11.8.2017

Näin olen kehittynyt säästämisessä 10 vuodessa


Luen välillä ihmisistä jotka ovat aloittaneet säästämisen ja sijoittamisen jo 18-vuotiaana. Heille on todennäköisesti tiedossa loistava tulevaisuus sillä korkoa korolle efekti toimii sitä paremmin mitä aiemmin säästämisen ja sijoittamisen aloittaa. Vaikka itse aloitin säästämisen ja sijoittamisen "vasta" 24-vuotiaana niin en koe jääneeni paljosta paitsi. Tärkeintä on aloittaa.

Historia auttaa ehkä ymmärtämään miten ollaan päästy nykytilanteeseen. Tarkastellaan siis elämääni 20-vuoden iästä tähän hetkeen saakka säästämisen näkökulmasta:

20-vuotiaana tein hanttihommia ja odotin koulun alkua. Säästäminen ei käynyt mielessäkään.  Rahat tuppasivat menemään baariin, nettipokeriin tai nettikasinoihin.

21-vuotiaana aloitin opiskelut. Huomasin kuitenkin nopeasti että opintotuki ei pitkälle riitä jotenka aloin tekemään töitä ravintolassa ja kaupassa. Säästöön ei jäänyt mitään korkean vuokran ja viihdemenojen jälkeen.
22-vuotiaana opiskelin ja nautin elämästä käymällä baareissa ja matkustamalla paljon. Rahaa ei säästynyt yhtään.

23-vuotiaana päätin että haluan mennä ulkomaille opiskelijavaihtoon. Vaihto tulee monesti aika kalliiksi, halusin että rahaa on siellä tarpeeksi. Aloin nostamaan opintolainaa vaihtoa varten ja säästämään hiukan osa-aikatyöstäni. Säästöön jäi ehkä 100€ kuussa tai alle. Kun syksy ja vaihto koitti niin minulla oli säästettynä lähes 1000€ ja opintolainaa taisi olla 1500€ nostettuna säästöön. Sitten sain vielä jotain koulun maksamaa rahaa vaihtoa varten joten minulla oli käytössä yli 3000€ ja normaalit tuet puolen vuoden vaihtoon. Se riitti hienosti ja minulla oli myös varaa matkustella vaihdon aikana.

24-vuotiaana tulin takaisin vaihdosta ja sain palkallisen työharjoittelupaikan. Muutin myös HOAS:n halpaan kämppään silloisen tyttöystäväni kanssa. Palkkaa alkoi jäädä jotenkin automaagisesti säästöön kun sain myös samaan aikaan opintotukea. Aloitin sijoittamisen Nordnetin kautta muutamalla satasella. Kiinnostuin säästämisestä ja sijoittamisesta työkaverini ansiosta. Hän kertoi poikaystävänsä säästämisen ja sijoittamisen tuloksista joka sai minutkin kiinnostumaan aiheesta.

25-vuotiaana valmistuin ja aloin katselemaan töitä. Olin hetken työttömänä ja löysin lyhyen määräaikaisen työn. Keksin että olisi mukavaa alkaa seuraamaan menoja ja tuloja excelin avulla. Sillä tiellä ollaan muuten edelleen :) Säästöön jäi 5400€ tuon vuoden aikana.

26-vuotiaana olin lähes puoli vuotta työttömänä mutta sitten pääsin nykyiseen työhöni. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus ja aikaisempaa hiukan korkeampi palkka auttoivat kiihdyttämään säästämistä. Säästöön jäi 4500€ ja omaisuutta oli vuoden lopussa 17k €. Aloitin myös oman blogin kirjoittamisen Dividend Mantra -bloggarin innoittamana. Ostin auton. Se oli kuitenkin aika mätä ja korjauksiin meni sievoinen summa vuosien aikana.

27-vuotiaana mietin että kannattaisi varmaan ostaa asunto nyt kun on vakityö ja kaikkea. Lainaa tuli otettua aika paljon ja omaa rahaa en käyttänyt kauheasti vaan ostin pankista lisää vakuutta. Aloin merkkaamaan myös lainanlyhennykset säästöksi joten kuukaudessa säästetty summa nousi mukavasti ylöspäin. Säästöön jäi 10 400€ ja nettovarallisuus oli 45 400€

28-vuotiaana en tainnut matkustaa kertaakaan ulkomaille jos Tallinnaa ei lasketa. Suomessakin tuntui olevan tarpeeksi tekemistä. Säästimme rahaa Karibian matkaamme varten ja sitten maksoimme sen vuoden lopussa. Sain säästöön vuoden aikana 20 500€. Ei tullut ostettua mitään muuta isoa kuin tuo matka. Nettovarallisuus oli 69k €.

