26.11.2017

Mintos nakuttaa yli 13,5% tuottoa

Nyt on muutama kuukausi Mintos -vertaislaina alustan kokeilua takana ja tulokset ovat olleet ihan hyviä. Mintos näyttää 13,66% tuottoa sijoitetulle pääomalle. Sijoitettuna minulla on näissä hiukan alle 5000€ eli vähemmän kuin 5% koko sijoitusvarallisuudestani. Keskimääräistä parempi tuotto kertoo myös tavallista suuremmasta riskistä josta olenkin jo kirjoittanut kokonaisen artikkelin verran.

Testasin myös Robocash nimistä -vertaislaina alustaa, mutta siellä ei ollut lainoja niin hyvin tarjolla. Mintoksessa on paljon mm. virolaisia autolainoja 13% korolla. En osta muita kuin buy back -lainoja, sillä muuten luottotappiot voi syödä kaikki tuotot.

Mikä sai minut sitten "hairahtumaan" tällaiseen sijoitukseen? Onhan tuo kuitenkin vähän erilainen sijoitus kuin osinkoaan kasvattavat jenkkiyhtiöt. Kun salkkuni koko on kasvanut pikkuhiljaa niin olen halunnut kokeilla osinko-osakkeiden rinnalla muitakin sijoitusmuotoja. Erikoisteemoina salkuistani löytyykin nyt Bitcoinia, lääkemarihuana yrityksiä, REIT-yrityksiä ja myös vertaislainoja Mintoksen kautta. Sijoitusurani alussa en kyllä olisi tällaisia yrityksiä uskaltanut ostaa.

Mitäköhän sitä sitten seuraavaksi pitäisi kokeilla sijoittamisrintamalla? Pitäisikö ihan vain jatkaa tuttujen ja turvallisten osinkoyritysten tiellä.


Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä.

20 kommenttia:

 1. Nimetön26.11.17

  Mitens verot? Maksetaanko ne vasta kun nostat rahat ulos? Eli tassa mielessa myos tappiot hyvaksytaan voitoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä itse ymmärrän vertaislainojen verotuksesta niin näitä ei kai yksityishenkilö voi vielä vähentää voitoista. Joku paremmin tietävä voi korjata.

   Mutta ennakonpidätystä ei ainakaan Mintoksessa tapahdu.

   Poista
  2. Nimetön26.11.17

   En ihan saanut vastausta edelliseen kysymykseen.

   Eli, jos vaikka 2017 olet sijoittanut tuhanteen lainaan, joista 950 on tuottanut 10e ja 50 tuottanut 100e tappiota. Lopputulema on 4500e voittoa.

   Merkkaatko vuoden 2017 verotuspäätökseen
   a) 0€ pääomatuloja? (Tässä tapauksessa ilmoitat tulot vasta kun nostat kaikki rahat ulos)
   b) 9500€ pääomatuloja?
   b) 4500€ pääomatuloja?

   Ja loppukysymys, merkkaatko pääomatulot bulkkina yhdelle riville vai jokainen laina erikseen?

   Poista
  3. Nimetön26.11.17

   Vau! Kuulostaapa hyvältä.

   Kuinka kauan olet sijoittanut Mintoksessa?
   Kuinka monta lainaa on erääntynyt tappioon ja kuinka monta voittoon?

   Poista
  4. Ensimmäiseen verokysymykseen vastauksia:

   Ilmoitin vuoden 2016 veropäätökseen sen verran pääomatuloja kuin sain, tosin toisesta Latvialaisesta vertaislainapalvelusta Twinosta, eli varmaankin vastaus C. Tappioita ei ole tarvinnut miettiä kun valitsin Mintoksesta vain buy back lainoja joissa lainatarjoaja ostaa lainat pois 60 päivän jälkeen maksaen myös korot koko ajalta.

   Toiseen kysymykseen osittaisena vastauksena myös ylläoleva. Ei ole tarvinnut vielä tutustua statistiikkaan kun ostan vain buy back lainoja. 5kk Mintos sijoittamista nyt takana, muista tutustua myös kirjoittamaani tekstiin mahdollisista riskeistä: http://www.osinkokuningas.com/2017/08/vertaislainauksen-riskit.html

   Poista
 2. Nimetön26.11.17

  Yksityinen henkilö ei voi vähentää luottotappioita.

  Korkotuloista, ja oletettavasti myös saamistasi viivästymismaksuista, maksat pääomatuloveron normaaliin tapaan. Veroilmoitukseen tulot täytyy lisätä itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Lisäsin 2016 veroilmoitukselle jälkikäteen toisesta Latvialaisesta vertaislainapalvelusta Twinosta saamani tulot pääomatuloina.

