28.7.2017

Ostin osamaksulla puhelimen, kulut ja korko 0€

Kauppalehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli osamaksun kalleudesta. Artikkelin mukaan korko on yleensä yli 20% vuodessa jos ostat tuotteen osamaksulla. Esittelyssä olivat Gigantin osamaksu ja Verkkokauppa.comin Apuraha -niminen osamaksu. Mun mielestä noi korkearkoiset luotot ovat viimeinen vaihtoehto tuotteiden maksamiseen. En kuitenkaan halua estää niiden tarjoamista sillä pitäähän yritystenkin saada jotain tuottoa lainaamisesta ja luottoriskin ottamisesta.

On kuitenkin olemassa muitakin maksutapoja kuin käteisen käyttö ja korkeakorkoiset kulutusluotot. Kaikki lähti siitä liikkeelle kun kyllästyin työpaikan tarjoamaan luuriin. Meillä kuuluu liittymä ja luuri matkapuhelinetuun mutta puhelinmallit jättävät toivomisen varaa. Olen kärsinyt niin kauan huonosta luurista että päätin hieman hemmotella itseäni ja ostaa uuden.

Sitten vain katselemaan erilaisia vaihtoehtoja. Järkevänä rahankäyttäjänä yritän aina maksimoida rahalla saatavan hyödyn. Siksi aloinkin katselemaan 130€ puhelimia ja löysin muutaman eri mallin tuosta hintaluokasta. Mutta mistä ostaisin luurin? Ensin katsoin Gigantin, Powerin ja Verkkokauppa.comin valikoimaa. Hinnat olivat kartellimaisen samoissa hinnoissa, lähes eurolleen joka kaupassa.

Tyttöystäväni kehoitti kuitenkin tarkistamaan samat mallit myös Elisan ja DNA:n kaupoista. Niissäkin hinnat olivat lähes eurolleen samat parissa tarkastelemassani puhelinmallissa. Se mikä kuitenkin erotti operaattorien kaupat muista oli maksutavat. Molemmilla operaattoreilla pystyi nimittäin maksamaan puhelimen osamaksulla täysin ilman kuluja tai korkoja. Maksuajan pystyi valitsemaan 1, 2 tai 3 vuotta. Aloin miettimään että miksi ihmeessä maksaisin 130€ nyt jos voin maksaa alle 6€ kuussa 2 vuoden ajan?

Vaikka rahaa olisi ollutkin heti saatavilla niin näin minun ei tarvitse käyttää koko rahasummaa kerralla, vaan voin käyttää sen esimerkiksi sijoituksiin. Jaksotan menon useammalle vuodelle joten menoexceliinkään ei tule ikävää merkintää tämän kuukauden kohdalle :D

Oletko sinä ostanut joskus jotain osamaksulla?

Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä.16 kommenttia:

 1. Nimetön28.7.17

  Osamaksu on tie turmioon :D nyt kun olet antanut pirulle pikkusormen, se vie koko käden.

  No ei, vaikkakin tuollaistahan sitö saa kuulla jos jotain sattuu osamaksulls ostamaan.

  Itse olen ostanut puhelimia kaks korottomalla ja kuluttomalla osamaksulla, auton puolestaan taannoin jouduin ostamaan pankin joustoluotolla (jonka paniikissa maksoin pikapikaa pois).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osamaksussa on ideaa jos siitä ei tarvitse maksaa ekstraa.

   Poista
 2. Ostin juuri lapselleni 125€ hintaisen puhelimen johon sai 50€ hyvistystä ottamalla DNA:n liittymän. Tämä on todennäköisesti maksutapasi kustannus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo hyvitysjuttu on kätevä. Saa vähän halvemmalla sitten luurin.

   Poista
 3. Olen käyttänyt vastaavaa osamaksua puhelinhankinnoissa. Viimeksi ostin tietokoneen vastaavalla systeemillä, siinä oli kyllä luotossa kuluja, mutta ne sai pois tinkaamalla... Siitä tuli sitten lompakkoon taas uusi korttikin, jota en ole käyttänyt (enkä tule käyttämään) kertaakaan koska sitten alkaisi kulut juosta. En taida olla ihan unelma-asiakas ko. rahoittajalle ;) Varsinkin kun tein jo aiemmin saman jutun samalle rahoitusyhtiölle kun ostettiin sohvakalusto ja kirjahylly, sen tiimoilta kortti olikin sopivasti ehtinyt vanhentua että sai jo uuden. Röyhkeää, ehkä, mutta noitahan suorastaan tyrkytetään niin ei tarvi kokea huijaavansa niitä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se munkaan mielestä ole mitään huijausta. Kyllä hyvät tarjoukset kannattaa hyödyntää.

