöittää vähä nuoremmalla porukalla, mutta myös hyvä olisi saada näitä tapahtumia järjestymääm ympäri suomea. Täällä Etelä-Pohjanmaalla saa vain haaveilla näistä kekkereistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan teilläkin kerran kuussa sijoituskerho =) https://www.osakeliitto.fi/yhdistys/etela-pohjanmaan-arvopaperisaastajat/

   Poista
 11. Nimetön16.2.17

  Mä olen sijoittanut nyt osakkeisiin noin 15 vuotta ja olen vähän yli nelikymppinen nainen. Lapset tulivat juuri täysi-ikäisiksi ja kumpikin kasvattaa pikkuhiljaa salkkuaan.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että lapsesikin ovat touhussa mukana :)

   Poista
 12. Nimetön16.2.17

  Veikkaan, että nuoremmat seuraa ja hoitaa asiat mieluiten netin kautta ja harvemmin menee paikan päälle. Kohta nelikymppisenä naisena en tipahda noihin kategorioihin (nuori/+50 tai mies), mutta kynnys lähteä istumaan johonkin tilaisuuteen on korkea, kun yleensä saman tiedon saa tiivistetysti netistä. Poikkeuksena oli ilta, joka olisi ollut kotikaupungissani ja siellä esittäytyi useampi kiinnostava pienyhtiö..mutta jäi sekin käymättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No menet sitten seuraavaan tilaisuuteen. Näinhän se on että infoähky on tosiasia nykyään, mutta kyllä noissa livetilaisuuksissakin on oma tunnelmansa.

   Poista
  2. Nimetön22.2.17

   Samaa mieltä, että noi livetapahtumat on ihan oma juttunsa. Oon 50 v nainen ja ollaan tytön 16 v kanssa käyty useissa eri tapahtumissa, myöskin noissa Helsingin Osakesäästäjien illoissa. Ihan ok iltoja mutta löytyy muunkinlaisia ja ehkä vähän mielenkiintoisempia. Oltiin mm. viime vuonna Nasdaq Helsingin järjestämässä sijoitustapahtumassa Fabianinkadulla. Oli ihan huikee ilta: 400 naista ja ikähaarukka 16-80v. Kiva huomata, että naisiakin kiinnostaa :)
   http://www.nasdaqomxnordic.com/tapahtumat/womens-night-helsinki-2016

   Poista
  3. Näköjään aika kova pöhinä oli päällä ainakin kuvista päätellen :) Hienoa että tapahtuma houkutteli paljon osanottajia!

   Poista
 13. Nimetön17.2.17

  inderes tilaisuudet on aika nuorekkaita ja hyvätasoisia ainakin streamin kautta katsoen. on vaan niin naurettaviin aikoihin että ei jaxa mennä livenä. ok

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko niitä joita järjestetään välillä esim Nordnetin tiloissa? Ne ovat kyllä olleet ihan mielenkiintoisia.

   Poista
  2. Nimetön17.2.17

   Tässä varmaan tarkoitetaan niitä tilaisuuksia jotka järjestetään ruoholahdessa. jossa on 3-4 yhtiötä + inderesin analyytikot. paljon inffoa pienessä ajassa ja bonuksena kahvipöydässä voi kysyä toimareilta kysymyksiä joihin virallisessa esityksessä voi ottaa kantaa.

   Poista
  3. Ok, tuollainen olisi tulossa taas maaliskuussa näköjään.

   Poista
 14. Minkä takia yhtiökokouksissa ja erilaisissa tapahtumissa ei käy kuin eläkeläisiä? No ehkäpä siksi, että ne h....tin yhtiökokoukset ym. ovat aina keskellä viikkoa ja joskus aamulla/aamupäivästä virka-ajalla! Tällaisen normiduunarin pitää ottaa palkatonta tai muuten toivoa työnantajan lämpenevän vapaille, jotta sinne ylipäänsä pääsisi

  Innolla odotan kuinka esimerkiksi sijoitus-invest järjestettäisiin viikonloppuna, Sammon yhtiökokous olisi lauantaina ja loput kissanristiäiset illasta. Niin paljoa piensijoittajien palvelu ei kiinnosta, että näin tulisi koskaan tapahtumaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin tulee tapahtumaan. Itse käyn noissa Osakeliiton iltatilaisuuksissa. Klo 17 alkavaan tilaisuuteen kerkiää juuri sopivasti.

   Poista
 15. Nuoremmat varmasti hakevat tietonsa ilmaiseksi internetin ihmeellisestä maailmasta. Nykyään kun ollaan baariin menon sijastakin mieluummin kotosalla pienellä porukalla niin miksipä sitä sitten sijoitusasioista lähtisi kuuntelemaan 'luennolle' kun sen voi tehdä kotisohvalta samalla musiikkia kuunnellen ja syöden mitä sattuu huvittamaan?

  VastaaPoista
 16. Hyvä teksti! Näemmä meininki on samanlaista sitten ympäri Suomen, minun Jyväskylän kokemukseni kävitkin jo lukemassa.

  Vähän kyllä mietityttäisi mikäli olisin OSKL:n tai vastaavan isoimpia herroja. Kun tapahtumien keskimääräinen ikä on varmaan 50v ja mediaani ikä varmaan yli 65v, minä olisin huolissani tapahtumien tulevaisuudesta. Nimittäin luontainen poistuma tulee varmasti vähentämään nykymenolla tapahtumien suosiota 10-20 vuoden päästä. Jollain tavalla pitäisi 1980-, 90- ja 2000-luvulla syntyneitä aktivoitua mukaan toimintaan. Muuten tulevaisuudessa voi melkein kuopata nämä tapahtumat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näinhän se on. Sen takia he perustivat Nuoret Osakesäästäjät -ryhmän joka houkuttelee alle 30-vuotiaita nuoria.

   Poista
  2. Mielenkiinnolla odotan mitä nuoriso-osasto saa aikaan. Jos täällä Keski-Suomessa jotain tapahtumaa on, täytynee käydä katsastamassa. Tosin tuokaan yhteisö ei poista kokonaan ongelmaa niin pitkään kuin se rajataan yläikärajalla. Kun tuon ryhmän porukka siirtyy neljännelle vuosikymmenelle, niin sittenhän he siirtyvät "vanhusten ryhmään". Putoavatko he tuolloin "tyhjän päälle"? Toivottavasti ei.

   Poista
  3. No juu siinä olet kyllä oikeassa että tuo yläikäraja on vähän tylsä... itsekin olen nyt 30v jo.

   Poista