30.6.2017

Voiko vaurauden päätellä ulkonäöstä


Kävin vähän aika sitten mielenkiintoisen keskustelun erään tuttuni kanssa. Vietimme iltaa ja jutustelimme niitä näitä. Meillä oli puhetta myös sijoittamisesta ja yleisestikin taloudesta. Yksi keskustelemistamme aiheista oli että voiko vaurauden päätellä henkilön ulkonäöstä vai ei.

En muista tarkalleen miten ajauduimme tähän aiheeseen. Taisimme keskustella jotain kulutusluottoihin liittyvää ja sitä että kulutusluottoja käytetään varmaan paljon elintason nostoon. Siitä sitten pääsimme hienosti aiheeseen ulkonäkö ja vauraus - onko näillä asioilla mitään korrelaatiota keskenään?
On helppo lähteä pohtimaan asiaa miettimällä ensin omaa tilannettaan. Paljon on nettovarallisuuteni tällä hetkellä ja millaisia kuteita käytän. Nettovarallisuutta laskin itselleni muutama viikko sitten noin 115k € joka on varmaan hiukan yli keskiarvon kolmekymppiselle kaverille. Ainakin monella samanikäisellä tutullani on asuntolainaa niin vähän jäljellä että se kompensoi sitten muita vähäisiä säästöjä. Nettovarallisuus on siten meillä lähes samalla tasolla.

Mites ne vaatteet sitten. Jos katsoo päivän vaatteitani niin voi päätellä etten käytä kauheasti rahaa ainakaan vaatteisiin. Alla listattuna päivän vaatteet ostopaikkoineen ja hintoineen:

T-paita, XXL sports 3€
Huppari, Stadium 15€
Chino housut, H&M 20€
Sukat, H&M, 1,50€
Bokserit, H&M, 3,50€
Vapaa-ajan kengät, Stadium, 15€
Vyö, Varusteleka, 4€


Yhteensä näistä tulee 62€. Voiko tästä päätellä sitten jotain? Vaatteeni ovat ainakin aika mukavia päällä. Brändejä ei näy missään. Vaatteet eivät näytä myöskään kuluneilta vaan ovat ihan hyvässä kunnossa. Miksi maksaisin enemmän kun voin käyttää vähemmän rahaa ja saada saman verran. Luulen että jotkut ottavat kulutusluottoja myös siihen tarkoitukseen että he voivat ostaa kalliimpia merkkivaatteita joilla voi näyttää tutuille että meillä menee tosi hyvin kun on tällaisiinkin varaa.

Paras esimerkki henkilöstä joka ei paljoa rahalla pröystäile on varmaan Warren Buffet. Hän on asunut samassa asunnossakin jo vuodesta 1958. Julkisuudessa on paljon esimerkkejä henkilöistä jotka osaavat käyttää rahaa sitten ihan urakalla. Oma suosikkini on huippunyrkkeilijä Floyd "Money" Mayweather joka saattaa helposti ottaa miljoona taalaakin käteisenä mukaan bileiltaan. Sillä luulisi jo muutaman samppa pullon ostavan.

Mun mielestä vaatteista ei voi päätellä oikeastaan yhtään mitään. Helposti saatavilla olevat kulutusluotot mahdollistavat sen että vaikka henkilö olisi töissä minimipalkalla niin hänellä voi olla vaatekaappi jonka sisällön arvo lasketaan tuhansissa euroissa. Tai sitten iso osa tuloista menee vaatteisiin. Tämä toimii myös toiseen suuntaan: vauras henkilö voi pukeutua nuukasti omasta halustaan.

Mitä mieltä sinä olet, voiko ihmisen vaurauden päätellä hänen ulkonäöstään?

Tämä kirjoitus sisältää affliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä.25 kommenttia:

 1. Itselläni oli tänään töissä toimistopäivänä 13 euron farkut, kympin paita, kympin tennarit... En minäkään raaski ostaa kalliita merkkivaatteita. Sen sijaan katson tosi tarkkaan mitä ostan, koska haluan vaatteen halvasta hinnastaan huolimatta kestävän. Esim. akryyli on minun vaatekaapissa ehdottomassa pannassa. Kesällä monot ovat mitä ovat, mutta muiden vuodenaikojen kengät ovat sitten kalliimpia, jotta kestävät kulutusta, yleensä satasen per pari. Takkeihin olen myös panostanut.

  Eräs rikas mies ei vaatteillaan pröystäile. Ajaa 70-lukulaisella polkupyörällään töihin, päällään varmaan myös 70-luvulta oleva anorakki ja samettihousut. Mielenkiintoinen tyyppi, olen tehnyt töitä hänen kanssaan. Suvusta löytyy parikin miljonääriä naimakauppojen kautta ja yksikään heistä ei tee itsestään "numeroa", ei edes pukeutumisella. Normiarkea, normivaatteita ja normiautot, joihin meillä perusduunareillakin on varaa...

