23.6.2017

Parisuhde ja taloudellinen riippumattomuus


Vaikuttaako parisuhde matkaan kohti taloudellista riippumattomuutta? Onko järkevämpää olla yksin vai parisuhteessa jos haluaa saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden mahdollisimman nopeasti? Mitkä ovat kummankin tilanteen hyvät ja huonot puolet? Tässä tekstissä käyn läpi mietteitäni tästä asiasta, olenhan ollut itse molemmissa tilanteissa.

Matka taloudelliseen riippumattomuuteen on usein pitkä ja kivikkoinen. Matkalle mahtuu paljon ylä- ja alamäkiä ja välillä tuntuu ettei pääse ikinä perille. Sain pari päivää sitten idean pohtia sitä miten parisuhde ja taloudellisen riippumattomuuden tavoite sopivat yhteen. Onko henkilön joka on parisuhteessa helpompi päästä tavoitteeseensa vai kannattaisiko olla sinkku siihen asti että pääsee maaliin? Tämä kirjoitus tarkastelee vain parisuhteen rahallista puolta eikä ota kantaa muihin aspekteihin.

Katsotaan miten parisuhdestatus ja kumppanin kanssa asuminen vaikuttaa eri kulukategorioissa:

Asuminen

Kun olin sinkku niin asumiseni oli huomattavasti kalliimpaa kuin nyt, lähes sata prosenttia. Lainanlyhennyksineen maksan nyt noin 550€ kuussa asumisesta ja aiemmin maksoin sellasen 1050€. Todennäköisesti olisin kyllä pian muuttanut paljon halvempaan kämppään, mutta kyllä siihenkin olisi helposti sellainen 700-800€ mennyt.
 

Viihde

Sinkkuna tuli käytyä aika paljon viihteellä yökerhoissa joka on Suomessa huomattavan kallista. Nyt on kivempi sihauttaa vironkalja omalla kotisohvalla ja katsoa Netflixiä. Toisaalta sitten olemme käyneet aika paljon ravintoloissa ja elämyksissä kuten teattereissa ja escape roomeissa. Tämä kategoria menee aika lailla tasan sinkulle ja parisuhteessa olevalle.

Matkailu

En pidä yksin matkustelusta ja moni ystävänikin matkustelee vain puolisonsa kanssa joten ei sitä sinkkuna tullut oikeen minnekään matkusteltua. Nyt on taas ihan eri tilanne, suunnittelemma koko ajan uusia matkoja. Onneksi emme sentään niitä ihan kaikkia toteuta niin ei kaikki rahat kulu matkusteluun :D

Shoppailu

Aikaisemmin ei tullut ostettua oikein mitään. Nyt tyttöystävä kysyy monesti että ostetaanko tuo sisustusjuttu ja maksetaan se puoliksi. Pihalle tarvitaan paljon kukkia, pensaita ja muuta roinaa. Sinkkuna ollessa ei tuollaisiin kuluihin mennyt rahaa. Toisaalta on ihan hyväkin juttu että nyt joku patistaa ostamaan uusia vaatteita kuluneiden tilalle.

Auto 

Autoa en sinkkuaikana omistanutkaan vaan kuljin pyörällä ja julkisilla. Vanhan asunnon sijainti oli niin loistava että pärjäsi hyvin Helsingin sisäisellä kuukausilipulla joka maksoi 50€ kuussa. Auton kuluista omaksi osuudekseni olen laskenut 136€ kuussa. Toteutuneet kulut näkee vasta ensi vuoden huhtikuussa kun auto on ollut meillä vuoden mutta veikkaan ettei se ihan noin paljoa tule maksamaan. Olimme budjetoineet aika paljon rahaa auton pesua varten. Sadekelit ovat hoitaneet homman meidän puolestamme.

Ruoka

Jos minä saisin päättää, niin söisimme aina mahdollisimman halvalla. Sinkkuaikana söinkin aika pilipali halpisruokia. Se ei ole kuitenkaan aina niin terveellistä. Parempi käyttää vähän enemmän rahaa ruokaan niin pystyy ostamaan hedelmiä, tuoreita vihanneksia, kalaa ja laadukkaampaa lihaa.

Yhteenveto

Asuminen on niin kallista, että se on monesti ihmisten suurin yksittäinen kuluerä. Minulla myös joten sinkkuaika tuli kalliimmaksi jo pelkän asumisen vuoksi. Muuten elämä oli halvempaa yksin ollessa sillä pystyi tekemään jokaisen rahaan liittyvän päätöksen itse ja yleensä päätti halvimman kautta.

Onko sinun parisuhteesi tullut halvaksi vai kalliiksi?

