10.10.2017

Kuinka taloudellinen riippumattomuus -projektini etenee


Taloudellinen riippumattomuus -projektiani on nyt takana jo kuutisen vuotta. Kuuden vuoden aikana on moni asia kirkastunut mielessäni, mutta monta juttua on myös mietinnän alla. Moni mielipiteeni on vaihtunut tämän ajan aikana lähes täydellisesti. Näin moni asia vaan menee, kun aikaa kuluu ja elämä menee eteenpäin niin alat saamaan yhtäkkiä täysin uusia näkökulmia asioihin.

6 vuodessa olen saanut kasvatettua omaisuuttani 10 tuhannesta yli 125 tuhanteen euroon. Salkun velaton arvo lähestyy kriitistä satkun rajaa. Asuntolainan maksu on edennyt aika huonosti ja sitä onkin vielä 24 vuotta jäljellä. Tuntuu niin turhalta maksaa lainaa pois, sijoittaminen on nimittäin paljon hauskempaa. Asuntolainan maksu on tylsää Zzz...
Sijoitusurani alkuvaiheessa olin sijoittelemassa hiukan liian innokkaasti ja asiantuntemattomasti. Ostelin salkkuun vähän sitä sun tätä. Voittoa tuli kuitenkin jonkin verran joten sijoitusura lähti mukavasti käyntiin. Alkuvaiheessa tavoitteena oli rikastu osakkeilla :D Sitten tutustuin Dividend Mantra -blogiin jossa puhuttiin taloudellisesta riippumattomuudesta. Ajattelin että tässäpäs on minulle hieno tavoite! Sohvalla loikoilua pitkin päivää sen jälkeen kun taloudellinen riippumattomuus on saavutettu.

Sijoittaminen eteni ja ajatukset muuttui. Yhdessä vaiheessa mietin että mitä jos muuttaisikin ulkomaille viettämään aikaisia eläkepäiviä? Myös puoliso vaihtui matkan varrella ja haaveet. Minkälaisen esimerkin antaisin mahdollisille lapsilleni jos faija vain makoilisi soffalla tekemättä mitään? En usko että kovinkaan kummoisen. Sitten aloin ajattelemaan että tekisin sittenkin hiukan vähemmän vain töitä. Tällä ajatuksella menin hetken eteenpäin kunnes kyllästyin taas. Kyllästyin nimittäin siihen että jos jatkan samaan malliin niin laskelmieni mukaan tulen saamaan 45 vuotiaana 2000€ kuussa nettona osingoista. Ei sillä, kyllähän tuo 2000€ kuulostaa erittäin mahtavalta, mutta se että jatkaisin täysipäiväsenä ainakaan nykyisessä työssäni tuonne asti ei.

Jatkoin laskelmia ja excelin mukaan saisin 2000€ kuussa netto-osinkoja 60-vuotiaana jos vaan jaksan sinnikkäästi uudelleensijoittaa osingot. Tämä ei vaatisi lisäsijoituksia salkkuun enää ikinä. Vaikeaahan se toki on nähdä 30 vuoden päähän: osakemarkkinaa ei välttämättä ole enää olemassa silloin tai 2000€ ei riitä leipäpalaankaan. Vaihtoehto olisi siis se että tekisi töitä vain sen verran ettei kertyisi mitään säästöön ja pelkästään uudelleensijoittaisi osingot. Kaikkia töitä ei kuitenkaan pysty tekemään vähempää kuin 100% (ainakaan ilman hyvää syytä kuten vanhempainvapaata yms.).

Mitähän sitä sitten seuraavaksi keksisi, etsiä työ jota kiinnostaa tehdä 100% vai työ jota kiinnostaisi tehdä vaikkapa 3 päivää viikossa?Oletko sinä pohtinut taloudellista riippumattomuutta?


Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä.16 kommenttia:

 1. Onnittelut säästöprojektin sinnikkäästä jatkamisesta epäilyistä huolimatta. Tällaista kai se on maratonin juokseminenkin (ei niin, että olisin koskaan juossut). Välillä veetuttaa, pistää rintaan, välistä kulkee ja aika ajoin tekee mieli keskeyttää. Suosittelen välitavoitteita, kilometritolppia, joista voi saada mittakaavaa.