  Mielestäni pukeutuminen on kuitenkin tapa viestiä itsestä jotakin. Vaikka omat vaatteet ovat halpoja, ne ovat siistejä ja ehjiä sekä istuvat. Ennen kaikkea ne ovat mukavia. Pukeudun työhöni sopivalla tavalla ja olen käsittääkseni ihan uskottava :) Tuolla fillaroivalla sankarilla on uniformu työpaikalla, johon kätkeytyä... En ehkä muutoin luottaisi hänen ammattitaitoonsa...? Ehkä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sinullakaan paljoa mene rahaa vaatteisiin :)

   Poista
 2. Nimetön30.6.17

  Kellosta voi päätellä jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sellainen joka tuntee kelloja voi tehdä niistä päätelmiä. Perusjantteri ei erota miljoonan euron Patek Philippeä vaikka satkun Tommy Hilfiger kellosta :D

   Poista
 3. 115k€ nettovarallisuus 30-vuotiaalle on merkittävästi yli keskiarvon ja etenkin mediaanin. Tilastokeskuksen viimeksi tekemän tutkimuksen mukaan vuonna 2013 25-34-vuotiaiden nettovarallisuuden keskiarvo jää noin 15k€ tienoille. Tuo 115k€ on ennemminkin 35-44-vuotiaiden nettovarallisuuden keskiarvon lähettyvillä. Mediaanit ovat vielä alhaisemmat, koska varallisuus on epätasaisesti jakautunut ja rikkaimmalla desiilillä on 45% nettovarallisuudesta.

  Oma nettovarallisuus nyt 27-vuotiaana on noin 70k€ tietämillä ja olen siinä käsityksessä että tämä vastaa noin 10 vuotta vanhempien keskimääräistä nettovarallisuutta.

  http://tilastokeskus.fi/til/vtutk/2013/vtutk_2013_2015-04-01_tie_001_fi.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tutkin tuota tilastoa mutta en halunnut tehdä siihen viittausta kun nuo iät on ilmoitettu niin lavealla skaalalla. Olemme molemmat siis hyvässä kohtaa jo =)

   Poista
  2. Tuosta diagrammista käy hyvin ilmi sijoitusaste. Kulmakerroin laskeva toisin kuin korkoakorolle laskureiden lätkämailat.

   Osinkokuningas. Aloitin oman henkilökohtaista taloutta, työllistymistä... käsittelevän blogin http://sarvistaharkaa.blogspot.fi ja lisäsin blogisi sinne lukulistaan. Joo, enää en mainosta täällä...

   Poista
  3. Hienoa! Minäkin lisäsin sun blogin listalleni. Toivotaan että pääsisit duuniin.

   Poista
 4. Nimetön1.7.17

  Anomuumi päivää.

  Itse olen valikoivan turhamainen, ja pukeudun hieman keskivertoa kalliimmin. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että varallisuus näkyisi tuotemerkkien ym. kautta mitenkään itsestäänselvästi. Tilaan enimmäkseen italialaisten muotitalojen vaatteita ulkomailta ja tyypillisesti hyvällä alennuksella, jolloin oikeasti laadukas vaate saattaa maksaa saman kuin täyshintainen Kiinassa valmistettu Hilfiger/Kors. Juuri mitään tuotemerkkejä ei näy ulospäin, mutta ns. tietäjät tietää. Sama pätee niin pukuihin kuin vapaa-ajan hupparityyliinkin. Oikeastaan ainoa varallisuuden symbooli on kello, joita on useampia erilaisia.

  Ikää on hieman päälle 30 ja varallisuutta puolenkymmentä megaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista!

   Poista
  2. Nimetön2.7.17

   Hauskaa, että piensijoittajien blogeja lukee kunnon miljonääritkin.

   Poista
 5. Tämä onkin mielenkiintoinen kysymys. Toisaalta varakkaat ihmiset saattavat olla hyvinkin nuukia, jolloin taloudellinen tilanne ei todellakaa näy vaatetuksesta tai kellosta, ja taas toisaalta todella varakkaat uskoakseni panostavat laatuun hinnasta välittämättä. Kun taas keskiluokka ja pienituloiset saattavat ostaa merkkiä ja statuslaukkuja vaikka velaksi, koska ne vain täytyy olla. Sitten taas aivan vähävaraisin sektori tuskin ostaa merkkiä ja statusta, koska vaihtoehdot ovat ostaminen ja luottotietojen menetys tai ostamatta jättäminen - toki jotkut ostavat silti tajuamatta tekevänsä tämän valinnan. Tämä minun näkemys kärjistetysti.

  Mitä tulee itseeni: työvaatteisiin yritän panostaa, pyrin ostamaan siistejä, istuvia vaatteita, vaikka sitten joutuisin pulittamaan vähän enemmänkin. Mustia hameita, sinisiä farkkuja ja eri värisiä ja eri materiaalista valmistettuja paitapuseroita on vinot pinot. On myös se 150e maksanut kello :D Vapaa-ajan vaatetus eli farkut/collegehousut, huppari/neule, lenkkarit/saapikkaat + kulahtanut olkalaukku/reppu kertoo varmaankin enemmän todellisesta varallisuudestani, joka on nettona -3,5k€ eli aika paljon omaa ikähaitariani 25-34v. jäljessä :D Bruttovarallisuus muuten 11200e, sitä ei tule juuri koskaan ajateltua/laskettua kun se tuntuu itsepetokselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä olisin itsekin uskottavampi oikeissa merkeissä :)

   Juu kyllä se nettovarallisuus on minunkin mielestäni tärkeämpi mittari. Se kertoo oikean tilanteen.

