12.7.2017

Sijoitin kryptovaluuttoihin niin kuin naapurin Pena


Vaikka tuossa kuvassa onkin saatu kryptovaluutta Bitcoin näyttämään ihan tavalliselta kolikolta niin kyllä se enemmän bittejä vaikuttaisi olevan. Lähiaikoina olemme saaneet lukea uutisia kuten: Bitcoinin arvo tulee kasvamaan tuhansia prosentteja, verkkokaupasta kalleimmat näytönohjaimet loppu koska ihmiset käyttävät niitä louhintaan, rikastu kryptovaluutoilla yms yms. Pitihän sitä itsekin kokeilla voiko näin muka rikastua.

Rahapodin bitcoin jakso 81 kertoo aika hyvin mistä tässä koko vouhotuksessa on kyse. Pääpiirteissään jotkut ovat päättäneet perustaa oman valuutan jota valtiot eivät säätele vaan kysyntä ja tarjonta. Näitä rahoja sitten louhitaan. Louhintaa tapahtuu paljon isoissa farmeissa esimerkiksi Indonesiassa jossa on maailman halvinta sähköä. Bitcoinin tapauksessa louhinta loppuu kun 21 miljoonaa Bitcoinia on kasassa. Mitä sen jälkeen sitten tapahtuu, siitä minulla ei ole mitään tietoa.

Eri kryptovaluuttoja on jo lähes tuhat kpl


Miksi lopettaa yhteen kryptovaluuttaan kun noita on niin helppo luoda? Näin ajatteli näköjään aika moni propellipää, nyt näitä nimittäin löytyy jo lähes tuhat erilaista. Pitää tosin mainita että Bitcoin vie lähes 50% kaikkien kryptovaluuttojen yhteenlasketusta markkina-arvosta. Voisi siis sanoa että Bitcoin vie ja muut vikisee. Onhan se toki pioneeri, käytetyin ja luotetuin valuutta. Nyt kun noita kurssejakin on vähän tullut tsiigailtua niin huomaa Bitcoinin olevan lähes aina se stabiilein valuutta. Tätä kirjoittaessa (ti. ilta) Bitcoin kurssi on 3% laskussa mutta toiseksi suurimman valuutan Ethereumin kurssi on lähes 10% laskussa. Heiluntaa tuntuu Bitcoinilla olevan hiukan muita vähemmän.

Kurssithan näissä on noussut nyt vuoden alusta ihan raketin lailla. Bitcoin oli vuoden alussa vielä $963 arvoinen ja tällä hetkellä arvoa on $2372. Ethereum on noussut kuin raketti, alkuvuodesta sen arvo oli vielä $8 ja nyt sen arvo on lähes $200. Parhaimmillaan sen arvo kohosi jo $400. Tätä voi jo kutsua nousuksi.

Minun kryptovaluuttani


Miksi päätin sijoittaa ja mihin? Olen pitkään tuhissut että ihan huijausta koko kryptovaluutat. Minut havahdutti kuitenkin lopulta näiden markkina-arvo joka on yhteensä tällä hetkellä jo 82 miljardia dollaria. Voiko näin isoa asiaa enää ohittaa? En ainakaan minä. Siksi olenkin päättänyt ottaa pienen position kryptovaluutoihin, alle 1% verran koko salkusta. Realistinen tavoite on tutustua itselleni uuteen teknologiaan ja katsoa onko tämä tulevaisuutta vai ei. En usko että pääsen tällä rikastumaan kuin Roope Ankka.

Valitsin välittäjäkseni Krakencom:in tuon aiemmin mainitun podcastin suosituksen perusteella. Rekisteröityminen vei jonkin verran aikaa kun sinne piti lähetellä kaikenlaisia kopioita sähkölaskusta ja henkilötodistuksesta. Heillä oli myös ymmärrettävästi aika kovat jonot uusien asiakkaiden vuoksi. Sain kuitenkin parin viikon päästä tilin auki. Sitten vain ostelemaan. Katsoin kaksi eri kryptovaluuttaa jotka ovat markkina-arvoltaan top 5 joukossa. Valitsin tähän kokeiluun Litecoinin (LTC) ja Ethereum Classicin (ETC).

Kraken näytti vähän samalta kuin joku osakevälittäjä, ostaminen oli todella helppoa. Välityskulut olivat ostaessa 0,16% ja myydessä 0,26%. Valuuttaa ei kannata säilyttää välittäjällä, Mt. Gox pörssi "hävitti" aikoinaan 850 000 Bitcoinia joista on "löydetty" 200 000. Hävyksissä on siis vieläkin nykyarvolla 1,5 miljardin dollarin arvosta Bitcoineja. Hui! Kannattaa varmaan ladata lompakko noille ja tallentaa yksityinen avain muistitikulle. No enpä tietenkään ole tuota jaksanut vielä tehdä. Katsotaan milloin saisin aikaseksi.

