11.3.2017

Onko Next Games seuraava Supercell?


Helsingin börsästä puuttuu tyystin peliyhtiöt. Stokiksesta niitä löytyy kuutisen kappaletta. Ei meillä ainakaan yhtiöistä olisi pulaa, Suomesta on tullut mm. Rovio, Supercell, Remedy, RedLynx ja Next Games. Pörssiin ei kuitenkaan ole vielä ollut tunkua. Nyt vihdoin kuitenkin ensimmäinen peliyhtiö listautuu, nimittäin Next Games. Toivon mukaan tämä on vain alkusoittoa ja muut peliyhtiöt seuraavat perässä.

Next Games on siis peliyhtiö joka hankkii ensin lisenssin (esim tv-sarjaan) ja tekee siitä sitten pelin iOS ja Android laitteille. Tällä hetkellä heidän suurin pelihittinsä on The Walking Dead tv-sarjasta tehty peli No Man's Land. Peli on ilmainen ladata mutta siinä voi tehdä ingame ostoja. Eli free to play mutta jos haluaa extraa niin se maksaa. Pelaaja voi myös katsoa pelissä mainosvideon ja saa siitä sitten jotain etua peliin. Ansaintamalli on tuttu monista muista peleistä ja se on toimiva.

Anti alkaa maanantaina 13.3.2017 ja se voidaan keskeyttää aikaisintaan 20.3.2017. Merkintähinnan alustava hintaväli on 7,50-7,90€. Yleisöannissa on tarjolla on enintään 350 000 osaketta. Lisää tietoa saa antisivuilta. Liikevaihto kolminkertaistui viime vuonna ja liiketoimintakin punnersi kannattavaksi vuoden toisella puoliskolla. Alla keskeiset tunnusluvut (klikkaa kuva isommaksi):

Lähde: Arvopaperi
Yhtiöesittelytilaisuuksia järjestetään neljällä paikkakunnalla ja niihin voi ilmoittautua täällä.
 • Helsinki 13.3. klo 19, Tennispalatsi, Salomonkatu 15
 • Turku 14.3. klo 18, Kinopalatsi, Kauppiaskatu 11
 • Tampere 15.3. klo 19, Sokos Hotel Torni, Ratapihankatu 43
 • Oulu 16.3. klo 19, Hotelli Lasaretti, Kasarmintie 13 B


Olin eilen Next Gamesin järjestämässä kutsuvierastilaisuudessa Ravintola Teatterissa Helsingissä. Tilaisuudessa pääsi juttelemaan suoraan yhtiön toimarille, CFO:lle, pelinkehittäjille ja muille työntekijöille. Siellä pääsi myös pelaamaan yhtiön hittipeliä The Walkind Dead No Man's Land:iä. Tilaisuus oli mielestäni hyvin järjestetty, kalja maistui hyvin ja suupalat hupenivat.


Koko mesta oli myös täynnä piinaavia zombeja joita piti koko ajan varoa =D


Onneksi osa zombeista oli lukittu turvallisesti häkkien taakse, mutta sitten joku meni aina välillä päästämään zombit vapaaksi vaeltelemaan meidän tavallisten kuolevaisten joukkoon.


Vältyin itse zombin puremalta ja olen vielä elävien kirjoissa, huh huh. Peli vaikutti ihan hyvältä ja yhtiöllä on idea miten mennä eteenpäin pelirintamalla, he nimittäin kehittävät tällä hetkellä kahta uutta peliä. Yhtiön tavoitteena on julkaista yksi tai useampi peli 12 kuukauden välein vuodesta 2018 alkaen.

Supercell on aika erilainen firma kuin Next Games, sillä Next Games tekee vain lisensoituja pelejä. Näiden lisensoitujen pelien pelaaminen vaatii että selkeästi pitää myös tuotteesta johon peli perustuu. Tämä ei poista kuitenkaan yhtiön sijoitus teesiä. Konsepti vaikuttaa toimivalta ja ihmiset haluavat varmasti pelata lempi tv-sarjojaan peleinä. Kaikki riippuu siitä miten Next Games pystyy tekemään lisenssisopimuksia, se määrittää miten mielenkiintoisia pelejä he sitten pystyvät tekemään. Katsotaan paljon näitäkin lappuja lopulta annista saa, mutta itse aion laittaa tähän 1000€ kiinni. Loput ostan sitten vaikka pörssistä jos ei tuota määrää annissa tule. Sijoitan osakkeet salkkuni mauste -osioon sillä ei tämä mikään varma osinkokone ole.
Huom, en ota vastuuta tietojen oikeellisuudesta. Tämä ei ole sijoitussuositus. En ole vastuussa sijoitustesi mahdollisista tappioista. Kaikkeen sijoitustoimintaa liittyy aina riskejä joka sijoittajan tulee huomioida.