En pystynyt taaskaan vastustamaan pientä shoppailua Offerillasta. Tällä kertaa ostoskoriin tarttui Libanonilaiset ateriat kahdelle 16,90 euroa. Hintaan sisältyi shawarma-wrapit, tabboulehia, hummusta, jälkiruokabaklavat, kahvia tai teetä ja limut. Ostin myös jotain kivaa rakkaalle autollemme: Auton käsinpesun ja kovavahauksen 35 eurolla. Tarkoituksena on tehdä tuo elokuun loppupuolella talvea varten että maalipinta pysyisi hyvänä. Ei jaksa vahailla itse jos tuonkin palvelun voi ostaa noin halvalla. Katsottiin myös monien kehumaa InsideOut Escape Gamesin tuottamaan room escape -peliä, mutta se jäi ainakin vielä toistaiseksi hyllyyn. Saatiin nuo diilit erikoisen halvalla, Offerillalla on nimittäin nyt tarjous jossa JUHANNUS -koodia käyttämällä saa 15% pois kaikista tuotteista 25.6.2017 asti. Ruokailu tuli mm. maksamaan hiukkasen yli 14€ :)

Tämä kirjoitus sisältää affliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä.21 kommenttia:

 1. Asumiskulusi kuulostavat uskomattonan korkeilta sinkulle kun vertaa esim. tämänhetkisiä (sinkku)asumiskustannuksiani, jotka ovat 231 euroa /kk. Laskeskelin, että vaikka ostaisin asunnon, en silti pääsisi 700-800 euroon kuukaudessa, vaikka lainanvähennykset laskettaisiin kustannuksiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etkös sä asu jossai opiskelija solussa? :D Mä asuin Helsingin arvo-alueella omassa kämpässä ja maksoin asunto- ja remppalainaa. Kyllä siihen rahaa paloi ihan liikaa. Katsoin myös jos olisin ostanut kämpän vantaalta niin putkiremontoitu kämppä olisi tullut kaikkine kuluineen maksamaan 700-800€ kuussa. Nyt asuminen sitten jonkin verran halvempaa.

   Poista
  2. Kämppiksen kanssa tosiaan, tosin en sentään solusa, haha. Opiskelupaikkakunnilla (varmaan jopa jossain Otaniemessä) riittää, että asuu ei-niin-lähellä keskustaa/opintoahjoa niin asumiskustannukset saa onneksi laskettua aika alas. Mutta tosiaan, jos Helsingin arvo-alueella asuu, niin ymmärrän hyvin :D

   Poista
  3. Joo, liian kallista touhua mulle :)

   Poista
 2. Omakohtaisesti voin ainakin sanoa, että tulee kalliiksi :D Toki suurimpana syynä on lapset ja niihin uppoavat eurot. Selailin tuossa blogisi läpi ja matkasi tähän pisteeseen on ollut mielenkiintoinen kaikkine toilailuineen. Voin samaistua tuohon tylsyyden välttelyyn oman luonteeni kautta. Hieno blogi ja hienot tulokset. Yks kyssäri ois oikeastaan esittää kun mätkyjä on tiedossa varmaan viiden tonnin luokkaa niin mihin laittaisit rahat puoleksi vuodeksi kun eka erä erääntyy ja taloudellinen tilanne ei kestä sen summan sulamista. Makuutanko seiftisti s-pankin tuottotilillä vai olisiko joku kohtuu varma paikka kannattava? Superrahastot?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä sitä kaikkea on kerinnyt sattumaan, mutta sellaista se elämä yleensä on :) Turvallisin sijoitus on varmaa Bank Norwegianin talletustili, korko 1,75% ja takaajana Norjan valtion talletussuoja.

   Poista
 3. Omien kokemuksien mukaan käy juuri noin, että mitä asumiskuluissa säästää niin viihteessä häviää. Ehkä se kuitenkin on ihan hyvä, että meitä sijoittajanretkujakin joku vähän paimentaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä, muuten meno menisi ihan liian villiksi :D

   Poista
 4. Nimetön24.6.17

  Mielenkiintoinen kirjoitus! Alla kommentit 36- vuotiaan yksinasuvan naisen kannalta.

  Asuminen: tässä olen samaa meiltä. Maksan 650€ asunnosta, jossa helposti asuisi kaksi. Mutta toki toinen osapuoli voisi haluta kiinteän netin, netflixin tms js vesimaksu tuplaantuisi kuten myös sähkö vähän lisääntyisi eli ihan tuota summaa ei voisi puolittaa.
  Viihde: 36-vuotiaana sinkkuna ei tule käytyä baareissa. Rahaa menee ravintolassa syömiseen, teatteriin ja eri kulttuuri- happeninkeihin eli tasoissa ollaan.
  Matkailu: tähän mulla menee eniten rahaa. Pidän matkustamisesta ja mua pyydetään usein seuraksi jonnekin - puoliso ei halua sinne, erosin juuri, ollaan molemmat sinkkuja, sullahan on aikaa kun olet sinkku. Joo ei ole - sinkulla ei ole aina aikaa, vielä vähemmän rahaa ja ei aina sitä haluakaan. Nykyään sanon useimmiten ei.
  Shoppailu: en shoppaile. Kamala jos joku pyytäisi minua osallistumaan jonkun älyttömän sisustusjutun kustannuksiin. Toivon että sukupuoleni pelastaa minut tältä ja miehet ei niin paljoa kanna kotiin kaikkia sisustushärveleitä.
  Auto: samas mieltä. Useamman vuoden luulin että auto on hyvä juttu kunnes tajusin myydä auton. Yksinasuva ei todellakaan tarvitse autoa. Toki riippuu millaisten kulkuyhteyksien päässä asuu.
  Ruoka: käytän suht paljon rahaa ruokaan koska haluan syödä laadukkaasti ja hyvin. Lihaa en syö kotona, joten siihen ei mene rahaa. Uskoisin että tämä menee aika fifty-sixty koska isompien määrien ostaminen on halvempaa, mutta taas yksin saat itse päättää tasan tarkkaan mitä syöt.
  Yhteenvetona: tämä oli mielenkiintoinen "harjoitus". Olen aina ajatellut että yksinasuminen on kohtuuttoman kallista, mutta nyt näitä juttuja listatessa en olekaan siitä niin varma. Kiitos paljon ajatuksia herättävästä kirjoituksesta! Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että pidit kirjoituksesta :) Mielenkiintoista lukea sinkun vastine noihin osa-alueisiin.

