29.8.2017

Eikö ihmisille kelpaa ilmainen raha


Välillä sitä tulee miettineeksi muiden ihmisten sijoitustyylejä. On varsin helppoa kritisoida muita ja luulla että itsellä on juuri oikeanlainen strategia. Onneksi osaketuottoni vertaaminen indeksiin palautti minut maanpinnalle. On kuitenkin yksi asia mitä en ymmärrä monen ihmisen tyylissä: he pitävät mieluummin rahojaan turvallisesti pankkitilillä lähes nollakorolla kuin laittaisivat ne Bank Norwegianin 1,75% korkoiselle säästötilille.

Aiemmin kerroin Bank Norwegianin luottokortista jolla sain lähes 100 euroa alennusta lennoista. Bank Norwegian tarjoaa kuitenkin asiakkailleen myös talletustiliä. Tilin vuosikorko on 1,75% ja siinä on Norjan valtion takaus aina 2 000 000 NOK asti. Kuulostaa kohtuullisen turvalliselta ainakin omaan korvaani. Laitoin muutaman tonnin säästöön vuonna 2008 Islantilaiseen Kaupthing pankkiin. Korko oli markkinoiden paras, en muista enää paljon mutta kyllä se taisi yli viiden olla. Samana vuonna pankki kaatuikin ja lopulta isot suomalaiset pankit pitivät huolen meistä tallettajista. 10 000 suomalaisella oli Kaupthingissa säästöjä ja kaikki saivat rahansa takaisin. Olihan se tietysti aika jännä kuukausi kun odottelin että näenkö enää ikinä rahojani. Tuohon aikaan 3000€ oli parikymppiselle minulle lähes kaikki mitä omistin.

Mutta ainakin toistaiseksi tuo Bank Norwegian tuntuu hitusen turvallisemmalta kuin Kaupthing aikanaan. Haastattelin paria tuttuani syistä miksi he pitävät mieluummin rahansa oman pankkinsa tilillä nollakorolla sen sijaan että laittaisivat ne pieniriskiselle Bank Norwegianin talletustilille. Tässä muutama peruste:

- Rahaa on niin vähän että tuo 1,75% vuosikorko ei olisi kuin parisataa vuodessa.
- Pankki vaikuttaa epäilyttävältä sillä se ei ole suomalainen
- Helpompi pitää rahaa siellä tilillä johon palkkakin tulee
- Mitä jos rahat hukkuvat siirtäessä niitä Bank Norwegian tilille
- Entä jos verottaja luulee minun piilottelevan varojani kun minulla on ulkomainen pankkitili
- Mitä jos tarvitsen rahat heti, mutta rahan siirto Bank Norwegianin tililtä omalle käyttötilille kestää päivän pari

Mielenkiintoisia ajatuksia. Haastattelut todistavat vain sen että meillä ihmisillä on todella erilainen riskinsietokyky. Minä pystyn ajattelematta sijoittamaan rahaa vaikka Bitcoiniin ja joku ei uskalla tai viitsi laittaa rahaa edes ulkomaiselle talletustilille. En ota tässä ollenkaan kantaa mikä on järkevää, eniten ehkä ihmettelen tuota vastausta että euromääräinen hyöty olisi liian pieni. Onhan se kuitenkin 1,75% - pääomaverot, tekemättä lähes yhtään mitään.

Toki vaihtoehtona on myös sijoittaa rahat esimerkiksi Nordnetin kautta.

Tunnetko sinä jonkun joka makuuttaa tilillä rahojaan lähes nollakorolla?

Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä.16 kommenttia:

 1. Suomalaiset on surkeita sijoittajia. 800 000 ihmistä omistaa osakkeita, eli 21% populaatiosta. Vain 200 000 salkkuun tulee osinkovirta, jonka arvo on vuodessa yli 500eur.

  Eli karkea arvio, että n. 5% ihmisistä on yli 12 000eur salkku - josta päästään arvioon, että vain n. 3% ihmisistä sijoittaa osakkeisiin, tai säästää niihin.

  97% suomalaisista ei siis juurikaan omista osakkeita. Valtaosa tuosta 800 000 salkusta muodostuu entisten puhelinosuuskuntien osakkeista, esim. Elisaa 150 kpl, jonka sai HPY:n osuuksista aikanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi trendi vaikuttaisi olevan sijoittamista suosivaa, ainakin kun seurailee mediaa :)

   Poista
 2. Täällä ilmottautuu yksi, hätävarat jaettu Nordean ja S-Pankin "säästötilien" kesken :D

  Hoitaako muuten Norwegian vuosittain maksettujen korkojen ilmottamisen Suomen verottajalle vai pitääkö se tehdä itse veroilmoitusta keväällä korjatessa tarpeellisten liitteiden kera?