12 kommenttia:

 1. Itse suhtaudun yhtiöön todella varovasti, koska tällä hetkellä yhtiö on ns. one-hit-wonder, eli kukaan ei tiedä mitä muuta he ovat tehneet. Vai ovatko? Ovat kai? Mitä takeita on, että he onnistuvat uudelleen?

  Vaikka he onnistuisivat uudelleen, niin sekin on sitten vain ajan kysymys milloin heidän pitää taas onnistua. Eli yhtiö tulee elämään jatkuvan paineen alla tuottaa vuodesta toiseen hyvä peli, tai sitten liikevaihto syöksyy, koska eivät pelit tuota jatkuvaa tasaista tulovirtaa. Varsinkin lisensoidutpelit todennäköisesti tuottavat vain x määrän aikaa hyvää tulosta.

  Luulen kumminkin, että anti menestyy, koska uutisointi ja mainostaminen annista tavoittaa ainakin itseni kaikkialta, postilaatikkoa myöten. En usko, että siihen sen enempää tarvitaan. Tässä vain omaa mietintääni yhtiöstä. En ole perehtynyt sen suuremmin ja voin olla väärässä. Mutta toivon, että tuon esiin yhtiön haasteita ja saavutan hieman kriittistä näkökulmaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kommentti, kiitos =) Mielestäni suuri osa menestyksestä riippuu tosiaan siitä millaisia pelejä he saavat lisensoitua. Jos brändi on tosi tunnettu niin se kerää varmasti pelaajia jos toteutuskin on hyvä.

   Poista
  2. Olet jo varmaan sijoittanut, mutta tässä hypen keskellä päädyin itsekkin katselemaan vähän tarkemmin tietoja. Totesin, että haettu markkina-arvo on aivan käsittämätön. En ymmärrä mihin se voisi perustua muuta kuin fantasiaan. Eli toteutuessaan yhtiön markkina-arvo on 138-143 miljoonaa euroa, 30 miljoonan liikevaihdolla ja muutaman miljoonan liiketappiolla. Vaikka olettaisimme, että viimeisen kvartaalin "hyvä" tulos jatkuisi tämän vuoden, olisi laskennallinen P/E listautuvalle yhtiölle 40-43. En yleensä katso P/E lukuja juurikaan, ennen kuin ne ylittävät 30, siinä vaiheessa alan miettimään, että onko tämä nyt ok. Ottaen huomioon, että yhtiö vasta listautuu ja tappiollisella tuloksella, niin on tuo hinta-arvio kyllä aivan käsittämätön ja perustuu täysin siihen, että kaikki menisi putkeen jatkossa. Jos lisäämme vielä yleisen +10% mitä yleensä oletetaan listautuvan yrityksen arvon nousevan, niin en uskalla enään edes laskea mitä siitä tulee.

   Poista
  3. Arvostus on tällaisille yhtiöille aika vaikeaa. Jos osaisin arvostaa nämä oikein niin olisin aikanaan ostanut Amazonia ja Facebookia halvalla.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen tapaus, tässä voi käydä hyvin tai huonosti. Mitään välimaastotilannetta en oikein usko tapahtuvan. Koska jos ei tule hittipeliä parin vuoden välein, toiminta kyllä hiipuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi mukana on kokenutta porukkaa pelialalta.

   Poista
 3. Kiitokset raportista! Peliyhtiöt ovat kyllä aika arpalippuja, mutta lisenssipelit tuovat vakautta toimintaan. Toisaalta myös rajoittavat upsidea, eli seuraavaa Supercelliä tuskin on tulossa.

  Olen lähes varma että anti ylimerkitään reippaasti, sen verran medianäkyvyyttä ollut ja ensimmäinen kotimainen pelifirma pörssissä. Mutta se ei tarkoita että bisnes lähtisi luistamaan samaan tahtiin. En erityisemmin perusta pelibisneksestä, mutta varmaan tähänkin pitää pieni panos laittaa, jos ei muuten niin pikavoiton toivossa :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tässä on kyllä hyvät mahikset ylimerkintään =)

   Poista
 4. Vähän liian hapokasta itselleni. :) Peliala on niin arvaamaton, eikä kukaan tiedä mistä seuraava "iso juttu" tulee. Esim. Rovio teki ensin 50 peliä ja oli vain kuukausien päässä konkurssista vuonna 2009 ennen kuin sitten Angry Birdsistä tuli melkein kuin vahingossa supermenestys.

  VastaaPoista
 5. Minä jään odotuslinjalle ja katson minne kurssi liikahtaa ensimmäisen kaupankäyntikuukauden aikana. Eihän sekäään vielä kerro mitään mutta ... odotellaan siis

  VastaaPoista