   Poista
 6. Eipä täällä Pohjolassa yleensä vaatteilla koreilla. Jännästi myöskin markkinatalouden mekassa eli jenkkilässä pukeudutaan aika rennosti. Muualla maailmassa taas pukukoodit ovat tarkempia.

  Vaikka itse pukeudun myöskin rennosti ja edullisesti, niin hiukan kiehtoisi vetää joskus kunnon dandy-tyyliin huippukuteet päälle Nallen tapaan.. ihan vaan vaihtelun vuoksi, katsoo miten (eri tavalla) ihmiset reagoisi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, saisikohan kaupassakin parempaa palvelua?

   Poista
 7. Ostan vaatteita vain ehkä kerran vuodessa kun tarvitsee täydennystä farkkuihin, t-paitoihin tai tuulipukuun. Ei ole mekäläisen hommaa tuo vaatteilla koreilu. Taitaa keskimääräisen vaatekappaleen ikä olla jotain lähempänä 5 vuotta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika kestäviä vaatteita olet löytänyt :D

   Poista
 8. Ei voi päätellä, mutta kyllä sen sitten huomaa - kun tietää toisen varallisuudesta jotain. En tunne ketään kulutusluottoihmistä, jolla olisi oikeasti laadukkaita vaatteita. Enemmänkin heillä on paljon sitä krääsää.

  Mulla on ollut töissä viime viikolla 2 euroa spr:ltä maksanut paita ja nyt tein pari hyvää alelöytöä. Tällaisiin pukeutuakseen pitää kuitenkin olla se aika käydä pyörähtämässä siellä SPR:llä tai kirpparilla tai alennusmyynneissä. Sitä taas ei etenkään johtotehtävissä olevilla henkilöillä välttämättä löydy. Kun ei itseltäkään enää tahdo löytyä :D Ei vain kiinnosta seilata siellä kaupoissa kun vapaa-aika on niin vähäistä.

  VastaaPoista
 9. Nimetön3.7.17

  Moi!
  Ostan vaatteeni UFF:sta ja mieluiten tarjousviikolla, jolloin hinnat 1 - 10 euroa. Hienoja löytöjä, aivan kunnollista ja hyvälaatuista tavaraa paljon tarjolla. Yhtiökokouksiin puen aina parasta uffis-laatua päälle. Mielestäni olen ihan vetävä niissä kuteissa, toisin kuin jotkut hikiset herrat ryppyisine housuineen ja haisevine kellastuneine paitoineen.:)
  Osakesalkkuni on ainoa kalliimpi hankinta, se maksanut himpun yli 200k€.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ettet osakesalkkua sentään ostanut UFF:sta :D

   Poista
 10. Suomessa pukeudutaan varmaankin lähinnä sen perusteella mitä sosiaalinen ympäristö vaatii. Harva pröystäilee. Sitten taas kun katsoo itänaapuriin esimerkiksi niin kaikki pyrkivät näyttämään rikkailta. Rahat kuluvat ulkonäköön vaikka niitä ei edes olisi. Sielä voi mahdollisesti sanoa onko joku rikas vai ei. Kun kaikki panostavat siihen, mutta vain osa pystyy pistämään paremmaksi.

  Varmasti sieltäkin löytyy poikkeuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pistänyt saman merkille että pukeutumiseen panostetaan.

   Poista
 11. Nimetön7.7.17

  Riippuu varmaan siitä osaako katsoa ja tunteeko merkit. Minä ostan ennen kaikkea laatua ja kyllähän se hieman enemmän maksaa. Hyvälaatuiset vaatteet kestävät hyvällä huollolla myös pidempään. Kaapit ovat täynnä Repeatin neuleita ja neuletakkeja. Vanhimmilla taitaa olla ikää yli kymmenen vuotta. Hinta per neule on noin 200 euroa ja minun mielestä ihan ok kashmirneuleelle, jossa ei ole näkyvissä mitään merkkejä (paitsi neuletakkien napeissa nykyisin pienellä teksti Repeat). Arkipäiväiset käyttökamat kuten farkut ja t-paidat voivat olla halvempia kunhan niissä ei ole mitään merkkejä näkyvissä. Laukut ovat (no totta kai) minulla hintaluokkaa 300-2500 ja laukut tuntevat ihan varmasti bongaavat mikä kassi olkapäällä milloinkin heiluu. Kellot ovat Omegan ja eleettömät korut aitoja timantteja. Huiveja ei ole kymmeniä, vaan hillitty määrä Balmuiria. Bisnesvaatteet Bossilta ja kaikki kengät Straffordilta. Taidan olla merkkiuskollinen kuluttaja ja ostan hyväksi havaitsemiani tuotteita, jotka kestävät. Osa kalliimpaa, osa halvempaa. Näkyykö tämä päälle päin? Kyllä varmaan jos osaa katsoa.

  VastaaPoista