Tappiolla on hyvä olla


Ostin molempia puoliksi niin että niiden yhteisarvoksi tuli noin 1000€. Mielenkiintoista nähdä kumpi valuutta voittaa kisan. En ole vaan päättänyt milloin tulee maali. Itseni tuntien se voi olla huomenna, kuukauden päästä tai vaikka ensi vuonna. Nyt varmaan vähän kauemmin kuin normaalisti sillä kryptovaluutta kaupoissa tehtyjä tappioita ei voi vähentää verotuksessa. Joudut maksamaan verot ainoastaan voitoista. Aika tylyä sanoisinko. Ainakaan vielä ei tarvitse huolehtia verottajan kirstun lihottamisesta, omat kryptot ovat nyt tappiolla 16%.

Hajautus, hajautus. Saattaisi vähän jännittää jos olisi 100% salkusta kiinni noissa. Laskua voi tulla helposti 20% päivässä. Siinäpä olisi nitroille tarvetta ja unettomia öitä tiedossa :D Olen ehkä sellainen vähän kokeileva luonne joka haluaa testata aina kaikkea uutta. Varsinkin tällaista joka on nyt ollut paljon pinnalla. Vakilukijat tietävät että yleensä nää mun kokeilut tulee tosi kalliiks, mutta ehkä tällä kertaa on toisin.

Mitä mieltä sinä olet näistä uuden aikakauden hömpötyksistä?

HUOM! En suosittele ketään sijoittamaan kryptovaluuttoihin. Näissä on iso riski rahojen menetykseen.

38 kommenttia:

 1. On se hienoa kun uskallat kokeilla :D Eipä tarvi itse kokeilla sitä mitä ei ymmärrä kun opin saa lukemalla miten sun käy. Mä oon pudonnut ihan kokonaan kelkasta näiden virtuaalivaluuttojen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tässä kyllä vielä itsekään oikein tunnu että näistä mitään ymmärtäisi... Kunhan vain ostelin :D

   Poista
 2. Samoja suunnitelmia täälläkin päin.. :) Miksi päädyit muuten Ethereum Classiciin (ETC) eikä ns. normi-Etheriin (ETH)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli niinkin tieteellinen lähestymistapa kuin market gap. Järkeilin että koska Classicissä se on pienempi niin nousuvaraakin pitäisi olla enemmän :D Huom. tämä ei ole suositus :D

   Poista
  2. Ihan yhtä hyvä (tai huono) perustelu kuin minulla ETH:n puolesta, että sillä on isompi market cap eli ehkä pienempi riski kuihtua pois.. :D

   Poista
  3. Voipi olla että ETH olisi ollut parempi valinta, tulevaisuushan sen sitten näyttää :D

   Poista
  4. Nimetön1.8.17

   ETC on ns. vanha valuuttaa, joka niin sanotusti jäi "pieneksi" suosion kasvaessa. Tästä seurasi että perustettiin uusi ETH, joka on aktiivisessa käytössä ja tätä louhitaan hiki hatussa vielä toisin kuin ETC:tä. Näitä "pieneksi" jäämisiä kutsutaan spliteiksi, jolloin vanha valuutta jätetään ja siirrytään uuteen.

   Poista
  5. Kiitos selvennyksestä!

   Poista
 3. Kova hypetys näissä tosiaan on menossa. Olipa vaivalloisen kuuloista saada välittäjä, ei taida jaksaa. Lieneekö joku bittiraha.fi sitten helpompi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että bittiraha.fi kautta olisi helpompaa ostaa ainakin bitcoineja. Sieltä ei vain tainnut saada ostettua Litecoinia tai Ethereum Classiciä.