   Poista
 5. Nimetön24.6.17

  Mieheni on aina (pilke silmäkulmassa) sanonut, että poikamiehenä sai rahaa säästymään ja talous oli paremmalla tolalla...
  Jääkaappimme ovessa lukee näin:
  Avioliitto puolittaa surut,
  kaksinkertaistaa ilot
  ja nelinkertaistaa menot"
  Ja näin on käynyt :D
  -mokuli

  VastaaPoista
 6. Minulla parisuhde on tullut kyllä kalliimmaksi. Sinkkuna olin köyhä pätkätyöläinen, joten sain sinänsä ihan hyvät tuet esimerkiksi asumistuen muodossa. Rahaa ei mennyt juurikaan, koska ei ollut ketään kenen kanssa käydä ravintoloissa, syödä illalla kasan karkkia tai muuten vaan lähteä ex-tempore vaikka leffaan. Muutin sitten yhteen avopuolisoni kanssa, edelleen köyhänä pätkätyöläisenä ja en enää saanut asumistukeakaan. Vaikka osuuteni vuokrasta siis pieneni, katosi oikeuteni tukiin avoliiton myötä eli rahaa paloi vielä enemmän. Myös menot kasvoivat kun tuli tarvetta yhteiselle matkailulle, helposti tulee ostettua illaksi "vähän jotain hyvää" mitä en sinkkuna tehnyt jne.

  Nyt olen onneksi työllistynyt, mutta kyllä silti uskon että rahaa menee verrattain enemmän kuin jos olisin sinkku. Vuokraan menisi ehkä satanen tai pari enemmän sinkkuna, mutta muutoin ei varmaan hirveästi tulisi ostettua "iltamässyjä", käytyä leffoissa viikoittain jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, herkkuja tulee kyllä minunkin ostettua nyt paljon enemmän kuin ennen. Ja kyllähän se jonkun verran maksaa :)

   Poista
 7. Nimetön25.6.17

  Pohdinnoistasi jäi pois se että eron tullessa lähtee paitsi rakas puoliso, myöskin vähintään puolet omaisuudestasi. Ja se ero tulee pahimmalla mahdollisella hetkellä kun on muitakin vaikeuksia. Kokemusta on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo riippuu onko naimisissa vai ei. Ja toinen juttu on että miten omaisuus jakaantuu puolisoiden kesken. Voihan se olla niinkin että omaisuutta on saman verran.

   Poista
  2. Ei puolet "sinun" omaisuudesta, vaan puolet yhteisestä omaisuudesta.

   Poista
 8. Kyllä yksin meni enemmän kuin kaksin, mutta sitten kun me aloimme lisääntymään niin sitten kulut kyllä kasvoivat. Tässä vielä se huomio että ensimmäiselle lapselle toki piti ostaa kaikki mutta sen jälkeen syntyneet monet lapset käyttivät sille ensimmäiselle ostettuja juttuja, joten voisi oikeastaan sanoa että pelkkää säästöä on tehdä/saada useampi lapsi.

  Kouluikään asti tämä useamman lapsen tuoma säästö toimi, mutta eihän se nyt enää niin mene kun ovat jo ala/yläasteella/lukio, eihän sitä samalla puhelimella soitella ja yksillä harrastusmaksuilla käydä harkoissa :)

  Mutta aika aikaansa kutakin, ei se ole montaakaan vuotta kun lähteevät pois kotoa ja kulut taas pienenee.

  VastaaPoista
 9. Sinkkuna meni rahaa ehkä enemmän ulkonäön fiksailuun ja viihteellä käymiseen. Toki viimeksi kun olin sinkku, olin opiskelija, jolloin baarikeikat olivat käytännössä ilmaisia (hyvät yliopistoaktiivit sai ilmaisen sisäänpääsyn ja opiskelijakortin juomahinnat).
  Asuminen oli tuplahintaista, auton kulut maksaisin yksin jne. Toisaalta minun parisuhde on vienyt mut asumaan ihan väärään suuntaan, sinkkuna saattaisin olla valinnut työskennellä kovemman palkkatason kaupungissa ja tienata paremmin. Toisaalta asumiskustannukset olisivat siellä tosi kovat.

  VastaaPoista