14.10.2017

Kannattaako tehdä ylitöitä vai viekö verottaja koko potinLuin muutama kuukausi sitten mielenkiintoisen artikkelin jossa sanottiiin että yli kolmannes kyselyyn vastanneista toimihenkilöistä on rajoittanut työntekoa lisätulojen kireämmän verotuksen vuoksi. Tämä sai minut pohtimaan omia ylitöitäni ja onko niitä ylipäätään järkevää tehdä.

Työtehtäviini kuuluu tietty määrä ylitöitä. Nämä suoritetaan joko iltaisin tai viikonloppuisin tilanteesta riippuen. Ylityöt ovat vähäisiä ja niistä tienaa arviolta alle 1000€ vuodessa peruspalkan päälle. Minulla olisi kuitenkin mahdollisuus tehdä vielä enemmänkin ylitöitä jos haluaisin, mutta olen valinnut vapaa-ajan sen sijaan. Toinen minua kiinnostava asia on verotus. Suomessahan on progressiivinen verotus joten mitä enemmän ahkeroi niin sitä suuremmalla prosentilla verokarhu nipistää palkkaasi.

Tutkitaanpas huvikseen Veronmaksajien sivuilta mikä on marginaaliveroprosentti tekemilleni ylitöille. Taulukon mukaan se on 47%. Maksan siis tuosta ylitöinä tienaamasti tonnista veroja 470€. Tämä esimerkki saa ainakin minut nauttimaan vapaa-ajasta sen sijaan että huhkisin ylitöissä. Toisaalta en ole kyllä ihan 100% varma vaikuttaako asiaan ainoastaan tuo veron määrä. Voihan se olla että arvostan vapaita hetkiäni sen verran että minulle riittää jo 40h viikossa työpaikalla.
Oletko sinä ikinä pohtinut ylitöiden järkevyyttä?

Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä.26 kommenttia:

 1. Suositttelen että jos virtaa päivätöiden jälkeen niin 'ylityöt' tekee oman yrityksen lukuun. Yrittäjyys on ihan mahtava mahdollisuus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm... helpompaa olla vain turvallisesti palkollinen :)

   Poista
 2. Nimetön14.10.17

  Ylppäkorvaus riippuu pitkälti TES:tä, mutta tässä omat pohdintani:

  *Arkipäivisin ei kannata painaa ylppää, koska nettotuntipalkka on sama normituntipalkan kanssa. Ylppä lisää stressiä ja tästä pitää saada lisäkorvaus.
  *Sama pätee pelkästään lauantaina tehdylle ylityölle.
  *Vain sunnuntaina tehty ylityö on järkevää. Tällöin ainakin itselläni nettotuntipalkka on 20% suurempi kuin normituntipalkka. Sitten jos teet duunia vielä lauantaina niin viikonlopun aikana tehty nettotuntipalkka onkin jo 80% korkeampi kuin normituntipalkka.

  Itse olenkin painanut ylppää aina viikonloppuisin, koska tällöin saa todella hyvän korvauksen. Normituntipalkka itselläni ~20e mutta viikonloppuisin ~36e.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jepss... harvoinpa sitä voi omassa hommassani valita minä päivänä ylityötä on tarjolla.

   Poista
 3. Olisikohan kuitenkin niin, että tuo marginaaliveroprosentti on se mikä sinulta pidätetään ennakonpidätyksenä.

  Lopullisessa verotuksessa normi palkka, ylityöt ja mahdolliset lisätulot ovat kaikki samaa ansiotuloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vaan jos mietitään puhtaasti asiaa siten että kannattaako tuota tonnin ylityötä tehdä ja paljon nimenomaan siitä lisätyöstä menisi veroa, niin vastaus on 47%. Se on siis eri asia kuin kokonaisverotus. Täällä asia selvitetään paljon paremmin kuin minä ikinä osaisin :D http://liberalismi.net/wiki/Rajavero

   Poista
 4. Mulla sama ongelma. Voisin tehdä enemmän töitä, mutta eipä viitsi kun verottaja vie melkein puolet. Säästyneen ajan käytän mielummin harrastuksiin.

