10.7.2017

Vieraskynä: Sijoita kuin pankki joukkorahoituksen voimalla

Alkupuhe


Olen jo hetken tutkinut vaihtoehtoisia sijoitusmuotoja. Yksi palveluntarjoaja johon tutustuin jokin aika sitten oli Fellow Finance jolta sain myös yhteistyötarjouksen. Tässä kirjoituksessa he kertovat palvelustaan sijoittajille ja perustietoa yrityksestään.

Vieraskynä:


Lainamuotoinen joukkorahoitus on toimintaa, jossa yritys hakee tarvittavaa lainaa pieninä summina suoraan laajalta joukolta sijoittajia ilman välikäsiä. Keskeinen mahdollistaja joukkorahoituksessa on digitalisaatio, joka mahdollistaa tehokkaan ja nopean markkinapaikan luomisen lainanantajan ja lainanottajan välille. Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan vuonna 2016 joukkorahoituksella kerättiin Suomessa yhteensä 153 miljoonan euron edestä rahoitusta erilaisiin projekteihin. Näin ollen Suomen joukkorahoitusmarkkinat ovat yli kaksinkertaistuneet vuodessa, koska vuonna 2015 joukkorahoituksella kerättiin yhteensä 70,5 miljoonaa euroa.

Perinteisen pankkitoiminnan kulmakivenä on asiakkaiden tekemät pankkitalletukset, joiden pohjalta pankilla on mahdollisuus myöntää luottoja eteenpäin. Pankkitalletus on siis pankin näkökulmasta puhdasta varainhankintaa ja lainan ottamista tallettajilta. Toisin sanoen pankkitalletuksen tekevä henkilö on (usein tietämättään) delegoinut pankille tehtäväksi miettiä, miten ylimääräistä talletusrahaa on tehokkainta hyödyntää tuottonäkökulmasta. Pankki perii tästä tehtävästä välityspalkkion, joka perustuu siihen, että pankki tarjoaa tallettajille alhaista talletuskorkoa samalla perien luotonottajilta korkeampaa lainakorkoa.

Toisaalta digitalisaation mahdollistama lainamuotoinen joukkorahoitus mahdollistaa perinteisen pankkitoimintalogiikan hyödyntämisen. Joukkorahoituspalvelussa pankki tippuu pois välistä ja säästäjä eli sijoittaja valitsee itse luototuskohteensa. Näin ollen sijoittaja saa lainanannosta syntyvän koko korkotuoton, ilman pankin lunastamia ”välityspalkkioita”. Pohjoismaiden suurimmaksi joukkorahoituspalveluksi on kasvanut suomalainen Fellow Finance, jonka kautta sijoittajat voivat sijoittaa joukkorahoituksen periaatteella suomalaisiin ja puolalaisiin vertaislainoihin sekä suomalaisiin yrityslainoihin.

Fellow Financen kautta yli 5 000 sijoittajaa 43 maasta on rahoittanut lainoja jo yli 145 miljoonalla eurolla. Fellow Finance on perustajiensa ja Helsingin pörssiin listatun finanssitalo Taalerin omistama suomalainen vakavarainen osakeyhtiö. Fellow Finance on nyt lanseerannut mielenkiintoisen heinäkuun loppuun asti kestävän sijoittajakampanjan. Kampanjaan osallistutaan avaamalla omalla sijoitustilillä yrityslaina-allokaattori ja sijoittamalla vähintään 500€ suomalaisiin yrityslainoihin. Palkintona arvotaan yhdelle osallistujalle elokuun alussa 500€. Jos olet miettinyt aikaisemmin tai tämä kirjoitus herätti kiinnostuksen joukkorahoitusta kohtaan potentiaalisena sijoitus- ja tuottokohteena varoillesi, nyt on oiva tilaisuus viimeinkin testata sijoituskohteen toimivuutta. Lainojen tuottohan ei korreloi merkitsevästi osake- tai muun korkomarkkinan kanssa, joten joukkorahoituslainat ovat oiva lisä omien varojen hoitoon sekä sijoitussalkun hajauttamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti