26.6.2017

Tästä alkoi sijoitusurani

Minulla on jo muutama vuosi sijoittamista takana. Joskus on hyvä palata historiaan ja muistella mistä kaikki lähti liikkeelle. Mistä sijoitusurani alkoi ja milloin ostin ensimmäisen osakkeeni?

Sijoitusurani alkoi 2011. Tätä ennen olin omistanut vain paria eri OP:n rahastoa. Nämä olivat kuitenkin vanhempieni valitsemia ja säästämiä joten en laske niitä omiksi sijoituksikseni. Ne kuluivatkin kotoa pois muuttoon muutenkin. Vuonna 2011 Olin vielä opiskelija ja parhaillaan palkallisessa työharjoittelussa. Asuin halvassa opiskelija-asunnossa silloisen tyttöystäväni kanssa. Rahaa tuntui ensimmäisen kerran elämässä jäävän yli sen verran että aloin jo miettimään mitä sillä kaikella tekisi.

Olin sitä mieltä että molemmat vastaavat omista kuluistaan ja koska tyttöystäväni tienasi paljon vähemmän rahaa niin emme tehneet mikään mikä olisi paljoakaan rahaa vaatinut. Juttelin työkaverini kanssa niitä näitä ja hän mainitsi että hänellä ja hänen poikaystävällään on tili Nordnetissa. Nordnetissa on kuulemma helppoa ostaa osakkeita ja avajaistarjouksena kauppoja pystyi pari kuukautta tekemään 3€ välityskuluilla. Tartuin heti tarjoukseen ja niinpä minusta tuli syksyllä 2011 osakesijoittaja.

Aloin lueskelemaan Kauppalehden Keskustelupalstaa ja valitsin muutaman mielenkiintoisen osakekeskustelun. Sijoitin sitten muutamaan noissa keskusteluissa käsiteltyihin kotimaisiin osakkeisiin. Omistukset eivät olleet kuitenkaan pitkäikäisiä vaan menivät aika nopeasti myyntiin jopa tappiolla. Mikä sai minut kuitenkin ottamaan ensimmäisen askeleen ja sijoittamaan? Luulen että työkaverillani oli suuri vaikutus päätökseeni. Hänellä oli kokemusta asiasta ja hän puhui sen puolesta. Ajattelin että jos hänkin pystyy sijoittamaan niin miksen siten minäkin. Meillä oli palkkaeroa varmaan yli 100% koska minä olin vain harjoittelijana ja hän vakituisena. Mutta se ei vaikuttanut siihen että meillä molemmilla oli mahdollisuus sijoittaa. Minulla varmaan sijoittamisen mahdollinen tuotto kannusti aloittamaan.

Olin myös haltioissani siitä että Nordnetilla ei ollut säilytyskuluja osakkeille. Olin jo vähän tutustunut ennakkoon OP:n kuluihin mutta minua ei kiinnostanut maksaa pelkästä säilytyksestä mitään. Näiden seikkojen takia siirsin tilille ensimmäisen 2000€ ja ostin osakkeita. Koska minuun teki niin suuren vaikutuksen työkaverini kokemukset sijoittamisessa niin olen itsekin yrittänyt toimia työpaikalla sijoittamisen puolestapuhujana ja saada muitakin ihmisiä sijoittamaan. Välillä tämä onnistuu ja välillä ei. Aloita sinäkin sijoittaminen jo tänään!

Jos olet jo sijoittaja niin mikä sinut tekemään ensimmäisen sijoituksesi?

Tämä kirjoitus sisältää affliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä.16 kommenttia:

 1. Hyvä pointti tuo miten työkaverisi sai sinut sijoittamaan. Monesti sitä ajattelee kuinka itse on tehnyt hienon päätöksen ja miksei nuo muut ala sijoittamaan. Kuitenkin usella on jonkinlainen käsitys sijoittamisesta ja se vaikuttaa siihen uskaltaako koko hommaan alkaa. Omana motivaattorina toimi lapsille säästäminen ja kun huomasi ettei se tuottotili oikein tuota ;) Kaverilta sitten sain vinkin juurikin Nordnetistä ja homma lähti käyntiin hitaasti nikotellen :)

  Kiitos muuten BankNorwegian tipsistä, tutustuin ja tilin aukaisu on heidän prosessissa tällä hetkellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa että meille molemmille suositeltiin Nordnetiä :)

   Eipä mitään, siellä omat käteisenikin makaavat.