   Poista
 4. Nimetön12.7.17

  Ostin oman osuuteni (muistaakseni 20€) Bitcoinia vuoden 2014 tietämillä ja puolen vuoden päästä arvon tuplaannuttua otin omat pois ja vähän päälle. Nykyään jäljelle jäänyt osuus on kasvanut n. 200€ arvon tietämille. Tarkoitus on holdata tätä vielä ainakin muutama vuosi vaikka en varsinaisesti Bitcoiniin uskokaan. Mutta kun on omat saatu jo pois, niin voi rauhassa seurata minne kurssi kehittyy :)

  Syitä miksi en usko Bitcoinin (tai muidenkaan kryptovaluutoiden pitkäikäisyyteen) ainakaan sellaisessa muodossa kuin ne nyt ovat:

  - Kontrollin puute. Koska Bitcoinia ei valvota minkään keskuspankin tms. toimesta, ovat arvonvaihtelut lyhyessä ajassa valtavia. Kestävän valuutan arvo perustuu pitkälti siihen, että se on vakaa ja arvonmuutokset pieniä tai ainakin jossain määrin ennustettavissa.
  - Bitcoinien määrä. kolikoita on ennalta rajattu määrä, eikä rahaa synny enää mistään lisää. Nykyvaluutat kuitenkin pohjautuvat siihen, että rahan määrää voidaan tilanteen mukaan kontrolloida ja luoda lisää rahaa tilanteen niin vaatiessa. Samalla myös normaali kaupankäynti valuutalla on "vaikeaa", kun kolikoiden määrä on rajattua ja kauppaa aletaan käymään esim. kolikon miljoonasosilla eikä kokonaisluvuilla. Esim. tietokone(599€) voisi maksaa 0,29BTC. Vastaavasti jokin 5€ hilavitkutin onkin enää 0,0029BTC. Minusta tämä ei ole kovin käytännöllistä...
  - Järjestelmän ylläpito on monimutkaista. Esim. louhinnasta aiheutuvat kulut ovat valtavia: https://muropaketti.com/tietotekniikka/kahden-suurimman-kryptovaluutan-louhinta-kuluttaa-sahkoa-jo-17-miljoonan-asukkaan-valtion-verran/ Ja kun louhinta vaikeutuu ajan myötä, niin kaatuuko valuuttaa ylläpitävä verkko kun käyttäjät tajuavat louhinnan järjettömyyden, hyöty vs. tulos???

  Mutta, holdataan ja katsotaan, tiedä vaikka tuo muutama satanen ehtisi vielä muuttumaan muutamaksi tonniksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, katsotaan rauhassa mitä tapahtuu :)

   Poista
  2. Tottakai kurssi heiluu vielä tässä vaiheessa paljon, mutta mikäli Bitcoin yleistyy tulee se samalla myös stabiloitumaan käyttäjämäärän noustessa.

   Mitä tulee Bitcoinin osiin niin käytössä on yleisesti ottaen satoshi yksikkö joka on sadannesmiljoonasosa bitcoinista. Eli kyllä maitopurkin voi myöhemmin hinnoitella helposti. Ja mikäli arvo nousee enemmän desimaaleja voidaan lisätä jolloin hinnoittelu on helppoa.

   Nykyvaluutassahan se on persiistä et rahaa voidaan luoda lisää jolloin inflaatio jyllää ja se vaikuttaa eniten pyramidin alapäässä, eli normaaleilla ihmisillä. Bitcoinissa arvo tulenee nousemaan sillä rajattu määrä ja kasvava kysyntä aiheuttanevat sen.

   Louhinnan sähkönkulutuksesta olet täysin oikeassa. Se on ekologisesti kestämätöntä, mutta altcoineissa on käytössä erilaisia louhinta tapoja, kuten proof of Stake tai proof of importance, jotka eivät vie sähköä normaalia tietokonetta enemmän.

   Poista
  3. Mielenkiintoista. Desimaalien lisäys mahdollistaa kyllä kaikkien tuotteiden hinnoittelun.

   Poista
 5. Itse myös aloitin aikanaan litecoinista. Huomasin kumminkin suhteellisen nopeasti, että sillä ei ollut tulevaisuutta. Olen yllättynyt, että se on vieläkin niin korkealla. Litecoin eroaa Bitcoinista lähinnä sillä, että niitä on enemmän. Tosin en sano, että kannattaisi myydä. Ilmeisesti nyt litecoin on saanut alkuperäisen kehittäjän takaisin mukaan, mikä voi tarkoittaa, että se kehittyy tulevaisuudessa varteenotettavaksi valuutaksi. Louhin aikanaan noin puolikkaan litecoinin ja vaihdoin sen sitten muistaakseni noin 100 000 Digibyteen. Ei kaduta.

  Ethereumin ja Ethereum classicin suosiota en ymmärrä. Niillä kai voi olla jotain tulevaisuutta, mutta parempia vaihtoehtoja on jo.

