13.9.2017

Media sen kertoo, markkinat ovat ylikuumentuneet


Onko sijoitusmarkkinoilla kupla? Ainakin puhetta sijoittamisesta riittää joka tuutista. Sijoitustalojen kuten Nordnetin asiakkaat lisääntyvät kovaa vauhtia, lehdet ovat täynnä haastatteluja sijoittajista jotka ovat tehneet hyvää tiliä, työpaikan käytävillä vertaillaan sijoituksia ja työkaveri kysyy mihin kryptoon juuri minä sijoittaisin tällä hetkellä. Tämä on erittäin mielenkiintoista aikaa, sentimentti ja ihmisten ajattelutapa on muuttunut täysin totaalisesti siitä kun itse aloitin sijoittamisen vuonna 2011. Silloin oli Kreikan kriisi päällä ja ihmisiä ei kiinnostanut sijoittaminen niin paljoa kuin nyt. Nyt vaikuttaa siltä että kaikkein kokemattomimmatkin sijoittajat päättävät laittaa rahansa pörssiin.

Ei tästä mielestäni sinänsä haittaa ole, kyllä sitä sijoittajia pörssiin mahtuu. Se mikä mietityttää on että mitä tapahtuu sijoittajien mielipiteelle mahdollisen romahduksen jälkeen. Tekevätkö jotkut sen virheen että he ostavat nyt huipulta ja panikoivat laskuun. Sitten he myyvät kaiken tappiolla eivätkä enää ikinä uskalla tulla takaisin sijoittajiksi. Taas saadaan lisää sijoitusvihaajia ja näille ihmisille jää mielipide että sijoittaminen on vain keinnottelijoille eikä siinä tavallinen pulliainen pysty tienaamaan.
Minulle sopii nykytilanne erinomaisesti. Lehdestä on mahtavaa lukea juttuja sijoittajista jotka ovat saaneet säästöön satoja tuhansia euroja tai ihmisistä jotka tavoittelevat taloudellista riippumattomuutta. Nämä tarinat ovat inspiroivia ja haastavat ainakin minut pohtimaan omia tapojani. Kaikki eivät ole kuitenkaan samaa mieltä, sillä esimerkiksi tämä Merja Mähkästä kertova juttu keräsi kymmeniä negatiivisia kommentteja. Minkäs teet, koirat haukkuu ja karavaani kulkee. Tässä nimenomaisessa jutussa minua kiinnosti se millaisia valintoja hän on joutunut tekemään elämässään saadakseen noin paljon rahaa säästöön. Ei nuokaan sijoitukset täysin ilmaiseksi tulleet, piti muunmuassa säästää ruoassa, vaatteissa ja kampaajassa. Lopputulos on kuitenkin se joka merkkaa ja tässä tapauksessa tulos on mukavan kokoinen sijoitussalkku.

Olisi kyllä todella mielenkiintoista lukea lukea lehdestä myös sellaisista ihmisistä jotka pystyvät elämään todella vähällä rahalla. Sitten ihmiset kommentoisivat varmaan tyyliin "ei ole mahdollista minulle, haluan panostaa elämänlaatuun". Tai jotain "eihän tuolla rahalla pysty edes elämään". Kyllä sitä aina keksii paljonkin asioita minkä takia ei muka itse pystyisi tekemään jotain mitä joku toinenkin tekee.

Jos joku sanoo minulle ettei hänelle riittänyt taaskaan se 3-5000€ kuukausi palkka niin kehoitan häntä tutustumaan blogiin Mihin se raha menee. Bloggaaja on tunnettu pienestä kulutuksestaan. Parhaimpina kuukausina hänen menonsa ovat vain 200€. Miettikääpäs sitä! Tämä on toki vain extreme esimerkki pienestä kulutuksesta, mutta tosiasiassa kaikki on mahdollista.

Lehdestä olisi myös mukavaa välillä lukea juttuja sijoittajista joilla ei ole kaikki mennyt putkeen. Tämä voisi ehkä auttaa siihen että välttäisi itse tekevän samoja virheitä. Mutta ehkä näitä juttuja putkahtelee sitten taas lehtiin kunnon kriisin jälkeen...

Mitä mieltä sinä olet?


* Osallistu Hotels.com arvontaan ja saat mahdollisuuden voittaa kahden hengen loman Las Vegasiin! Voittopaketti sisältää lennot, viiden yön yöpymisen 4 tähden hotellissa, helikopterilennon Stripin yli ja kyydin maailman korkeimmassa maailmanpyörässä "High Rollerissa". *


Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä.14 kommenttia:

 1. Nyt on kyllä paljon ollut sijoitusaiheisia juttuja lehdissä. Vai onko se vaan siitä että niihin kiinnittää nykyään niin helposti huomiota?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. Olen kyllä koko ajan seurannut mediaa samalla lailla ja nyt tuntuu että juttuja tulee koko ajan.