  Olen ainakin itse tuota harkinnut jo pidemmän aikaa ja kunhan hätävarapuskurini alkaa taas näyttää nelinumeroista summaa on sen aika siirtyä tuonne suuntaan, paljon hankalampi tuhlata turhuuteen kun ei voi siirtää varoja käyttötilille yhtä helposti mitä omassa pankissa olevalta puskuritililtä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on korko? :D

   Ilmeisesti ilmoittaa, ainakin aina luotettavan suomi24 keskustelupalstan mukaan: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14858332/bank-norwegian-talletustili

   Taitaa mennä pääomaveron mukaan kun ei ole Suomessa sivuliikettä. Joo näitä ei kyllä ole niin helppo tuhlata kun menee pari päivää tilisiirtoon :D

   Poista
 3. Nimetön29.8.17

  Mulla on Norwegianin lisäksi varoja myös TF-Bankissa. Se maksaa vielä 1.60% korkoa mutta lokakuussa korko tippuu 1.30%:iin ja se tietää, että rahani lähtevät kävelemään silloin. Toivottavasti osakkeet dippaa kunnolla, muuten nekin rahat lentävät Norwegianin tilille.

  VastaaPoista
 4. Parhaimillaan Norwegianista rahansiirto menee saman päivän aikana ja seuraavana päivänä on aina ollut käytettävissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, tuo on hyvä tietää. Minun ei ole ikinä vielä tarvinnut siirtää rahaa tuolta pois.

   Poista
 5. Nimetön29.8.17

  No nyt on talletustili avattu ja luottokortti tilattu. Ollut useamman vuoden 3,5k semmosta hätäpuskuria niin painan sen tonne ni saa ees vähän korkoa. Kaikkea ei viiti tunkea osakkeisiin. Ja nyt alkaa armoton matkapisteiden keruu! Vanheneekohan pisteet?

  Kiitos hieno blogi ja toiminut innoittajana omalla säästö/sijoitus taipaleella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu, kiitos kehuista! Kyllä tämä elämä nykyään aikamoista cashpointsien keräilyä on :D https://en.norwegianreward.com/about-norwegian-reward/terms-and-conditions

   "3.7 Unused CashPoints expire and are deleted every 24 months after the end of the calendar year in which the CashPoints were earned. That means that CashPoints must be used in the year that they are earned or during the two following years."

   Me matkustellaan vähintään kerran vuodessa joten ei paljoa kerkiä pisteet vanhenemaan.

   Poista
 6. Vaikka kuinka monta tiedän jotka ei sijoita/säästä minnekään ja palkka tulee käyttötilille mikä onkin ainoa tili. Itse olen nyt kesästä asti pitänyt verottajalle menevää pottia jemmassa norwegian tilillä ja tarkoitus on huolehtia, että kun verottaja saa omansa olisi tilillä senkin jälkeen jotakin pienempiä säästökohteita varten. Vielä on auki tarkka summa paljonko verokarhu vie. Kyllä itse koen norwegianin turvalliseksi kohteeksi kun esim uuden seelannin pankki joka kuulemma tarjoaa jopa parempaa kun norwegian. Siinä tulisi kuitenkin valuutan vaihtoja ym säätöjä että siinä menee oman riskinoton raja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljonko sieltäpäin saisi sitten korkoa?

   Poista
  2. Rehellisesti en edes muista. Joskus heinäkuussa kaveri vain vinkkasi. Olisikohan jossain facebook ryhmässä ollut puhetta semmoisesta, ehkä vauras nainen tms. Itse en siinä ryhmässä ole. Oli se selkeästi isompi korko muttei kiinnostanut niin jätin asian sikseen. Nyt yritin googlailla mut en äkkiseltään löytänyt mitään mainintaa. Ei se varmaan kovinkaan paljon ole tuulta ottanut alleen kun ei haulla löytynyt ;)

   Poista
  3. Pidetään sitten rahat Norjassa :)

   Poista
 7. Meitä on kyllä moneen junaan. Itse pidän suoria osakesijoituksia ns. normaaliriskisinä, rahastoja vähän nössöinä ja johdannaisia sitten taas turhan riskaabeleina itselleni. Mutta täytyy muistaa, että toki itsekin aloitti rahastoilla, porttiteoria näet :D

  Sitä on kyllä vaikea ymmärtää, miksi joku pitäisi Norwegiania kovin isona riskinä. Toki en välttämättä sataa tonnia sinne laittaisi, mutta normipuskurit toki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksipä ei satkuakin, jos parisataatonnia takaa Norjan valtio :D

   Poista