   Poista
 3. Ei ole tapana jeesustella, eikä nytkään ole tarkoitus, mutta näetkö vertaislainoissa mitään eettistä ongelmaa? Ainakin osa tuotoista revitään ylivelkaantuneiden selkänahasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyville mielin annan rahaani lainaksi. Mieluummin viralliset yritykset antavat lainoja kuin jotkut rikollisryhmittymät.

   En voi vaikuttaa siihen mihin tarkoitukseen ihmiset rahojani lainaavat, se on ihan heidän oma asiansa. Mutta olen silti sitä mieltä että tätä alaa tulisi suitsia paljon tiukemmin, mainonnan ja maksimikoron avulla. Olen myös valmis saamaan pienempää tuottoa jos ja kun sääntelyä lisätään. Siitä on hyötyä myös yhteiskunnalle jos saadaan ongelmia vähentymään alalla.

   Poista
  2. Samaa mieltä. Niitä on kurjempiakin tapoja ottaa lainaa. Rahan tarjonta näissä instrumenteissa lieventää tilannetta, kunnes pikavippifirmat ei enää saa käärittyä niin isoja voittoja. Tällainen mekanismi ainoastaan tasa-arvoistaa rahan lainaamista. Piensijoittajalle riittää 10%. Pikavippifirmat saavat aika paljon kovempia korkoja.

   Poista
 4. Nimetön1.12.17

  Tiedustelin asiaa verottajalta. Sieltä sanottiin, että vertaislainapalveluiden luottotappiot ovat verovähennyskelpoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu että selvittelit, mutta tarvitsemme varmaan lisää kokemuksia asiasta ennen kuin tuon voi julistaa viralliseksi kannaksi. Verottaja on tunnettu siitä että välillä riippuu virkailijasta mitä vastataan, varsinkin joihinkin epäselviin asioihin. Tämän artikkelin mukaan on tullut ennakkopäätös jonka mukaan olisi vähennettäviä: https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/vertaislainat-sijoituskohteena

   Poista
  2. Nimetön1.12.17

   2 virkailijaa sanoi saman.

   Vuonna 2016 joulukuussa keskusverolautakunta napaytti verottajaa ja antoi ennakkopaatoksen etta luottotappiot ovat vahennyskelpoisia. Virkailija luki tuon paatoksen aaneen puhelimessa. Eli kylla se aika todelliselta kuulosti.

   P.s. totta on etta verottajalta saa valilla eri vastauksia henkilosta riippuen. Pitaisi joskuu nauhoittaa puhelut ja vieda verottaja oikeuten jos asia ei mene kuten puhelimesa sanottiin.

   Poista
  3. Mielenkiintoista, pitää pitää mielessä jos joskus joku operaattori kaatuu Mintoksessa, enkä saakaan buy backiä :D

   Poista
 5. Hei Osinkokuningas! Päädyitkö jostain erityisestä syystä Mintokseen etkä esim paikalliseen Fellowship Financeen lainasijoituksissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Mintoksessa minimi mitä voi sijoittaa yhteen lainaan oli 10e joten maksetut korot ja lainat menevät sitten automaattisesti aina seuraavaan lainaan. Mintoksessa on myös vaihtoehtona buy back lainat jotka lainaoperaattori ostaa pois 60 päivän päästä.

   Poista
 6. Nimetön8.3.18

  Moi, olisi kiva saada fiilistä millaisilla automaatiospekseillä sijoitat?

  Laitoin itse kokeiluksi pienen 1000e potin ja nyt vähän on haussa mitkä olisi hyvät speksit. Olen päätynyt tällä hetkellä spekseihin Viro, autot, LTV <95%,....vinkit ja parhaimmillaan pienet perustelut olisi tosi arvostettuja

  Btw. korkeinhallinto-oikeus antoi päätöksen siitä että luottotappiot ovat vähennyskelpoisia tammikuussa.2018.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät speksit löytyy itselle kokeilemalla. Kaikilla on omat tapansa sijoittaa. Joku haluaa sijoittaa vaan lainoihin joissa on vakuutta, kuten auto tai asunto, joku toinen taas sijoittaa pelkästään lainoihin ilman vakuutta. Kaikki riippuu siis siitä mitä hakee sijoituksellaan. Mulla on turhan riskilliset parametrit itsellä, huono hajautus mutta korkea korko toki. Lähinnä Mogo autolainoja, pitkällä laina-ajalla, buy backillä ja 13% korolla. Tämä ei ole mikään sijoitussuositus :D

   Joo luinkin tuosta päätöksestä, se on hyvä uudistus.

   Poista
 7. Nimetön19.1.19

  Moikka! Mä oon tehnyt viidelle eri originaattorille oman ryhmän. Mistä Mintoksessa näkee, että miten mikäkin tehty "ryhmä" on tuottanut, mikä on ollut "ryhmän" keskikorko ym ym... Eli vertaily tehtyjen ryhmien välillä itseä kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, en ole varma onko Mintoksessa noin tarkkaa raportointimahdollisuutta.

   Poista