   Poista
 2. Kiitos blogini maininnasta! Olen mielelläni esimerkki extreme-kuluttamattomuudesta, vaikka itse näenkin olevani ihan tavallinen ihminen ja eläväni ihan tavallista elämää. :)
  Minusta/blogistani olikin lyhyt juttu Turkulainen -lehdessä, ja sitä kommentoitiin ylläripylläri juuri niin, että "ei ole mahdollista minulle", "eihän tuo ole mitään elämää", mutta myös niin, että ajateltiin, että se on jopa täysin mahdotonta ja paikkansapitämätöntä, että jokin on pakko olla vialla, niin uskomatonta, että pakko olla niin, että joko minä tai toimittaja huijaa, ja selityksenä on esim. että haen ruokani leipäjonoista tai mieheni ostaisi lähes kaiken ruoan, ja että mieheni maksaisi muutenkin suurimman osan kuluistani! :D Voi että miten sitä omasta elämäntavasta poikkeavaa toisenlaista todellisuutta voi olla mahdotonta käsittää, edes hyväksyä, että suurkuluttamiselle olisi muitakin vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, täytyy myöntää että onhan sinun elämäntyylisi todella minimalistinen ja en usko että itsekään nauttisin ihan noin tarkasta taloudesta. Kaikki elelee kuitenkin tyylillään ja sinä olet hyvä esimerkki siitä että ihminen pystyy elämään lähes mitättömillä menoilla jos hän niin päättää :)

   Poista
 3. Minä olin jo neljä vuotta sitten sitä mieltä että arvostustasot ovat kovat. Onneksi en toiminut näkemykseni, vaan suunnitelmani mukaan, 100% osakepainolla on menty. Nyt alkaa olla jo vaikeaa pitää täyttä osakepainoa, jotain olen tänä vuonna jo myynytkin ja tässä kuussa pitkästä aikaa eka kertaa käteistäkin salkussa. Ihan en vielä tiedä keventäisinkö vielä lisää.

  Vaikeaa sanoa onko ylikuumentunut ja ihan yhtä vaikeaa tietää mitä tehdä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on, sijoittamisessa on kyllä omat haasteensa :)

   Poista
 4. Itsekin olen huomannut sijoitusaiheisten juttujen lisääntymisen. Tai sitten nykyään vain sijoittamisesta kiinnostuneena bongaa kyseiset uutiset herkemmin. Oli miten oli, markkinoiden ylikuumentuminen mietityttää täälläkin. Lähinnä siitä syystä, että tällä hetkellä on hyvin vaikeaa löytää järkevää ostettavaa pörssistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tosiaan jo 6 vuotta takana, ja silloin Kreikan kriisin aikaan ei todellakaan luettu juttuja sijoittajista jotka ovat haalineet neljännesmiljoonan omaisuuden :D

   Poista
 5. Kuka kirjoittaisi jutun pörssissä häviämisestä? - Kun meni omat ja lainatut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku saisi kyllä kirjoittaa... ettei olisi aina vain kultaa ja kunniaa.

   Poista
  2. Nimetön22.9.17

   Alkuun kiitos hyvästä blogista!

   Sijoittamisesta keskustellaan sen verran paljon joka puolella että entinen mies sanoisi suunnan markkinoilla pian muuttuvan.

   Kyllä tuossa Lehmannin veljekset aikanaan sai aikaan rennien tarvetta ainakin täällä aikaan. Salkku kävi lähes -70%:ssa ja kun koko oli vain osa nykyisestä niin mielessä kävi että mitähän tästä seuraa. Sitten jostain kohtalon oikusta ajattelin että ei näitä rahoja alun perinkään ollut mihinkään korvamerkitty ja annoin olla. Syvimmän kuopan aikaan sitten kirkastelin omaa strategian tapaista ja myöhemmin jatkoin ostamista sen mukaan. Aina kun olen myynyt (eli ottanut näkemystä) olen tehnyt lähes aina huonon päätöksen verrattuna osta ja pidä -lähestymistapaan. Pientä suurempi korjausliike olisi luonnollisesti toivelistalla, mutta silti pyrin vielä tänä vuonnakin pitämään kiinni minimitavoitteesta eli ostamisesta vähintään saaduilla osinkoeuroilla tasaisesti. Vielä olisi kuivaa ruutia, mutta vain vähän hyviä kohteita. Sillai kai aina. Toisaalta en mökötä vaikka pivoon kertymään pääsisi vain käteistä. Se kun on kunkku joka säällä. Mielenkiintoista olisi nähdä mihin kaikki FI-blogit suuntaavat kun tuulen suunta joskus muuttuu tai käy navakaksi. Toivottavasti renniellä selvitään eikä jouduta esim velkaloukkuun.

   Poista
  3. Voin vain kuvitella mitä aiheuttaisi itselle mentaalisella puolella tuollainen -70% :) Voisi vähän puntti tutista.

   Poista
 6. Itse olen huomannut, että puoli vuotta sitten kirjoitettiin jatkuvasti siitä miten kohta romahtaa. Nyt kirjoitetaan siitä miten vielä ehtii apajille. Ehkä kohta sitten vihdoinkin romahtaa. Olisi kyllä toisaaltaan yllättävää jos romahdus tulisi juuri nyt, kun ollaan vihdoinkin saatu talous rullaamaan Suomessakin. Se johtuisi todennäköisesti sitten jostain Suomen ulkopuolisesta asiasta, kuten naapurimaan ylikuumentuneesta asuntokaupasta(?).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsin asuntomarkkinat on kyllä erittäin mielenkiintoinen asia. Parin ruotsalaisen kollegan kanssa olen asiasta jutellut ja hekin ihmettelevät miten paljon hinnat nousevat vuodesta toiseen ihan pikkupaikkakunnillakin.

   Poista