  Itse pukerran ostellen lisää ilman muuta tavoitetta, kuin olla keskeyttämättä, realisoimatta tarpeettomasti tai katkeamatta likviditeettiongelmiin. Indeksi ja osakkeet menevät rinta rinnan. Teema on tiheä ajallinen hajautus ja turhan kikkailubn välttäminen. Matka on tärkein.

  VastaaPoista
 2. Turnausväsymystä ilmassa :) Ota rennosti vaikka muutama kuukausi ettet sijoita yhtään, etkä kurki salkkuun ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tiedä aiheuttaako väsymystä enemmän sijoittaminen vai muu elämä :D

   Poista
  2. Nimetön15.10.17

   Itse valitsisin työn josta pitää 110%. Itselläni ei pää kestäisi pelkkää vapaa-aikaa. Oma filosofiani on hankkia tasainen osinko kassavirta jotta voi valita mitä työtä haluaa oikeasti tehdä..jos alkaa ketuttamaan/kyllästyttämään voi huoletta vaihtaa mielenkiintoisempaan

   Poista
  3. Mikä sellainen työ sitten olisi? Hmm Hmm

   Poista
 3. Minä aloitin projetin alkuaikoina kolmipäiväisellä työviikolla. Suosittelen. Siitä tulee vapauden halua ja inspiraatio kasvaa niin että uskon että saat luovempana saman tulon kuin viisi päiväisellä viikolla. Ainakin minulla vaikuttaa tehokkuuteen se että jää vapaa-aikaa, jolloin voi kehitellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikissa työpaikoissa ei kuitenkaan voi tehdä vähempää kuin 5 päiväistä viikkoa.

   Poista
 4. Niin, vaikeaa se on nähdä mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

  Itseäni sijoittamisessa motivoi ennen kaikkea ajatus siitä, että pystyisi tulevaisuudessa tekemään juuri vajaata työviikkoa ilman huolta tulojen riittämättömyydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta etkö voisi tehdä niin jo heti? Jos sulla kuitenkin jää säästöön niin miksi et tekisi töitä vain sen verran kuin tarvitset menoihin.

   Poista
  2. Ei sitä kohta opiskelujen jatkuessa enää jää säästöön:-). Päinvastoin taitaa palaa osa nykyisistäkin säästöistä.

   Ja toisaalta jos tekisi töitä vain kattaakseen juuri ja juuri menot niin ei se olisi ainakaan minusta kovin ideaalia. Paksu salkku tuo kuitenkin taloudellista turvaa, ja mahdollistaa myöhemmällä iällä sitten työn vähentämisen:)

   Poista
  3. Niin, kaikki tarvitsevat erilaisen puskurin :)

   Poista
 5. Kannattaa mielestäni etsiä työ, joka kiinnostaa suurimman osan ajasta. Elämä on liian lyhyt vietettäväksi tylsässä työpaikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietäis vain mitä sitä haluaisi isona tehhä :D

   Poista
 6. Olen itse jonkin verran myös miettinyt mitä taloudellinen riippumattomuus omalla kohdallani tarkoittaisi. Todennäköisesti jatkaisin töissä, mutta tekisin lyhyempää viikkoa (nykyisessä työpaikassa varmaan onnistuisikin). Pitäisin myös todennäköisesti yhden sapattivuoden ja matkustaisin läpi kaikki paikat, joissa olen aina halunnut käydä.

  Itsellä taloudellinen riippumattomuus on kuitenkin vielä todella kaukana, koska olen vasta alle 2 v sitten päättänyt alkaa sijoittamaan ja vaurastumaan. Suunta on kuitenkin oikea, koska tänä vuonna salkku pitäisi hitata 15k raja, vaikka olenkin ostanut tässä välissä asunnon ja lyhentänyt lainoja isolla kädellä. Aloitin kuitenkin täysin nollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet kyllä edistynyt matkassasi huikeaa vauhtia :)

   Poista