18.11.2017

Lääkekannabista salkkuun


Olenko hiukan myöhäisherännyt kun tajuan vasta nyt mennä mukaan tähän megatrendiin? Katselin uutisia lääkekannabiksesta jo monia monia kuukausia sitten. Moni Twitterissä seuraamani henkilö omistaa jotain lääkekannabisyritystä. Vihdoin sain aikaiseksi miettiä että sopisivatko nämä osaksi myös minun salkkuani. Yritän painottaa salkussani osinkoja mutta saa sitä nyt välillä kasvuakin ostaa.

Miksipä ei? Tällä hetkellä jenkit kärsivät Trumpin mukaan historian pahinta huumeongelmaa. Samaan aikaan kun War on drugs jyllää päällä, jenkeissä käytetään enemmän huumeita kuin koskaan. Tällä kertaa ongelmia aiheuttavatkin "lailliset huumeet" eli opioidipohjaiset kipulääkkeet. Kun potilas menee valittamaan kipua lääkärille niin hänelle saatetaan määrätä kerralla vaikkapa 500 pilleriä. Kun laillinen pillerikanava ehtyy niin lähdetään kadulle ostamaan heroiinia. Tällä hetkellä jenkeissä kuolee lähes 100 ihmistä päivässä opioidipohjaisiin yliannostuksiin.

Facebookin sijoituskerhossa nauratti miten joku ei halua ostaa lääkekannabisyhtiötä sillä hän ei halua "sijoittaa huumeisiin". Mitenkäs nuo muut lääkeyhtiöt jotka yrittävät pumpata markkinoille mahdollisimman paljon opioidipohjaisia kipulääkkeitä? Mutta koska tämä on ollut de facto jo niin kauan niin ihmiset näkevät sen vain ihan puhtaana liiketoimena. Tässä pieni lainaus tuosta Guardianin artikkelista:

"But the US is the epicentre and the origin of the crisis, consuming more than 80% of global opioid pills even though it has less than 5% of the world’s population and no monopoly on pain."

Minua taas ei haittaa yhtään omistaa yhtiöitä jotka kehittävät lääkkeitä jotka voivat auttaa tuohon opioidiongelmaan. Lääkekannabiksen yleistyminen saattaa nimittäin vähentää tarvetta vaarallisempien opioidipohjaisten kipulääkkeiden syömiselle. 

Näiden pohdintojen jälkeen kypsyi päätökseni osakkeiden ostosta. Tavalliseen laiskaan tapaani en tehnyt mitään erikoisia osaketutkimuksia. Menin vain Marijuana ETF:n sivuille tutkimaan ETF:n suurimmat omistukset ja nappasin mukaani kaksi yritystä: Aurora Cannabis Inc ja Canopy Growth Corp. Ostin molempia noin tuhannella eurolla joten molempien osuus salkustani jää alle prosentin luokkaan. Näillä mennään, ainakin toistaiseksi... Toivotaan että lääkekannabiksen laillistukset jatkuvat ja osakkeiden kurssit jatkaa kaakon suuntaan.
Mitä mieltä sinä olet lääkekannabiksesta sijoituksena?


Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä.10 kommenttia:

 1. Itselläni ei kovin vahvaa mielipidettä näihin lääkekannabis yhtiöihin ole suuntaan jos toiseen. Tulevaisuus riippuu liikaa lainsäädännöstä joten jään ulos tästä trendistä.

  Tuo sinun alle 1% omistus on varmasti sopiva tämän kaltaiseen yhtiöön :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lainsäädännöstä riippuu kyllä paljon. Tällä hetkellä näyttää aika hyvälle.

   Poista
 2. Mitä kaikkea tuo oskl etu sisältää lynxilla? Oon sinne ajatellut avata tilin kun nyt käteispositio on kasvanut. Ei se 5$ kaupankäyntikulukaan paljon ole!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdysvaltalaiset osakkeet min. 3,50 USD / toteutunut toimeksianto
   Kanadalaiset osakkeet min. 3,50 CAD / toteutunut toimeksianto
   Euroalueen* osakkeet min. 5,00 EUR / toteutunut toimeksianto

   Täältä lisätietoa: https://www.osakeliitto.fi/jasenyys/jasenedut/lynx/

   Poista
  2. Noni, nyt on liitytty osakeliittoon ja seuraavaksi tilinavaus lynxiin! Winning all the time :)

   Poista
 3. Kiitos sijoitusvinkistä! Tähän on ollut tarkoitus itsekin näppinsä työntää (robottien ohella...), mutta kohdetta ei vielä ole löytynyt. Ehkä tämä vie lähemmäs hankintaa.

  Lääkekannabiksen ja kannabiksen yleensäkin koen hyvänä ja kiinnostavana sijoituksena. Laillistaminen etenee pikkuhiljaa ja asenteet muuttuu. (En pidä siis viihdekäyttöäkään pahana, tolkku mukana niin on varsin harmiton päihde)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lainsäädäntö on asia joka näitä liikuttaa aika paljon suuntaan jos toiseen. Ainakin tällä hetkellä näyttää aika valoisalta sen asian suhteen.

   Poista
 4. Mielestäni joku sanoi joskus hyvin, että koska kannabis on tunnettu jo 3000 vuotta, olisi sen käyttö yleisempää, jos se olisi ihmelääke. On sillä kai paikkansa, mutta ei se opiaatteja tule kivin hoidossa korvaamaan ja toisaalta Jenkkien opiaattiepidemian toivoisi olevan varoittava esimerkki riippuvuutta aiheuttavan lääkkeen laajamittaisesta käytöstä (kannabis nyt ei suoraan myrkytyskuolemia aiheuta, mutta lisää tutkitusti psykoosin puhkeamisen riskiä siihen alttiilla). Satunnaisen viihdekäytön voisin hyväksyä yli 21 vuotiailla, joilla ei ole ollut psykoottisia oireita. Mutta en sitä lähtisi aktiivisesti edistämäänkään. Kannabisfirmoista pysyttelen erossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä :) Katsotaan mihin tämä trendi lopulta vie.

   Poista