20.5.2017

Kuukausikatsaus - Huhtikuu 2017, minne hävisivät lähes kaikki osakkeeni?Taloudellinen riippumattomuus siintää taas kuukauden verran lähempänä ja nyt onkin aika tehdä katsaus kuukauden tapahtumiin. Jotta pysyisin kärryillä henkilökohtaisen talouteni tilasta pidän kirjaa tuloista, menoista ja nettovarallisuudesta. Kuukausikatsaus sisältää vain henkilökohtaiset kuluni kahden henkilön taloudessa.

Tämä kuukausikatsaus tulee hiukan myöhässä lomamatkan takia, pahoittelut!

Tulot, menot ja säästösumma 4 / 2017

 • Nettotulot 2827 €
 • Menot 715 €
 • Säästöön 2112  €

 

TULOT & MENOT


Tulot:

Nettopalkka 2334 €
Osinkotulot ennakonpidätyksen jälkeen 353 €
Lisätulot 134 €

Osinkotulot olivat taas ihan mukavat, kiitos kuuluu myös DNA:lle joka maksoi maukkaan osingon. Lisätulot koostuvat affliate tuloista. Affliate tulot ovat olleet nyt mukavassa kasvussa, mutta tuskin tässä touhussa kuuna päivänä mihinkään tuhansien eurojen tuloihin päästään. Täytyy myöntää että on mukavaa tienata harrastuksellaan muutama euro kuussa.

Menot:


Asuminen 240 €
Ruoka 130 €
Ravintolat 30 €
Ostokset 63 €
Matkailu 55 €
Auto 61 €
Vakuutukset 36 €
Vapaa-aika 47 €
Sijoitukset 53 €
Asumiskuluihin merkkaan puolet asuntomme vastikkeesta, taloyhtiölainasta, vesimaksusta, sähköstä ja netistä. Lainanlyhennyksen lasken säästöksi.

Huhtikuussa kävimme Tallinnassa ja siellä tuli hiukan shoppailtua. Ei kuitenkaan mitään dramaattista. Huhtikuussa odotimme jo innolla toukokuun matkaa, sen kulut näkyvät sitten toukokuun katsauksessa. Säästösumma alkaa näköjään jo lähentelemään maisteri Pohatan lukuja. Heh no niihin on vielä hiukan matkaa :D


VARALLISUUS


Nettovarallisuus 19.5.2017
112 063 €, -779 € viime kuusta

Sijoitusten arvo 19.5.2017
99 974 €, -1250 € viime kuusta

Salkun lasku jatkuu, ei mitenkään dramaattisesti mutta kuitenkin hiukan. Osaltaan syytän taas valuuttakursseja, minulla kun on suurin osa osakkeista jenkkilästä niin nyt euron laskiessa salkkunikin arvo sulaa hiukan.

Tästä päästäänkin alkuperäiseen kysymykseeni, minne hävisivät lähes kaikki osakkeeni? Parhaimmillaan (tai ehkä pahimmillaan) omistin 94 eri yritystä. Monia löytyi salkustani tyyliin 100$ arvosta. Mikäpäs siinä oli ostellessa kun Interactive Brokersin 10$ kuukausittainen minimiveloitus mahdollisti niin kymmeniä jenkkiosakkeiden ostoja kuussa. Täytyy myöntää että ehkä "hieman" hullaannuin tuosta ideasta että pystyin ostamaan kiinteään hintaan niin montaa eri osaketta. Näinä aikoina sainkin paljon palautetta blogin kautta että minulla on ihan järjettömän suuri hajautus.

Hajautus on edelleen tärkeää, mutta nyt kuin suurin innostus sijoittamiseen on laantunut niin en enää halua ostaa osakkeita montaa kertaa viikossa kuten alussa. Kerran kuussa sopii minulle nykyään. Tämä harrastus vei siis ihan liikaa vapaa-aikaa. Oli myös haastavaa seurata noin monen yrityksen tapahtumia, aluksi kuvittelin että kun on noin hyvä hajautus niin yhtiöiden tiiviistä seuraamisesta ei ole paljoakaan hyötyä. Haluan kuitenkin pysyä edes jonkinverran perillä sijoittamistani yhtiöistä ja huomasin etten kerkeä/jaksa seurata noin montaa firmaa.