29-vuotiaana sain pienen palkankorotuksen ja sen siivittämänä sain säästöön 21k €. Nettovarallisuus kerkesi juuri ja juuri ylittämään 100k € ollen 103 700€. Muutin kerrostaloyksiöstä Helsingistä vähän kalliimpaan rivarikolmioon Vantaalle tyttöystäväni kanssa

Nyt 30-vuotiaana tilanne on se että säästäminen sujuu lähes automaattisesti sitä pahemmin ajattelematta. Exceleitä täyttelen toki vieläkin, sitä tuskin tulen ikinä lopettamaan. Alkuvuoden 7 kuukauden aikana säästöön on kertynyt 14 200€ ja nettovarallisuus on nyt 117k € lukemissa. Viimeisen 4 vuoden aikana on nettovarallisuus kasvanut ahkeralla säästämisellä yhteensä 100k eurolla. Jos sijoitukset olisivat sujuneet indeksin tasolla niin voisin olla vielä paremmissa taloudellisissa asemissa. No, aina on varaa parantaa :)


Millainen historia sinulla on säästämisesi suhteen?


Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä.14 kommenttia:

 1. Pitää itsekin pohtia omaa kehitystä jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti, minä ainakin tulen lukemaan sen postauksen :)

   Poista
 2. Erittäin hienoa kehitystä! Olen tänä keväänä lukenut elämäni ensimmäisen talousblogin ja sen innoittamana aloin tarkemman excel syynäyksen. Nyt on tullut jo kahlattua useamman blogia läpi alusta loppuun tyylillä ja tämä postaus oli erittäin mieluinen. Usein blogit alkavat kun matka on jo vauhdissa niin näihin postauksiin voi samaistua tälläinen vasta-alkajakin paremmin kun näkee ettei muillakaan ollut niitä satoja tonneja vielä parikybäsinä. Lohdullista nähdä kuinka sullakin ennen rahaa paloi se mitä tuli. Ainut harmitus on se et oon saman ikäinen ja mä vasta aloittelen. Mut niinku hienosti kirjoitit tärkeintä on aloittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, vielä ei ole yhtään liian myöhäistä :)

   Poista
 3. pleksi-13.8.17

  Itsekin aloitin budjetoinnin nyt. Oli hieman silmiä avaavaa. Ennen olin pitänyt noin 900€ sopivana summana, joka pitää jäädä pakollisten/tiedettyjen menojen jälkeen käteen. Sillä osteetaan ruoat ym. Nyt laskin siten, että pistän noin puolet meijän vähittäiskauppamenoista jo noihin tiedettyihin kuluihin ja lisäsin säästöön menevää osuutta. Silti jää 200€/kk, jonka voi käyttää miten haluaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahellasadalla eurolla pystyy ostamaan jo vaikka mitä.

   Poista
  2. pleksi-13.8.17

   Niinpä. Pitää katsoa pari kuukautta, että mitä jää ennen seuraavaa palkkapäivää käteen. Siirrän sitten joko nordnetiin tai pistän säästöön sähkölaskuja varten. Winter is coming!

   Poista
 4. Ostin ensimmäiset osakkeeni 1997 ja sen jälkeen olen sijoitellut satunnaisesti, välillä käynyt kauppaa aktiivisesti ja välillä vähemmän aktiivisesti. Valmistuin v. 1997 ja työllistyin heti eli tänä vuonna työelämässä 20v. Siinä ajassa rakennettu talo ja kesämökki, ostettu auto ja vene, säästetty 100 000e (tämän vuoden tavoite 120 000e) ja saatu mooonta lasta. Joten onhan sitä kaikenlaista kertynyt. Enemmänkin olisi vaurautta jos ei olisi lapsia😀 mutta se ei harmita. Kyllä tässä vielä ehtii säästämään jos oikeasti töissä ollaan 65v asti, tosin sehän ei tarkoitukseni ole.

  Täytyy alkaa tutkimaan mitä vanhimmalle lapselle suosittelisin säästökeinoksi. Hän täyttää ensi vuonna 18v ja saa käyttöönsä hartaasti hänelle säästämäni ja sijoituksilla kartuttamani n. 40 000e. Kaikki lapset tulee saamaan suurinpiirtein saman summan. Välillä jossitelen että jos olisimme itse pitäneet nuo lapsille säästetyt rahat ei minun nytkään tarvitsisi käydä enää töissä😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan järkevää antaa lapsillekin osa säästöistä pesämunaksi. Siitä saa "omaan" elämään lentävän lähdön :D

   Poista
 5. Aloitin 18-vuotiaana heti kun sain ensimmäisen kunnon työpaikan. Tuolloin mentiin pankin kalliilla rahastoilla ja aika isolla riskillä kun näin jälkeenpäin miettii, pankkikaan ei ehdottanut parempaa hajautusta. Onneksi oma kiinnostus sijoittamista kohtaan on vienyt hommaa järkevämmäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tuota paljoakaan aiemmin voi enää aloittaa :)

   Poista
 6. Samaa rataa tuo taitaa mennä kaikilla, suurin osa vaan jää raha-asioissa tuonne 22-vuotiaan tasolle jumittamaan ja eivät koskaan tajua säästämisen "hienoutta" :D Itse heräsin ikävä kyllä vasta karvan alle kolmekymppisenä, vaikka tietysti omistusasunto löytyi jo muutama vuosi aiemmin, tässä nyt sitten koitetaan kuroa tuota railoa umpeen ja opetella säästämistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekin on jo hyvä että löytyy katto pään päältä :)

   Poista