15.12.2017

Mikä saa meidät aloittamaan sijoittamisen


Lukaisin Kauppalehdestä mielenkiintoisen artikkelin nuorista sijoittajista jotka alkavat kirjoittamaan blogia Kauppalehteen. Artikkelissa esiteltiin näiden kolmen nuoren sijoittajan omistuksia ja sijoitusideologiaa. Siitä sainkin kirjoitusidean: ajattelin pohtia mikä ajaa ihmiset aloittamaan sijoittamisen. Onko siihen joku tietty syy vai mikä saa aikaan tämän alkusysäyksen. Kuten yleensäkin teksteissäni, ajatukset ovat omiani eivätkä perustu mihinkään tutkittuun tietoon.

Palataan vielä hetkeksi tuohon Kauppalehden artikkeliin. Artikkelissa mainittiin kyllä milloin nuoret olivat aloittaneet sijoittamisen, mutta alkusysäyksestä sijoittamisen pariin ei mainittu. Mikä oli se tekijä mikä sai aikaan päätöksen että hei, nyt minä alan sijoittamaan. Siksi päätinkin alkaa itse pohtimaan hiukan syitä sijoittamisen aloittamiselle.

Minä tein päätöksen aikanaan syksyllä vuonna 2011. Taskun pohjalle oli alkanut kertymään jonkin verran rahaa. Rahoja makuuttamalla tilillä ei olisi saanut kummoistakaan tuottoa. Minun motivaationi oli siis se että saisin luotua lisää rahaa kuin itsestää, sijoittamalla sen. Se asia joka sai minut tekemään sijoituksia oli lopulta työharjottelupaikkani, siellä erään työkaverin poikaystävä oli harrastanut sijoittamista jo muutaman vuoden ja sijoitti säännöllisesti Nordnetin kautta. Jostain syystä puheemme siirtyi työkaverini kanssa säästöihin, siitä sitten niiden sijoittamiseen. Hän myös kertoi poikaystävänsä sijoituksista.

Tällainen positiivinen ilmapiiri sijoittamiselle oli varmastikin se tekijä mikä sai minut sijoittamaan. Koska muutkin olivat tehneet jotain niin uskaltauduin ottamaan itsekin ensimmäisen askeleen.

Artikkelin nuorista yksi työskentelee projektipäällikkönä Osakeliitossa, yksi opiskelee yliopistossa johtamista ja yksi amk:ssa finanssialaa. Vaikka artikkelin henkilöt ovat aloittaneet sijoittamisen jo ennen nykyisiä hommiaan on selvää että esimerkiksi ilmapiiri sijoittamiseen voi olla innostuneempi kauppiksen opiskelijoilla kuin vastaavasti vaikka filosofian opiskelijoilla. Toki en itse ole astunut jalallanikaan yliopistomaailmaan joten en tätä asiaa voi faktaksi väittää :D Olen samaa mieltä siinä että sijoittaminen sopii ihan kaikille eikä se vaadi mitään erikoisosaamista.

Toinen asia mikä vaikuttaa sijoittamisen aloittamiseen on kotoa tulevat opit. Joillain vanhemmat tai muut sukulaiset ovat innostaneet sijoittamiseen. Samaten ystävien ja tuttujen esimerkit toimivat sijoittamisen aloittamisessa hyvin. Varoittavana esimerkkinä Wincapita johon moni sijoitti vain tuttavansa vinkistä.

Isona tekijänä sijoittamisen aloittamiseen on myös media. Kun mediassa puhutaan paljon sijoittamisesta niin useampi ihminen alkaa miettimään että kyllähän nyt minunkin pitää aloittaa kun niin moni sitä jo tekee. Ja nyt kun pörssikin on noussut noin kauan niin uskaltaa aloittaa. Bitcoin on noussut räjähdysmäisesti ja ylittänyt jo seitsemän uutiset -kynnyksenkin. Tämäkin lisää sijoittajia sillä on helppoa sijoittaa sellaiseen asiaan mistä tulee uutisia joka tuutista.

Kirjoituksen tarkoituksena ei ole kritisoida kenenkään syytä aloittaa sijoittamista tai sijoituskohteita vaan pohtia mikä saa ihmiset tekemään oikean päätöksen alkaa sijoittamaan sen sijaan että he makuuttaisivat rahojaan pankkitilillä. Näin tein minäkin aikanaan eikä ole vielä kaduttanut.

