23.7.2017

Pörssiromahdus ja minä

Välillä mediassa olevat artikkelit käsittelevät sitä miten nyt kaikkien ihmisten tulisi aloittaa sijoittaminen jos haluaa vaurastua tai päästä taloudellisesti riippumattomaksi. Välillä taas tulee artikkeleita missä sanotaan että sijoittajan kannattaa nyt myydä kaikki osakkeet ja kasvattaa pelkkää käteispositiota. Miten tässä pysyy itsekään kärryillä siitä onko nyt oikea aika ostaa, myydä vai kerätä vain käteispositiota?

Välillä pohdin miten reagoisin pörssiromahdukseen. Olen nyt ollut sijoittaja kuutisen vuotta enkä ole sellaista vielä kerinnyt kokemaan. Olen kuitenkin ollut jo muutamassa tiukassa paikassa. Kun aloitin sijoittamisen niin minulla kesti hetki asennoitua touhuun oikein. Se että uskaltaa ottaa riskin omaisuuden arvon vaihtelusta vaatii tietynlaista ajattelua. Monella sijoittaminen tyssää siihen ettei halua että salkku on välillä miinuksella, ei siis haluta että omaisuuden arvo saattaa laskea.
Totuin pikkuhiljaa siihen että vaikka olin sijoittanut 1000€  sijoitukseni arvo saattoi olla vaikka vain 900€. Asennoiduin kuitenkin niin että tilanne on vain hetkittäinen ja osakkeiden arvo kasvaa keskimäärin tietyn prosentin verran vuodessa. Seuraava vaihe olikin sitten lainan otto. Otin lainaa osakkeita vastaan ja aluksi pelkäsin että menetän kaiken kun tulee pörssiromahdus ja jään vielä kaikenhuipuksi välittäjälle velkaa. No tästä pelosta pääsin eroon niin että pidän lainoitusta alle 20% salkun kokonaisarvosta.

Lopulta jää päälle pelko pörssiromahduksesta. Mitä jos pörssi yhtäkkiä romahtaa, miten psyyke kestää vaikka salkun 50% arvonlaskun? On aika vaikea arvioida miten sitä reagoisi tällaiseen tilanteeseen. Tähän asti salkkuni on ollut tappiolla pahimmillaan 10% luokkaa kun öljyn hinta romahti. Se ei vielä tuntunut liian pahalta tai aiheuttanut unettomia öitä. Tuntui vain epämukavalle säästää hyvin kuusta toiseen mutta omaisuuden arvo jatkoi laskuaan osakkeiden vuoksi.

Siihen asti kun kunnon romahdus tulee voin vain arvailla tapaani reagoida. Toisaalta on kiva käydä ostoksilla halvemmalla ja osinkoprosentit ovat isompia mutta sitten taas ei ole yhtään mukavaa kun salkun arvo pienenee kuten nettovarallisuudenkin. Vaikka kuinka säästäisi kuukaudesta toiseen niin osakkeet vain laskevat. Tulisi nyt vaan se romahdus niin tietäisi että kestänkö tässä pelissä mukana vai kannattaako sijoittaminen jättää muille :D

Miten luulet reagoivasi pörssiromahdukseen?Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä.10 kommenttia:

 1. Nimetön25.7.17

  Eikö nyt kannate myydä yliarvoiset jotka maksavat vähän osinkoa. Näin samalla varaudut mahdollisiin hyviin ostopaikkoihin. Itse jo vähäsen siivosin salkkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm en oikein tiedä mitä myisin joten jätän osakkeet salkkuun. Velkaa on kyllä ärsyttävän paljon, ehkä sitä voisi lyhentää.

   Poista
 2. Mitenkö reagoin? Ostamalla halvalla :D Nyt kuule sinä siellä, minä täällä, yksi uskollisimmista seuraajistasi, olen ihan ihmeissäni. Jos Osinkokuningasta hirvittää, niin miksi minua ei...? Kyllä se lasku varmasti tuntuu, mutta ainahan kurssit nousevat, siitä tässä kaikessa on kysymys. Nyt vain pää kylmänä ja alennusmyynneille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, helpommin sanottu kuin tehty. En ole ikinä vielä kokenut pörssiromahdusta niin jännittää vähän miten käy :)

   Poista
 3. Nimetön25.7.17

  Juu ei ainakaan itsellä kestä salkut romahduksia tai siis pää. Asiasta toiseen, tuo sinun salkun näkymä google sheetissä, päivittyykö reaaliaikaisesti vai manuaalinen kerran kuussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni arvopaperi päivittyy google financesta reaaliajassa. Kryptovaluuttoja en ole vielä saanut päivitettyä reaaliajassa.

   Poista
 4. Helpottaisiko yhtään, jos hommaisit yhden-kaksi sijoitusasuntoa tai osuuksia kiinteistörahastoista?
  Hajautus ihan oikeasti erilaisiin kohteisiin voisi tuoda pientä helpotusta. ITse en pelkää, koska sijoitettu summa on todellakin ylijäämää ja vielä puhutaan pienistä summista. Romahduksesta lähtee jotkut nousuun, jotkut ei. Voi kestää kauan tai voi kestää vähän. Omistusosuuksilla yrityksistä on kuitenkin aina jonkinlainen arvo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä ideoita :) Tekstistä saa ehkä väärän kuvan ajatuksistani. Ei minua sinänsä kovinkaan paljoa pelota mahdollinen pörssiromahdus ja omaisuuden arvon lasku, pohdin vain että miten tulen reagoimaan asiaan sitten aikanaan.

   Poista
 5. Nimetön13.8.17

  Vuoden 2000 onnistui tuurilla valttamaan, mutta 2007 lahes 40% havisi. Reagoin laittamalla paan tyynyn alle, tein muita juttuja, enka katsonutkaan sijoituksia kolmeen vuoteen tai tehnyt niille yhtaan mitaan. Sitten kun seuraavan kerran katsoin, asiat olivat lahes entisella tasolla. Ei valttamatta kovin fiksu tapa reagoida. Tana kesana olen vahan varustautunut ennakkoon, muuttamalla osakkeet tylsiin vakavaraisiin yrityksiin joilla on P/E < 10 ja osinko > 3.5%. Ei varmasti lottovoittoja tule.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaatisi minulta kyllä aika kovaa itsehillintää jos pystyisin 3 vuotta olemaan seuraamatta osakkeita :)

   Poista