16.9.2017

Osinkotulot kasvussaValitsin aikanaan blogini nimen kiinnostuksen kohteeni perusteella. Ja sehän on tietysti osingot. Osingoissa minua kiinnostaa se että saan periaatteessa normaalin palkan päälle vielä toisestakin suunnasta säännöllistä tuloa, nimittäin osingoista. Laiskana miehenä on hyvä ajatella että en joudu enää tekemään töitä toisen kuukausipalkkani eteen. Kun olen kerran säästänyt rahat ja sijoittanut ne osinkoa maksaviin osakkeisiin niin toivon mukaan tulen saamaan elämäni loppuun saakka tulovirtaa. Tämä tulo on myös kasvanut mukavasti vuosien saatossa.

Mikään ei tule kuitenkaan ilmaiseksi ja työtä osinkojen kasvattaminen on vaatinut. Olen jo vuosia sijoittanut noin tuhat euroa kuussa tai enemmän osinko-osakkeisiin. Osingot ovat kasvaneet pikkuhiljaa kuten alla olevista pylpyröistä näkee:

Kuvassa näkee mukavan piikin ylöspäin vuoden 2015 kohdalla. Silloin aloin saada enemmän rahaa kiinni sijoituksiin ja ostin myös korkeaa osinkoa maksavia osakkeita. Salkun sisältö on toki kerinnyt jo muuttumaan moneen kertaan. Suurin syntini sijoittamisessa onkin ollut liika ostaminen ja myyminen. Voin kuitenkin ylpeänä sanoa että olen oppinut jotain näiden 6 vuoden aikana. En nimittäin ole myynyt mitään moneen kuukauteen :D Tuntuu ihan hyvältä kun ei seuraa pörssiä päivittäin ja mieti koko ajan seuraavaa peliliikettä.

2016 osingot eivät nousseetkaan enää niin vauhdikkaasti. Keskityin salkkuyhtiöiden laadun parantamiseen ja samalla myös osinkoprosentit tippuivat. Pääasia on kuitenkin että osinkojen määrä kasvaa vuodesta toiseen yli inflaation.

Tänä vuonna (2017) osingot ovatkin olleet todella mukavassa kasvussa. 3000€ menee rikki niin että heilahtaa ennakonpidätyksen jälkeen. Vuosi 2018 ei kuitenkaan näytä ihan yhtä valoisalle osinkojen kasvun suhteen. En usko että tulen panostamaan niinkään paljon osinko maksavien yritysten haalimiseen vaan tulen ainakin osalla sijoitusrahasta maksamaan sijoituslainaa pois.

Yksi idea mikä on vahvistunut mielessäni olisi että yritän päästä 500€ kuukausittaisiin netto-osinkoihin. Tähän on vielä matkaa sillä forward brutto-osinkoni ovat vasta 460€ kuussa (jos ne tulisivat tasaisesti pitkin vuotta) ja siitä lähtee vielä verot ja lainan korot. Sitten kun saisin tuon 500€ kuussa voisin vähentää töiden tekoa niin että tienaisin palkkatöistä vain vähän kuukausikulujeni yli. Uudelleensijoittaisin aina tuon 500€ kuussa osakkeisiin ja käyttäisin lähes koko kuukausipalkan menoihin. Loppupeleissä sekin olisi ehkä jo tarpeeksi että saisi sijoitettua tuon 500€ kuussa. Osinkotulot kasvaisivat ihan mukavaa tahtia noinkin.Mitä mieltä sinä olet osingoista?


Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä.12 kommenttia:

 1. Nimetön16.9.17

  itse olen ajatellut systeemini hyvinkin samanlailla, mutta kuitenkin täysin erilailla :)
  Nyt pääomaa kerätessäni olen sijoitellut lähinnä etf:ien kasvuosuuksiin, säästyy osinkojen uudelleen sijoittamisen vaivalta ja oikeiden firmojen valinnalta. Jossain vaiheessa, kun pääomaa alkaa olla riittävästi alan muuttamaan painotusta oinkoa maksaviin osakkeisiin/etf:iin ja vähennän töiden tekoa kuten sinäkin olet pohtinut.