Mikä siis avuksi? No tietysti kunnollinen osakkeiden harvestointi. Nyt on metsää kaadettu ihan kunnolla ja otettu voittoja sissään kun kurssit ovat vielä korkealla. Tosin ne rahat on jo sijoitettu uusiin kohteisiin. Mukana kaatui monia hyviä sijoituksia kuten STAG josta on jo pari kertaa kyselty että miksi myin. Tähän minulla ei ole antaa tyhjentävää vastausta. Siksi koska tuntui siltä. Ne rahat taisin sijoittaa COR data palvelinkeskus REIT:iin. Tuskin ainakaan datan määrä tulee maailmasta vähenemään ja jonnekin se pitää säilöä.

Nyt minulta löytyy salkustani 31 eri yritystä. Toivottavasti keskittäminen kannattaa, moni oikea asiantuntija nimittäin sanoo että jo 10-15 eri yhtiötä on ihan tarpeeksi hajautusta.

Mitä mieltä sinä olet, teinkö oikein kun keskitin omistuksiani?


OSINKOTULOT

 

 • Apollo Commercial Real Estate Finance, Inc. (ARI) - $25.76
 • The Bank of Nova Scotia (BNS) - $12.33
 • Blackstone Mortgage Trust, Inc (BXMT) - $20.46
 • Chatham Lodging Trust (CLDT) - $9.57
 • CyrusOne (CONE) - $8.82
 • CoreSite Realty Corporation (COR) -$9.6
 • Cisco Systems, Inc. (CSCO) - $30.74
 • CubeSmart Common Shares (CUBE) - $10.26
 • Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure Capital (HASI) - $33.00
 • The Coca-Cola Company (KO) - $13.32
 • Ladder Capital Corp (LADR) - $21.90
 • Main Street Capital (MAIN) - $11.28
 • Nike Inc. (NKE) - $3.24
 • New Residential Investment Corp. (NRZ) - $100.80
 • Realty Income Corp. (O) - $12.66
 • STAG Industrial, Inc. (STAG) - $11.32
 • Starwood Property Trust, Inc (STWD) - $43.68
 • Whitestone REIT (WSR) - $15.30
 • DNA Oy - 55€

Tässä kuussa sain yhteensä 353,03€ osinkoja ennakonpidätyksen jälkeen. Sijoituslainan korkokulut olivat 32€. Tästä on näköjään tulossa aivan mahtava osinkovuosi!

Osinkoja saatu vuoden aikana 1356,21€

Kuntoilu kannattaa


Kuntoilu on hyvää vastapainoa IT nördäilylle ja osakkeitten tsiigaamiselle. Pitää nimittäin varoa ettei tule sellaista käyrää IT-selkää mitä tuolla duunissa välillä näkee. Itte nostelen puntteja ilmatteeks duunipaikan salilla ja pelaan sulista virikeseteleillä hiukan alennettuun hintaan. Harrastukset on niin halpoja että cheap skatellakin jää rahaa palkkareihin ja muihin lisäravinteisiin.

Muistan kun alotin salilla käynnin joskus männävuosina (lähes 15 vuotta sitten) niin ne proteiinit mitä sai kaupasta maistui ihan kauhialle. Ei auttanut paljoa feikin makuinen mansikka tai suklaa maku. Jouduin juomaan niitä Fun lightilla lantrattuna eikä siltikään meinannu mennä alas. Hintakin taisi olla 30€ kilo. Onneksi nykyään on kaikki paremmin, proteiinikin maistuu ihan McDonaldsin pirtelöltä. Mun lempiproteiini on Star Nutritionin Whey 80 Vanilla Pear maulla. Sen kun sekoittaa vielä maitoon niin ainut asia mikä harmittaa palautusjuomassa on että miksi sen pitikin jo loppua. Onneksi aina voi tilata lisää...