Ps. Luin myös ensimmäisen blogitekstin ja suosittelen lämpimästi muillekin :)

Mikä sai sinut aloittamaan sijoittamisen?
12 kommenttia:

 1. Aloitin laittamalla kertyvät s-bonukset s-pankin tarjoamiin rahastoihin. Tämän jälkeen päädyin tarkistamaan kaverini opparin kirjoitusasua, joka liittyi johdannaisiin. Mainitsin kyseisen opparin tarkistamisesta työkaverilleni, joka oli itsekin sijoittaja. Hän lupautui opettamaan ja mentoroimaan minua osakesijoittamisessa. Ilman kyseisen työkaverin opetusta ja innostamista en olisi todennäköisesti ikinä aloittanut sijoittamaan. Täydet propsit siis hänelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouduimme siis vähän samalla lailla sijoitusten pariin :)

   Poista
 2. Itselläni Vincitin listautuminen toimi herätyskellona. Luulin, että olin keksinyt ainutlaatuisen mahdollisuuden. Jälkeenpäin tajusin, että kyllä sitä rahaa muualtakin voi tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, moni muukin halusi päästä mukaan Vincitin menestykseen, muun muassa minä ;D

   Poista
 3. Aloitin yläasteiässä IT-kuplassa sijoittamalla JOT-Automationiin. Ajattelin tehdä voittoa. Se sijoitus ei mennyt kovin hyvin ja vieläkin tulee virheitä. Kokonaisuus ratkaisee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virheitä tulee aina välillä tehtyä, se on selvä. Mieluummin noin aikaisin kuin juuri eläkkeen kynnyksellä. Hauskaa että ajelin eilen Kehä III ja siellähän se JOT-Automation logo pilkisteli Gate8 Business Parkin seinässä :D

   Poista
 4. Täytyy myöntää, että aloitin nopeiden voittojen toivossa 1999/2000-vuodenvaihteessa. Eihän siinä hyvin käynyt, mutta opin ehkä hajauttamisen tärkeyden. Sitten asunnonosto vei enimmät sijoitusrahat, mutta pankin rahastojen pakkomyynti ("saat pienemmän marginaalin jos sijoitat pankin rahastoihin") piti kiinnostuksen yllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pankista oli kuitenkin sen verran hyötyä sijoittamiseen tällä kertaa :)

   Poista
 5. Oskarinalle16.12.17

  Mulla kävi siten et joskus 15-v vai millonkas niitä ensimmäisiä veroilmotuksia alkaa tulemaan, huomasin et omistan Telian osakkeita pienen määrän, niistä maksetun osingon sekä arvo-osuustilin hoitomaksun. Minäkun vaan oon tällanen tarkka, joka analysoi kaikki kauppa-
  ja palkkakuitit :D Sitten aloin kyselemään, mistä nämä on peräisin. Isovanhemmat oli lahjottanu ne mulle joskus 10-vuotiaana, mut oli kaikilta vähän unohtunu. Kyllä tiesin et isovanhemmil on esim. sijotuskämppiä useita, mut osakkeista ei ollut mitään käryä. Anyways, sen jälkeen aloin seuraamaan Telian kurssia ja lopulta iski himo sijottaa ite omia rahoja. Eka pankin rahastoon säästöt tuottamaan 19-v ja sit pari vuot myöhemmin pitkän internet selailun jälkeen suorat osakesijoitukset, jota edelleen harrastetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että isovanhempasi saivat iskostettua sinuun kipinän sijoittamiseen :)

   Poista
 6. Nimetön18.12.17

  Mummolta sain vuonna 2009 perintönä 4000e. Nämä sijoitin oman isäni kehoituksesta pörssiin. Oli yksi järkevimmistä päätöksistä, vaikka aikanaan poltteli hirveästi uudemman auton tai moottoripyörän osto. Jälkiviisaus on paras viisaus, mutta harmi kun silloin ei ollut enempää rahaa laittaa.

  Aina sanotaan, että paras aika aloittaa sijoittaminen on nyt, mutta mielestäni hyvä aika aloittaa sijoittaminen on nyt, paras aika pörssiromahduksen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina sitä vain haluaa laittaa lisää, varsinkin jos olisi ollut mahikset isompaan tuottoon :D

   Poista