   Poista
 4. Nimetön28.7.17

  Itellä 900e puhelin osamaksulla Elisalta :) sain siihen myös takuun jos menee rikki niin huoltoon ja omavastuu 70e. Ekan vuoden jälkeen tippu lattialle näyttö rikki ja vessan pöntössä kerran kävi. Sain sit ihan uuden puhelimen tilalle ekan vuoden jälkeen 70e :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 900€ puhelin on jo niin kallis etten olisi itse ostanut. Mutta hyvä juttu tuo vakuutus, kerrankin oli tarpeen :)

   Poista
 5. Olen itsekin jo noin 10 vuotta sitten ostanut puhelimen tällä tavalla. Muistaakseni silloin piti ottaa liittymäkin joten otin halvimman minkä operaattori tarjosi (1e/kk) ja nakkasin sim-kortin samantien roskiin. Tämä euro kuukaudessa olikin ainoa "korko" joka tuohon osamaksuun oli pakko ottaa. Mukava huomata että nykyään pääsee vielä halvemmalla.

  Tuo puhelimesi oli vielä sen verran edullinen että olisin miettinyt vielä jaksaako nähdä niin paljon vaivaa että alkaa tuota osamaksamaan vai naputteleeko vain kassalla kerran pin-koodin ja homma on sillä selvä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu minäkin mietin hetken mutta sitten päätin että automaattinen e laskun maksu on niin helppo että miksipäs ei :)

   Poista
 6. No nyt tuli itsekkin vastaava "kulutusluotto" otettua. Reilut kolme vuotta vanha puhelimeni on palvellut hyvin, mutta viime kuukausina akku on alkanut hyytyä ja nyt se pitää ladata jo noin kymmenen kertaa päivässä. Harkitsin puhelimen viemistä akun vaihtoon, mutta päädyin kuitenkin uuden hankintaan.

  Akku on olllut alkujaan yllättävän kestävä, mutta olen käyttänyt säästösyistä kotona nettiä puhelimen kautta (hotspot), joten uskon sen kuluttaneen akun noin huonoon kuntoon. Nyt suunnitelmissa jättää vanha puhelin "4G-reitittemiksi" kotiin. Täytyy vaan miettiä täytyykö siihen hommata erillinen mobiililiittymä, vai pärjäisinkö ainoastaan puhelimenliittymällä, vaihtaen simkorttia puhelinten välillä.

  Tälläinen oikeasti kuluton luotto on loistava palvelu ja sijoittajalle melkein "no brainer". Se helpottaa myös kirjanpitoa, budjetin tekoa ja taloudellisen riippumattomuuden -laskelmien tekemistä, kun kuukausimenot ovat vakaammat, eikä yksittäisiä suuria kulutuspiikkejä tule niin paljoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Harmi kun ei uutta töllötintä voi ostaa ilman korkoa ja kuluja... kyllä sellainen 65 tuumanen olisi poikaa tämän 45 tuumasen rinnalla.

   Poista
 7. Nimetön27.9.17

  20% korko osamaksusta kuulostaa kyllä kauhealta, varsinkin kun olen itse usein mieltänyt kauppojen tarjoamat osamaksut korottomiksi. En tiedä liekö totta, mutta täällä esimerkiksi väitetään https://www.vertaaensin.fi/blog/kannataako-elektroniikkaa-ostaa-osamaksulla että korottomalla osamaksulla voi olla jopa 12% todellinen vuosikorko läppärille. Mielestäni tämmöiset diilit alkavat haiskahtavat kovasti pikavippien kaltaisille huijauksille!

  Kannattaa muistaa myös, että puhelimien hinnat laskevat aika nopeasti sitä mukaa kun parempia malleja tulee markkinoille https://www.hs.fi/talous/art-2000002888774.html, joten vuoden tai parin kestävään osamaksusopimukseen sitoutuneena voi tuntua pahalta jos kännykän hinta on pudonnut nopeasti markkinoille tulon jälkeen. Tästä huolimatta näyttää kuitenkin siltä, että paras tapa hankkia kännykkä osamaksulla on puhelinliittymän yhteydessä, kuten itse näytit viittaavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu en minäkään osamaksua valitsisi jos se ei olisi ilmaista. Nykyään voi luurit ostaa osamaksulla ilman kuluja ilman liittymääkin, mikä on aika kätevää.

   Puhelimien hinnat laskevat toki mutta minä ostin jo valmiiksi halvan luurin joten euromääräisesti sen hinta ei tule laskemaan niin paljoa kuin kalliimman luurin :)

   Poista