  Virtuaalivaluutoissa, kuten osakkeissakin on mielestäni hyvä pyrkiä ymmärtämään mihin valuuttaa voidaan käyttää (vrt. miksi bisnes on hyvä osakeyhtiössä). En tiedä olenko tyhmä kun en nää tulevaisuutta tämän hetken top 10 virtuaalivaluutalla. Mutta aika näyttää. En kumminkaan usko, että ne vain kuolevatkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää valitani olleen niinkin tieteellinen että valitsin top 5 joukosta 2 market capiltä pienintä kolikkoa :D

   Poista
 6. Jaahas Kuningas lähti muoti-ilmiöön mukaan. ;) Minä en oikein ymmärrä tai ole vielä sisäistänyt mitä näillä virtuaalivaluutoilla tekee oikeassa elämässä mutta tosiaan näillä olisi voinut rikastua jos olisi aikoinaan näitä ostanut. Sellaista se spekulointi on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti, lähes kaikkea pitää kokeilla :D Katsotaan tuliko tästä kallis vai tuottoisa kokeilu.

   Poista
 7. Nimetön12.7.17

  en tiedä mix, mut mulle tulee noista hollannin tulppaanikupla mieleen. eli tienaaminen onnistuu, jos onnistut hyppäämään ajoissa pois vai oletko jo myöhässä :) ok

  VastaaPoista
 8. Itsekin olen PIENILLÄ summilla panostanut tähän "peliin" lähinnä viihdearvon kannalta. :D Muutamassa pörssissä olen käväissyt, Kraken yhtenä niistä. Se vaikuttaa kyllä ammattimaisimmalta, mutta mihinkäänhän noista ei voi loppupelissä lopulta luottaa. Esimerkkejä on riittävästi. Siksi kannattaa pitää (jos suurempia summia) osa vaikka omassa "virtuaalilompakossa" näiden pörssien ulkopuolella.

  En ole bitcoinin sijoittanut sijoitusmielessä, ainoastaan vaihtomielessä sijoittaakseni muutamaan muuhun altcoiniin. Ripple (XRP) on mielenkiintoisin, Japanin suurimmat pankit ovat ottamassa näillä näkymin sen teknologian käyttöönsä rahansiirrossa. Nythän kansainvälisesti kun rahaa siirtää pankkitililtä toiselle, kestää helposti päiviä. Tuossa kestää nopeimmillaan sekunteja. :D Toinen missä siivu on "ikivanha" Mooncoin..siinä ei mitään erikoista sinänsä, mutta aktiivinen yhteisö takana ja ehkä jotain uutta syntyy sen taakse. Tuo Ethereum Classic on käynyt itselläkin mielessä, voi olla hyväkin valinta. Mikään näistä maininnoista ei ole minullakaan sijoitussuositus, todennäköisesti näissä menettää vain kaikki rahansa heh. Jos näihin meinaa sijoittaa niin kannattaa yrittää löytää jokin "use case" niiden takaa, miksi ovat olemassa..ellei halua vain puhtaasti käydä spekulointipeliä.

  BTW elokuun alussa Bitcoin maailma järähtelee, kun voi olla että se leiri jakautuu kahtia. Osa on päivittämässä Bitcoinin enemmän Ethereumin kaltaiseksi (mahdollistaa "smart contractit") ja osa haluaa pitää sen pelkkänä virtuaalikolikkona kuten se nyt on. Jos riittävän suuri osuus on ensimmäisen kannalla, niin jakautumista tuskin tapahtuu mutta jos iso osa pitää perinteistä kiinni, on jakautuminen mahdollista. Se voi tietää normaalia suurempaa heiluntaa kurssissa. Näin olen ainakin itse ymmärtänyt, jänniä juttuja virtuaalikolikkojen maailmassa, popcornit valmiiksi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, minäkin olen tuosta jotain lueskellut. Katsotaan mitä tapahtuu :)

   Poista
 9. Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat mielenkiintoisia. Vähän kuin lottoaminen. Sijoittamisen kanssa niillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä tää on niin iso juttu ettei viitsi olla ulkona. Mieti että Bitcoinin market cap on melkein 40 miljardia dollaria. Ei ainakaan kuulosta enää miltään pikku puuhastelulta.