   Poista
 2. Kuinkakohan moni innostuu sijoittamisesta jonkun muun johdattamana? Itse vain yhtäkkiä näin elämäni mahdollisuuden Vincitissä. Ja päädyin sijoittamaan siihen. Siinä vaiheessa, reilu puoli vuotta sitten ajatukset tosin olivat "hieman" epärealistiset. Liian aikaista sanoa oliko Vincit kumminkin paras sijoitus mitä tulen tekemään, vai loppuuko kasvu, kuin seinään tulevien vuosien aikana. Joka tapauksessa, koska luulin, että vastaavia mahdollisuuksia ei elämäni aikana tule, aiheutti se kipinän sijoittamiseen. Nyt uskon, että vastaavia mahdollisuuksia tulee lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paras sijoituksesi on kryptovaluutta :) Jos miettii että siihen meni vain sähköä.

   Poista
  2. Niin voi olla. En aina osaa ajatella sitä sijoituksena, koska se vain on. Tuntuu kuin sillä ei olisi arvoa ennenkuin sillä tekee jotain jonain päivänä. :)

   Poista
 3. Itsellä hyvin samankaltainen tarina. Aloitin sijoittamalla s-bonukset s-pankin rahastoihin. Kaverini kirjoitti samoihin aikoihin opparia, joka käsittely johdannaisia. Tarkistin hänen opparinsa kirjoitusasun ja aloin ottamaan selvää sijoittamisesta ensimmäisen kerran silloin juurikin johdannaisten kautta. Satuin mainitsemaan työkaverille tästä opparin tarkistamisesta ja hän kertoi myös sijoittavansa suoraan osakkeisiin. Hän sitten lupautui toimimaan mentorina sijoittamisessa kuhafileitä vastaan(joita kävin viikottain kalastamassa). Innostuinkin sijoittamisesta välittömästi ja myin omistamani rahasto-osuudet pois huimalla 3 € voitolla. Ensimmäisenä ostona oli sitten Oriola KD, mutta mietin silloin myös Olvia, Novo Nordiskia, Fortumia ja Betssonia.
  Helposti voin sanoa kyllä, että elämäni kannalta merkittävin asia oli nimenomaan työkaveriltani saatu opetus sijoittamisesta. Pienellä teolla hän sai minut muuttamaan käsitystäni rahasta ja todennäköisesti muutti tulevaisuuttani. En usko, että olisin ilman hänen opetustaan koskaan aloittanut kunnolla säästämään ja sijoittamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista miten tuttavat saavat ihmiset sijoittamaan. Sama varmaan logiikka jossain Onecoin ja Wincapita huijauksissa. Tuttu suosittelee ja sitten haluaa itsekin mennä mukaan.

   Poista
 4. Nimetön26.6.17

  Itse aloitin tammikuussa 2013. Tai vähän ennen sitä ostin aktian rahastoja, mutta tuolloin oikeasti hieman perehdyin asiaan ja ostin indeksirahastoja. Pääosin tuli luettua blogeja yms. tietoa netistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin lukaista jostain että Aktian rahastoissa ei ole pahemmat kulut pankin rahastoksi.

   Poista
 5. Olenkin aikaisemmin kirjoitellut että olen saanut useamman työkaverin sijoittamaan, toivottavasti he ovat kokeneet samanlaisen valaistuksen kuin tässä edellä kommentoijat. :) Oma sijoittajan urani alkoi jo 18-vuotiaana rahastoilla, tästä voisin itsekin kirjoitella joskus koska siihen sisältyi vähän ehkä tyhmääkin kohtelua pankilta ja laittoivat minut aika kovalle riskille alttiiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika yleistä näköjään tuo että työkaverit auttavat sijoitusuralla alkuun :)

   Poista
 6. Oma sijoitusurani alkoi varmastikin Kauppalehden pörssisivuja selailemalla yhdessä isäni kanssa.

  VastaaPoista
 7. Harmi kun en tullut törmänneeksi Nordnettiin "aikojen alussa". Avasin joskus tilin EQ:hun mutta tulin paranoidiseksi kuukausimaksuista vrs mahdollisesta aktiivisuudestani ja lopetin tilin. Oli minulla myös muutamat rahat jossain nordean rahastoissa, mutta ne suli sitten elämisen kuluihin silloisessa minipalkkaisessa työssä. Stockmannia taisi myös jostain syystä olla ja osallistuin osakeantiinkin, mutta tulipa nekin myytyä sitten. Että yritystä tietenkin on ollut :). Kyllä tälläistä osakesäästämissijoittamistoimintaa tukee kummasti vakaammat elämänolot.

  VastaaPoista