  VastaaPoista
 2. Komeat osingot :) Oma mielipiteeni on se etten haluaisi verolle, mutta toisaalta haluaisin kovasti osinkoja juuri tuomaan kuukausipalkan päälle lisää sijoitettavaa. Päivästä riippuen mielipiteeni vaihtuu, mutta toistaiseksi on ollut helppoa pysyä linjassa kun sijoitettavaa varallisuutta on vain rahastojen merkintään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verot on toki aika ikävä juttu... mutta minkäs teet.

   Poista
 3. Itse olen ajatellut, että osinkotulojen sijoittaminen on siinä mielessä erikoinen asia, että vasta kun olet sijoittanut ne, voit olettaa pääseväsi siihen 8-10% vuosikorkoon. Eli vähän osinkoa maksavat yritykset, mitkä kasvavat hyvin, kasvavat lähes 8% (keskimäärin) vuosittain ilman osinkoja. Mutta paljon osinkoa maksavat yritykset kasvavat 8% vasta, kun on sijoittanut ne osingot takaisin. Pointtini on siis, että helposti tulee ajateltua, että osingot ovat ylimääräistä rahaa, mutta keskimäärin tuotto on yhtä korkea hyvissä yrityksissä, maksoivat ne sitten osinkoa tai eivät. Eli korvaako 500€ osinko kuukaudessa työnteon, vai onko kyseessä enemmänkin tarpeellinen mielenrauha? Kirjoitin nyt hyvin epäselvästi, mutta en jaksa viilata enempää, toivottavasti ajatus välittyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksinkertaistettuna esimerkkinä: jos yritys maksaa tuloksestaan ulos osinkoina 50% ja sijoittaa 50% kasvuun niin voisi ajatella että puolet kokonaistuotosta tulisi osakkeen hinnasta ja puolet osingoista. Jos asia siis olisi näin simppeli :)

   Poista
 4. pleksi-17.9.17

  Mikä on tarpeeksi? Sepä on vaikea kysymys. Olen silloin tällöin, kun aikaa on ollut, miettinyt vähän mikä voisi olla tavoiteltava salkun koko ja millä vauhdilla sinne pääsee. Aika paljon olen tullut alas alkuperäisistä arvioista, mutta enpä silti tiedä mikä olisi se tilanne, kun riittää. Vaikeintahan on sanoa nyt, kuinka paljon tarvitsee rahaa elämiseen "sitten isona." Kaiketi tässä vaiheessa on hyvä asettaa joku tavoite, kuten sinulla: tietty euromäärä kuukaudessa verojen jälkeen. Aina voi sitten asetella seuraavan tavoitteen, kun edellinen ei riittänyt :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Malttamattomana miehenä minun sijoitustavoitteeni ovat tulleet aika lailla alaspäin :)

   Poista
 5. Osinkoihin minäkin olen panostanut. Nyt pitäisi tulla bruttona n. 4300-4500 vuodessa. Vipua yritän nyt saada lyhennettyä tai ainakin saada kerättyä kapitaalia myös hyviin kohteisiin. Toki riskitaso on niin korkea että saattaa pumpsaahtaakin. Mutta sitten eri tavalla eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on jo aika hyvä summa. Sama homma tuossa vivun pienentämisessä... En löydä jenkkimarkkinoilta oikein mitään kiinnostavaa näillä hinnoilla joten osingot syövät lainaa pois vähän niinkuin itsestään :D

   Poista
 6. Mukavan potin olet jo kerännyt ja matka jatkuu. Eihän osingoista voi olla pitämättä, piristävät kevättä kummasti kun ajattelee että tilille tulee rahaa jonka eteen ei ole paljoakaan tehnyt. :)

  VastaaPoista