   Poista
 10. Mielenkiintonen askel, pitäisikö tätä sitten sanoa ihan sijoitustieteelliseksi kokeeksi, tms? :D Seuraan projektia, hieman kiinnostaisi itseänikin lähteä testaamaan, mutta tällä hetkellä taitaa olla tärkeämpää saada tuhottu hätävararahasto paikattua ja nostettua sijoitussalkku sen ensimmäisen 10k€ rajapyykin ylitse :D

  Viimeisen kuukauden aikana kaikkiin tietotekniikan maailman julkaisuihin ja nörttiuutisiin räjähtänyt "louhinta" on kyllä niin hullunkurinen ilmaisu ja kuvaa varmasti mahdollisimman huonosti sitä mitä sillä koitetaan saavuttaa. Sen verran noita tulee kuitenkin seurattua peliharrastuksen vuoksi, että olen koittanut järjestää aikaa pieneen itseopiskeluun aiheen tiimoilta. Kerta noita Bitcoineja käytetään jo suomalaistenkin verkkokauppojen maksutapana (muistaakseni Verkkokauppa.com tarjoaa tätä?) niin ei tuota voi enää ihan olkia kohauttamalla ohittaa ns. hetken hömpötyksenä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei tähän ihan koko salkkua viitsi panostaa :D

   Poista
 11. Kryptovaluuttojen volatiliteetti on vaan jotain aivan järkyttävää. Menettäisin varmaan yöuneni jos isompia summia lähtisin kryptovaluuttoja ostamaan :D. Propsit kyllä sinulle rohkeudesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska haluan säilyttää yöuneni niin sijoitin vain alle prosentin koko salkun koosta. Tuo summa ei vaikuta unenlaatuuni pätkääkään :)

   Poista
 12. Kuuntelitko rahapodin aiheesta? Minua alkoi sen myötä myös kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, siihen juuri viittaan tuossa tekstin toisessa kappaleessa :D

   Poista
 13. Hienoa seurata kuinka "perinteiset" sijoittajatkin kiinnostuvat kryptovaluutoista. Itse naen, etta kryptot ovat tulleet pysyvasti ja ne eivat tule katoamaan. Hyodyt teknologiasta ovat erittain suuret kunhan yritykset pystyvat valjastamaan ne kayttoonsa. Toinen puoli on tietysti spekulointi ja sijoittaminen naihin valuuttoihin.

  Monet pankit pyrkivat hyodyntamaan blockchain teknologiaa, silla sita kautta ne voivat saastaa suuria summia. Onhan se jarjetonta miten v. 2017 rahan siirtamisessa kestaa ikuisuus ja maksaa maltaita kun puhutaan kansainvalisista siirroista =(

  Itsella on kiinni vahan liikaakin kryptoissa, heh. Lahinna ethereumissa ja bitcoinissa. Hullua ehka, mutta olen seurannut alaa vuodesta 2012 ja kehitys on ollut melko huimaa. Market cappi noussut muutamasta miljardista kymmeniin miljardeihin.

  Luotto teknologiaan on sama kuin internetiin, eli sita kaytetaan vaikka suurin osa kayttajista ei ymmarra teknologiasta mitaan. Talla hetkella tietty teknologian kaytto on hyvin pienta, mutta lisaantyy kokoajan.

  Kaytan itse Coinmotion.com palvelua. Valitettavasti toistaiseksi tukee vain bitcoinia, mutta palvelussa voi ostaa ja sailyttaa bitcoineja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että täältä löytyy muitakin kryptosijottajia. Yleensä olen saanut nenilleni aika komeasti tällaisessa arvonnousulla spekuloinnilla, mutta ehkä se tämän kerran onnistuu :)

   Poista
  2. Nimetön1.8.17

   siirsin coinmotionista bitcoininia toiseen lompakkoo ottivat siitä välitymaksua jotain prosentteja. Joten pettymys kun luulin että kun oli ostanut bitcoining coinmotionista (siitä meni välitysmaksu) että tämän jälkeen bitcoinin siirtäminen ei maksanut, mutta maksoi sittenkin (olisi 4%).

   Poista
  3. Harmi kun jouduit maksamaan :(

   Poista
 14. Itselläni ollut bitcoineja jo pitempään, alle 300 eurolla sain silloin aikanaan ostettua. Kiva kuulla, että muutkin alkaa pikku hiljaa heräämään bitcoinin suhteen.

  Ihmettelen, jos ei 4000 dollarin raja pauku rikki nyt elokuun aikana SegWitin varmistuessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bitcoinejahan munkin ois näköjään kannattanut ostaa :D

   Poista
  2. Puhkeshan se 4k ja 4,5k myös.

   Minun näkemys on se, että lähes 100% altcoineista on joko täyttä kusetusta, tai ei tuo mitään olennaista lisäparannusta Bitcoiniin verrattuna. Tulevaisuus on Bitcoinin. Altcoinit on paisunut kupla, joka puhkeaa jossakin vaiheessa.

   Poista