Toinen tuote jota tulee myös tilattua aika usein on Star Nutrition Goodlife Low Sugar roteiinipatukat. Tää on toiminu ihan pätevänolosena eväänä, eikä pitäs olla sokeriikaan liikaa. Aamulla syön nykyää puuroa johon sekotan maapähkinävoita. Monesti noissa kauppojen maapähkinävoissa on kaikenmaailman lisäaineita, suolaa ja sokeria. Siks tilaanki välillä tällasen kilon pönikän 100% maustamatonta maapähkinävoita.

Fitnesstukulla on nyt muute jotkut ihme synttärit 4.6.2017 asti, pitää varmaa mennä iteki tsiigaa jos mun lempituotteet ois tarjouksessa. Proteiinikin alkaa harmillisesti jo loppumaan :DTämä kirjoitus sisältää affliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä.12 kommenttia:

 1. Keskittäminen varmasti kannattaa. Teet silloin enemmän ajatustyötä sen eteen mihin rahasi pistät. Liiallinen hajauttaminen on mielestäni haitallista, mutta en voi väittää, että oikeasti tietäisin onko se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä tarvitse seurata sataa eri osaketta.

   Poista
 2. Hyvä osinkokuukausi kunkku! Hajautus on hyvästä, mutta silläkin (lienee) rajansa..ainakin hyvä suhteuttaa omiin sijoitusmääriinsä. :) Itsellänikin oli huhtikuu erinomainen osinkokuukausi, kilahteli toistasataa ecua tällä kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hienot osingot sullakin. Joo, liika on liikaa.

   Poista
 3. pleksi-20.5.17

  Pohdinkin joskus, kun katsoin salkkuasi, että en varmaan itse tavoittele moista hajautusta, kun pitäisi periaatteessa pystyä pysymään edes jokseenkin perillä omistetuista yhtiöistä. Ainakin haluan itse pysyä. Miulla on nyt 10 eri sijoitusta ja ajattelin, että sopivassa tilanteessa voisi vielä muutaman lisätä vähän eri toimialoilta kuin mitä nyt omistan. Hajautusta saa sitten ihan hyvin ostamalla esim. jotain pienikuluista ETF:ää tms.

  Toisaalta... kyllhän sitä taitaa ihan satunnaisesti osakkeita valkkaamallakin pärjätä ainakin paremmin kuin aktiivirahastoilla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 10 on jo ihan sopivasti hajautusta. Riippuu vähän taidoista/tuurista :D

   Poista
 4. Aa että miten pienet menot, jahka mekin saadaan lapset lähetettyä maailmalle niin ehkä meilläkin sitten.

  Hienosti tavoite lähestyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta sitten tuleekin jo lapsosia ikävä :D

   Poista
 5. Mielestäni teit ihan oikein lieventämällä hieman tuota hajautusta, kunhan on senkin jälkeen suhteet verottajaan vielä kunnossa eli ei joudu rapsahtavia veroja lyhentämään pikavipeillä. :) Paras tilanne on kun olisi jotain tappiollista mitä käyttää hetken aikaa ulkona salkusta realisoidakseen hieman tappioita vastapainoksi. Mukavan summan olet saanut noilla affiliatetienesteillä, minä vasta opettelen näitä hommia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kunnossa, mulla oli muutaman tonnin verotappiot säästössä, nyt nekin tulee mukavasti syötyä :)

   Heh, 4 vuotta nyt bloggaamista takana, mutta ei tässä vielä rikastumaan ole päässyt.

   Poista
 6. Teit mielestäni oikean päätöksen, kun vähensit salkun hajautusta. Helpoin tapa saada indeksin ylittävää tuottoa on valita vain muutama (10-15) hyvä yritys. Jos hajautusta kasvattaa erittäin suureksi, niin saa tyytyä indeksin mukaiseen tuottoon, jolloin fiksumpaa olisi laittaa rahat indeksirahastoon. Tietysti tällä tavalla hyvän yrityksen valinnan tärkeys korostuu ja joutuu pitempään arvottamaan yritystä.

  Itse aion pitää hajautuksen maksimissaan 15 yrityksessä. Tällä hetkellä salkussa on vain 7 yritystä ja nykyisellä ostotahdilla minulla olisi 15 eri yritystä ehkä 3-4 vuoden päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että yhtiö valintani menevät nappiin :D

   Poista