  VastaaPoista
 5. Ylityöt eivät mielestäni rahan puolesta ole järkeviä. Toisaalta joskus voi joustaa ja auttaa työnantajaa pulassa. Mielestäni ylityöpankit ovat fiksuja. Niissä usein maksetaan ylityö aikana 1,5 kertaisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki jos ollaan pulassa niin autetaan. Meillä on niin että moni muukin haluaa tehdä ylitöitä eikä omasta kieltäytymisestä ole mitään haittaa.

   Poista
 6. Nimetön14.10.17

  Verojen lisäksi kasvatat myös aikanaan saamaasi vanhuuseläkepottia, taloudelliseen riippumattomuuteen merkittävävästi vaikuttava seikka tuokin.

  Terv: Iloinen veronmaksaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, se taas riippuu uskonko sellaisia rahoja muutenkaan näkeväni, tällä hetkellä about 40 vuoden päästä :D

   Poista
  2. Nimetön15.10.17

   Ai mitä eläkettä? Sitäkö, jonka poliitikot ja virkamiehet päättävät kuinka paljon ja milloin saat sitä (jos saat)? Tuo on todella ahdistavaa, kun joku toinen päättää täysin toimeentulostasi.

   Poista
 7. Nimetön15.10.17

  Itselläni on kyllä niin surkia tuntipalkka, että teen ylitöitä vain jos työnantaja erikseen määrää. Muutoin melkeinpä ns. hanskat tippuvat 8 tunnin kohdalla.

  VastaaPoista
 8. Sehän riippuu aivan siitä arvottaako oman vapaa-aikansa ylityökorvausta arvokkaammaksi =)

  VastaaPoista
 9. Nimetön17.10.17

  Hyvä kysymys, johon kaikki vastaukset ovat yhtä oikeita. Itse olen sen verran ahne, että tartun yleensä kaikkiin mahdollisuuksiin tehdä ylitöitä. Omalla kohdallani ne ovat tosin melko harvinaisia. Vaikka verottaja vie ison siivun, on kuitenkin omalle tilille ilmestyvä summa suurempi kuin se olisi ilman ylitöitä. Ainakin minulle jokainen euro on yhtä tervetullut ja vapaa-ajastakin saa enemmän irti, jos on mahdollisuus panostaa siihen enemmän myös rahallisesti.

  Oman talouteni edistämisen kannalta pidän tulojen lisäämistä ihan yhtä tärkeänä tekijänä kuin sijoittamista ja menojen rajoittamista. Siksi ylitöille on vaikea sanoa ei.

  VastaaPoista
 10. Nimetön21.10.17

  No kannattaako tienata enemmän? Tietenkin aina kannattaa! Miks edes sijoittaa tienestit mielessä, jos jaksaa märehtiä jotain veroja? Parempi olla tienaamatta mitään, niin ei mene verojakaan yhtään...??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös tuolla logiikalla kannattaisi hankkia toinen työ illaksi jos pitää kerta tienata maksimimäärä fyffykkää? :D

   Poista
 11. Nimetön14.3.18

  Jos sinulla on kuukausipalkka 3000€/kk ja teet vuoden aikana ylitöitä 12000€:n edestä niin nuo ylityötienesteistä sulla jää käteen noin puolet. Vedät itsesi ihan piippuun ja verokarhu vie kermat päältä.

  Kertokaa mikä tässä verotus systeemissä kannustaa tekemään töitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se monelle on kannustavaa vaikka saisikin vain 50% lapaseen. Onhan sekin jo rahaa.

   Poista
 12. Nimetön16.3.18

  Ei se minusta ole kyllä millään tavalla kannustavaa, että teet 4 kuukauden työtuntien verran ylitöitä, poltat itsesi loppuun ja käteen tästä kaikesta jää jotain pennejä.

  Kaikki ylityötunnit kannattaisi ennemmin ottaa lomina jos vain mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu tilanteesta. Jos on tarvetta rahalle niin sitten rahana. Jos loma kiinnostaa enemmän niin sitten lomaa :)

   Poista